Sephora: Idealno čišćenje lica za sve tipove kože

Uz sve zanimljive makeup novitetete i vesti kojima nas je Sephora obradovala s početka godine (uključujući parfemska osveženja, kao i dolazak velikog Urban Decay/a), nova skincare linija "Mix & Play" bi lako mogla da ostane neprimećena. Red tubica i flašica za čišćenje lica nije nešto što će kod većine ljudi izazvati buru oduševljenja. Pa ipak, ovi proizvodi su sve samo ne dosadni i bila bi prava šteta da ih propustite.


Čišćenje lica može zvučati kao prilično banalan korak svakodnevne nege, ali je činjenica da se većina nas spotiče baš oko proizvoda za pranje lica i uklanjanje šminke. Osim što svako sredstvo za čišćenje ne prija svakom tipu kože, nije ni svaki čistač adekvatan za ustaljeno korišćenje. U zavisnosti od količine šminke koju imate na licu, kao i tipa i stanja kože, mnogo efikasnije i bolje po njeno zdravlje može se pokazati kombinacija dva sredstva, npr. mleko ili uljana emulzija, koja će rastvoriti jače slojeve prljavštine uz tonik ili micelarni rastvor za dodatno uklonjanje preostalih nečistoća. 

"Mix & Play" kolekcija


podržava koncept slojevitog čišćenja kakav srećemo u azijskoj kozmetici i nudi čak šest vrsta čistača različite efikasnosti: micelarni rastvor, micelarno mleko i micelarni gel, kremu na bazi ulja, kremasti mehanički piling i dve vrste maramica - za brzopotezno uklanjanje šminke i nešto neobičnije, dvostrane - za piling. Ideja je da se proizvodi kombinuju u skladu sa potrebama tj. onim što koži prija u datom trenutku. 

Uz to, linija vodi računa i o nezi usana uz šest verzija balzama za usne i jedan super efikasan, a u ovom zimskom periodu svakako dobrodošao, lip piling na bazi šećera i meda, koji je toliko prijatan i ukusan, da ga slobodno možete ostaviti na usnama. 

Proizvodi su razvrstani u šest boja, a nosilac svake je određeni sastojak koji ukazuje na odgovarajuća svojstva: kokosova voda - umirenje i relaksacija, ekstrakt nara - stimulacija i energija, yuzu - revitalizacija i toniranje, zeleni čaj - matiranje i uklanjanje nedostataka, ruža - hidratacija i sjaj i aktivni ugalj - detoksikacija i čišćenje.

Ja sam isprobala micelarni gel, kremu, kremasti piling i micelarni rastvor, a imala sam prilike da koristim i maramice sa kokosovom vodom, te vam u nastavku dajem kraća zapažanja o svemu što mi se posebno dopalo.

Yuzu micelarni gel


Ako ste ikada poželeli da se prosto umijete micelarnom vodom, umesto što deset minuta tapkate tupferom po licu, ovaj čistač je upravo to što vam treba. Ovo nije prvi pokušaj "umotavanja" micelarne u nešto što ona nije (pamtimo Vichy Purete Thermale micelarno ulje i Garnier dvofaznu micelarnu vodu), ali je, što se mene tiče, prvi koji je definitivno uspeo.

Yuzu gel je citrusnog mirisa, a postoji i Nar verzija koja verujem miriše voćkastije i slađe. Gelast jeste, ali za razliku od većine gelastih umivalica, ova ne peni. Naprotiv, u dodiru sa kožom postaje vodenkast i iznenađujuće fino rastvara šminku. Nakon umivanja, imam utisak potpuno čistog i rasterećenog lica. Odolevaju mu jedino vodootporne formulacije i to ne u potpunosti.


