Easy weekend: 7 pitanja za razmišljanje

Sedmica je "protrčala" kraj mene u velikom stilu, na visokim potpeticama sa sve torbicom i kišobranom u ruci. Ponedeljak mi nije pošteno ni mahnuo, a već je stigla Sreda. Od Četvrtka do Subote dani su se izređali u nekakvoj izmaglici i o-pa-la! Jutros sam se probudila da panično pozdravim Nedelju.


Zapravo sam navila budilnik, jer svašta je trebalo pozavršavati danas. Negde oko podneva sam odustala, batalila spiskove i bacila se na mamine kolače :D.

Skoro sam u jednoj knjizi, koja se između ostalog bavi naučnom studijom o uticaju stresa na izgled, zdravlje i međuljudske odnose uopšte, naišla na interesantan upitnik. Autor je pitanja koncipirao kao neku vrstu provere toga koliko smo sposobni da određene i ne uvek očigledne izvore kulturološkog stresa držimo pod kontrolom. 

Pitanja su me zaintrigirala i navela da razmislim o tome kako organizujem svoje vreme, čemu dajem prednost i da li grešim. Prenosim ih i vama, kao neku vrstu "vodiča" za preispitivanje.

1. Da li možete da odredite vreme posle kojeg ćete svakog dana isključiti mobilni telefon i nećete odgovarati na pozive, sms poruke, email/ove i slično, ako nisu hitni?

2. Da li možete da osmislite ritual koji vas priprema za odlazak na spavanje, bar trideset minuta pre nego što ugasite svetlo?

3. Da li možete da isplanirate svoj dan tako da niste u žurbi?

4. Da li umete da napravite pauzu i povratite smirenost kada naiđu problemi?

5. Da li i koliko često izlazite napolje i uživate u prirodi?

6. Da li možete da odaberete jednu naviku koju želite da promenite  i da se obavežete da to i ostvarite?

7. Koje tri stvari su na vrhu vaše liste onoga što morate uraditi (a da nemaju veze sa redovnim poslom, kućnim obavezama i svakodnevnim aktivnostima)? 
 

12 komentara

  1. Trebala bih odgovoriti?
    1. Bez problema!
    2. Mogu i prakticiram ga svaku večer.Tuširanje, čišćenje lica, malo gledam TV iz kreveta za svoju dušu
    3. Teško...
    4. E, to ne, nikako! Kada me nešto iznervira, posljedice osjećam cijeli dan
    5. Preko zime rijetko, ali to nadoknadim ljeti kada sam svaki dan na moru. ne volim šetati prirodom, najdraže mi je sjediti uz more i slušati šum valova. To me jako opušta
    6. Odlazak u teretanu...jako želim, a uvijek to izbjegavam
    7. Pomoć kćerki u školskim obvezama, svakodnevni razgovori sa njom (mali ženski razgovori!), pisanje bloga

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nije obavezno, ali je u svakom slučaju interesantno pročitati odgovore :).
      Ja sebe ni do danas nisam uspela naterati da idem u teretanu, mada su mi mnogi to savetovali i predlagali. Na kraju sam shvatila da mi prosto ne prija cela zamisao. Više volim bilo kakvu aktivnost na otvorenom: vožnju bicikle, rolera ili prosto šetnju.

      Izbriši
  2. Batalila spiskove i bacila se na mamine kolače <3 BEST DECISION EVER!
    Ubija taj stres, žurba i nestizanje, ubija sve, od ljepote do obiteljskog života, a radi čega? Zato jer je sve hitno? U zadnje vrijeme vikendima ne radim, uopće, ali ništa. Samo kuham, malo spremam stan i družim se s mojim momcima. Neće poso pobjeć... ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, nekako je sve previše ubrzano, kao na traci. Mislim da je super imati makar jedan dan u nedelji, kada praktično ne postojiš za planetu ili makar za sve ono što podpada pod svakodnevnu rutinu :).

      Izbriši
  3. Ukratko bi bilo ovako:
    1. Da, bez problema.
    2. Da, već ga imam.
    3. Nažalost, ne.
    4. Ne umem.
    5. Nedovoljno.
    6. Zavisi koja je navika, neke nikako ne uspevam da iskorenim.
    7. Drugi posao, vreme sa porodicom, blog.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drugi posao je takođe posao, ne računa se :D
      Kada sam na pitanja odgovarala prvi put, prilično sam se iznenadila koliko odgovora je bilo ne ili nedovoljno.

      Izbriši
    2. Ja bolje da ne odgovaram.
      Barem ne danas.
      Ili ove nedelje.
      Od aprila će biti bolje.

      Izbriši
  4. Veoma zanimljiva pitanja. Baš odgovaraju današnjem užurmanom životu. Mislim da mi je od svih pitanja, najviše "zasmetalo" ovo koje me podseća da veoma teško menjam navike bez obzira što sam svesna da mi neka određena smeta. Međutim, poradiću i na tome. Pitanja su dobro došla kao mali podsetnik :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To je i bila ideja. Drago mi je da su bila korisna :).

      Izbriši
  5. 1. Ne moram ga određivati. :D Zaista nemam problem biti odvojena od mobitela. Imala sam period kad danima isti ne bih provjeravala da bi mi se sam iskljucio, a ja ne bih ni primijetila. :D
    2. Mogla bih, ali ga nemam. :D Nakon tuširanja bavim se blogom ili poslom što opet zahtjeva zurenje u laptop, zatim se ubacim u krevet pogledam neku seriju i zaspem. Kasno, jako kasno.
    3. Kako kad. Dogodi mi se sto puta da sve isplaniram i onda samu sebe uhvatim kako se spremam u zadnji tren i trudim se sve obaviti na vrijeme, iako sam unaprijed odredila određen vremenski period za razne aktivnosti.
    4. Htjela ne htjela, moram. Uzimam pauzu čak i kad ona nije prijeko potrebna, čak i onda kada je sve u redu. Osjećam potrebu isključit se iz svega i u glavi rezimirati dobro i loše. Nekako me napuni neopisivom energijom pa mogu krenuti dalje.
    5. Nedovoljno, ali sad će proljeće pa ću više vremena provoditi u prirodi.
    6. Morat ću razmislit pa se vratim. :D

    OdgovoriIzbriši
  6. 1. Da
    2. Da
    3. Tesko, ali ponekad i uspem
    4. Da
    5. Vrlo cesto
    6. Uglavnom se lako izborim sa navikama, jako sam disciplinovana
    7. Vise putovanja

    OdgovoriIzbriši
  7. Uh Jelena, ovo su ti zaista pitanja za razmišljanje. Odgovorit ću naknadno na sve a sad imam snage samo na broj 3: ne, nikako mi ne uspjeva koliko se god trudila :(

    OdgovoriIzbriši