beauty POP: Zalogaji koji spašavaju od sunca + 4 savršene ice tea ideje

Jeste da je već prošla polovina avgusta i ovaj tekstić stiže sa malim zakašnjenjem, ali oprostićete mi. Leto je moje godišnje doba, vreme kada uživam u full/u, menjam lokacije, filozofiram od jutra do sutra i baš me je teško naterati da se skrasim na stolici i latim tastature. I ako raduckam (jer moram) to je sa pola mozga u dubokom hladu, uz lagani bit i sveže ohlađeni đus, po mogućstvu što bliže nekom bazenu ili plaži. 


Na plaži odavno nema izležavanja bez suncobrana, šešira i dobre SPF kreme. Već treću godinu ne odvajam se od Eucerinovog gel-krema SPF 50, a ovog leta sam isprobala i Ladival kremu za lice SPF 50. Dobila sam je prvog dana leta, na Hemofarm događaju u okviru kampanje "Ne budi crven kao rak". U pitanju je medicinska linija proizvoda, namenjena osetljivoj koži sklonoj alergijama, a interesantno kod ove kreme je što pored UVA/UVB sadrži i IR-A filtere (zaštita od infra crvenog zračenja), što do sada nisam viđala na sličnim preparatima.

O tome zašto se treba štititi od sunca i kako, svojevremeno sam iscrpno pisala (ovde). Danas pravim malu ali bitnu dopunu tog teksta. Činjenica je da su SPF preparati koje mažemo na kožu važan aspekt zaštite, ali po svim dosadašnjim istraživanjima nisu i dovoljan odnosno dovoljno dobar. Nijedna krema ne može u potpunosti da sačuva kožu od svih bioloških uticaja prekomernog sunčanja. Zato se u većini priča o zaštiti spominje skup više mera, među kojima su i izbegavanje izlaganja suncu u određenim satima, boravak u hladu, nošenje odgovarajuće odeće, kapa, šešira i naočara. Najmanje se, međutim, spominje ishrana.

Moćni pigmenti

Brojne eksperimentalne i kliničke studije, vođene na temu odbrane kože od UV zračenja, ukazuju na veliki značaj vitamina, minerala, flavonoida i polifenola, nezasićenih masnih kiselina, probiotika i posebno karotenoida. Ovi molekuli zaslužni za boju crvenog, narandžastog i žutog voća i povrća, pomažu koži da se brže i efikasnije adaptira na UV zračenje i smanjuju rizik od različitih oblika raka. Deluju kao snažni "hvatači" slobodnih radikala i unešeni pojedinačno ili kroz ishranu, imaju merljivo fotozaštitno dejstvo. Među najpoznatijima su likopen, beta-karoten i astaksantin, ali postoji veliki broj karotenoida (oko 700) o kojima još uvek jako malo znamo, pa ako ne želite previše da mozgate šta i zašto, nije loše pridržavati se uopštenog pravila: što raznobojnije voće i povrće na tanjiru, to bolje.

Ipak, ako vas zanima koje to namirnice imaju naročite benefite po kožu (osim što su generalno dobre po zdravlje), evo kraće liste: 

1. Paradajz

Već i vrapci na grani znaju da je paradajz bogat likopenom, zbog čega ga mnogi smatraju "hranom protiv starenja". Utvrđeno je da ovaj snažan antioksidans obezbeđuje zaštitu od akutnih i potencijalno dugotrajnih aspekata foto-oštećenja. Kuvanjem paradajza koncentracija likopena se povećava, tako da bez griže savesti možete uživati u pasti sa paradajz sosom.

2. Lubenica

Ne samo što odlično osvežava već i pomaže u odbrani od Sunca. Lubenica je osim vodom, takođe bogata likopenom, a sadrži i vitamine, što je sve zajedno čini savršenom letnjom poslasticom. Dobra navika tokom toplih dana za sve zavisnike od kofeina? Grickajte dobro ohlađenu lubenicu između šoljica kafe ili čaja!

3. Jagode

Jagode su prava bomba vitamina C! Količina od 150g, koliko u proseku sadrži uobičajena porcija koju pojedemo, zadovoljava dnevnu dozu, a znamo koliko je ovaj vitamin važan u regeneraciji već oštećene kože. Takođe, jagode su pune tanina koji umanjuju bol izazvan opekotinama od sunca, pa se mogu koristiti i kao prirodno umirujuće sredstvo. Jednostavno ispasirajte manju količinu ohlađenih jagoda, nanesite na mesta koja su se zacrvenela i ostavite da deluju par minuta.

