O čitanju i komentarisanju blogova

Ova nedelja mi je pripala. Cela i potpuno. Umor me je sustigao sa prvim kapima septembarske kiše, te sam rešila da usporim, zastanem i dam sebi malo oduška. Interesantna fb diskusija o blogovanju na koju sam naletela relativno skoro, navela me je da se umesto isplaniranim recenzijama i najavljenim travel postovima, prvo pozabavim ovim tekstom.


Spomenutu diskusiju otvorila je Ivana Zlatarić, autor bloga Roseybelle, nedoumicom: koliko se tekstovi po blogovima zaista čitaju i da li se pročitaju u celosti pre nego što se isti prokomentarišu. Pitanje me je zainteresovalo i navelo da se i sama preispitam: koliko blogova zaista pratim, šta me u jednom tekstu navede da ga pročitam, da li i koliko često komentarišem.

Koliko blogova zaista pratim?

Moram da priznam da ima svega par blogova koje redovno pratim. Email/om dobijam notifikaciju o svakom novoobjavljenom postu i čim pronađem slobodnih pet minuta, udobno se zavalim i čitam. Autori ne pišu često, ali je zato svaki tekst koristan, interesantan i jednostavno kvalitetan. Većinu blogova otkrijem prosto guglajući neki konkretan podatak, pa me određeni tekst više ili manje zainteresuje. Kada baš imam vremena, posetim neki od blog generatora poput Bloglovin'/a (uglavnom za strane blogove) ili u poslednje vreme BlogFeedNews/a (za domaće kozmetičke blogove), koji nude fin pregled, dobre search opcije i neiscrpan izvor tekstova.

Da li pročitam ceo tekst?

Obično sam u potrazi za određenom informacijom, pa ću retko pročitati tekst od "A do Z". Osim ako je zaista interesantan (ako obrađuje meni nove i zanimljive stvari) ili ako je na neki način drugačiji (ako obrađuje bilo šta na kreativan način). Originalan stil pisanja je nešto čemu ne mogu da odolim, pa ću sigurno upiti svaku reč, bez obzira da li je u pitanju recenzija, tekst o komarcima ili recept za pitu sa krompirom. Takođe, zbog sjajnih fotografija (ali stvarno sjajnih > primer) zadržaću se nekoliko sekundi na web stranici i uz ispran i dosadan tekst (naravno tekst ću elegantno preskočiti).

Kako, da li i koliko često komentarišem?

Mislim da nikada nisam prokomentarisala određeni post, a da ga prethodno nisam u potpunosti pročitala. Posebno ako je autor na kraju teksta čitaocima postavio neko konkretno pitanje. Za mene je to stvar kulture i lepog vaspitanja, poput onog kada vas mama uči da nije lepo prekidati čiku dok priča. Ne mislim da treba komentarisati po svaku cenu. Češće mi se dešava da pročitam post i ostanem bez komentara (osim ako autor nije ostavio spomenuto precizno pitanje). Nekad je tekst toliko dobar i sveobuhvatan da prosto nemam šta da dodam, što ne bi zvučalo suvišno. I na kraju, kad sve saberem, mislim da je u proseku veći broj postova koje pročitam nego onih koje pročitam i prokomentarišem, što zbog manjka vremena, što zbog manjka inspiracije.

Destruktivni komentari ili "Izvini, a ko si ti?"

Ovde moram da se osvrnem na vrednost kvalitetnog komentara i kulturu komentarisanja uopše, a koje čitaoci možda i nisu svesni. Za autora objavljenog teksta, nema ništa lepše od interakcije sa posetiocima posta kroz prepisku i eventualnu diskusiju koja može da se razvije. Divno je čuti nečije mišljenje, zapažanje i dobiti kritiku. Iz konstruktivne kritike se uvek može dosta naučiti. Pa ipak, postoji i ona koja to nije. I sama sam više puta dooobro "isprašena" komentarima koje sam pročitala i odmah potom zanemarila, jer nisu bili ništa drugo do bujica negativne energije. O razlici između kritike i vređanja, kratak a jezgrovit tekst napisao je dipl. psiholog Vladimir Mišić, pod nazivom Konstruktivna i destruktivna kritika. Nije zgoreg pročitati. I ja sam ga više puta pročitala. Nekada nismo potpuno svesni svog ponašanja, a nije lepo drugima ružiti dan :).

Šta biste vi odgovorili na pitanja u podnaslovima? Koliko redovno pratite blogove? Da li čitate ceo tekst ili se fokusirate na određene delove? Da li i kada izdvojite vreme da prokomentarišete?

