Proizvodi koji mi nisu odgovarali #1

Retko mi se dešava da kupim proizvod koji bi zaslužio full negativnu recenziju. Predpostavljam da sam vremenom naučila da procenim sastav, postavim prava pitanja i čitam između redova, pa u moru kozmetike uglavnom umem da prepoznam šta bi mi odgovaralo a šta ne. Zato će ovde biti reči više o preparatima koji nisu u potpunosti ispunili očekivanja i zašto ili mi iz nekog određenog razloga ne odgovaraju i kog :). 


Allin MakeUp brush cleanser, 150ml. Antibakterijska specijalno razvijena formula na biljnoj bazi za temeljno i dubinsko čišćenje četkica za šminku.

Pridržavajući se uputstva za upotrebu sa bočice, primetila sam da manje četkice (recimo one za senčenje, korektor i sl.) ostaju manje prljave i ponavljanjem postupka mogu da se relativno korektno očiste, dok veće (poput onih za rumenilo, puder u prahu, bronzer..) definitivno ostaju prljave, čak i ako neko vreme odstoje natopljene u Allin rastvoru. Pri tom sintetičke četke čisti bolje nego one od prirodne dlake.

Imala sam puno strpljena sa Allin bočicom, budući da sam čitala puno pozitivnih impresija. Zapravo, volela bih da znam deli li iko moja iskustva sa ovim čistačem :)?


Velnea Summer Sport Body Lotion Cranberry & Ginger, 200ml. Losion za telo sa aromatičnim mirisom brusnice i đumbira, intenzivno hidrira i hrani kožu, ostavljajuće je svilenkasto mekom.

Gledam da ne kupujem proizvode za negu lica ili tela koji na prva tri mesta u sastavu sadrže denaturisani alkohol, jer sam primetila da mi na duže korišćenje ovakva formula intenzivno isušuje kožu. Ni ovaj losion nije bio izuzetak. Kupila ga je mama na akciji u Lilly/ju za nekih stotinak dinara. Meni se dopao miris, lep i osvežavajući. Koža u početku zaista ostaje svilenkasta na dodir, međutim nakon desetak dana počela sam da osećam neprijatno zatezanje i blago peckanje, te sam prestala sa korišćenjem. 

Nivea Pure & Natural Action Deodorant Lotus Scent, 150ml. Dezodorans koji pruža 24h intenzivne zaštite, bez zatvorenih pora. Sadrži BIO-Florin, prirodno identični antibakterijski sastojak i omogućava koži da diše. Bez soli aluminijuma i konzervanasa

Kupila sam ga na putovanju. Izbor nije bio impresivan pa sam se odlučila za staru dobru Niveu, oduševljena da imaju aluminium free dezodorans u ponudi. Izabrala sam miris lokvanja, kao umeren, osvežavajući i relativno neutralan. Mislim da me nijedan dezodorans nije tako neugodno iznenadio kao ovaj. Ima jako slabu zaštitu, a sam miris u početku solidan, na koži se menja i ubrzo postaje upadljivo neprijatan. Bila sam toliko iznenađena da sam odlučila da kupim roll-on verziju i ako je ikako moguće, ona je još lošija. Budući da hemijski sastav znoja, od osobe do osobe i u zavisnosti od situacije, varira, moguće da će neko drugi imati impresivnija iskustva sa ovim sprejem :).

Alverde Bodyspray sa organskim krastavcem i ekstraktom lubenice, 100ml. Osvežava, hidrira i regeneriše kožu tokom vrućih letnjih dana.

Jako volim body prskalice. Posebno ako su finog i prirodnog sastava, poput ove, pa osim lepog mirisa imaju i blagotvorna svojstva na kožu i leti mogu zaista da osveže. Ja jedinu zamerku i imam na miris, koji je za moj nos nekako previše hemijski i više mi smeta nego što osvežava. 