4. Crveno grožđe

Iako ga je lakše naći u septembru, crveno grožđe je dostupno tokom celog leta. Proatocijanid i drugi polifenoli koji se nalaze u grožđu veoma su značajni za jačanje imuno sistema kože, sprečavanje oksidativnih oštećenja DNK lanaca i odbranu od UV zračenja. Osim toga, čuvaju prohodnost arterija i snižavaju loš holesterol.

5. Nar

Još jedna sjajna voćka, efikasna u borbi protiv UVA i UVB zračenja. Bogat je elaginskom kiselinom koja štiti od celularnih oštećenja i čuva kolagena vlakna, a sadrži i gluation, važan blokator oksidativnog stresa. Tako da, ako već niste, slobodno ubacite nar u sokovnik.

6. Citrusi

Limun, grejpfrut, narandža i mandarina sadrže limonin, sastojak za koji naučna studija sa Univerziteta u Arizoni vezuje čitavih 34% smanjenja rizika od pojave raka kože. Studija je sprovedena na 470 žena i muškaraca i za sada daje obećavajuće rezultate.

7. Bademi, orasi

Pored toga što su idealna grickalica, orašasti plodovi obiluju vitaminom E koji štiti i oporavlja kožu. Takođe sadrže i kercetin (u kombinaciji sa vitaminom E sprečava smanjenje kolagena u dermisu i pojavu bora). Kažu da je šaka ovih grickalica na dan, jedan od sigurnih načina da sprečite isušivanje kože.

8. Losos

Opšte je poznato da je losos bogat omega 3 masnim kiselinama (pomažu u prevenciji upala, bora i akni). Međutim, još važniji je zbog astaksantina. Prema najnovijim istraživanjima, ovaj molekul ima veoma snažno antioksidativno dejstvo (4 puta jače od luteina, 10 puta jače od beta-karotena i čak 500 puta jače od vitamina E). Ima ga podosta i u algama.

9. Šargarepa

Najdragoceniji sastojak šargarepe je beta-karoten. Koža ga skladišti i kad za tim ima potrebe prerađuje u vitamin A i tako nas štiti. Karoten se lakše rastvara u masnoćama, pa bez obzira da li šargarepu jedete svežu ili barenu, nije je loše preliti maslinovim ulje. Povišen unos beta-karotena povezan je sa smanjenim rizikom od melanoma, što su pokazale prehrambene analize u studijama sa bolestima raka kože.

Beta-karoten se često preporučuje u kapsulama, kao priprema za leto i dodatak ishrani. S tim u vezi, prema istraživanjima vođenim još devedesetih godina, beta-karoten može biti štetan kod pušača, kod kojih može povećati rizik od raka pluća.

10. Zeleni čaj

Zeleni čaj je bogat epigalokatehinom (EGCG) za koji je dokazano da neposredno i posredno smanjuje frekvenciju genetskih mutacija i starenje u fibroblastima ljudske kože, kao i oštećenja nastala dugotrajnom izloženošću UVA i UVB zračenju. Zbog visoke koncentracije katahena ima snažno protivupalno dejstvo. Stručnjaci tvrde da dve šolje zelenog čaja dnevno, tokom šest meseci, mogu značajno poboljšati probleme sa crvenilom i ispucalim kapilarima.

Veliki sam ljubitelj kafe i čajeva (i jednog od ta dva ću po svoj prilici morati da se odreknem, jer preterujem), a leti obožavam ledene čajeve. Evo par ice tea recepata koji spašavaju od vrućine, a stižu iz Đoletove kuhinje. Sigurno će vam se dopasti ako volite zdrave i ukusne napitke.


Ledeni čaj sa dinjom

Ovo je definitivno pravo otkriće ovog leta. Kombinacija ukusa zelenog čaja i dinje je fenomenalna, osvežavajuća i asocira na izležavanje pored plaže. Činjenica da je zeleni čaj bogat antioksidansima koji štite kožu od štetnog sunčevog zračenja čini ovaj ledeni čaj idealnim osveženjem za leto.

