Nega lica: Serumi koje trenutno koristim

Kada bi me neko pitao da navedem jedan proizvod koji treba uvrstiti u svakodnevnu negu lica, a koji će se pokazati nezamenljivim, rekla bih odgovarajući serum. Serumi su ti koji mogu da poboljšaju stanje kože u relativno kratkom roku. O značaju i dejstvu seruma, detaljnije sam pisala OVDE, a danas ću vam predstaviti dva koja su se pokazala izvrsnim u prelaznom periodu godine i letnjim mesecima.


Budući da imam zahtevnu, mešovitu kožu, u zavisnosti od godišnjeg doba koristim razne vrste seruma, ali u suštini imam običaj da kombinujem više hidratantne formulacije i one bogatije antioksidantima. Nekad forsiram jedan, nekad drugi tip, a nekad ih koristim naizmenično, u zavisnosti od toga koliko mi je koža dehidrirana i umorna.

Logona Naturkosmetik

Početkom aprila, iscedila sam poslednju kap fenomenalnog Erborian Žen Šen Eliksira i krenula u potragu za novom koncentrovanom beauty formulom. Negde u to vreme, posetila sam Logos centar - sedište Logona kozmetike u Beogradu. Pažnju mi je privukao vrlo interesantan proizvod iz Age Protection linije, za dodatnu negu.


Logona Age Protection Hydro - Lipid Balance se ne može doslovno svrstati u serume, ali ni u klasične tonike. Zapravo, sve u vezi ovog proizvoda je na prvi pogled neobično i interesantno. U pitanju je dvofazna hidro-lipidna formula (ulje/voda), smeštena u staklenu bočicu sa raspršivačem, koja se na kožu ipak nanosi rukama, poput seruma ili kreme.


Sastav čine visokokvalitetna biljna ulja, među kojima ulje pasjeg trna bogato vitaminima kao i delotvorni ekstrakti: beli čaj - poznat kao jedan od najjačih prirodnih antioksidanasa i ekstrakt azijskog bambusa - za nežan izgled kože. Ova kombinacija obnavlja i jača prirodnu lipidnu barijeru, čime se sprečava gubitak vlage i povećava elastičnost i čvrstina kože.

Bočicu, pre upotrebe, obavezno treba dobro promućkati kako bi se uljana i vodena faza sjedinile, zatim prsnuti par puta na dlanove i natapkati na lice, vrat i dekolte. Iz prve, na koži ostaje narandžast trag boje šargarepe, ali se brzo upija i nestaje, ostavljajući mek, baršunast osećaj pod prstima. Poput suvih ulja, ne ostaje mastan film, a ono što mi se naročito dopada je da koža poprima veoma lep, blistav izgled i zdraviji ton.


Ovu stvarčicu sam u hladnijem periodu koristila kao serum na licu, ispod kreme i pokazala se izvrsnom. Trenutno je nanosim pred spavanje, ne svaki već recimo svaki drugi, treći dan, u tankom sloju, kao zamenu za noćnu negu kože lica, ali i vrata i dekoltea. Ujutru je koža glatka, meka i prelepo izgleda, posebno na suncu.

Moram da dodam i da miriše nežno, osvežavajuće i pomalo zaslađeno na med ili neko sočno, livadsko cveće oko koga obleću pčelice i slični leteći stvorovi. I još, miris se neko vreme zadržava i lebdi nad kožom. Prava čarolija!

Sastojci: Aqua (Water), Glycine Soja (Soybean) Oil*, Alcohol*, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil*, Glycerin, Tricaprylin, Sorbitol, Sodium PCA, Hippophae Rhamnoides (Sea Buckthorn) Fruit Oil*, Brassica Oleracea Italica (Brokkoli) Seed Oil*, Sodium Lactate, Camellia Sinensis Leaf Extract, Hippophae Rhamnoides (Sea Buckthorn) Fruit Extract*, Tocopherol, Lactic Acid, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil*, Elaeis Guineensis (Palm) Oil, Beta Carotene, Parfum (Essential Oil), Linalool, Limonene, Citral, Geraniol, Coumarin

Zaključak


Bez obzira na Age Protection odrednicu, verujem da ovaj proizvod mogu da koriste sve starosne grupe.  Pogodan je kao serum ispod kreme ili samostalno, kao zamena za dnevnu ili noćnu kremu. Više hidrira nego što masti, pa mislim da bi bio sasvim fina podloga za šminku. Prvenstveno će prijati suvoj koži, u kombinaciji sa kremom, ali i mešovitoj posebno u hladnijem delu godine i generalno koži koja je oštećena i podložna dehidrataciji.