Alfaparf Milano Precious Oil Tradition Anti-Frizz Oil Shampoo, 250ml. Šampon koji pruža dubinsko čišćenje, intenzivnu negu i kontrolu neposlušne kose. Bez sulfata, parabena, parafina, veštačkih boja i alergenata.

Bila sam zadovoljna uljem za kosu iz iste kolekcije, pa sam pomislila da bi i šampon mogao da mi se dopadne. Privuklo me je i što ga proizvođač posebno preporučuje za neposlušnu kosu koja se mrsi. U to vreme, moja kosa je bila suvlja nego inače, oštećenih krajeva. Lako se mrsila i generalno bila je problematična za raščešljavanje. Šampon je definitivno bio pogrešan izbor. Činio je kosu krućom i nemogućom za dalje sređivanje. Uz to, ostavljao je čudan film na dlaci, tako da je ona nakon pranja izgledala masnije. Koristila sam ga nekoliko puta, međutim efekat je svaki put bio isti.

Balea Farbglanz Blutorange+Moringa Shampoo, 300ml. Šampon sa ekstraktom crvene pomorandže i cveta moringe. Kreiran za farbanu i tretiranu kosu. Formula je bez silikona, sa UV filterima.

Ovo je zapravo solidan šampon. Miris se ne zadržava dugo u kosi, ali je lep i prijatan ugođaj tokom šamponiranja. Mada su biljni ekstrakti (pomorandže i moringe, jedne od najhranjivijih biljaka na planeti), skoro na predposlednjem mestu po zastupljenosti, formula je obogaćena vitaminom B i provitaminom B3. Ipak, čini se da nedostatak silikona nije prijao mojoj kosi, bar ne tokom redovne nege. Osim toga, nisam primetila da je posebno zaštitio boju, niti da je kosa tokom korišćenja šampona bila sjajnija nego inače. Može da bude ok izbor za uklanjanje zaostataka raznih preparata u kosi tj. dubinsko pranje, jednom mesečno.

Balea Professional Sonnenschutz Spray, 150ml. Pruža optimalnu zaštitu od hlora, slane vode i sunca. Zadržava prirodnu vlažnost kose i sprečava promenu boje. Sadrži UV filtere.

Sprej sam kupila iz radoznalosti. I nisam posebno oduševljena. Po povratku sa mora, kao i obično kosa je bila suvlja i spremna za skraćivanje, a boja ništa manje isprana. Ipak, kod spreja mi se dopalo što pomaže pri raščešljavanju i ima zanosan miris kokosa koji tokom dana ostaje u kosi. Ne utiče na volimen i nije težak, pa ko voli da mu kosa miriše na kokos, mogao bi da bude srećan sa ovom bočicom.

Velnea Hair Dry Shampoo, 200ml. Ultra fini praškasti sprej, sadrži pirinčani sprej koji upija masnoću i nestaje jednim potezom četke, čineći kosu čistom, osveženom i blago naparfemisanom.

Ukoliko od suvog šampona očekujete da kosa ne izgleda masno, sa ovim ćete biti zadovoljni. Ali to je i sve što on radi. Ne dodaje volumen i ne čini da kosa oživi i izgleda sveže, što neki drugi šamponi za suvo pranje kose postižu, a ne razlikuju se drastično po odnosu cene/količine. 




Balea Perlglanz lip balzam, 4.8g.

Jedan od zimskih balzama za usne. Nema posebna hidrirajuća svojstva ali formira film koji štiti od vetra i hladnoće. To ne bi bilo tako loše, međutim balzam ima i neobičan, sivkasto-beli ton koji na usnama izgleda bolesno i neprivlačno.

Deborah 2in1 Liptint & Balm. Flomaster za usne koji objedinjuje boju i hidrataciju. Liptint oslobađa prelepu boju, dok balzam iste boje s druge strane pruža usnama prijatan, negovan osećaj i dugotrajno lep izgled.

