10 činjenica o pegama i pigmentnim mrljama

Izloženost suncu tokom leta bez zaštite, ali i drugi faktori poput hormonskih promena, infekcija, alergijskih reakcija, opekotina u solarijumu i dermatoloških oboljenja, mogu uzrokovati pojavu pega i tamnih fleka na licu koje se ne povlače spontano i nije ih lako prikriti šminkom. Ten postaje neujednačen i lice gubi blistavost. Evo nekih osnovnih činjenica o pegama i pigmentnim mrljama.


1. Hiperpigmentacija je pojava tamnih fleka u ravni kože, nastalih usled pojačanog nakupljanja melanina u određenim regijama dermisa. Oblik i veličina fleka mogu biti različiti, a boja varira u rasponu od svetlo braon do crne. 

2. Melanin je pigment odgovoran za boju kože i njenu prirodnu UV zaštitu. Proizvode ga melanociti, ćelije smeštene u najdubljem sloju epidermisa. Glavni faktor koji određuje boju kože nije broj, već aktivnost melanocita.

3. Fleke mogu da se jave na koži ljudi bilo koje boje tena i podjednako kod oba pola. Nemaju posebne veze sa godinama i pojavljuju se iznenada. Predstavljaju estetski problem.

4.  Postoji nekoliko tipova pigmentnih fleka, od kojih su "staračke pege" samo jedan.

5. Mogu ih uzrokovati hormonske promene (trudnoća, menopauza), dugogodišnje korišćenje kontraceptivnih pilula, upalni procesi na koži (psorijaza, ekcemi i akne), alergijske reakcije na lekove, laserske terapije.

6. Najčešće su pege od sunca (lentigo solaris). Nastaju usled hroničnog izlaganja UV zracima, prvenstveno na licu, dekolteu, rukama. Na suncu, postaju tamnije i obično se ne povlače same od sebe. 

7. Hemijski piling je jedan od efikasnijih dermatoloških tretmana za uklanjanje hiperpigmentacija. U pitanju je kontrolisani proces oštećenja epiderma, a nekada i derma, koji zahteva pripremu i kućnu negu tokom oporavka. Najčešće se bazira na alfa i beta hidroksi kiselinama (površinski) ili trihlorsirćetnoj kiselini (srednje duboki TCA peel). Kiselina i njena koncentracija se biraju u zavisnosti od problema i tipa kože. 

8. Preparati za izbeljivanje lica su među najprodavanijim kozmetičkim proizvodima u svetu. Uglavnom sadrže supstance koje smanjuju proizvodnju melanina i ublažavaju pojavu fleka. Neki od tih sastojaka poput hidrohinona, arbutina i žive, mada efikasni u uklanjanju diskoloracije, uzrokuju brojne neželjene nuspojave, a pokazali su se i potencijalno opasnim po zdravlje.

9. Redovna i dugotrajna primena određenih prirodnih tretmana može pokazati dobre rezultate u borbi protiv hiperpigmentacija. Preporučuju se maska od peršuna, ulje jojobe, kombinacija mleka, meda i limuna i ispiranje lica jogurtom.

10. Najvažnije u procesu ublažavanja postojećih i sprečavanja nastanka novih pigmentnih fleka je prevencija od sunčanih zraka, tj. dozirano izlaganje suncu i adekvatna UV zaštita.

Sitne pegice oko nosa imam od detinjstva i nikada mi nisu smetale. Međutim, od skora sam primetila flekice na gornjoj liniji usne i nausnici, pa je ova tema počela više da me interesuje. Imate li iskustva sa pigmentnim flekama i preparatima za izbeljivanje?

Slika je preuzeta sa web lokacije.

30 komentara

  1. Mrlje iznad gornje usnd su najčešće uzrokovane hormonima, imala sam taj problem. Savetovala bih ti da prekontrolišeš polne hormone.
    Marija K.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Marija, hvala na savetu :).
      Već sam se konsultovala sa lekarom.