61 komentara

  1. E pa stvarno odlican post. Ja u poslednje vreme nemam toliko vremena pa pratim samo nekoliko blogova. Ne citam uvek cele tekstove kao i ti, trazim konkretne informacije, posebno ako su u pitanju recenzije i ako su tekstovi dugi. Postove kao ovaj ako ih otvorim citam cele jer to je vec smislenije i logicno da se procita celo. I za kraj moram da prokomentarisem da mi se mnogo svidja fotografija sa pocetka posta!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Znam šta misliš. Iz dugačke recenzije treba umeti "isplivati", ali opet ima tekstova koji su i dugi i detaljni a "vuku" oči i drže pažnju do kraja. Hvala, fotka je nastala skroz slučajno :).

      Izbriši
  2. Trudim se da koliko toliko redovno čitam blogove, ništa lepše nego ujutru, uz keksiće i čaj(ili kafu) pročitam recenzije, new in itd. Dešavalo mi se da pročitam ceo tekst a da ne prokomentarišem, jer je jednostavno tekst napisan u celosti i nemam šta da dodam. Opet, sa druge strane desavalo mi se da procitam i zelim da postavim konkretno pitanje, prodjem kroz komentare i vidim da je vec to pitanje postavljeno, tako da je suvisno da ponavljam pitanje. Ono sto licno meni kao blogeru najvise smeta je to sto pojedini ne procitaju tekst od A do Š i pitaju me gde sam kupila to i to, koja je cena, a uvek naznacim taj deo u postu. I ne volim reklamiranje na tudjim blogovima. U sustini, odabrala si odlicnu temu za razmisljanje. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja imam običaj da "preletim" komentare, ukoliko imam neko pitanje a i inače. Kada je tema interesantna ume da bude dosta različitih mišljenja, TO je uvek zanimljivo :).

      Šta tačno misliš pod reklamiranjem na tuđim blogovima?

      Izbriši
    2. Npr. "super ti je post i link bloga stavljen ispod komentara"
      A znam da nije pročitala post, pa ni naslov posta :D

      Izbriši
  3. *Redovno pratim tri bloga "Budi lepa","Moj neseser"i "Books and Lilies".
    Najvažniji razlog zbog koga ih pratim je moja ljubav i korišćenje kozmetike o kojoj nisam imala prilike da podelim svoje mišljenje,sa nekim koga to jako zanima.
    To je jedan svet u kome se lepo osećam,gde sam večno žena,devojka i mlada.
    Jedan ružičast svet koji moju žensku prirodu čini lepšom.
    Kroz njega svakodnevno nijansiram najlepšim bojama svoje spisateljske sposobnosti.
    Čitam redovno sve tekstove sa ova tri bloga.
    Ono što sebi nekada zamerim,je poredba sa "sličnim"proizvodima.
    Jer ako blogerka i ja koristimo šampon istog brenda,naši tipovi kose ne moraju biti isti.
    To su neki detalji u kojima prosto ne možemo uvek da se podudaramo.
    I to me ponekada nervira,jer je najbolja usporedba potpuno istih proizvoda na različitim tipovima kože ili kose
    Blogodarivanja su mi omogućila da probam neke proizvode za koje nisam imala mogućnosti da ih kupim,ali i da više novca trošim na kozmetiku.
    Ono što nisam uspela je da nabavim neke meni nedostupne proizvode (tipa:EOS lip balm,Manna putere za telo,Barth Bees kremu od banane,L'Occitane kuglu za kupanje) a mislila sam da je smisao blogovanja i u razmeni retkih proizvoda i donošenju istih iz regiona ili inostranstva.
    Tome je značajno doprinela i Pošta Srbije svojim neprilično visokim cenama poštarine.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, Natasa na lepim recima. Eto, i ja citam redovno Moj Neseser. Komentare, samo ako me tema privuče, ili vidim poznato ime. Ovde naleteh na prvu rečenicu koja me je baš obradovala.

      Izbriši
    2. Nataša, hvala :) Drago mi je da uživaš kako u čitanju tako i u diskusiji i razmeni iskustava sa nama.

