Domaće kozmetičke radionice (za koje treba da znate)

Put do lepote može biti vrlo jednostavan, ugodan i ne previše skup. O tome svedoči sve veći broj domaćih proizvođača sveže, handmade kozmetike, izrađene od najfinijih prirodnih sastojaka, sa mnogo ljubavi i entuzijazma. Iza ovih brendova kriju se istinski poznavaoci i zaljubljenici u kvalitetnu negu i skladan način života, a ja sam poželela da saznam više o tome kako su počeli, šta ih motiviše i gde pronalaze inspiraciju :).


SABI HANDMADE

Za sestre Hajduković, Jasnu i Jelenu, sve je počelo pre par godina kada su poželele da svoju ljubav prema bilju i kozmetologiji pretvore u nešto više od hobija. "Oduvek nas je privlačila priroda, a samim tim i prirodna kozmetika, ali nas je uglavnom odbijala previsoka cena proizvoda na našem tržištu, kao i činjenica da mogu da „sede“ na rafovima i po nekoliko godina, a da se ne pokvare."

Od prvog probnog dezodoransa, koji je oduševio porodicu i prijatelje, interesovanje za njihove mazalice je raslo, a s njim i Sabi asortiman. Danas ova radionica nudi raznovrsnu paletu preparata, veselih boja i primamljivih aroma. "Kvalitet i efikasnost naših proizvoda je postojan, a mi se osećamo slobodne da pustimo mašti na volju i izrazimo svoju kreativnost."

Jelena i Jasna radni dan provode okružene opojnim mirisima bilja, topljenog pčelinjeg voska i čistih eteričnih ulja i napominju da im je u izradi kozmetike, prvo načelo: jednostavnost.

"Nega ne bi trebalo da oduzima previše vremena, ni previše novca, a najlepše kod prirodne kozmetike je upravo to što ostavlja puno prostora za bezbrižno eksperimentisanje, a da pri tom nije potrebno svakodnevno koristiti pregršt proizvoda. Na telo treba nanositi miksure koje će podržati celokupno zdravlje uma, tela i duha, dok uživate u saznanju da na svoju kožu nanosite čist dar prirode!"


❤ Šta volim:
Čvrst losion za telo sa hidrantnom kombinacijom ši putera, kakao putera i kokosovog ulja, pogodan za sve tipove kože. Intenzivno hidrira i štiti kožu. Idealan je za negu tela tokom leta, kao i posle sunčanja. Dostupan u osvežavajućim, letnjim aromama lubenice i manga. U vidu stika, lak je za upotrebu, staje u svaku tašnu i zgodan da se uvek ima pri ruci.

Online Shop, Prima Apoteke, Mikser House, Supermarket Concept Store

MARIGOLD

U laboratoriji kozmetike iz Apatina slave sve što je prirodno, iskreno i dobronamerno, a posebno cvet nevena i izuzetna blagotvorna dejstva ove biljke na kožu, ali i ceo organizam (otud i ime Marigold - na engleskom neven). Vlasnicu i dipl. tehnologa Moniku Šelei, prvi koraci vezuju za samo nekoliko krema, a danas - osam godina kasnije - u ponudi je široka paleta proizvoda namenjena različitim potrebama i stanjima kože.

"Ideja za izradu prirodne kozmetike rodila se iz moje želje da za sebe i druge napravim proizvode za negu kože od čistih, biljnih sirovina." - priča Monika. "Eksperimentišući na svojoj koži koja je po prirodi problematična i osetljiva, shvatila sam da koža prepoznaje prirodna ulja i prirodne sastojke i jako dobro reaguje na njih. Neven uzgajam i prerađujem sama, pažljivo vodeći računa o svakom koraku kako bi se sačuvali svi dragoceni sastojci ovog "narandžastog zlata"."

U Marigold/u se ponose i činjenicom da pakovanje proizvoda ispunjava visoke kriterijume koje diktira prirodna kozmetika. Ambalaža je posebno dizajnirana tako da kremu štiti od sunčevih zraka, prljavštine i kiseonika i na taj način je čuva od kontaminacije i kvarenja. Tube se pune pod vakumom koji eliminiše vazduh iz kreme, dok plastično grlo tube štiti proizvod od oksidacije prilikom kontakta sa kiseonikom.