Logona ima jedan od najrigoriznijih svetski priznatih sertifikata prirodne kozmetike, pa nema bojazni kada je reč o kvalitetu. Bočica će potrajati sigurna dva do tri meseca. Nosi 30ml proizvoda, a redovna cena po kojoj se može nabaviti je ~ 3700 rsd (do kraja meseca, cela linija je na -20% popusta).

PAESE


Među nekoliko interesantnih brendova profesionalne šminke i kozmetike, koje sam otkrila na sajtu prodavnice Make Up Plaza, našao se i poljski brend Paese (izg. Paeze). Brend mi je bio potpuno nepoznat, pa sam se bacila u istraživanje i naišla na vrlo interesantne recenzije koje govore u prilog odličnog kvaliteta. Pri tom je izbor proizvoda vrlo interesantan, a cene sasvim normalne. I tako sam, korak po korak, isprobala puder na bazi pirinča, maskaru, rumenila, prajmer i konačno hijaluron serum, o kome danas pišem.


Hijaluronska kiselina se često spominje u svojstvu prirodnog vlažećeg sredstva. Kao jedan od najhidrofilnijih molekula u ljudskom telu, ima sposobnost da zadrži količinu vode hiljadu puta veću od svoje težine i stimuliše sintezu elastina i kolagenih vlakana, koja daju potporu i gipkost dermisu. Zato ne iznenađuje široka upotreba ove superiorne supstance, kako u medicini tako i u kozmetici, posebno u nezi zrele, suve i dehidrirane kože. Odgovara svim tipovima, bezbedna je za upotrebu, a dejstva na kožu su višestruka.

U nižim koncentracijama (od 0,1%) ima hidrataciona svojstva i može se koristiti u raznim kremama široke namene (od tretiranja ekcema i atopične kože, pa do kozmetičkih krema i preparata za hidrataciju). U većim koncentracijama (npr. 3% u filerima), koristi se u anti-age preparatima.

Kod topikalnih preparata, sporna tačka je i penetracija. Hijaluron je makro molekul, koji deluje površinski i teže prodire u dublje slojeve kože. Danas su, međutim, ovi molekuli razlomljeni na fragmente i razvrstani po vrstama odnosno različitim veličinama, čime se osigurava i njihovo dalje prodiranje u dermis, što ima uticaja ne samo na površinsku hidrataciju već i na smanjenje vidljivosti bora.


Paese Hijaluron 1,5% serum sadrži tri vrste molekula hijaluronske kiselina (najvišeg kvaliteta, po rečima proizvođača) različite molekulske mase, čime se obezbeđuje prodor aktivnih sastojaka u dublje slojeve kože, povećava nivo vlažnosti i formira film na površini, kako bi se sprečilo isparavanje vode. Ovim serumom se mogu ublažiti bore na licu i dekolteu, blago učvrstiti koža i može se postići svež i mladalački  izgled. Efekat peglanja je primetan odmah i traje par sati.

Ipak, ono zbog čega ja pre svega volim ovaj serum je što savršeno vlaži i vrlo brzo i efikasno zaceljuje dehidrirane zone lica - one što umeju uporno i užasno da se perutaju, bez obzira šta im radite.

Izuzetno je lagan i razmaziv i mada pod prstima deluje lepljivo, na koži ne ostavlja nikakav sjaj i gotovo je mat. Kada ga mažem direktno na kožu, nakon pola minuta osećam blago zatezanje. Zato volim da ga nanosim na očišćeno tonirano lice. Pre nego što se tonik potpuno osuši, razmažem serum pa sačekam minut dva da se zajedno absorbuju.

Primetila sam i da krema mnogo bolje vlaži kožu i brže se upija u kombinaciji sa ovim serumom. Isto važi i za ulja. Dnevnu kremu volim da nanosim nakon seruma, a ulje tako što par kapi dodam u serum. Jedan stisak pumpice je dovoljan za celo lice, a dva za lice i vrat.

Ovim serumom se mogu tretirati i oči i usne (mada nema baš prijatan ukus). Posebno lepo ublaži kesice ispod očiju.

