Proizvodi za redovno čišćenje lica

Skoro sam konstatovala da postoji dosta proizvoda koje sam testirala tokom godine i nepravedno ostavila po strani, kada su recenzije u pitanju. Među njima je i nekoliko preparata za čišćenje lica, od kojih sam svaki koristila redovno u intervalima od po dva meseca. U ovom postu ćete moći da pročitate pojedinačne recenzije, kao i poređenje i neki opšti zaključak o tome koja vrsta umivalica najviše prija mojoj koži.


Ritual čišćenja praktikujem redovno, a to znači najmanje jedanput a najviše dva puta u toku dana. Mada čišćenje lica smatram najvažnijim korakom nege na duge staze, trudim se da u istom ne preterujem. Ranije sam pod čistom kožom smatrala onu oribano - škripuće - čistu, pa sam u skladu s tim koristila sapunaste, penušave umivalice, ujutru i uveče. U međuvremenu sam ponešto naučila :D.  Sada su mi milije blaže kremaste formule, maske i mleka koja obično koristim uveče, dok ujutru samo umijem lice, a zatim ga toniram tonikom ili micelarnim rastvorom.

Moram da naglasim i da je moja koža lica mešovita, sa povremenim eskalacijama u vidu bubuljica i po koje potkožne akne, kao i da od ovde navedenih proizvoda nisam očekivala efikasnost u uklanjanju šminke. 


Balea 3 in 1, 150ml, jedan je od onih multifunkcionalnih proizvoda na koje se uvek polakomim, a istina je da retko koji ispuni sva očekivanja. U trenutku kupovine ove tube bila sam na putovanju, pa mi se sredstvo za umivanje, maska i piling - sve u jednom - činilo kao super praktično rešenje. Proizvod sadrži belu glinu, jabučnu kiselinu i sitna zrnca plave boje, i prema uputstvu proizvođača može se koristiti kao umivalica, blagi piling ili maska, već u zavisnosti od toga koliko dugo se drži na licu i da li se nanosi na vlažnu ili suvu kožu.

Ipak, zrnca su previše sitna i malo ih ima da bi piling bio dovoljno efikasan, a opet nekako oštra da bi se ovaj krem koristio za svakodnevno pranje lica. Na mojoj koži, najefikasnije se pokazao kao maska za čišćenje. Sve u svemu nisam zadovoljna ovim preparatom i sigurno ga neću kupovati ponovo. Cena ~ 350 rsd. 


Gerovital Aslavital krema za umivanje i čišćenje lica, 100ml. Priča o Aslavital liniji, koju sam imala prilike da čujem na jednoj od profesionalnih edukacija, zainteresovala me je da isprobam više proizvoda, a među prvima ovaj krem. Formula se bazira na prirodnom kompleksu gline, ekstraktu godži bobica i ferulnoj kiselini. Predviđena je za čišćenje svih tipova osetljive kože. Uz to umiruje iritacije i pruža određeni efekat regeneracije. Bojom i teksturom, veoma podseća na Alverde Clear Waschcreme. Ipak, imam utisak da bolje čisti i upija masnoću. Umasira se na vlažnu kožu, a potom ispira vodom. Efikasno ublažava crvenilo, ima prijatan miris, ne peni i ne isušuje. Koristila sam je u letnjem periodu, i ujutru i uveče, i bila prilično zadovoljna. Cena ~ 700 rsd.


Neutrogena Visibly Clear Pink Grapefruit kupka za lice, 150ml, je do mene stigla preko prijateljice sa izrazito masnom kožom. Negde krajem leta, na licu su mi se pojavile bubuljice i odlučila sam da ovom kupkom napravim malu promenu u svakodnevnoj rutini nege. U pitanju je kremasta formula bez pene. Sadrži masne alkohole i salicilnu, a negde pri kraju i glikolnu i mlečnu kiselinu, pa bi trebalo da dubinski čisti i spreči pojavu bubuljica bez preteranog isušivanja kože. Vlažnim rukama se umasira na lice, a potom ispira vodom.

Mada se preporučuje za čišćenje ujutru i uveče, u početku sam je koristila samo jedanput dnevno, a kasnije proredila na svaki drugi pa i svaki treći dan. Krema ima vrlo jak miris svežeg grejpa. Prilikom nanošenja pruža intenzivan osećaj hlađenja što može da prija (ukoliko volite ovakve "fancy" detalje). Dobro čisti i osveži lice. Nakon par dana, bubuljice su se zaista redukovale, potom i nestale. Ipak, prilikom svakog pranja, imala sam utisak da je koža blago zategnuta i trudila sam se da je dobro hidriram. Kupka mi nije izazvala nikakve iritacije, niti je drastično isušila kožu, pa ipak mislim da je za svakodnevnu negu previše jaka.


Weleda blago mleko za čišćenje lica, 100ml je jedna od meni omiljenih čistilica. Jako volim i kremasto mleko za čišćenje sa bademom (o kome sam već pisala prošle godine), ali njega radije koristim prilikom uklanjanja šminke.