      Izbriši
  4. Blogove citam uz jutarnju kafu umesto novina :)
    Postoje blogovi na kojima se osecam "kao u svojoj kuci" pa tamo redovno komentarisem (ako nista drugo, bar da nasmejem vlasnicu istog), blogovi koje procitam a nemam sta da dodam ili pitam (obicno high end kozmetika koja mi nije bliska) i neka sarena mesta gde je svaka fotografija poslastica.
    Pre mesec dana sam prepolovila i procistila listu pracenja pa sad svaki tekst citam s' uzivanje i paznjom i ne osecam se duznom da bilo gde komentarisem jer je, eto, neko meni ostavio komentar..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Što ovde nema ono dugme LIke sa fejsa LOL :D
      Potpisujem gore napisano, volim da čitam blogove na kojima se osećam slobodno "kao u svojoj kući". Dodaću samo, da kada komentarišem čitam post od a-š, jer kao bloger ne volim kada me neko pita nešto što sam u postu napisala. Opet, desi se da nešto previdimo u tekstu, pa opet da pitamo. Meni se to recimo dešavalo i umirala sam od blama, pošto nije bilo načina kako da objasnim da sam tekst pročitala. Ali, stvari poput cene ili gde se može kupiti proizvod je več teže ne primetiti. Kada nemam vremena - ne čitam blogove i ne komentarišem. Kod mene vlada moj crno-beli svet :)

      Izbriši
    2. @Pepeljuga s'Juga Samo dok nije "uz jutarnju kafu umesto knjiga" :D (šalim se, šalim). Mislim da kada duže vreme čitam nečije tekstove, to već znači da su nam frekvencije "u fazi". Ponekad stvarno imam utisak da osobu poznajem oduvek, da bih baš to i ja rekla i to na isti način :).

      Komentari tipa "tamte za vamte" su bezveze.

      Izbriši
    3. @Mrs Fox Meni se dešavalo da pročitam recenziju, cena mi ne ostane u glavi i onda se kroz x sati vratim na post i pitam za cenu :D A cena uredno i boldirano stoji u nekoj predposlednjoj rečenici. Mada mislim da ljudi obično poskoče od sreće kada vide recenziju nečega što bi da kupe, ponesu ih sličice i onda bi odmah da znaju cenu, bez čitanja i potrage po tekstu. Ume da iritira, ali ne mislim da je sad neki veliki greh.

      Izbriši
  5. Prvi komentar moje malenkosti na tvom blogu. :)
    Pratim redovno svega 4-5 blogova, tu procitam svaki post od a do z, bez obzira na tematiku.
    Na ostale zavirim ako me zainteresira naslov, ili kao sto si i sama rekla slucajno zaletim trazeci nesto sto me zanima. ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Super je kada pronađeš blog koji uvek može da te razonodi i iznenadi, pa mu se vraćaš :).
      Puno hvala na komentaru!

      Izbriši
  6. Pratim dosta blogova, što na srpskom, što na engleskom, što na italijanskom, ali ne čitam baš svaki post, jer bi to bilo potpuno besmisleno. Na osnovu naslova i prve slike mogu da ocenim da li me tema posta zanima ili ne. Post ne čitam uvek u celosti, jer ako se radi o recenzijama većeg broja proizvoda, onda pročitam samo ono što me interesuje. Dok postove kao što je ovaj (ukoliko me zainteresuje), svakako pročitam od početka do kraja, a to važi i za postove koje komentarišem. Komentarišem kada osetim potrebu da to učinim, ukoliko imam nešto da dodam, ukoliko bih želela da pohvalim autora i sl. Sigurno neću komentarisati postove koji su me ostavili ravnodušnom, tek da bih nešto rekla. Sa zlonamernim komentarima se još uvek nisam susrela, s obzirom da sam prilično nova u svemu ovome, ali, biće dana za megdana :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zaista ima puno sjajnih stranih blogova. Ja sam se, uz puno odricanja ali zarad svog slobodnog vremena, na kraju limitirala samo na dva :D

      Izbriši
  7. Super tema, čitala sam i raspravu koja te inspirirala. Ja trenutačno pratim dosta blogova s naših prostora, stjecajem okolnosti trenutačno imam više vremena pa čitam malo više nego što bi mi bio 'uži izbor', čisto jer želim sudjelovati u zajednici, biti u toku i pročitati što više toga. I jer me beauty teme zaista zanimaju i pravi je gušt čitati postove blogokolegica uz jutarnju kavu i doručak. :) Dakako, ne pročitam baš svaki post, a zna se i dogoditi da post pročitam polovično, tj. pohvatam samo informacije koje me zanimaju. Tako je kad sam u žurbi. No u svakom slučaju, otkad sam počela pratiti beauty blogove (prije nekoliko godina), uvijek sam ih pratila puno više od nekoliko. :D
    Što se tiče komentiranja, zvuči blesavo, ali hoću li komentirati post ne ovisi samo o tome imam li što reći i je li mi se svidio nego i s kojeg medija čitam. Ako čitam na računalu ili laptopu i ako mi je post zanimljiv, ostavit ću komentar. Ali ako čitam s tableta ili mobitela (a to često radim prije spavanja ili pak u javnom prijevozu), ne komentiram jer mi je tlaka pisati preko touch screena, nema meni do tipkovnice. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš mi je interesantno da primetim kako izgleda da većina blogove čita ujutru, uz kafu ili doručak, a umesto novina :). Ja recimo vesti po netu i blogove, gotovo uvek "prelistavam" pred spavanje.