Ideja mi je zvučala praktično, pa sam na nekom sniženju kupila jedan u nijansi #01, Nude. Boja me nije posebno impresionirala, kao ni intenzitet. Ipak, ono što me je najviše odbilo od ovog proizvoda je činjenica da neverovatno isušuje usne. Oseća se i jak miris acetona i u tom smislu, zaista asocira na pravi flomaster.

L'Oreal Paris True Match Touche Magique Concealer. Korektor iluminator, posebno dizajniran da umanji tamne krugove i fine linije na ostetljivoj koži oko očiju

Uvek sam u potrazi za dobrim korektorom, a ovaj sam naručila preko feeluniq/a za oko 9€. Čitala sam fine recenzije i želela sam da ga isprobam. Poručila sam Ivory Beige, koja je ispala nešto svetlija od nijanse koju sam zamišljala. Tekstura je prilično gusta, pa je potrebno umeće da se korektor nanese tako da se ne uvuče u linije ispod oka i dodatno ih istakne. Ima odličnu pokrivnu moć, ali i jako isušuje kožu. Ono što me je ipak najviše razočaralo je da je nakon dve nedelje korišćenja, nestao. Na ambalaži nije navedena količina, pa nisam sigurna da li sam uspela da ga potrošim ili se prosto sasušio.

Da li ste koristili nešto od navedenog i kakva su vaša iskustva?

39 komentara

  1. Niveini dezići mi izazivaju alergiju pa ih ne koristim. Baleini šamoni su mi rijetko koji odgovarali paih također ne kupujem. Ostalo nisam probala a sada niti neću, s time da sam Lorealov korektor probala i svidio mi se ali sad ne znam šta da misliml.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Za L'Orealov korektor ima toliko reči hvale, svuda po svetu, da ja jedino mogu da zamislim da je moja koža ispod očiju ili suvlja ili tanja ili osetljivija ili sve zajedno :).

      Izbriši
  2. Meni se isto ne dopada čistač za četke, očajan je i ne razumem što ga toliko nahvališe. Ostale proizvode nisam probala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala na komentaru :). Možda je stvar do četki, a možda i do same šminke.

      Izbriši
  3. Delim mišljenje u vezi šampona Alfaparf+kosa mi je zastrašujuće opadala.
    Marija K.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Marija, nisam imala takvih problema - doduše koristila sam ga svega tri do četiri puta, ne bih li shvatila u čemu je fora. Ali mogu lako da zamislim da se zadržava na površini dlake i izazove opadanje kose.

      Izbriši
  4. Posto si rekla za Velnea Dry Shampoo da ima boljih u slicnom cenovnom rangu, koji bi mi preporucila a da je bas jeftin? Nisam ih nikada koristila, i ne daje mi se puno novca za to, a ne skodi da imam jer kao sto svi znamo ponekad smo lenje da operemo kosu :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne, rekla sam da se cene ne razlikuju drastično :D. Ja sam veliku razliku uočila u odnosu na Batistin. Velnea je bio moj prvi efikasaniji suvi šampon (ako ne računamo neku Oriflame verziju koja nije vredna spominjanja). Onda sam kod drugarice probala Batista u žućkastoj ambalaži i oduševila se rezultatom. Koliko se sećam Velnea je oko 300 rsd, a Batista za istu količinu oko 500 rsd. Po meni, to nije tako visoka cena za proizvod koji se ipak koristi ređe, niti je posebno velika razlika u ceni, kolika je razlika u efektu koji jedan i drugi daju :).

      Izbriši
  5. Potpisujem za Nivea deodorans, takodjer me privukao sastav bez aluminijevih soli i sa dosta prirodnih sastojaka, ali bas tako : na pocetku prijatno mirise, a poslije katastrofa.., ni bez zastite nikad tako neugodno ne bi "mirisala" :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, apsurd je što se miris menja u nešto još nelagodnije.
      Hvala na komentaru :).

