Iskustvo: Anticelulit masaža

Iako je, prema nekim istraživanjima, celulit najčešći i najuporniji estetski problem 90% ljudi širom sveta, obično ga se bolno setimo tek u letnjem periodu. Od svega što se (uspešno i manje uspešno) primenjuje u borbi protiv celulita, najviše pozitivnih iskustava govori u prilog anticelulit masaže. Ovu metodu mnogi smatraju jednom od najdelotvornijih, a ja vam u današnjem postu prenosim svoja iskustva sa prvog (i za sada poslednjeg) tretmana. 


Tretman sam dobila kao poklon vaučer Metropoliten Beauty Salona, na promociji Guam anticelulit programa, organizovanoj za blogere krajem maja. Masažu je radila Jovana Milenković, manuelni terapeut i maser, a koja se ovom problematikom uspešno bavi već sedam godina. Vaučer sam planirala da iskoristim kao prvu u seriji masaža, međutim ispostavilo se da sa celulitom nemam problema vrednih pomena te da mi za sada, prema Jovaninim rečima, ovakve masaže nisu potrebne. Tokom tretmana su korišćeni Guam preparati.

Limfna drenaža

Počinje se blagom masažom stomaka i manuelnom limfnom drenažom, kojom se pospešuje probavni sistem, ubrzava cirkulacija i protok limfe. Ova faza je vrlo prijatna, radi se nežnim kružnim pokretima i blagim pritiskanjem limfnih čvorova u trajanju od par sekundi. Važna je jer se na ovaj način uklanja višak tečnosti iz tkiva i omogućava čišćenje organizma od toksina, što je zapravo prvi korak u borbi protiv celulita.

Masaža

Zatim se prelazi na masažu anticelulit kremom. Inače sam ljubitelj masaža, onih nežnih i opuštajućih, a ovu definitivno svrstavam u kategoriju bolnih. Pri tom mi je skrenuta pažnja da kod "tvrdokornog" celulita, masaže umeju da budu još bolnije i da to nije neuobičajeno. Ono do čega ne bi smelo da dođe su povrede tkiva, odnosno podlivi. 



Toplo blato

Nakon masaže, sledi tretman Guam blatom koji može imati efekat hlađenja ili zagrevanja, a bira se u zavisnosti od osetljivosti kože, kapilara, problema sa venama ili ličnih preferencija. Ja sam se odlučila za toplu verziju. Blato se nanosi isključivo na čistu kožu, pa sam prvo morala da prošetam do tuš kabine, kako bih sa kože dobro sprala masažnu kremu.

Guam blato je 100% prirodnog porekla, sadrži visoku koncentraciju algi, zelene gline i kofeina, kao i brojne biljne ekstrakte i eterična ulja. Može da se nanosi i prstima, ali je zgodnije koristiti špatulu. Bitno je da se nanese u tankom sloju, posebno sa unutrašnje strane butine gde je koža tanja i osetljivija. Pošto se koža premaže, noge se umotaju u foliju. Kod tretmana toplim blatom, folija nije neophodna, međutim ja sam želela da iskusim sve, pa sam insistirala i na ovom detalju :D.

Tokom dejstva, može se javiti osećaj peckanja. Ja ga, recimo, nisam osetila. Blato se ostavlja na koži 45 minuta, pa u međuvremenu nije zgoreg ako vam je pri ruci neki magazin ili knjiga. Mene je neplanirano uspavala prijatna ambijentalna muzika.

Detox čaj

Jovana me je probudila sveže pripremljenim čajem i to ne slučajno. Anticelulit masaže su delotvorne, ali nisu dovoljne. Sav trud otpada ukoliko se pacijent ne pridržava dodatnih saveta, koji se odnose na odgovarajuću ishranu, kretanje i unos dovoljne količine tečnosti u toku dana kako bi se organizam čistio i oslobađao toksina. Tu na scenu stupaju voda, prirodni sokovi i čajevi. Jovana mi je posebno preporučila Guam Britannia Dren napitak na bazi algi, zelenog čaja i raznih biljčica.

Hladni gel

Zatim je usledilo još jedno tuširanje, ne bih li uklonila blato, nakon čega mi je namazan Fango hladni gel, namenjen jačanju tonusa kože i stabilizovanju tkiva nakon tretmana.

Krajnji utisak

Sama masaža je što se osećaja tiče bila na granici bola i to me je iz nekog razloga iznenadilo (valjda sam očekivala da ću samo da ležim i uživam). Ipak, nakon tretmana sam se osećala lako, "vazdušasto" i kao da hodam po oblacima :D.

Moram da napomenem i da sam se u samom salonu osećala prijatno i opušteno. Soba uključuje i poseban odeljak za presvlačenje, kao i kupatilo sa svim neophodnim stvarčicama koje mogu da zatrebaju i praktično se, tokom tretmana, osećate kao jedini gost.

I još..

Anticelulit masaže se obično rade u serijama. Potrebno je vreme da celulit iz dubljih slojeva „izađe“ na površinu, razbije se i eliminiše iz organizma. Zato je sa ovim tretmanima najbolje početi tokom zime.

Masaže se rade posle menstruacije, jer je tada hormonski status najbolji, tretmani su manje bolni i koža je manje osetljiva.

Kao krajnji rezultat može se očekivati: vidno smanjeni celulit, oblikovane noge, zategnutija i elastičnija koža, znatno poboljšana cirkulacija. Ipak, masaža ne utiče na smanjenje kilograma.