      Ne zvuči blesavo. Ni malo. Preko tableta mi je nemoguće otkucati redak. I generalno, ne odvajam se od svoje tastature :D.

      Izbriši
  8. Pratim 47 blogova tačno. Neki su redovni, neki ne, neki objavljuju mjesečno neki dnevno, ali ih sve volim na svoj način. Poenta je da su za mene blogovi kao novine i rijetko šta komentarišem. Jednostavno se ne vraćam na ono što pročitam, ako su mi se baš svidjeli ili smatram da ću te proizvode nekad kupiti onda ih zapamtim u bloglovinu. Nisam na facebooku tako da umjesto na to dangubim na blogovima i youtubu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Svaka čast na organizaciji kao i na fb neprisustvu. Interesantna mi je logika za novine. Zaista niko ne može da prosto pritisne reply na novinski članak. Nisam o tome nikada razmišljala na taj način :).

      Izbriši
  9. Kada imam vremena ja procitam ceo tekst. Sto se tice komentarisanja...kada imam sta reci + dodatno vreme onada to i uradim,ali desava se i da je tekst dobar ali moram da prekinem sa pisanjem zapocetog komentara,ili jednostavno i ne pocinjem jer trebam nesto drugo da zavrsim. Takodje komentarisem SAMO kada sedim ispred kompa,dok tipkanje sa telefona ili tableta me IZLUDjUJE! :) Eto,htedoh jos nesto da dodam,ali moram ici :(

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sve se svodi na imati i nemati vremena :).
      Ipak, puno hvala na ovom komentaru :D

      Izbriši
  10. Odličan post!
    "Pratim" puno blogova, a čitam ih svega nekoliko. Kako i sama pišem blog, volim kada mi čitatelji komentiraju postove, volim odgovarati na njihova pitanja i diskutirati o zadanoj temi.
    Kada me recenzija nekog proizvoda zanima, onda taj post komentiram i postavim pitanje vezano uz proizvod

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :).
      Komentari puno znače u svakom smislu.

      Izbriši
  11. Kao što vidiš pratim, ii čitam. A i komentarišem.
    Vidim da je naš nedavni razgovor urodio barem sa dva posta. Ja sam počela da pišem "savete" za koje smo utvrdili da ih nema dovoljno, a ti o tome ko nas (i zašto) čita, što je uvek misterija.
    Ja čitam postove osoba za koje znam da dobro pišu. Dobra priča je za mene veoma važna. Čitam postove o proizvodima koji me baš zanimaju. I čitam priču koja me privuče slikom ili temom. Mnoge postove samo prelistam u Blogovinu ujutru, uz kafu. Ako me nešto tu zainteresuje, posle pogledam i na kompjuteru. Komenatare ostavljam samo ako sam inspirsana, ili mi se nešto baš, baš svidi.
    Ne volim komentar radi komentara.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Saveta zaista nema dovoljno. Onih pravih, proverenih :).

      Izbriši
  12. Komentar radi komentara. šala :) pratim dostaaa blogova, pregledam većinu postova na bloglovinu a tek poneki pročitam ceo. Ne komentarisem dovoljno jer čitam sa telefona uglavnom. Prezasicenost domaće blogosfere je glavni razlog što su se i čitaoci i blogeri ulenjili za interakciju.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prezasićenost kao _svi pišu recenzije_ ili prezasienost kao _svi pišu recenzije manje više istih proizvoda_? :). Slažem se da sam se i sama malo umorila od recenzija. To sam shvatila pošto sam počela da čitam poeziju :D.

