Nega lica: Čišćenje i proizvodi koje trenutno koristim

Tokom prošle nedelje, imala sam zadovoljstvo da prisustvujem beauty radionicama koje su u okviru Naxi Oaze u Delta City/u ugostile Zlatana Makeup & more / Šminka i ostalo i Milica Jevtić, naša glumica, dugogodišnji filmski šminker i iskusan beauty trener. Zamišljene kao kozmetičko savetovanje i kutak za ulepšavanje, privukle su dosta pažnje, te sam i sama bila u prilici da sa prisutnima porazgovaram o nezi, preporučim proizvode, odgovorim na po koje pitanje, pa čak dam i savet.


Moj opšti utisak je da dobar deo devojaka ne razmišlja preterano o nezi lica. Većina najviše ulaže u tečni puder, čišćenje kože poistovećuje sa skidanjem šminke, ne obraća pažnju na UVA/UVB oznake na ambalaži i najbitnijim preparatom u dnevnoj rutini smatra hidratantnu kremu. Uglavnom su žene u kasnim tridesetim i četrdesetim te koje se više interesuju i vode računa o svojoj koži, te postavljaju i konkretna pitanja. Ista su me inspirisala da preispitam svaki korak svoje dnevne rutine, a sve u vidu serije postova koji slede. Današnji se odnosi na čišćenje lica i utiske o proizvodima koje trenutno koristim.

Čak i ako niste posebno odgovorni kada je u pitanju nega lica i ne želite da se opterećujete mislima o tome kakve posledice loše navike i nemarnost ostavljaju na ten u dugoročnijem smislu, teško da možete da preskočite umivanje. Kao vlasnica mešovite/masnije kože uz koju po pravilu idu vidljivije pore i po koji komedogen, higijenu smatram prvim uslovom dobrog izgleda i zdravlja kože. Ništa ne uvećava i vizuelno ne naglašava nepravilnosti na licu tako kao naslage nečistoće i sebuma.

Volim da imam dve vrste umivalica koje rotiram ujutru i uveče, i bar jedno sredstvo za skidanje šminke. Praktično nikada ne koristim iste proizvode tokom cele godine, budući da mi je koža nekad više nekad manje dehidrirana, a uz to na prelazu iz zimskog u letnji period menja "ćud" i postaje masnija. Proteklih meseci, u svakodnevnu negu, uključila sam potpuno novu postavu čistača. 

Gel


Logona Cleansing Gel sa organskom alojom koristim za jutarnje umivanje. Ovaj gel sam zavolela već pri prvom pranju, zbog divnog, prirodnog mirisa lipe i savršenog osećaja hidratacije i osveženja, karakterističnog za preparate na bazi aloje. Osim aloje, obogaćen je i drugim ekstraktima organskog porekla poput divlje ruže i cveta lipe. Sadrži blage biljne tenzide, koji se u dodiru sa vlažnom kožom pretvaraju u siromašnu, prozračnu penu. Čisti nežno ali temeljno, lako se ispira i nije agresivan. Mislim da bi zaista odgovarao svim tipovima kože (kako proizvođač i navodi), a posebno će je zavoleti oni sa mešovitom, sklonoj dehidrataciji.

Tuba je od savitljive plastike pa je gel lako dostupan. Nosi svega 75ml proizvoda i to na prvi pogled deluje skromno. Međutim, ovaj gel je moguće štedljivo koristiti i uz svakodnevnu upotrebu može da potraje više meseci. Logona sertifikatom prirodne kozmetike garantuje transparentnost sastava i porekla sirovina. Cena gela je 927 rsd, a dostupan je u apotekama, Lilly drogerijama ili putem sajta.

Logona često ima akcije, pa ukoliko imate mešovitu kožu, a izbegavate klasične gelaste čistače koji pene i isušuju, ovaj je moja najiskrenija preporuka.


Sastav: Aqua (Water), Alcohol*, Coco Glucoside, Glycerin, Glyceryl Oleate, Rosa Damascena Flower Water*,Polyglyceryl -10 Laurate, Xanthan Gum, Disodium Cocoyl Glutamate, Sodium Cocoyl Glutamate, Aloe Barbadensis Leaf Juice Powder*, Rosa Canina Fruit Extract*, Rosa Damascena Flower Extract*, Tilia Cordata Flower Extract*, PCA Ethyl Cocoyl Arginate, Parfum (Essential Oils), Limonene, Linalool, Geraniol 

Mleko



Gerovital H3 Dermo+ Fluidom za skidanje šminke čistim lice pred spavanje, bez obzira da li sam u toku dana nosila šminku ili ne. Nanosim ga na suvu kožu kružnim pokretima kako bi se masnoće razgradile, a potom ih kupim tupferom. Mlekom najčešće nije moguće očistiti lice iz prve (posebno ako se skida i šminka), pa postupak ponavljam najmanje dva puta kako bih u potpunosti uklonila sve nečistoće. Nakon ovoga, koža ostaje čista, meka i nemasna.