Zaključak

Prilično sam impresionirana ovom bočicom i mada je proizvođač prvenstveno preporučuje kao prajmer ispod tečnog pudera - jer se brzo absorbuje, ostavlja mat osnovu, pegla kožu i ne zahteva dodatnu hidrataciju - ona ima mnogo veću ulogu u mojoj rutini nege. Kao i svaki drugi serum, koristim ga po potrebi, nekad redovnije nekad ređe i sve u svemu do sada nisam primetila nikakve negativne postefekte.

Mislim da je pogodan za sve tipove kože, posebno suvlje i zrelije. Bočica je staklena, teži 30ml i može se kupiti na pomenutom sajtu po ceni od 1340 rsd.


Potrudila sam se da vam, današnjim recenzijama, predstavim dva zaista sjajna proizvoda. A za sve one koji su stigli do kraja ovog (neplanirano) dugačkog posta, evo malog iznenađenja.

Komentarom, u kome ćete odgovoriti na dole postavljeno pitanje i ostaviti svoje ime i kontakt email, možete osvojiti Sephora Wrinkle-Fighting Super Serum.


Prijavljivanje traje do subote, 8. avgusta, a ime dobitnika ćemo znati u nedelju, 9. avgusta i biće objavljeno na fb stranici i u okviru ovog posta.
A pitanje glasi:

Koji preparat je najbolji kozmetički proizvod koji ste do sada isprobali, bez obzira da li je u pitanju nega lica, tela ili kose?


_____________________________________________________________________________

Dobitnica Sephora Super Seruma je Marijana Salvaje ex Marić. Molim Marijanu da mi svoje podatke (puno ime, adresu i kontakt telefon), javi putem maila mojneseser@gmail.com. Hvala svima na učestvovanju i ovaj put :).

33 komentara

  1. Jako mi se svidio članak i od gušta sam ga pročitala. Evo sad odgovora na postavljeno pitanje, naime nije ni malo lako odvojiti najbolji proizvod, ali pokušat ću izdvojiti neke koje stalno koristi:
    - za njegu lica: Clinique deep cleansing emergency mask (koristim je već sto godina, iako ne stalno ali jednostavno ne mogu bez nje), Vichy liftactiv serum (koji sam nedavno potrošila i upravo tražim drugi), Adriaspa arganovo ulje (ova dva zadnja proizvoda su mi ispeglali bore)
    - za njegu kose: La petit Marseiliais maska od meda (savršena mirisna i mekana kosa), Gliss miracles oil (zaglađuje i daje sjaj kosi poslije feniranja)
    - za njegu tijela: Bettina Barty Musk gel ili mlijeko za tijelo (koristim ga već godinama i ni jedan mi nije tako dobar prozvod poput ovog), Garnier ultimate beauty oil (nakon ovog ulja koža prelijepa). :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Domaće ulje gospine trave za ožiljke od akni.
    salinovicdaniela@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  3. Super post!!! Aussie 3 minute miracle moist, posle blajhanja kosa extra i moram da pomenem colicevu nocnu kremu
    jbrcerevic@yahoo.com

    OdgovoriIzbriši
  4. Pre svega odlican post hvalaa uzivala,jako imam nezgodu kozu,masnu tj ,mesovitu brzo mi se pojave mitiseri tj zaprlja iako je cisim I negujem redovno ,kreme jako jako brzo pocnu da mi smetaju tj zasiti se lice pa onda sijam I kao da imam masku takav je osecaj.
    Jako mi se svideo efekat Nuxe ulja na licu,za kosu mi se jako svidja maska Latte od Serikala odlicna a jeftina!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nataša, čitam vaš komentar i razmišljam.. koristite li nešto na bazi voćnih kiselina? Mislim da bi pomoglo.

      Izbriši
  5. Natasa Glisic
    natasaglisic1984@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  6. ulje kostica kajsije, savrseno prija mom licu, posle njega je koza mekana i hidrirana, ten mi se ujednacio, koza blista. Jelena Škoro, jelena2810@hotmail.com

    OdgovoriIzbriši
  7. Aesop krema za lice od mandarine je moje apsolutno otkrice.
    jsofranic@hotmail.com
    Jelena Sofranić

    OdgovoriIzbriši
  8. Ja još nisam počela sa serumima, ne znam šta čekam (u stvari znam, da prvo iščitam iskustva i onda prelomim). Koliko ti godina imaš, pretpostavljam da si u dvadesetim?
    Mogla bih da probam ovaj Logona ako zaista ne ostavlja mastan film, ne bih da mi serum bude isti kao ulje za lice.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam, draga moja u tridesetim :)
      Ne ostavlja mastan trag kao klasična ulja. Više liči na suva ulja, ona što se odmah absorbuju i nisu lepljiva na koži. Možda da posetiš Logos centar (oni su na Novom Beogradu, kod Starog Merkatora) i probaš na licu mesta. Imaju jako fino i stručno osoblje i verujem da ćeš usput dobiti i pravi savet.