      Izbriši
  2. Ja imam pege od 7 godine. U pocetku samo na nosu sada po celom licu. Iskreno mi apsolutno ne smetaju. Probala sam razne stvari kako bih smanjila njihovu pojavu i sl ali uglavnom je sve kratkotrajne prirode. Vidim napredak recimo ali cim prestanes da koristis tretman ili na sta god se odlucis one se vrate. Broj pega koji ces imati jeste geneteski odredjen. Sad postoji milion vrsta fleka i ono sto mi yovemo "pege" je najblazi oblik. Postoji mogucnost da vremenom izblede ali to zavisi od osobe do osobe. Sto dalje znaci da ces se jako tesko resiti pega koje vec imas ali se mozes zastititi od nastanka novih. i izvini na dugom komentaru ali celog zivota "patim" zbog pega tako da znam i vise nego sto treba:D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pegice su šarmantne i simpatične. Sunčane fleke su već druga priča :D
      Dugi komentari su poželjni i hvala na izdvojenom vremenu za pisanje istog.

      Izbriši
  3. Itekako:D Najbolje rezultate u mom slučaju pokazao je tretion, c vitamin i AHA kiseline. Neki lijekovi mogu uzrokovati hiperpigmentacije a najvažnija je kako si napisala zaštita od UV

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Trenutno koristim Roc/ovu kremu sa retinolom, pa ću videti da li će delovati i na fleke. Hvala za preporuke :).

      Izbriši
  4. Pege mogu da budu znak i poremecaja rada jetre cak .. nije zgoreg samo uraditi uobicajenu biohemisku analizu (pricam uopsteno, za sve koji imaju taj "problem" ) , razni poremaciji krvi a i sve ostalo sto je navedeno u tekstu .. Drago mi je da si podelila sa nama svoje iskustvo, takve stavri rado citam, a jos mi je draze sto si pronasla nacin da sebi pomognes :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Verujem da izgled kože može dati puno informacija o zdravstvenom stanju osobe.
      Hvala na savetu i komentaru :).

      Izbriši
  5. Imam melazmu;fleke se karakteristicno nalaze iznad usne,na jagodicnim kostima i po celu.Uv filter je obavezan,klonim se sunca i tako drzim "stvar" pod kontrolom.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Koliko dugo su fleke prisutne?

      Izbriši
    2. Otprilike sest godina.Nakon jednog letovanja i ruznih posledica po lice ublazila sam fleke kremema koje proizvodi doktorka,dermatolog u privatnoj praksi;neinvazivno,malo duze je trajalo ali je dalo zadovoljavajuce rezultate,fleke su bile ublazene,jer melazma ne moze da se ukloni u potpunosti.Od tada se sklanjam od sunca kao ludak a kremu sa UV filterom koristim i kada je oblacno.Koristim Sundance fluid za lice i pokazao se kao odlican.Izvinjavam se na malo duzem odgovoru.

      Izbriši
    3. Čula sam da je melazma dosta "tvrdoglava". Hvala na detaljima, uvek mi znači da čujem iskustvo iz prve ruke :).

      Izbriši
  6. I meni se pojavile 2 flekice bolje reci mrlje na samoj usni i to nedavno. Ne znam od cega je,svetlije je boje pa se ne vidi bas,ali bojim se da ne potamni i onda tek ne znam kako bih to skinula. Imam i pegice od sunca i jednu fleku od solarijuma :( Super je text i hvala ti,medjutim ja nisam nikada probala da skinem,jer ne znam cime bih.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ukoliko su flekice nove ili počnu da menjaju veličinu, oblik, boju ili te iz bilo kog razloga brinu, najbolje je da posetiš dermatologa :).

      Izbriši
  7. Prokletstvo svetlog tena :)) Ne znam gde sam kiksnula letos ali dve divne braonkaste fleke imam na desnoj jagodici. Provereno rade Eucerin Even Brighter amupule i serumi sa C vitaminom

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Napisi mi nam jos nesto o eucerinu i koje si ampule uzela,ja bih probala :)

      Izbriši
    2. @Pepeljuga s'Juga Koliko dugo koristiš ampule? Zanima me posle koliko vremena daju rezultat? :)

      @Loreana O Even Brighter liniji ću pisati u nekom od sledeći postova više, ali možeš naći sve bitne info na zvaničnom sajtu http://www.eucerin.rs/preparati/even-brighter/dnevna-krema :).