Fluid je namenjen osetljivoj koži, a bazira se na maslinovom ulju. Sadrži zanthalen, ekstrakt dobijen iz ploda sečuan paprike sa dokazanim svojstvom da ublaži svrab, bol i druge nelagodnosti kojima je osetljiva koža najčešće podložna. Zbog svega toga, mislim da je idealan za osobe sa osetljivom i suvom kožom, posebno za negu tokom zimskog perioda.

Ovo mleko sam dobila na testiranje od uvoznika i pokazalo se kao efikasno i fino. Flašica od 200ml je vrlo izdašna, a može se nabaviti u apotekama po ceni od 1200 rsd ili direktno sa sajta.

Pena



Nuxe micelarnoj peni za čišćenje sam dala šansu, nakon što sam potrošila sličnu izvrsnu stvarčicu nemačkog brenda CD Körperpflege (nažalost nedostupnog kod nas). Koristila sam je u "vanrednim situacijama" za skidanje šminke u jednom cugu, pa sam se ponadala da bi Nuxe verzija mogla da posluži podjednako dobro.

Ova pena je obogaćena cvetnom vodicom latica ruže, kao i alantoinom i biljnim glicerinom, koji omekšavaju i umiruju kožu. Sadrži vrlo blag surfaktant biljnog porekla i odmah do njega ne tako nežan sulfatni. Pravi bogatu penu, ali treba paziti da ne dođe u kontakt sa očima jer štipa, pecka i sve u svemu ugođaj nije ni malo prijatan. Takođe, miris je iznenađujuće sintetički i meni pomalo odbojan. 

Upotrebljava se lako. Pumpicom se istisne na dlan, umasira na vlažno lice i ispere. Ipak, za uklanjanje pudera potrebna su bar dva umivanja, a neku uporniju šminku poput maskare, ajlajnera, masnijih senki, biće potrebno dodatno skidati mlekom ili micelarnim rastvorom. Pena je zapravo namenjena čišćenju normalne kože bez šminke ili dodatnom umivanju nakon skidanja šminke nekim drugim sredstvom, pa su moja očekivanja već u startu bila pogrešna. 

Ipak, ovaj čistač nije nešto što ću nastaviti da koristim ni u varijanti običnog dnevnog umivanja. Nakon pranja, osećam kako zateže lice i za moju kožu je definitivno prejak. Ukoliko volite penaste čistače, a imate kožu sklonu dehidrataciji, ovaj ne preporučujem. Bočica od 150ml, može se kupiti u apotekama i Lilly drogerijama, po ceni od ~1500 rsd.

Sastav:Aqua/Water, Rosa Damascena Flower Water, Disodium Cocoyl Glutamate, Sodium Lauryl Sulfate, Parfum/Fragrance, Glycerin, Sodium Lauryl Glucose Carboxylate, Sodium Cottonseedamphoacetate, Lauryl Glucoside, Benzyl Alcohol, Citric Acid, Capryloyl Glycine, Sodium Cocoyl Glutamate, Sodium Hydroxide, 1,2-Hexanediol, Caprylyl Glycol, Allantoin, Hydroxypropyl Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Tetrasodium Edta, Dehydroacetic Acid, Sorbic Acid, Tropolone.

Micelarni rastvor



Od svih micelarnih rastvora koje sam do sada isprobala (a među kojima su Garnier, Eucerin, Nuxe, Darphin i Bioderma), Bioderma Sensibio H20 ubedljivo vodi kada je u pitanju delotvornost tj. efikasno skidanje šminke. Toliko da sam već duže vreme izgubila interesovanje da testiram neke druge.

Koristim je za dodatno skidanje ostataka šminke nakon prvog čišćenja ili za prvo grubo uklanjanje šminke poput maskare, senki, karmina, a pre pranja lica nekim čistačem. Ne doživljavam je kao tonik i bez obzira da li čišćenje završavam micelarnom ili ne, uvek nakon toga dodatno toniram lice.

Skoro sam nabavila specijalno pakovanje sa pumpicom i oduševila se. Jedan pritisak i tupfer je navlažen. Nema izvrtanja boce, nema prosipanja dragocenog rastvora. Načula sam da je pakovanje sa pumpicom u okviru ograničene serije, pa nisam sigurna koliko dugo će biti dostupno u prodaji. Ako znate nešto o tome, javite :D.