Blago mleko je namenjeno čišćenju pre svega normalne i suve kože, mada mislim da bi odgovaralo i masnijoj i generalno osetljivoj. Glavni aktivni sastojci su ulje susama, jojobe, hamamelis i ekstrakt irisa, pa osim čišćenja mleko pospešuje regeneraciju epidermisa, reguliše sebum, hidrira a ima i blago adstrigentno i antibakterijsko dejstvo. Formula je tečna, žućkaste boje i oštrijeg mirisa. Dovoljno je nekoliko kapi naneti na vlažno lice (dlanovima ili tupferom), a zatim isprati vodom. Koža ostaje sveža, čista i nahranjena, a pod prstima nežna i gipka. Često ga koristim prilikom jutarnjeg umivanja, kada se probudim sa masnijom T zonom ili uveče, nakon uklanjanja šminke, kada želim da preskočim noćnu kremu.


I za kraj, proizvod koji sam kupila u Nemačkoj i definitivno planiram da obnovim zalihe. U pitanju je CD milder reinigungsschaum "wasserlilie" 150ml, blaga micelarna pena namenjena osetljivoj koži, bez agresivnih tenzida i štetnih sastojaka, obogaćena ekstraktom lokvanja i hijaluronskom kiselinom.

Za mene je Bioderma Sensibio, micelarni rastvor br. 1 i koristim je stalno, i kao sredstvo za čišćenje šminke i kao tonik. Međutim, skidanje šminke pred spavanje je uvek mukotrpan posao i tada bih se, umesto tapkanja tupferom, najradije "umila" micelarnom vodom. CD pena ima upravo takav efekat: čišćenje lica i uklanjanje šminke - od maskare do pudera - samo jednim umivanjem. Penu nanesem na dlanove, umasiram na vlažno lice i isperem vodom. Koža je čista, tonirana i spremna za kremu. Nema neprijatnog zatezanja, ni iritacija. Jedino što mi se ne dopada je miris, doduše blag ali koji ima vrlo čudnu i pomalo odbojnu notu.

Nakon dužeg eksperimentisanja sa ovim i drugim proizvodima za čišćenje i umivanje, čini mi se da najbolje efekte i najmanje štete imam sa mlečnim i kremastim formulama, na bazi prirodnih supstanci i biljnih ulja. 

Da li ste koristili neki od ovih preparata? Kakva su vaša iskustva? Koliko često čistite lice i koje proizvode preferirate?

15 komentara

  1. I ja koristim ovu Neutrogeninu kupku i pored toga L'oreal mleko za čišćenje lica. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Moja drugarica koristi to Weledino mleko i prezadovoljna je :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da bi to mleko trebalo da odgovara većini. Do sada sam čula samo primedbe na miris :).

      Izbriši
  3. Kako se moze prijaviti na neku od profesionalnih edukacija?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Majo,
      najbolje da se raspitate putem zvaničnog sajta kompanije Gerovital (www.gerovital.rs) ili Maa’ra estetskog centra (www.epilacijaianticelulit.com).

      Izbriši
  4. Weledino mleko mi je ok, ali je pakovanje uzas. Nervira me sto je otvor veliki pa onda izlijem dovoljno da se cela okupam.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Predpostavljam da sam se ja navikla i nakon druge flašice više nemam taj problem.
      Ali jeste tečnije nego standardna mleka za čišćenje (šminke recimo), pa može da iznenadi :).

      Izbriši
  5. Nisam koristila ni jedan od pomenutih proizvoda jer već dugo izbegavam te "čistilice", zato što su mi obično bile preagresivne i dodatno su mi isušivale ionako suvu kožu lica. Ovo Weledino mleko mi divno zvuči, a jako mi je prijalo i Dr Hauschka mleko za čišćenje koje sam isprobala na "Danu blistave kože". Ja za skidanje šminke koristim micelarnu, a za dubinsko čišćenje trenutno Dr Hauschka Cleansing Cream ili eventualno Himalaya masku sa nimom i kurkumom :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni najviše prijaju mleka i kremaste čistilice. Himalaya maska sa nimom mi takođe odgovara, s tim što sa njom na licu štopujem vreme :D Mislim da je ne valja ostavljati ni minut duže od predviđenog.

      Izbriši
  6. Imam ovo Weledino mleko, i čim sam ga izmaku pakovanja, eto mene
    kako idem po zalihe :D Divno je i ja ga obožavam :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Super je pronaći proizvod koji ti prija na duže staze :).

      Izbriši
  7. Nisam probala ove preparate,trenutno čistim lice sa Bioten gelom i pilingom,a kada mi je lice problematično onda Afrodita 3 u 1 :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Nisam isprobala nijedan od ovih proizvoda, ali inače preferiram pjene za čišćenje. Stalno rotiram Baleinu i Niveinu za suhu kozu, no još uvijek nisam pronašla idealan čistač za moju kozu.

    OdgovoriIzbriši