      Izbriši
  13. Tema je odlicna,imala bih stosta da kazem ali pokusacu da sazmem..Pratim dosta blogova,izmedju ostalih i neke od autorki koje su ovde ostavile kom.Trudim se da procitam ceo tekst ali ako je preopsiran ili nezanimljiv,tesko ce mi zadrzati paznju,dakle volim informativne i koncizne textove.Prokomentarisem kada je tema zanimljiva,kada zelim neku dodatnu informaciju ili da jednostavno razmenimo iskustva.U vezi s tim,jedna vrlo bitna stvar-nervira me kada autorka ne odgovori na komentar! Ako vec nalazimo vreme da nesto kazemo,mi citaoci,zasto to nije obostrano,svako ima bar toliko vremena.Verujem da nisam usamljena u ovome.Dan je kratak ali trebalo bi da imamo neki feedback,a i citaoci se tako postuju i motivisu na dalje pracenje nekog bloga.Sto se tice konstruktive,ima tu svega..Ruzno je kad dobijemo odgovor "E pa meni bas odgovara(nesto)!" ili "Idi na drugi blog ako ti se(nesto) ne svidja!".Jako ruzno..Ipak sam se raspisala:)ali eto,to su moji odgovori na ovu temu. Kristina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Svojevremeno mi je prijateljica (istovremeno i autorka jednog finog bloga) skrenula pažnju na komentare i odgovaranje na iste. Priznajem, dešavalo mi se da se fokusiram na konkretna pitanja i nenamerno propustim da nekome odgovorim ili se bar zahvalim. Koliko to nije lepo osetila sam pošto sam i sama ostala bez odgovora prilikom komentarisanja nekih blog postova i od tada vodim mnogo više računa :).

      Izbriši
  14. Odlična tema.. istina teđko je popratiti svaki blog i post
    svakim danom je sve više zanimljivih tema, samim time mi kao čitatelji, a i blogeri postajemo sve zahtjevnijičč
    mene najviše osvoji upravo to originalnost, lijepo izražavanje i kad nekako osjetim da osoba koja piše nije prepotetna, lijepo odgvori na dobiveni komentar xD
    još sam relativno nova u pisanju bloga, i užitak mi je kad vidim da netko kao ti sa lijepim i kvalitetnim tekstovima, super recenzijama, s odličnim iskustvom, je uvijek kulturna i nekako prizemljena
    zato češ uvijek imati i sačuvati svoje čitatelje

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da i nema smisla propratiti svaki blog, pa verovatno ni svaki post. Osim ako nisi PR ili ne radiš u nekoj marketing agenciji :D.
      Drago mi je da ti se moje piskaranje sviđa, a posebno hvala na svim ovim lepim rečima :).

      Izbriši
  15. evo, priznajem, ja tvoj blog ne bih pratio da te ne poznajem (niko ne piše o kozmetici za muškarce!) ali mi je drago što svraćam ovde. dopada mi se tvoj stil pisanja i često pročitam i tekstove koji me se uopšte ne dotiču. :D

    ranije sam mnogo pasioniranije pratio blogove. nažalost, nekoliko generacija blogera se smenilo od tada. nekad sam umeo da, uz kafu, otvorim blagopočivši google reader i krenem redom - i da čitam, i da komentarišem. nažalost, društvene mreže su pokupile dosta mog slobodnog vremena pa ovakav ritual više ne upražnjavam. ujedno, većina blogera koje sam nekad pratio izbacuje tek po tekst mesečno, i njih obično pročitam s telefona dok sam u gradskom prevozu. a tada me mrzi da komentarišem! :)

    a uvek kad dođem na nečiji blog, setim se i koliko "ažurno" pišem svoj. :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sada ću ovo da odštampam i uramim :D
      Hvala :*

      Izbriši
  16. Ja nisam bloger ali pratim veći broj blogova preko Bloglovin-a, jer mi je to način da ne propustim postove jer mogu da se posvetim čitanju kad imam vremena, a mogu i da obeležim postove kojima želim da se ponovo vratim. Ako me tema ne zanima samo pritisnem dugme "Mark as read", najčešće kada je u pitanju recenzija proizvoda koja se ponavlja na mnogo blogova ili ako iz naslova shvatim da me tema ne zanima, ali ako čitam onda pročitam ceo post. Ne komentarišem ako nemam ništa pametno da kažem jer ne volim komentare tipa "draga, dopada mi se tvoj novi ruž" ili "idem odmah da ga kupim", javiću se ako imam šta da pitam, ako mi je potrebna neka dodatna informacija. I još da dodam da sam, zahvaljujući blogovima koje čitam, naučila mnogo i o preparativnoj i o dekorativnoj kozmetici i otkrila dosta proizvoda za koje nisam znala ni da postoje niti čemu služe. I za kraj, ovaj komentar pišem samo zato što je "Moj neseser" među prvim blogovima koje sam počela da pratim.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Htela sam da ostavim komentar, ali kad sam videla sta je napisala @lepamara, bilo bi suvisno bilo sta napisati.
      Slazem se sa njom od reci do reci 100%, dakle da, to je i moj stav :)

      Izbriši
    2. @lepamara Iz napisanog se vidi koliko je naslov teksta bitan :).
      @ missy, lepamara Drago mi je da uživate u čitanju i nalazite beauty blogove korisnim. Hvala na komentaru! :)