❤ Šta volim: Neven kremu za negu suve kože izrađenu od kvalitetnih ulja žutog noćurka, jojobe i koštica grožđa koja odlično “imitiraju” prirodne masnoće na površini kože, te je čine negovanom, mekom i elastičnom. Osnovni sastojak ove kreme je ulje nevena izrađeno od cvetova biljaka iz sopstvenog uzgoja.

Online shop, prodavnice zdrave hrane širom Srbije (spisak)

HAOMA

Priča o Haoma kozmetici vodi nas na srpski dvor Karađorđevića, gde su davnih dana izrađivane pomade za dame, po uputstvima baba-tetki Aleksandre Cvetković, kreatorke ove male ali po svemu jedinstvene radionice. Aleksandra pamti mirisne komode u koje su slagane teglice pomada. Još tada, kao devojčica, znala je za kornjačina ulja i mnoge biljke važne za lepotu uglednih dama tog vremena.

Danas, ova kozmetika predstavlja interesantan spoj tradicionalnog i savremenog. Proizvodi se pripremaju od odabranih samoniklih i organski gajenih biljaka, koje se beru ručno, a prerađuju sporim tradicionalnim tehnikama. Potpuno biljni, prirodni i ekološki preparati, ne sadrže nikakve hemijske supstance niti supstance životinjskog porekla. U sebi nemaju ni vodu, tako da ništa ne oduzima prostor aktivnoj biljnoj materiji. Nanose se na ovlaženu kožu i samim tim doziraju po potrebi.

Ideja je da krajnji proizvod bude identičan prirodnom izvornom materijalu, kako bi se maksimalno očuvala autentična svojstva i harmonija aktivnih sastojaka i na taj način podstakli regenerativni procesi tj. obnova i jačanje kože.

Najfinija hladno ceđena biljna ulja, eterična ulja, biljni macerati i ekstrakti pretočeni su u mirisne pomade, serume, eliksire i butere misterioznih naziva, a spakovani u zelene flaše, staklene teglice i interesantne ručno rađene porcelanske posudice sa zatvaračima od plute. Sve kao iz stare bakine kuhinje.  


Šta volim: O Haoma kozmetici ne pišem prvi put, njihov balzamast puter za telo je nešto što želim da imam svake zime. U međuvremenu sam otkrila eliksir za čvrstinu koze - sadrzi visok procenat biljke gotu kola, koja dokazano podstiče sintezu kolagena. Redukuje manje upale na koži i pojavu sitnih bora.

Galerija "Stari zanati Srbije" na Vračaru

FRESHKA GORA


Porodična zanatska radnja "Freshka Gora" osnovana je oktobra 2007. godine. Želja dipl. agronoma Sanje Kun i Vlastimira Topličevića, bila je i ostala da ponude nešto stvarno dobro i kvalitetno, a što će ljudima olakšati tegobe sa kožom i obradovati ih svežinom i mirisom.

"Od detinjstva sam uživala u šetnjama po Fruškoj Gori i u skupljanju i upoznavanju bilja - kasnije sam i diplomirala agronomiju. Prvi proizvod - nevenova mast - nastao je iz potrebe da napravim kremu koja će na prvom mestu odgovarati specifičnim zahtevima moje koži. Neven nam je rastao u bašti, a Vlastimir se već bavio prodajom maslinovog ulja, čajeva i meda, pa sam imala od sastojaka sve što je potrebno i tako je to počelo.“

Prvo polje lavande posadili su 2008. godine na jednom fruškogorskom bregu i postali poljoprivredno gazdinstvo. Tada male, jedva vidljive sadnice danas su ogromni, mirišljavi žbunovi između kojih je, u vreme berbe, teško manevrisati. Lavanda je osnova mnogih proizvoda iz asortimana Freshka Gora, od kojih su svi ručno izrađeni i na biljnoj bazi.

Mogućnosti za eksperimentisanje sa novim kombinacijama biljaka i ulja su brojne, a kada je u pitanju uživanje u prirodnoj kozmetici, nema neke velike tajne - jednostavno, to ili prija ili ne - poručuje Sanja. 

❤ Šta volim:
Sapune Chisto na koje sam naletela slučajno, negde u Novom Sadu. Umotani u mrežice dozvali su me neverovatnim mirisom karanfilića i cimeta. Kasnije sam otkrila da je izbor sapuna i te kako bogat, a trenutno najviše volim "Med - Propolis", blag i mirisan, bogat glicerinom.