      Izbriši
  9. Voljela bih ti natipkati trenutno najbolji proizvod ali ga momentalno nemam. Najgore je to što me slabo što jako oduševi ali čitajući tvoje recenzije, bez imalo razmišljanja bih oba htjela probati.

    OdgovoriIzbriši
  10. Najbolji proizvod za njegu lica je Green Girl ulje koje je rađeno prema mom tipu kože. Spada u suha ulja, nanosim ga navečer nakon što prethodno pošpricam lice njihovim tonikom. Jako brzo se upije i spas je za moju kožu lica u vrućim ljetnim danima.
    Pratim te na FB kao Marijana Salvaje ex Marić
    E-mail: cvita.2809@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  11. Odličan post! Po tvojoj recenziji, oba seruma su krasna i mame da ih se proba. :-))
    Pa ne znam što bi ti napisala koji proizvod me posebno oduševio. Meni je recimo Shiseido tonirana krema savršena. Najbolja koju sam do sada isprobala i već je godinama kupujem. A od seruma mi se jako svidio L'Occitane raskošni božur za savršenu put.
    Đurđica Maslak
    djmaslak@vip.hr

    OdgovoriIzbriši
  12. Za moju mesovitu, ali sklonu isusivanju kozu lica do sada je najadekvatnija krema Vichy aqualia thermal riche. Tamarahollywoodgirl@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  13. Najbolja kozmetika za negu stopala je Scholl....od turpije do seruma i maske za stopala...i predivne mirisne kupke...Kvalitet Scholl proizvoda je neprevazidjen...a ja, bez muke, uz pomoć Sholla, imam stopala mekša nego ruke.....draganaskular@yahoo.com

    OdgovoriIzbriši
  14. Milanka Pavlovic, mikicapavl@gmail.com, FB Mikica Vladimir Pavlovic
    Najbolji proizvod koji sam ikada probala je Eucerin Vollume Filer krema za lice kojoj sam verna od trenutka kada sam je otkrila! Savrseno odgovara mojoj kozi, ima snaznu formulu kojoj verujem i cije rezultate uocavam na svojoj kozi. Osim toga,jako cenim Eucerin kao kozmeticki brend prvoklasnog kvaliteta i svim zenama u zrelijim godinama preporucujem ovu kremu!

    OdgovoriIzbriši
  15. Nuxe suvo zlatno ulje, apsolutno caroban preparat a moze da se koristi i za negu lica i za negu tela i kose! Divno mirise i jos lepsi osecaj ostavlja na kozi... FB Ana Pavlovic, theanapavlovic@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  16. Uh, pa ovaj Paese serum kao da je pravljen za mene, sudeći prema opisu! Sviđa mi se sastav, volim kad, za promenu, vidim proizvod koji nema dugačku listu sastojaka, a deo sa zaceljivanjem dehidriranih mesta me je kupio. Piši i o drugim proizvodima ovog brenda koje si probala, nisam čak ni čula za njega, a deluje interesantno :)

    OdgovoriIzbriši
  17. Skinceuticals C E ferulic je serum za lice kojim sam oduševljena. Sprečava oštećenja na koži koja nastaju desjtvom UVA/UVB zraka, pospešuje produkciju kolagena i sprečava pojavu oštećenja na koži. Efekti seruma se vide posle nekoliko dana korišćenja.Koristila sam ga ove zime, ne sviđa mi se njegova cena, to je jedina zamerka.Primetila sam i da mi se t zona manje mastila dok sam koristila ovaj serum. Pre neki dan sam otkrila Maybeline sos balzam za zanoktice, to mi je novi hit proizvod. Probaću PAESE serum, dopadaju mi se rezultati o kojima si pisala, uz pristupačnu cenu.