      Izbriši
  17. Ja najviše vremena potrošim na čitanje, srednje na komentarisanje a još najmanje na pisanje postova. Dakle, volela bih da rotiram čitanje i pisanje ;)
    Jako puuno blogova pratim, ali zaista kod nekih 10ak čitam apsolutno svaki post, ali ne stignem da ostavim komentar uvek.
    Kod mene niko još uvek nije ostavljao negativne komentare, ali me to jako nervira kad vidim na drugim blogovima i svašta bih im napisala ispod kao odgovor, ali sam vremenom i to naučila da iskuliram ;)
    I uvek se trudim da pročitam ceo tekst, ali pošto me često prekidaju (ovi moji), desi se da "odem" na pola :)))
    I za kraj samo da ti kažem da si u tih mojih 10ak :))) Evo iz trećeg puta uspevam da ostavim kom

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sve to zahteva vreme i strpljenje :D I blogovanje i dečica (predpostavljam).
      Hvala <3

      Izbriši
  18. Ne pratim skoro nijedan blog redovno, budući da blogova na temu kojom se i sam bavim skoro da i nema, a i drugi sadržaji za muškarce su oskudni. Tako da, najčešće odem na blender, prelistam naslove i ako mi nešto privuče pažnju (kao što je bio slučaj sa ovim postom), tada i pročitam. Ukoliko mi je tema zanimljiva, volim da se uključim i u diskusiju i ostavim komentar, ako ni zbog čega drugog, onda da stavim do znanja autoru da ga čitam i da mi se to što je napisao dopada. Mislim da svaki bloger voli kada vidi nove komentare na svom blogu, jer su čitaoci dokaz da taj posao ne radi uzalud. Meni barem znači kada mi neko postavi pitanje, uputi pohvalu ili konstruktivnu kritiku.
    Sada bih se dotakao i teme kritike. Ja imam naviku da ljudima skrenem pažnju ukoliko u nečemu griješe (jer volim da mene neko ispravi, kako ne bih ponavljao tu grešku u budućnosti) i mislim da to činim s dosta takta. Međutim, jako mali broj ljudi je spreman da prihvati kritiku jer im je sujeta jaka. Eto, meni se npr. desilo da sam jednoj blogerki skrenuo pažnju da nakon zareza treba da napravi razmak prije nego što napiše sljedeću riječ, da bih dobio odgovor "Niste u pravu". Mislim, draga djevojko, otvori prvu knjigu pored sebe, pogledaj kako se piše, usvoji to i zahvali se što ti je neko skrenuo pažnju. Ali, eto ima nas svakakvih.
    Inače, odličan post (pročitan od početka do kraja :D). Volim kada se između tematskih postova provuče i neki koji se bavi generalno pitanjem blogovanja.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Travel blogova ima, ali nekako više stranih nego domaćih. Ima doduše lifestyle blogova koji tu i tamo objave po koji travel članak. Slažem se da su komentari uvek dobrodošli. Kao i kritika, ukoliko ima poentu (dakle ukoliko nije samo sredstvo za lečenje frustracija). Naravno, ima i puno ljudi koji ne umeju da je prihvate.

      Mislim da ću se u buduće više posvetiti sličnim temama :).

      Izbriši
  19. Volim svratiti na meni drage blogove nebitno dali se radi o kulinarskom , modnom, itd blogu. Volim pogledati dobru fotografiju, lijepo napisanu riječ pročitati, nešto naučiti ali mislim da trebam i to iskomentirati jer svi mi koje se bavimo pisanjem blogova ipak uložimo dosta truda i to treba nagraditi ili kao što ti kažeš iz kulture a lijepo je čuti i povratnu informaciju.

    OdgovoriIzbriši
  20. Pratim baš dosta blogova, što stranih što domaćih, a tvoj je jedan od domaćih koje zaista redovno pratim i pročitam svaki tekst. Volim ceo izgled bloga i naravno, način na koji pišeš, celo iskustvo čitanja mi je zaista prijatno. Kada otvorim bilo koji tekst na nekom blogu, krenem od početka i zaista pročitam do kraja ako je lepo napisano i ako vidim da sadrži relevantne informacije. Dosta brzo čitam tako da mi nije problem da iščitam sve, i nikada ne bih komentarisala bez da sam to uradila. Doduše, i dalje imam strpljenja da odgovorim i ponovim nešto što stoji u tekstu ako neko komentariše na mom blogu :)