      Izbriši
    3. Ima i bas fin post Mrs Fox na tu temu :)
      Koristila sam ih oko mesec i po po principu - umivanje, ampula (tubica) samo na flekice pa posle 20 min hidratacija. Naravno, danju najmanje faktor 30.
      Vracam im se ponovo cim prodju ovi lepi dani :)
      Koliko je tacno to da cim prrestanes da koristis EB kreme, broj fleka se udvostrucuje? Zvuci mi pomalo hmm..

      Izbriši
    4. Mislim da je to više do toga koliko se dalje izlažeš Suncu, nego što je do EB kreme. Kažu da i nakon uspešnog uklanjanja, pigmentacije mogu da se pojave ponovo u manjoj ili većoj meri. Koža je prosto genetski osetljiva na UV zračenje i podrazumeva se visoka zaštita od Sunca. Najbolje da se raspitaš kod dermatologa ili makar promo-apotekarki :).

      Izbriši
    5. Točno je da se pjege zvane melazma ne mogu trajno ukloniti, nego samo ublažiti. Meni Avene krema nije pomogla. Sada testiram kremu od Gelanskog laboratorija, pa ću vas izvijestiti kako ide

      Izbriši
  8. Ja sam ih "zaradila" u prvoj trudnoći, još ih se nisam riješila, ali jesu postale dosta svjetlije i sad mi je puder dovoljan da ih prekrijem, ne treba mi više korektor. Ali još uvijek ne odustajem i borim se i boriću se i nadam se izboriti :) Sad koristim jedan serum i čini mi se da daje rezultate, ali ako na kraju i od njega ništa ne bude jedini spas vidim u kiselinama.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nadam se da ćemo o tom serumu čitati detaljnije u nekoj finoj recenziji :).

      Izbriši
    2. Naravno Jelena, samo dok budem sigurna da li stvarno radi ili ne. Strah me da iz te moje ogromne želje da one nestanu, ja u stvari umišljam da nestaju :)

      Izbriši
  9. Srećom nemam problema s hiperpigmentacijama, ali ja sam ti takav paničar da imam filing kako će mene svašta napast kad dođem u tamo neke tridesete i četrdesete hahahah. :D

    OdgovoriIzbriši
  10. Upravo si pisala o mom velikom problemu! Ja isto od djetinjstva imam pjegice oko nosa, malo su ljeti izraženije, ali one mi ne smetaju, dapače, simpatične su mi . Već 4 god imam hiperpigmentacijske pjege, jednu na čelu, ostale na bradi i području "brkova". Nastale su usljed hormonalnih problema. Svako ljeto se pojačaju, iako koristim kreme sa faktorom 50. Zimi posvijetle, ali još uvijek budu vidljive. Nisam koristila još nikakve specijalne kreme, jer me strah da stvar ne postane još gora

    OdgovoriIzbriši
  11. *Pigmentne fleke imam ponekada.
    One se pojave kada se više izlažem suncu na licu ili jednostavno na telu zbog nedostatka melanina.
    Najčešće fleke dobijala sam kao posledicu promene kozmetičkih preparata.
    Nekada od parfema po vratu kada se izložim suncu,nekada posle "neodgovarajućih"proizvoda.
    Nije mi na primer, odgovarala čvrsta krema "Ivića Pčelinjaka" koju sam mazala na lice.
    Med je potpuno uništio akne u tom predelu,ali mi je ostavio tamne mrlje.Koje jako sporo blede.

    OdgovoriIzbriši
  12. Imam pigmentacijske pjege prouzročene hormonskim poremećajem. Iako ljeti koristim kreme s viskokim faktorom, nisam primijetila da mi to pomaže. U određenoj mjeri pjege se povuku tijekom zimskog razdoblje. Probala sam neke kreme za uklanjaanje pjega, ali nisu bile učinkovite. Za svaku preporuku kako ukloniti ove pjege, bit ću vam zahvlna!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Marijana, moja prijateljica i blogerka (Zlatana sa makeupandmore.net) je imala slične fleke. Iz njene priče pomogao joj je retinol, konkretnije Monoderma vitamin a i vit. C kapsule - o kojima je skoro i pisala. Možda da razmisliš i konsultuješ se sa kozmetičarem ili dermatologom o tretmanima voćnim kiselinama.

      Izbriši
    2. Takođe, NeoStrata ima citratni tretman u vidu tupfera, za kućnu upotrebu.

      Izbriši