Recenzija: Alverde Professional Serum Foundation

Svaki put kada boravim u Nemačkoj, ostanem pod utiskom toga koliko Nemice zapravo vole prirodnu kozmetiku, posebno šminku. One možda ne znaju previše o tehnici šminkanja, ali znaju da žele da izgledaju lepo i negovano (izgleda da u Nemačkoj lepo prvenstveno znači "ne preterano naglašeno"). U drogerijama poput dm/a ili Rossmann/a dosta se kupuje Alverde, Lavera i Alterra dekorativa, a vrlo popularni brendovi su i Sante, Logona i nešto skuplji Dr. Hauschka (locirani pretežno po apotekama ili prodavnicama zdrave hrane).


Alverde je ozbiljan favorit i često ima nešto novo. Svaki put kada se nađem u Berlinu ispred njihove police, vidim neku novu limitiranu kolekciju koja još nije stigla u Srbiju i generalno imam utisak da im je ponuda sve modernija i bogatija. Pa i pored toga, ne dolazim često u iskušenje da isprobam njihove proizvode, najviše zbog toga što trenutno imam ozbiljne zalihe šminke i nekako u svoj toj sili hard core makeup komada, ne očekujem da prirodna dekorativa može posebno da me iznenadi u smislu nekih svemirskih performansi i inovacija.

Professional Serum Foundation sam kupila prošle nedelje, na preporuku prijateljice. Zapravo nisam dugo koristila tečni puder nekog prirodnog brenda, a koža mi se u međuvremenu dosta isušila, pa sam pomislila da bi ovaj baš mogao da mi odgovara.

Alverde navodi da je u pitanju tečni puder obogaćen vitaminom E, ekstraktom breskve i uljem jojobe (iz kontrolisane organske proizvodnje), kao i prirodnim mineralima koji na poseban način reflektuju svetlost i pružaju efekat svežine i blistavosti.


Pakovanje 

Smešten je u staklenu bočicu od 30ml sa pipetom, koja izgleda lepše i luksuznije u odnosu na dosadašnja plastična pakovanja. Pipeta bi trebalo da pojednostavi nanošenje i doziranje pudera, međutim previše je dugačka, što je 1. čini malo nepraktičnom za apliciranje direktno na kožu i 2. pri vraćanju pipete u bočicu, ako niste posebno pažljivi, puder se vrlo lako izliva napolje niz otvor.


Tekstura

Serum u nazivu i bočica sa pipetom, naveli su me na pomisao da je u pitanju super tanka, tečna formulacija, ali nije. Tekstura je nešto između tečne i kremaste. Puder je vrlo hidrantan, a odlična kombinacija ulja čini ga i dobro razmazivim. Sa četiri kapi (čelo, obrazi, brada) moguće je u jednom sloju prekriti celo lice, ali ga je potrebno dobro i ravnomerno utrljati, jer se brzo suši. Najbolje izgleda kada se nanese prstima. Sintetičkom četkom je mnogo teže postići ujednačen izgled (puder previše "kliza" i ostaju vidljive linije).

Miris

Miriše prijatno, biljno - voćkasto, npr. na kombinaciju nara i hibiskusa. Miris je kratkotrajan.

Efekat

Najlepše kod ovog pudera je završnica. Pruža vidljiv sjaj koji prelepo zaokruži lice i daje mu gotovo vlažan izgled. Meni se ovo jako dopada jer imam pomalo koščate crte sa prirodno naglašenim konturama (istaknute jagodične i vilične kosti, oštar nos) i čini mi se da ih na ovaj način svetlost umekša i ublaži.

Prekrivna moć je slaba, ali se može lepo nadograditi pa bih rekla da u jednom sloju puder pristojno ujednačava ten, ali je za potpuno prekrivanje crvenila i podočnjaka na mom licu ipak bilo potrebno dodatno utapkavanje.


Šta mi se dopada?

- Prijatan osećaj na koži. Puder je udoban i laganiji od većine drogerijskih tečnih pudera. Pri tom ima taj osvežavajući momenat i moja koža ga upija skoro istom brzinom kao i neku vodenkastu gel kremu. 

- Sadrži glicerin i može se aplicirati direktno na lice, bez kreme ili prajmera.

- Ima dobru konzistentnost zbog čega se lako nadograđuje na mestima koja zahtevaju bolje prekrivanje.

- Veoma je hidratantan i ne uvlači se u linijice. Bez problema ga možete naneti na regiju ispod oka, umesto korektora.

- Koža izgleda sveže i blistavo.

Šta mi se ne dopada?

- Oksidira. Nijansa koju sam ja uzela (Noisette 03) izgleda savršeno po nanošenju, ali nakon nekog vremena postaje žuća. Nije u pitanju dramatična promena boje, ali je vidljiva. 

- Naglašava pore. Mineralni pigmenti koji koži daju divan sjaj, istovremeno čine da pore izgledaju duplo veće. Iz istog razloga, mislim da bi ovaj puder naglasio i druge nepravilnosti na koži (ispucale delove koji se perutaju, bubuljice, ožiljke, brazde i sl.)

- Nije dovoljno postojan. Ukoliko imate mešovit tip kože, puder se neće održati na masnijim zonama duže od pola sata. Ne pomaže ni setovanje puderom u kamenu ili prahu. Sebum ga brzo razgrađuje i tada počinje da se uvlači u pore, postaje vidljiv na koži i izgleda loše.

- Volim pipete, pipeta je dobra zamisao, ali u ovom slučaju samo otežava posao.

Zaključak

Kao što vidite imam podeljene utiske, ali je neki opšti zaključak da ovaj puder nije nešto što mi odgovara na duže staze. Svakako je jedan od najprijatnijih koje sam koristila, pa ukoliko se pronalazite u prirodnoj dekorativi, dajte mu šansu. Mislim da je zapravo idealan za klasičan suv tip kože, sa neupadljivim porama i teksturom bez puno nepravilnosti.

Imate li iskustva sa mineralnim puderima? Pokušavam da nađem adekvatnu zamenu za Jane Iredale koji mi je fenomenalan, ali mi postaje sve teže da ga nabavljam.

5 komentara

  1. Jedini mineralni puder koji sam probala i koji me je nakon prve upotrebe oduševio je Lily Lolo. Ima srednju pokrivnu moć, nadogradivu, skoro je neprimetan na koži, dugo traje, mat je ali dozvoljava prirodni sjaj kože da prodre pa izgleda vrlo prirodno. Jedino što naglašava suve ljuspice na koži, što i inače svaki puder u prahu radi pa mu toliko ne zameram. Koristim ga već drugu godinu i za moju mešovitu i osetljivu kožu nema bolji. Ali Alverde puderi me jako privlače, pogotovo sada kada su proširili asortiman :) Vredi ih probati, nisu skupi a paze na sastojke.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala na preporuci, vidim da ga ima u Douglas/u pa ću pogledati dok sam još u Evropi :).

      Izbriši
  2. Nisam probala iskreno nikada njihove proizvode, nisam imala priliku, vidi se i na slikama da je fenomenalan. Inače jako lepo pišeš :) ♥

    Veliki pozdrav, Kristina ♥

    http://onlyforgirlsbykristina.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  3. ambalaza mi se najvise svida, nisam ga isprobala nazalost, a cini se kao da je lagan na licu, odlicna recenzija i mogu ti reci da si me poprilicno zainsteresirala za ovaj proizvod

    MagdalenaŠ.

    OdgovoriIzbriši
  4. Nisam probala ali izgleda da nije los. Nadam se da cu nekad biti u prilici da isprobam.

    OdgovoriIzbriši