Cena boce od 500ml je oko 2300 rsd, mada sam je ja kupila na akciji u Lilly/ju, po nešto nižoj ceni.

Kakav je vaš odnos prema čišćenju kože? Da li imate potrebu da idete dalje od običnog umivanja vodom? Koje preparate koristite i koliko ih često menjate?


18 komentara

  1. Ja imam mesovitu kozu sa bubuljicama i koristim obican merima bebi sapun sa toplom vodom. Sa njim skidam i sminku. Malo pece oci ali mi se koza od njega procistila.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Postoji taj neki mit o čudotvornosti Merima bebi sapuna, koji kruži internetom i raznim forumima već godinama. Svojevremno sam koristila dotični sapun, no tada nisam znala baš ništa o kozmetici i nezi kože i nikada više ne bih ponovila istu grešku. Mojoj koži Merima, Dove i ostali izvikani sapuni ne prijaju, a lično mislim i da bilo šta što peče oči, na duže staze nije baš sjajan izbor.

      Ipak, drago mi je ako vašoj koži bebi sapun prija :).

      Izbriši
  2. Ja imam suvu kožu i godinama ne koristim ništa što peni, ali sam nedavno dobila jedan Organic Surge gel na poklon od drugarice. Kod njega je aloja odmah na drugom mestu na listi sastojaka, ali sadrži i blage tenzide koji odlično čiste, bez da isušuju. To je jedini "peneći" proizvod koji mi prija, pa stvarno mogu da ga preporučim i onima sa suvom kožom! :) Mislim da Organic Surge proizvodi mogu da se nađu u dm-u kod nas, iako sam ja ovo dobila iz Engleske.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zar nije divno što nam prirodna kozmetika (sada više nego ikada) nudi sva ta divna sredstva za čiščenjem, koja blago pene, fino čiste, a opet ne stružu i ne ribaju kožu :D Hvala na preporuci, razgledala sam njihove proizvode u dm/u, ali još uvek nisam stigla da neki i isprobam.

      Izbriši
  3. Ja sam svake godine menjala,od Avene,preko Vichy, a od prosle godine koristim LRP. Ujutru njihov fizioloski gel za ciscenje a uvece gel iz effaclar linije. Biodermu sebium micelarnu koristim za skidanje sminke. Sto se tice maski,njih rotiram,freeman,neutrogena,the body shop,glam glow... To bi otprilike bilo to :) Volim mazalice,sta cu :)
    Pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa razumem :D
      Gajim simpatije prema Avene i LRP kozmetici.

      Izbriši
  4. Super post. Meni je ok. Nije suva. ne koristim jos uvek nista za nju. :)

    sandrin-kutak.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sandra hvala na komentaru, a i na linku. Svratiću :).

      Izbriši
  5. Nikad dosta priče o čišćenju lica!

    OdgovoriIzbriši
  6. Uu, ja baš pazim šta stavljam na lice, mada nije preterano zahtevno. Mogla bih da probam ovaj Logona gel. Dvoumila sam se pre par meseci da li da kupujem ovu Nuxe penu, sad mi drago što nisam :D

    OdgovoriIzbriši
  7. Odlicno. Dobar izbor proizvoda. Najbitnije u negovanju lica, a i tela, je upravo ciscenje.

    OdgovoriIzbriši
  8. Hvala na preporuci za Logonin gel, zvuči kao proizvod kakav bi mi bio potreban u hladnijem periodu godine, a nežan gel zaista nije lako naći!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Koliko znam, nas dve bijemo bitku sa dehidriranom kožom? Mislim da bi ti se gel veoma dopao :).

      Izbriši
  9. Odličan post. Uživala sam čitajući jer jako volim proizvode za čišćenje i njegu lica. Imam isto kao i ti mješovitu kožu lica, koja je u određenim godišnjim periodima, na mjestima suha. I da, definitivno mi fali hidratacije. Koristim već četvrtu bočicu za redom, Biobaza gel za umivanje od kamilice i cinka i jako sam zadovoljna njime. Najviše i volim umivalice/gelove za pranje jer mi oni najbolje očiste lice od šminke i ostalih nečistoća. Sad me ovaj tvoj Logona gel jako zainteresirao. Zvuči odlično!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mešovita koža je poprilično zahtevna za negu, mada se na prvi pogled ne čini tako. Uskoro ću pisati o ostalim proizvodima iz dnevne nege, pa te možda još koji zainteresuje :).

      Izbriši