Sastojci:

4 kesica zelenog čaja
4 šolje obične vode
4 kašike žutog šećera (možete da dodate više ili manje šećera, u zavisnosti od vašeg ukusa)
100 grama dinje iseckane na kockice

Priprema:

Zagrejte vodu na nekih 60-70 stepeni i prelijte kesice zelenog čaja. Ostavite da odstoji oko 5 minuta a zatim izvadite kesice iz vode i dodajte šećer. Kada se čaj ohladi i dostigne sobnu temperaturu ubacite dinju, a zatim stavite u frižider da odstoji preko noći. Služite u visokim čašama sa kockicama leda i kockicama smrznute dinje.


Ledeni čaj od malina

Dugi niz godina sam verovao da su maline dobre samo kao slatko ili džem, a onda sam otkrio da sok od svežih malina u kombinaciji sa crnim čajem predstavlja fenomenalno letnje osveženje. U savršenom svetu svako kod kuće ima sokovnik koji iz malina izvlači poslednju kap, u ne tako savršenom svetu sok od malina možete efikasno dobiti tako što ćete maline ispasirati kroz cediljku.

Sastojci:

3 kesice crnog čaja
4 šolje obične vode
200 gr svežih malina
4 kašike žutog šećera (opet više ili manje šećera, u zavisnosti od vašeg ukusa)

Zagrejte vodu do ključanja i prelijte kesice čaja. Ostavite da odstoji oko 5 minuta a zatim izvadite kesice iz vode i dodajte šećer. U međuvremenu iscedite sok od malina. Kada se čaj ohladi i dostigne sobnu temperaturu dodajte mu sok od malina i ostavite ga u frižideru da odstoji preko noći. Služite u visokim čašama sa kockicama leda i smrznutim malinama.


Ledeni čaj od breskve

Definitivno moj omiljeni ledeni čaj. Evergreen među ledenim čajevima. Ko jednom proba domaću varijanu nikad se više neće zamarati kupovnom. Trik je u domaćem sirupu od breskve koji je super jednostavan za pripremu, a koji daje čaju fenomenalan ukus breskve.

Sastojci:

1 šolja šećera
1 šolja vode
2 veće sveže iseckane breskve
3 kesice crnog čaja
6 šolja vode

U šerpu pomešajte 1 šolju šećera i 1 šolju vode i pustite da provri, a zatim smanjite temperaturu na srednje jako. Dodajte komade breskve i ostavite ih da se krčkaju u sirupu sve dok se šećer u potpunosti ne istopi. Pomerite sirup sa ringle i ostavite da odstoji poklopljen nekih tridesetak minuta.

U međuvremenu pustite da 6 šolja vode proključa a zatim dodajte 3 kesica crnog čaja. Ostavite da odstoji 5 minuta, a zatim izvadite kesice. Procedite sirup sa breskvama i izmešajte ga sa čajem. Dobro ohladite i služite sa puno leda.

Arnold Palmer Iced Tea

Srećan spoj između limunade i ledenog čaja i savršeno letnje osveženje dobilo je ime po čuvenom igraču golfa Arnoldu Palmeru.

Sastojci:

3 kesica crnog čaja
4 šolje vode
3/4 šolje sveže ceđenog soka od limuna
1/2 šolje šećera
3 šolje hladne vode

U prethodno proključalu vodu stavite tri kesice crnog čaja i ostavite ih da odstoje 5 minuta. Ostavite crni čaj da se ohladi na sobnu temperaturu, a zatim ga dodatno ohladite u frižideru. U međuvremenu, dobro izmešajte sok od limuna, šećer i hladnu vodu, kako bi se šećer u potpunosti rastopio. Zatim limunadu pomešajte sa ohlađenim čajem. Služiti u visokim čašama punim leda.

Ako imate svoj omiljeni recept za ledeni čaj ili neki letnji napitak, podelite ih sa nama ispod, u komentaru :).

3 komentara

  1. It is appropriate time to make a few plans for the long run and it's time to be happy. I have read this publish and if I could I want to counsel you few interesting issues or tips. Perhaps you could write next articles regarding this article. I desire to read more issues approximately it! itunes login

    OdgovoriIzbriši
  2. In case you've got an trouble with this plugin please send us Word - Press version, the theme and listing of plugins you're using. canada mortgage calculator Follow these steps and also you'll have a home loan calculator on your website in 3 basic steps:. mortgage payment calculator canada

    OdgovoriIzbriši
  3. Such a great blog site: There's magic in your words. Whenever you write a blog, you grab the attention of your audience. Your efforts should be appreciated. Eligible citizens can fill the online visa application form Turkey to enter the country.

    OdgovoriIzbriši