    Sve u svemu, baš zanimljiva tema diskusije i super tekst, kao i uvek!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Eto i ja obraćam pažnju, između svega ostalog, i na izgled bloga i to mi je nekako važno za sveukupni utisak. Hvala ti puno :)

      Izbriši
  21. Baš zanimljiv post! Pratim isključivo blogove čije adrese znam napamet, oko dvadesetak sveukupno. Njih sam i izlistala kao preporuku i kod mene na blogu. Veoma se retko desi da se neki novi blog provuče na belu listu, a za to je njabitniji sadržaj. Pod time mislim kvalitet teksta, gramatiku, pravopis, pa tek naknadno fotografiju i dizajn koji bi trebalo da podupru čitavu zamisao. Ne podnosim ovaj trend pisanja svega malim slovima ili ukoliko je u pitanju srpski, nekakav samoizmišljeni fonetski sistem gde x zamenjuje ks i primeri slični ovom.
    Mada, čak i kada je tekst dobar, ako je otkucan roze slovima na plavoj pozadini, neću se zadržati više od 30 sekundi na blogu.
    Nažalost, uglavnom čitam u pokretu sa telefona, tako da ne komentarišem koliko bih možda htela, jer je tipkanje po ekranu Sizifov posao. Snishodljive i ulizivačke komentare ne podnosim koliko i destruktivne. Pogotovo me nervira kad vidim komentar u kome je ostavljena html adresa ka tuđem blogu (komentatora). To je toliko ružno i nepristojno, da sam ja odavno bez pardona, usvojila naviku da takve kvazi komenatre brišem.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tipkanje po ekranu je za mene nemoguca misija. Vezano stim prosto sam šokirana koliko mnogo ljudi surfuje po netu sa telefona ili tableta, u prevozu i sl :).

      Izbriši
  22. Nisam baš sklona komentarisanju postova, retko kad imam potrebu da nešto dodatno pitam itd.

    Imala sam veliki peh na početku blogovanja jer nisam umela ni da vidim gde su mi novi komentari pa je nažalost puno toga ostalo neodgovoreno (jer ih nisam videla). Sad se trudim da budem ažurna koliko mogu.

    OdgovoriIzbriši
  23. Nekad komentarišem, nekad ne, ako mislim da nemam šta da kažem. Ne volim komentare tipa ''Super post'' i slično. Trudim se da pročitam ceo tekst, ali ponekad samo preletim, i to u slučajevima kada mi se ne dopada forma (neodvajanje pasusa, 'ošišana' latinica i slično) jer mi je naporno (neki od takvih blogova imaju zaista dobre fotografije, pa ih zato posećujem).

    OdgovoriIzbriši
  24. Nažalost propustila sam raspravu kod Roseybelle i koliko sam scrollala na page-u, nisam ju našla (moguće da je bila dok sam bila na moru) pa nisam vidjela sve o čemu se pisalo, ali mogu dati komentar na tvoj post :)

    Pratim puno blogova i trudim se, kad otvorim neki tekst, pročitati ga cijelog - posebno ako komentiram jer mi se par puta dogodilo da sam imala neke nebulozne komentare na blogu (koji se ne bi napisali da su komentatorice pročitale tekst) i znam da meni nije bilo lijepo to nepoštivanje mog vremena i truda kojeg sam uložia u taj post - ako već planiraš komentirati, komentiraj sa smislom, a ne da je to komentar samo radi komentara i da se vidi da si bila tu i da netko možda klikne preko mog bloga na tvoj blog.Ako je komentar takav, draže mi je da ga i nema.
    Naravno, ako znam tehničke podatke o nekom konkretnom proizvodu (ako je riječ o recenziji), moguće je da ću preskočiti dio o ambalaži i količini, ali same dojmove neću.

    Nažalost, kao i mnoge djevojke koje su komentirale, i ja često čitam blogove preko mobitela i tada mi se ne da komentirati i tipkati po ekranu, pa mi se dogodi da i neki post koji zaslužuje komentar ostane nekomentiran prosto iz razloga jer mi nestane s liste nepročitanih na bloglovinu (preko kojeg uglavnom pratim blogove)

    P.S. ova kućica za komentare je jako mala i dok bih gledala što sam prije napisala bi zaboravila što sam još htjela reći pa je sve tako malo konfuzno, ali nadam se da razumiješ što je pisac htio reći :)

    OdgovoriIzbriši
  25. Odlican tekst. I sama ponekad ne znam sta bih dodala na odlican tekst ali se onda potrudim barem da napisem - bravo za to i to... Znam koliko meni znaci svaka vrsta podrske i zelim da je pruzim nekome ciji rad cenim.