      Izbriši
  6. Nivea i ja više nismo u ljubavi. Velnea me nikad nije privlačila.. Drago mi je što ne bacih pare na taj čistač četkica :) A korektor mi deluje obećavajuće. Možda ti je zapao neki neispravan, tako nesto?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Moguće da mi je zapao neki "odstajali". Zašto više nisi u ljubavi sa Niveom? :)

      Izbriši
    2. Mislim da sam je koristila izmedju 5 i 10 godina i u jednom trenutku je do šlo do prezasićenja. Koristila sam sve što imaju - za lice, telo i kosu!

      Izbriši
    3. Fair enough :D
      Ja se nikad nisam prezasitila Nivea - svega. Priznajem da su u nekom proseku kvaliteta (tu bi se moglo diskutovati). Ipak, meni je kod Nivee nezamenljiv miris. To valjda datira iz nekog sličnog perioda (5-10).

      Izbriši
  7. Nisam isprobala ništa od navedenih proizvoda, no izgleda da je najbolje da tako i ostane. :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Koristila sam ovaj Nivea dezodorans i doba mi je. Moram napomenuti da se ja pretjerano ne znojim

    OdgovoriIzbriši
  9. Ovaj Allin sem sto mirise na Bazooka zvake, nicemu ne sluzi..
    Niveu hejtujem zadnjih 10 godina a ostatak koristila nisam pa ne mogu ni da komentarisem :))
    Kuva se jedan ovakav i kod mene %)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A što svi hejtuju Niveu?! Šta mi je promaklo? :D

      Izbriši
  10. Allin cistac je totalni promasaj...cak i Feri za sudove bolje ocisti cetkice :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam probala Feri :), ali je bilo koji gel za tuširanje, sa SLSom na drugom mestu sigurno efikasniji.

      Izbriši
  11. Meni je pomenuti Alfaparf sampon savrseno odgovarao, kao i svim mojim drugaricama koje su ga koristile. Kada sam pocela da ga koristim drugarica me upozorila da ga dooobro isperem. Vrlo je moguce da ga ti nisi dobro isprala zbog cega ti se zadrzao na kosi i uradio to sto je uradio je l. Zbog njegovog sastava je zaista potrebno mnogo vise vode za isprati nego za ostale sampone. Super ti je blog btw. Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hm. Tačno je da nisam obratila posebnu pažnju na duže ispiranje. Jednostavno nije mi se dopalo kako je slepio kosu još u toku šamponiranja. Nekako mi je bilo teško da je izmasiram, istrljam i operem. A to mi nije prvi put da koristim sulphate-free šampone. Mislim da sastav šampona prosto nije za moju kosu. Hvala na komentaru i savetu :).

      Izbriši
  12. Allin je toliko bio hvaljen kada se pojavio, pa sam ga naravno i ja kupila. Ali je i za mene čist promašaj, kao što si rekla dobro može da opere samo četkice za senke i sl. ali pranje četkica za tečni puder, kao što je Sephorina 45 sa njim je meni nemoguća misija. Četke perem sapunom, pa čistač sada nekad naprskam na četke nakon pranja, kao regenerator pa isperem, čisto da ne bacim celu bočicu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To je super idejica :) Nije mi pala napamet, pa ću probati.

      Izbriši
  13. *Među moje najveće kozmetičke promašaje spadaju:
    1)LUSH Sea Vegetable sapun
    2)Le Petit Marselialis gel za tuširanje od bele breskve i nektarine
    3)ODABAN sprej protiv znojenja
    Jelena,nisam probala ništa od navedenih proizvoda.Čistač za četkice reklamira Zorana Jovanović i zato sam i sama pomislila da je dobar.Proizvodi koje sam koristila nanosili su štetu mojoj koži.
    Laš sapun mi je isušio kompletne noge i isperutao ih.Le petit Marselje mi je izazvao blagu alergiju i osećaj pečenja na koži.Od Odabana sam se lečila uz pomoć apotekarice čitavih 7 dana.Znojne žlezde su mi bile zapušene i nanosila sam bornu kiselinu 3%.Sve me je strašno bolelo i dobro sam prošla bez fleka.Verovala ili ne,te grozne bolove spašavali su Oriflame roll-on dezodoransi ishranjujući moju kožu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Na ovoj listi, jedino me Lush čudi :). No sve je moguće.

