Vodič za preživljavanje praznika u paralelnoj dimenziji

Pred vama je pro level vodič za varijantu ušuškanog praznovanja iz tople sobe, uz šolju aromatičnog čaja i domaće puter keksiće, a može i čokoladni tart i zalogaji sa egzotičnim namazom ili već nešto drugo, super ukusno i tek pristiglo iz rerne. Još jednom čitate savršene Đoletove preporuke. 


Bliži se Nova godina. U vazduhu lebdi miris pečenog kestenja pomešan sa iskrama prednovogodišnjeg optimizma. Grad se zove Stars Hollow, a vi živite dve kuće niže od porodice Gilmore. To što ste dve kuće niže znači da ste manje srećni u životu, ali opet dovoljno srećni da osećate pomenuti kesten i uzbuđenje u vazduhu. U daljini kao da čujete zvuk, prvo dovoljno neprimetan da se zapitate da li ste ludi, a onda sve jači i jači. Na kraju shvatate da vas budi milozvučni ritam Imperijalnog marša iz Zvezdanih ratova i da niste dve kuće niže od porodice Gilmor, već da obitavate u potpuno različitim dimenzijama. Napolju vazduh kao iz Dikensovog Londona, a unutra hladno kao da u toplani radi niko drugi do gospodin Skrudž. Činjenica da se vaši snovi i stvarnost potpuno razlikuju i ove godine, neće odložiti prednovogodišnju euforiju, "taj lažni, ničim opravdani optimizam" i praznike.

Tradicionalno, već petu godinu za redom, Novu godinu provodim udobno zabarikadiran u tvrđavi od jorgana i mekih jastuka. Potpuno spreman da izbegnem terorisanje domaćih novogodišnjih programa i da gledam ono što ja želim (i planiram čitave godine) bez reklama!

Dobrodošli u prvi "Tradicionalni vodič za zimsko bidžovanje" ili "Kako preživeti praznike u paralelnoj dimenziji" ili "Beg od stvarnosti u 5 koraka". Moj skroman poklon vama, dragi čitaoci, kako da uživate u praznicima, a da se energetski ne potrošite na lažne osmehe, čestitke i optimizam.

The Man in the High Castle


Amazon Prime Video je došao kao poručen u naše krajeve početkom Decembra, a sa sobom je doneo i gomilu serija iz sopstvene produkcije. Ona koja je meni upala u oči još prošle godine, bazirana je na istoimenom romanu Filipa K. Dika. Ključna reč je "bazirana" zato što serija koristi samo neke od likova i neke delove originalne priče. Na svu sreću (naročito nas koji smo roman pročitali) vešti scenaristi i producenti, uspeli su da izgrade veći svet i bogatije likove, pa ova serija definitivno ide u kategoriju bolja od knjige.

Radnja serije je smeštena u 1962. godinu u svet u kome je istorija krenula potpuno drugim tokom. Saveznici su poraženi u Drugom Svetskom Ratu i globus je podeljen između Velikog Nemačkog Rajha i Japanske Imperije. Glavna junakinja dolazi u posed filma koji prikazuje potpuno drugačiju stvarnost, svet u kome su saveznici pobednici velikog rata sa slikama koje su deo naše kolektivne istorije. Za filmom, ali i za čovekom koji ga je napravio, tragaju Nemačke službe, Japanska policija, jakuze i pokret otpora tako da nijednog trena niste sigurni ko je prijatelj a ko neprijatelj.

Savršeno kompleksna i uzbudljiva priča i fenomenalna produkcija koja je vodila računa o najsitnijim detaljima pri kreiranju alternativnog univerzuma, definitivno će vas naterati da se ne odvojite od ekrana. Amazon je do sada objavio dve sezone sa po deset epizoda od kojih svaka traje nešto manje od jednog sata. To vam omogućava da sveukupno provedete nešto manje od dvadeset časova ispred ekrana ili dan i po. A budući da aplikacija Amazon Prime Video omogućava da epizode skidate na vašem tabletu ili telefonu, seruju možete poneti i sa sobom, ukoliko ste baš primorani da neki od prazničnih dana provedete sa familijom. 

The Crown


Ovo je najskuplja Netflixova produkcija do sada. Samo za prvu sezonu potrošeno je nešto više od 100 miliona dolara i svaki cent se vidi na ekranu. Od glumačke postave, scenografije do kostima, svakom detalju je posvećena maksimalna pažnja tako da na momente imate osećaj kao da ste zaista zavirili zu Bakingemsku palatu i privatni život Kraljice Elizabete Druge, ali na pristojan i potpuno netabloidan način. Zamišljeno je da svaka sezona serije predstavi jednu dekadu iz života Britanske Kraljice. Prva sezona koja je trenutno dostupna na Netflixu prati kraljičin život od njene udje za Princa Filipa, preko krunisanja do odlaska Vinstona Čerčila sa čela Britanske vlade.

Serija je zaista prijatno izenađenje budući da Kraljici daje dozu ljudskosti, koju je Helen Miren tek zagrebala u filmu "The Queen". "The Crown" odlično prikazuje šta znači biti Kraljica Britanskog Carstva, i koji sukobi postoje između monarhije kao institucije i čoveka koji obavlja dužnost monarha. Iskreno, mislim da do sada nisam odgledao ni jedan dokumentarn film koji približno dobro objašnjava način na koji funkcioniše britanska monarhija i šta u suštini predstavlja kruna.

Na Netflixu je trenutno dostupna prva sezona koja ima 10 epizoda. Svaka od njih traje skoro jedan sat, tako da vam "The Crown" nudi barem jedan dan dvorskih intriga i ljudskih drama.