    Uglavnom blogove delim na one koje citam i one koje gledam. Kada vidim gomilu teksta, neformatiranog,bez novog reda i sl. onda cesto preskocim test i pogledam slike ako me zanimaju. :)

    OdgovoriIzbriši
  26. Ja kad sjednem da čitam blogove, totalno uđem u taj svijet i ostanem tu satima.. Tada pomno čitam svaku riječ teksta, ostavim komentar na kraju ako imam šta da dodam, naročito ako sam koristila proizvod o kojem se piše. Slažem se sa tobom da volim kada autorice postova, postave pitanja, te rado na njih odgovorim.. Istina ponekad se desi da jednostavno neki post izgleda predugo i tokom čitanja postane mi nezanimljiv te ga ne pročitam do kraja, nego čisto "preletim"..

    OdgovoriIzbriši
  27. Par blogova pratim redovno i uglavnom ostavim neki komentar ako sam u prilici i za lap topom,većinu textova čitam cele osim ako me nešto u njima navede da odustanem,uglavnom me stil pisanja uz teme zadrži na nekom blogu i vraća na iste,dok rado volim da čitam i lagane postove i gledam lepe slike,sve zavisi i od mog raspoloženja nekad :).

    OdgovoriIzbriši
  28. Prije sam pratila svakodnevno masu blogova, no u posljednjih godinu dana nemam toliko vremena a i nažalost, nestalo je puno divnih blogova koje sam prije pratila. Njih oko dvadeset koje redovno čitam pratim preko mobitela što mi dosta onemogućava komentiranje a vrlo često nemam inspiraciju za komentar. Odličan post!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pratim blogove sa stranice na fejsbuku,Serbian beauty Blogger tako nesto 😀,uglavnom jako me ljuti kada ne dobijem odgovor na komentar, kada je blog lošeg kvaliteta fotografija,napisan bez pola informacija pa se očekuje pitanja i komentari itd itd mnogo toga
      Kuckam sa tel i izvinjavam se na nepravilnostima

      Izbriši
  29. Mila Peric
    Pratim samo nekoliko beauty bloga,tako da ih redovno citam,mozda ne tako cesto komentarisem a uglavnom procitam ceo post.

    OdgovoriIzbriši
  30. Odlična tema posta, ne znam kako ranije nisam naišla na ovaj post!
    Ja pratim puno blogova, neke redovito, neke povremeno. Sve ovisi o temi koja mi je trenutno interesantna. Kada otvorim neki blog, tekst pročitam do kraja i imam naviku da ostavim komentar.
    Što se nekulturnih komentara tiče, imala sam ih nekoliko, u početku te zaboli, ali onda shvatiš da je taj trenutak tvoj blog nekome mjesto za izbacivanje negativne energije.

    OdgovoriIzbriši
  31. Tek sada sam naletjela na ovaj post. Jako zanimljiv. Ja sam godinama i godinama pratila blogove dok i sama nisam počela da pišem. Ja sam osoba koja je otvorena za sve. Volim mnogo da čitam, razne teme i razne naslove. Nikada mi nije mrsko pročitati nešto niti odustajem samo ako mi se naslov ne sviđa, jer uvijek se desi da u svakom tekstu nađem nešto zanimljivo, makar način pisanja. Što se tiče komentara, volim i sama da komentarišem blogove odnosno postove koje pročitam i da naznačim šta mi se svidjelo u postu, a šta ne. Da dam do znanja piscu da sam posjetila blog i da cijenim taj trud koji je uložen, jer svi mi uložimo koliko-toliko truda, neko manje neko više. Naravno ima blogova koji imaju ljepše fotografije od teksta, pa zašto i to ne bih prokomentarisala? I za to je uložen trud :) Al eto, ja sam naučila da sve cijenim jer i sama pišem blog i tek ulazim u fazon, znam da volim kada meni neko ostavi komentar i kada vidim da je primjećen moj trud.

    OdgovoriIzbriši
  32. Pratim nekoliko blogova i trudim se da svaki post pročitam do kraja. Ako je tema koja se obrađuje meni zanimljiva, tako će sigurno i biti. Retko komentarišem, ali se i to počinje da se menja. Mislim da nikada nisam napisala negativan komentar, jednostavno ako mi se nešto ne svidi preskočim.
    Pozzz...

    OdgovoriIzbriši
  33. ja redovno citam veci broj blogova i moram da priznam da sam nasla mnoge bitne informacije. da ne citam blogove ne bih saznao ni za hidrogenizovanu vodu, ni za odredjene savete za zdraviji zivot i pogotovo obratim paznju kada citam duzi blog. hvala za super tekst!

    OdgovoriIzbriši