Charcoal micelarni rastvor

Danas nije preterano teško pronaći solidan micelarni rastvor za pristojnu svotu novca. Ponuda je velika i osim par izuzetaka, većina tih flašica je upotrebljiva i fino radi ono što treba da radi. Pa ipak, na globalnoj kozmetičkoj sceni, stvari su odavno otišle korak dalje. Po ugledu na hidrirajuće korejske esencije, micelarne vodice su postale bliže luksuznim tonicima, obogaćene dodatnim sastojcima koji pojačavaju negu u laganom sloju, otvaraju pore i čine da koža dodatno diše.

Upravo takav je Charcoal micelarni rastvor. Uz dodatak aktivnog uglja i hidrirajućih supstanci, efikasno otklanja lagane slojeve nečistoća, a istovremeno neguje i koži pruža prijatno osveženje. Tome doprinosti i lagan voćni miris. Zbog svega toga, primetila sam da u poslednje vreme radije posežem za njim nego za običnom micelarnom. Najviše ga koristim ujutru ili uveče kada na licu nemam šminku, a pre toniranja kože.

Maramice za čišćenje lica

Mada u ponudi postoji šest verzija vlažnih maramica za lice i verujem da su sve podjednako efikasne, one sa kokosovom vodom sam prve isprobala i na mene su ostavile najveći utisak.

Vlažne maramice za skidanje šminke su jedan od onih proizvoda, koje će se retko ko usuditi da vam preporuči za redovnu upotrebu. Za to postoji i dobar razlog. Po prirodi stvari (pošto su jelte vlažne), u sastavu imaju puno hemije, pa mogu izazvati raznorazne reakcije od crvenila do komedogena. Osim toga, retko su efikasne (bar je moje iskustvo takvo), pa onda uhvatite sebe kako trljate lice u pokušaju da skinete ajlajner ili maskaru i opet završite sa crvenilom i nadraženom kožom, a bez većih rezultata.

Sephora maramice sa kokosovom vodom su prve za koje mogu da kažem da su me potpuno oduševile, jer sjajno skidaju šminku i to višeslojnu, a pri tom ne nadražuju kožu. Koristila sam ih na nekoliko različitih snimanja, kada se po pravilu nema puno vremena, a modelima je trebalo potpuno promeniti makeup. Pokazale su se efikasnije nego bilo koji čistač koji sam u tom trenutku imala pri ruci. Mirišu na kokos ali na neki posebno lep i svež način, koji može da vam se dopadne čak i ako niste ljubitelji ove mirisne note.

Uz ovakve proizvode, uvek treba imati pri ruci barem tonik ili micelarni rastvor kojim ćete dodatno prebrisati lice.

I na kraju, kome su namenjeni ovi proizvodi?


Ja bih rekla svima koji vole svoju kožu, bez obzira da li su ili nisu opsednuti kozmetikom i negom. U prilog im ide to što su prilično blagi i ne sadrže ništa od agresivnijih i sumnjivijih sastojaka (poput sls tenzida, alkohola, ftalata..), koji umeju da se nađu u sličnim preparatima, te da izazovu iritacije i na duže staze naprave više štete nego koristi. Ipak, sadrže veštačke mirise i boje, pa osobe sa izrazito osetljivom kožom treba da obrate pažnju na sastav. Travel size pakovanja (u tubama od 50ml i flašama od 100ml), čine ih zgodnim za upotrebu van kuće, na putovanju, u hotelu, avionu, kancelariji, teretani.

Šta je Vas u skorije vreme oduševilo na temu uklanjanja šminke i čišćenja lica?

2 komentara

  1. Čini se jako interesantna ova mix&play kolekcija, moraću da bacim pogled na nju u sefori.. A piling za usne u stiku je već na spisku za kupovinu ;)
    Jelena G

    OdgovoriIzbriši
  2. Definitivno cu probati maramice☺ Neki put mi stvarno treba da skinem sminku za cas. Do sada sam izbegavala maramice bas zbog iritacija, al mislim da ove vredi probati

    OdgovoriIzbriši