      Izbriši
    2. *Taj sapun je bio moja velika želja,jer volim morske mirise.
      Sećam se da sam uz njega uzela i Boženovu SPA kupku od masline.
      Ni njom nisam bila preterano zadovoljna,ali sam je ipak,potrošila.
      Daleko bolje se pokazao Božen SPA piling gel za tuširanje od nara.
      I dalje tvrdim da je moj omiljeni LUSH proizvod Soft Core masažer za telo i kugla za kupanje Sex bomb,ali samo po predivnom mirisu jer još uvek nisam koristila.

      Izbriši
  14. Joj, i ja mrzim ovakve tonove kao taj Balea perlglanz balzam, definitivno ne laska usnama. Allin čistač četkica nisam probala mada sam nailazila na mnogo pozitivnih iskustava (čini mi se da ih je dosta bilo sponzorisano, pa možda u tom grmu leži zec). Znači, da ne kupujem Alfaparf šampon? Njihovo ulje mi se sviđa, pa sam razmišljala isto kao ti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Alfaparf je za moju kosu previše težak. Jedna čitateljka je u komentarima navela da njoj odgovara, ali da ga treba duže ispirati. Btw, poslala sam ti email :).

      Izbriši
  15. Moji najveci kozmeticki promasaji su dezodoransi bez aluminijuma i ostalih stetnih sastojaka. Kupila sam sve sto se nudi na trzistu..i sire..i na kraju se uvek vratim Nivea invisible black and white pure..bitno mi je da deo ima blag miris , dobro stiti i ne ostavlja tragove na odeci. Predlozite mi jedan takav , a zdrav ?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako ste već probali sve što se nudi na tržištu a i šire, onda još jedino da probate neke DIY varijante zdravih dezodoransa, ukoliko ste raspoloženi da ih pravite sami :). Ja imam sreću da mi odgovaraju SebaMed roll on dezodoransi, trenutno koristim njihov Balsam roll on i mogu da kažem da ispunjava vaše zahteve: dobro štiti, ne ostavlja tragove i ima diskretan, nežan miris.

      Izbriši
    2. Hvala na preporuci...ali meni ne odgovara. Potraga se nastavlja...

      Izbriši
    3. Nadam se da će biti uspešna :).

      Izbriši
  16. Imam ovaj Allin čistač četkica, ali ga još uvek nisam isprobala. Sećam se da su ga mnoge blogerke recenzirale, među kojima i Zoranna koja ga je baš nahvalila. Moraću i sama da se uverim u njegovo delovanje, jer mi se čini da su to bili uglavnom primerci dobijeni od strane proizviđača, pa su možda devojke jednostavno osećale potrebu da moraju da napišu nešto lepo ili jednostavno ne koriste mnogo jaku šminku, pa je njima odgovarao.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Moguće. I ja sam pomislila da je moguće da zavisi od šminke i/ili od tipa četkica :).

      Izbriši
  17. nisam ništa koristila od ovog :D
    dezedoranse u spreju nikada ne koristim, nikada me ne zaštite od neugodnih mirisa dovoljna, i miris mi često ne paše
    a ovaj Balea šampon koji dubinski opere kosu bi čak mogla kupiti, jer stvarn otražim neki takav šampon koji će me riješiti svih ulja, leave in proizvoda iz kose :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Rekla bih da je cela priča o dezodoransima prilično individualna. Ranije sam koristila nekoliko sprej varijanti koje su mi odgovarale. Nadam se da će kozmetička mašinerija poraditi više na zdravim formulama, te da ćemo uskoro imati veći izbor efikasnih prirodnih dezića :).

      Izbriši