    OdgovoriIzbriši
  18. Avon serum za vrhove arganovo ulje

    Jasmina Sukalić
    jsukalic@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  19. Avon serum za vrhove arganovo ulje

    Jasmina Sukalić
    jsukalic@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  20. U posljednje vrijeme sam se bacila na isprobavanje malo skuplje kozmetike i bilo je nekoliko proizvoda koji su me oduševili, no apsolutni favorit mi jeTrilogy mineral radiance maska za lice. Odlično čisti lice, koža je blistava, a efekt se može vidjeti i sljedećeg dana. Definitivno najbolji proizvod koji sam do sada isprobala :)
    Marina Požgaj scarlett.holmes00@yahoo.com

    OdgovoriIzbriši
  21. Moj najveci favorit za negu tela su The body shop puteri :)
    Marija Sretkovic
    marijuca_2008@hotmail.com

    OdgovoriIzbriši
  22. Anti-age supreme booster serum-Ayna cosmetics.Odlicna kozmetika i topla preporuka od mene :-)
    Hvala na odlicnom postu!
    Tanja Petrovic
    E-mail:tanjapetrovic28@hotmail.com

    OdgovoriIzbriši
  23. Serume još uvek nisam probala, a proizvod koji me je oduševio je Biodroga Intense Moisture Formula kremu za lice za dvadesetčetvoročasovnu negu i hidrataciju. Meni ova krema izuzetno prija i potpuno mi odgovara, što za retko koju kremu mogu reći. Većina krema mi samo opterećuje i zamašćuje kožu, dok Biodroga Intense Moisture Formula odlično hidrira i omekšava kožu bez masnog traga i zapušavanja pora, što je meni jako bitno. Moram da napomenem da mi je ovaj post izuzuteno poučan, i svakako nameravam da posle leta počnem sa korišćenjem seruma, kako bi moje lice izdržalo zimu. Ivana Vasić inavasic@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  24. Odličan tekst. Dopada mi se Logona serum na osnovu onoga što si napisala o njemu. On će biti jedan od mojih sigurnih budućih kupovina :)
    Što se tiče pitanja, ima više proizvoda kojim sam zadovoljna, ali izdvojiću jedan čiju sam kupovinu baš u skorije vreme ponovila - Martina Gebhardt krema za područje oko očiju (koristim je za noćnu negu okoloočne regije).

    Darija
    pisi_nesto_lepo@yahoo.com

    OdgovoriIzbriši
  25. Trenutno koristim Revitalizer kremu sa karnozinom. Odlican je preparat, moze i kao dnevna i kao nocna krema. Zuckasta, lagana, prijatnog mirisa koji ne ostaje dugo na kozi, u bocici sa pumpicom, kosta oko 3000din za 50ml. Ja sam sasvim slucajno dosla do nje, dobila sam je kao poklon prilikom kupovine suplemenata za svoje dete u jednoj ordinaciji (inace moje dete pije suplemente sa karnozinom jer ima veliko kasnjenje u psihomotornom razvoju, a karnozin sprecava starenje celija i pomaze mu ta terapija). Meni koza izgleda zagladjenije, neznije, zdravije, a koristim je mesec i po dana kao dnevnu kremu.
    Milena Petrovic
    milenastojiljkovic@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  26. Odlican post! Bas si me navela na razmisljanje sa ovim pitanjem... Mazem se od rane mladosti, isprobala sam sve sto mi je doslo pod ruku, ali recimo da mi je najbolji utisak (mozda i sto je najsveziji) ostavila NUXE kozmetika. Prvo, sto je prirodna, drugo sto fenomenalno mirise. Ulje mi je super za telo i za kosu, dok najveci plus dajem kremi Crème Merveillance® Expert Jour. Za zene u srednjim godinama kojima je potrebna odlicna hidratacija, ovo je prava stvar!
    Smiljana Sivcevic
    smiljana.sivcevic@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  27. Avon planet spa maska za lice sa mineralima Mrtvog mora
    Marina Cvetković
    marina.filum@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  28. Jako koristan post, hvala ti!
    Ja bih izabrala Bettina Barty chocolate body lotion ♡ i Orofluido ulje.
    natasha085@yahoo.fr

    OdgovoriIzbriši
  29. Dermix losion za lice je prizvod koji mi u potpunosti odgovara i za mene najbolji.
    Branka Mladenovic
    brankamladenovic100@yahoo.com

    OdgovoriIzbriši
  30. Ne bih mogla da navedem ni jedan proizvod konkretno,ali micelarni rastvori su mi najveće otkriće od kako su se pojavili,kao i kreme sa retinolom i hijaluronom :).
    vesnamatic27@gmail.com

    OdgovoriIzbriši