Transparent



Bio sam dosta skeptičan kada sam prvi put čuo za ovu seriju. Nekako sam imao utisak da je ovo jedna od onih serija koje su nastale prateći aktuelne teme i trendove i to mi je stvorilo izvesnu odbojnost. Iako su je ljudi hvalili, a serija je od prve sezone dobila gomilu nagrada, nisam uspeo da nateram sebe da joj dam šansu. A onda sam letos slučajno odgledao prvu epizodu. Zatim prvu i drugu sezonu u nešto manje od dve nedelje :).

Transparent je jedna od onih porodičnih drama čije likove zavolite već u drugoj epizodi, sa svim njihovim manama i nesavršenostima. Serija koja prati jednu kalifornijsku porodicu kroz tri generacije i prepuna je stvarnih i autentičnih likova, bez standardnih klišea koje možete očekivati od ovakve serije. Ovo je drama sa elementima komedije koja istražuje fluidnost ljudske seksualnosti i rodnog identiteta, a isto tako vam omogućava da istražite granice vaših predrasuda i tolerancije.

Ovo je jednostavno jedna od onih serija koju ćete ili instant zavoleti i gledati ili nećete. Na Amazone Prime/u možete pogledati prve tri sezone, od kojih svaka sadrži po deset epizoda koje u proseku traju po pola sata. Sve u svemu 15 sati odlične drame ili dan i po pred ekranom :).

Gilmore Girls: A Year in the Life


Ukoliko ste u nekom periodu krajem devedesetih ili početkom dvehiljaditih bili navučeni na Gilmore Girls, bez brige, slobodno možete priznati sebi. Idealni svet u kome žive majka i ćerka, koje dele isto ime i prezime Lorelaj Gilmor, predstavlja savršeno mesto za bekstvo od realnosti. Ovo je jedna od onih serija u kojima nema velikih preokreta i prevelike drame i nema umiranja glavnih likova (što je sastavni deo današnjih serija thank you very much "Downton Abbey" & "Game of Thrones"). Da ne pominjem subverzivno podmetanje levičarskih ideja i filozofija od Eme Goldman do socijalističke revolucije i dizanja proleterijata. Duboko verujem da će jednog dana svi pričati kako je ova serija polako potkopavala temelje savremenog kapitalizma.

Gilmore Girls: A Year in the Life počinje nekih deset godina posle poslednje epizode voljene serije i ni manje ni više nego smrću jednog od glavnih likova (toliko o mirnoj i idličnoj seriji bez krupnih preokreta). Nažalost glumac koji je glumio oca i dedu Lorelaj i Rori Gilmor, preminuo je 2014. godine, tako da je nova mini sezona morala da počne opraštanjem od jednog od glavnih likova. Nova sezona u sušini predstavlja kolekciju od četri filma od kojih svaki prati junakinje kroz jedno godišnje doba.

Ovo je jedna od onih serija ili filmova uz koje pijete toplu čokoladu dok napolju veje sneg, a vas ne opterećuju nikakve dodatne obaveze pošto su neradni dani, te ste udobno izolovani od ostatka ljudske rase. Četri epizode ili filma u trajanju od po sat i po će vam pružiti jedan dan savršenog bekstva od realnosti. Ukoliko niste gledali Gilmore Girls, onda bez brige, Netflix ima sve epizode na jednom mestu, a vi jedino treba da uzmete bolovanje ;).

Westworld


Ako nešto ne volim to su vesterni. Tako da kad sam prvi put čuo da HBO sprema futuristički vestern, mom oduševljenju je bilo kraja. Međutim bio je dovoljan samo jedan trejler da me ubedi da prođem kroz pakao standardnih TV serija i čekam nedelju za nedeljom kako bih odgledao novu epizodu. Prva sezona je završena, a ja sam prošao kroz deset nedelja čistog mzohizma kako bih saznao kakav će biti kraj, kraj sezone.

Nema većeg mučenja od gledanja serija koje se još uvek snimaju i koje se emituju jednom nedeljno. Prvo sve zavisi od rejtinga, ne znate hoće li serija da preživi ili neće, onda ne znate koliko će sve to zajedno da traje, jer nepisano je pravilo da se krava muze dokle god može. Možda bude sve savršeno upakovano u tri sezone kao Penny Dreadful, a možda se otegne u nedogled kao Lost. Kada su serije u pitanju, naročito one baš dobre i napete, morate imati konjske živce, volju za životom i veštinu da sebi pružite prvu pomoć u najkritičnijim momentima zato što bi bila prava šteta da vam se nešto desi pre velikog finala.

I evo ja sam prošao kroz višenedeljni pakao da bih vam rekao, gledajte deco, gledajte obavezno! Prvo zato što je priča majstorski dobra, zato što vas odlični scenaristi, režija i montaža vrte kroz lavirint da bi vam na kraju oduvali pamet. Ovo je toliko slojevita priča da komotno možete da gledate istu epizodu po tri puta i da svaki put otkrijete nešto novo. A teme filosofske, šta je to što nas čini svesnim bićima, koji su temelji našeg ljudsko iskustva, šta je realnost, da li zaista imamo slobodnu volju i kome pripada svet u kome živimo.

Definitivno će biti pravo mučenje dočekati 2018. godinu i drugu sezonu. Ali dobre stvari i vredi čekati. Trenutno je na HBO GO širom regiona dostupna prva sezona pod prevedenim naslovom "Zapadni svet". Deset epizoda koje u proseku traju po jedan sat, što znči ukupno 10 sati ili jedan dan pred ekranom :).

Za koju god se seriju odlučili, ja vam želim srećne praznike i više bindžovanja u 2017oj :). I da, koje serije vi preporučujete za praznike?

2 komentara

  1. Dugo nisam pročitala bolji i korisniji post. Neke od ovih serija već pratim, a neke sam stavila na spisak i unapred im se radujem :)

    OdgovoriIzbriši