Online Shop, prodavnice zdrave hrane širom Srbije (spisak)

NATURALLY DIVINE


Nastao je u toploj kućnoj atmosferi, začet ljubavlju i željom da se porodica neguje i očuva harmonični model života. Ana Avramovska, mama preduzetnica iz Novog Sada, želela je da uz zdrav način ishrane i življenja, uvrsti i zdraviju higijenu. Da prirodu postavi kao smernicu ka bezbrižnijem i srećnijem načinu življenja.

Mada se prirodna kozmetika poslednjih godina plasira kao nešto novo i u trendu, Ana ističe da ne treba zaboraviti da je ona deo naše tradicionalne narodne medicine. "Svi mi znamo ili smo bar čuli da je dobro staviti krastavac na umorne oči i praviti maske od meda i ovsenog brašna. Budući da naš narod voli i neguje tradicionalnu medicinu, ne iznenađuje što dobro reaguje i na prirodnu kozmetiku koja sada ima mnogo širi dijapazon proizvoda i stoji u rangu sa onom komercijalnom, ne potpuno prirodnom."

Kroz interesantnu ponudu sjajno osmišljenih proizvoda za negu cele porodice, Naturally Divine osluškuje sve specifičnije potrebe kupaca.

"Sve više klijenata traži jednostavne proizvode. Postaje važan i sastav, a ne samo miris i boja i to je ono što nas raduje. Ljudi su svesniji odgovornosti za svoje zdravlje i ispravnu negu, a bez zdravlja nema ni lepote."

Šta volim: Magnesium Body Cream - Transdermalnim unosom magnezijuma se efikasno nadoknađuje njegov nedostatak u organizmu. Magnezijum takođe utiče i na detoksikaciju industrijskih i otrova iz okruženja, teških metala i ostalih toksina. Za najbolje rezultate, svakodnevno umasirajte kremu na stomak, stopala, noge i ruke, uveče nakon tuširanja.

Naturally Divine fb page

KOOZMETIK

Osnovan u aprilu 2015. godine, Koozmetik je prvi put široj javnosti prezentovan na Sajmu kozmetike u Beogradu, oktobra iste godine. Brend su osnovale dve dame, Jovana Antić i Daniela Stanković, ekonomista i arhitekta, uz tim stručnjaka, sa željom da ljudima u Srbiji pruže zdravu negu, izuzetan kvalitet i uživanje u jednostavnosti i lepoti proizvoda napravljenih od najkvalitetnijih prirodnih sastojaka iz svih krajeva sveta.

Kažu da se ideja začela pre dve godine, kada su u razgovoru zaključile da same koriste prirodne kozmetičke preparate stranih brendova, a da tako nešto ne može da se pronađe na domaćem tržištu. U brend su usadile svoju energiju i pozitivan stav, a njihovi proizvodi su vrlo brzo postali sinonim za kvalitet u kome se uživa svim čulima.

Neobične recepture i visoki standardi proizvodnje nisu jedino što ih čini posebnim i primamljivim. Pročišćen dizajn kao i zdrave, funkcionalne ambalaže u skladu su sa porukom koju Koozmetik šalje, a ona glasi: Poboljšati kvalitet života. Uštedeti vreme i energiju. Ukratko: DA svemu što je prirodno. NE svemu što šteti našem organizmu.


Šta volim: Repelent protiv komaraca u spreju - 100% prirodan proizvod koji pruža odbranu  od komaraca zahvaljujući eteričnim uljima limunove trave, bosiljka, ruzmarina i lavande. Izuzetno efikasan i prijatnog mirisa, ne sadrži hemijske komponente koje mogu izazvati iritacije  i bezbedan je i za malu decu. Zahvaljujući suvim uljima jojobe i slatkog badema repelent se brzo upija i dubinski neguje kožu ostavljajući je svilenkastom i glatkom.

Online Shop, Srbotrade Apoteka, TC Ušće, TC Delta City, Makadam, Mikser House, Supermarket Concept Store

3 komentara

  1. A šta mislite o Aroma Tea kozmetici? Jeste koristili?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tek se upoznajem sa AromaTea kozmetikom. Rekla bih da nude odličan kvalitet i da im je ponuda vrlo bogata i raznovrsna. Cene su me donekle iznenadile. Eto to su neki prvi utisci :).
      A šta Vi mislite o AromaTea kozmetici?

      Izbriši
    2. Probala sam za sada samo aktivator,i stvarno je odličan. Prijateljice su probale kreme i kažu da su super, samo su malo skuplji...

      Izbriši