Sama masaža nije dovoljna.  Potrebno je, pre svega, povesti računa o načinu života, pravilnoj i redovnoj ishrani i pojačanoj fizičkoj aktivnosti.

Kakva su vaša iskustva sa celulitom? Imate li neki dodatni savet?

Photo credit: Dario Marić
Fotografije su mi ustupljene, te na njima nismo ni Jovana, ni ja.


11 komentara

  1. Ne čudi me da si se uspavala, atmosfera u salonu je i više nego opuštajuća :))
    Nisam nikad bila na anticelulit masaži, već sam sama sprovodila određene tretmane(a pod tretmanima mislim na masaže uljima i određenim kremama :D) i nekako je to bilo dovoljno. Nisam sigurna da bih izdržala bolne tretmane, kad malo bolje razmislim :(

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da su i celulit i bol individualni :). Kažu da je sa svakim tretmanom osećaj bola sve manji i u nekom trenutku nestaje.

      Izbriši
  2. Prije par godina mi je poznanica pricala o iskustvima, nikako me ne privlaci.

    OdgovoriIzbriši
  3. Pre nekoliko godina, drugarica mi je otkrila svoju ''tajnu'' uspešne borbe protiv celulita. Radi se o štapićima cimeta potopljeniim u 2 l vode. Štapić se ubaci u dvolitarku i 7 dana se drži u frižideru, nakon toga se pije po jedna čaša tog napitka ujutru na prazan stomak. Onog trenutka kad se počne sa jednom flašom, odmah se stavlja druga da odstoji, kako bi proces tekao bez pauze. Ja ga pijem samo tokom proleća i leta, i uz određene izmene u ishrani i povremeno mazanje gela na bazi bršljena, mogu da kažem da je zaista delotvoran. Celulit, naravno, neće nestati preko noći, nije preko noći ni nastao, ali je, u mom slučaju, manje vidljiv i koža je zategnutija. :)
    Nadam se da će nekome ovo pomoći, nije skupo, izgleda šašavo, ali stvarno deluje. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam do sada imala prilike da čujem za ovaj "recept". Puno ti hvala što si ga podelila.
      Da, celulit ne nestaje preko noći, a mislim da je dobrim delom uslovljen genetikom (kao i sve ostalo lol) ali i hormonskim disbalansom u određepnom periodu života. Ja trenutno uživam u činjenici da ga nemam, ali sam sigurna da će se to u nekom momentu promeniti :D.

      Izbriši
    2. Bas interesantno. Ima neceg u ovom receptu jer cimet poboljsava cirkulaciju i ubrzava metabolizam uz to je i snazan antioksidant :)
      Inace,meni se celulit pojavio posle trudnoce,ranije sam ga imala veoma,veoma malo.

      Izbriši
  4. Ja nisam nikada bila na anticelulitnoj masaži ali dugo se spremam, čula sam samo pozitivne dojmove. Inače, dobila sam nekoliko preporuka djevojaka koje dolaze kući i daju popust za paket masaža pošto jedna nema smisla,I da, za Guam znam da jejako hvaljen u ovoj borbi s vjetrenjačama.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jedna masaža je tek onako da se stekne neka prva impresija i uvid u to šta te čeka. Kažu da se (u zavisnosti od stadijuma celulita) rade u serijama od po nekoliko (recimo tri serije od po deset masaža ili tako nešto), a kada se završe opet s vremena na vreme treba odraditi masažu za održavanje.

      U svakom slučaju jedva čekam da pročitam tvoje post - utiske i puno sreće sa disciplinom! :).

      Izbriši
  5. Prije sam uvijek koristila sama proizvode of Guam :D

    OdgovoriIzbriši
  6. Koliko si ti ovo dobro opisala, svaka čast. Imam osećaj kao da sam bila tamo sa tobom...
    Stvarno znaš da približiš taj doživljaj.
    Ja nažalost imam celulit onako malo u tragovima ali koristim one masažere sa drvenim bodljama (debljim) i posle toga malo izmasiram kožu nekim anticelulit gelom. Videćemo da li sam nešto uspela. Nikad se nisam opredelila za ove masaže jer mi se nekako čini da još uvek nemam potrebu za njima a na nekoj devojci sam videla rane po telu tačnije podlive i to mi se sve učinilo katastrofalno. Pretpostavljam da je stručnjak masaže tu podbacio.

    Inače pišem ti ovde i odgovor na tvoje pitanje jer nikada ne znam da li se vidi kada ostavim na blogu.
    Jedna od Yankee Candle ljubimica pristigla je iz Mađarske. Prijatelj je išao u neku nabavku pa sam ga zamolila da mi donese ono što mi se učinilo zanimljivo. Birala sam ih na sajtu i stvarno nisam pogrešila.
    Sveća sa moje fotografije je nešto najsavršenije što sam imala kada su sveće u pitanju. Ja zaista ne mogu da opišem savršenstvo tog mirisa. Zove se coconut/beach flower...još uvek je nisam upalila, samo je otklopim a ona miriše u celoj sobi kao da je upaljena. Ne znam, čisto savršenstvo. Ne mogu reći da je jeftina ali eto ko je u mogućnosti ja je zaista od srca preporučujem. Plus što kada se potroši ostaje ta divna keramička teglica koja može da posluži takođe :)
    Njihove prodavnice sam našla ovde
    http://illatgyertya.hu/uzletek_28
    a moja br 2 je iz Kokos kolekcije. Ima ih u raznim bojama i kombinacijama
    http://www.yankeecandle.co.uk/en/uk/coconut-collection/coconut-collection-candles/icat/coconut-collection-candle

    :*

    OdgovoriIzbriši