Kako da pametno ulažete u kozmetiku?

Da li ste jedna od onih žena koje ne mogu da odole novitetima kada je šminka u pitanju? Ili možda više polažete na negu, ali vas zbunjuju opisi, sastojci i mnoštvo proizvoda različitih brendova koji garantuju naizgled iste rezultate. Tokom niza godina koliko sam što hobijem što poslom u svetu kozmetike, primetila sam da mnoge žene zapravo žele da ulože više para u kvalitetniju negu i šminku, ali ne znaju kako da naprave izbor nad kojim se kasnije neće kajati. Evo nekoliko smernica koje vam mogu biti od pomoći.


1. Nemojte da kupujete da biste isprobali, razmislite šta zaista koristite

Da li vam stvarno treba paleta senki od deset boja ako se najčešće držite tri proverene nijanse? A dve, tri takve palete?

Kozmetički šoping ima svojih čari, ali nije preterano zahvalno skupljati kozmetiku, a nije baš ni pametno. Iz više razloga. Dva najočiglednija su: 1. zauzima puno prostora i 2. ima rok trajanja. Plus, ima tu još nešto. Ako stalno bombardujete kožu novim preparatima, kako ćete znati kakav ste efekat postigli i šta joj prija? Isto važi i za kosu.

Razmislite šta od svega što imate u kupatilu i makeup kolekciji redovno koristite? Napravite listu i fiksirajte budžet. To će vam pomoći da se pri sledećoj kupovini fokusirate na ono što stvarno volite i trošite, umesto da kupujete stihijski. 

2. Plaćajte pametno

U beauty industriji često ne važi "koliko para toliko muzike". Mnogi proizvodi kvalitetom i učinkom jednostavno ne opravdavaju visoku cenu (skupe umivalice i sredstva za skidanje šminke, pilinzi, luksuzne kreme, maske obogaćene zlatom i srebrom i sl.). Tu u pomoć stiže Google i recenzije, ali mnogi od nas često nemaju previše vremena da čitaju i upoređuju različite utiske. 

Odličan vodič kroz to šta bi koliko trebalo da košta kada je preparativa u pitanju, dala je Caroline Hirons. U tekstu Where should I spend most of my money in my routine? ona objašnjava logiku kojom se nije loše voditi pri kupovini određenog proizvoda, posebno ako niste sigurni da li i u šta od kozmetike da uložite više para, a nemate previše vremena za dublju analizu sastojaka i pretragu po netu. Meni je ovaj tekst puno pomogao da stvorim opštu sliku o tome na šta od skincare proizvoda želim da potrošim novac i zašto. Ako imate slične nedoumice, predlažem da ga pročitate.

3. Obratite pažnju na SVE što piše na ambalaži

Na svakom kozmetičkom proizvodu, obično može da se pročita: sastav, čemu je namenjen i koje rezultate možete da očekujete, gramaža/militraža, datum proizvodnje, rok trajanja, zemlja porekla, sertifikat ukoliko je u pitanju prirodna kozmetika itd.

- Sastav

Danas smo svi svesni da je sastav proizvoda važniji od obećanja proizvođača i kupci sve više obraćaju pažnju na INCI listu. U njoj su sastojci navedeni redosledom koji je srazmeran njihovoj zastupljenosti odnosno koncentraciji u datom preparatu.

Primer: ukoliko kupujete masku za kosu koja se bazira na aloe veri, INCI bi idealno trebalo da pokaže Aloe Barbaderisis Leaf Juice na prvom ili drugom mestu. U tom smislu, pogled na listu sastojaka može vam u određenoj meri pomoći da otkrijete koliko je dati proizvod zaista ono što proizvođač trvdi da jeste.

- Rok trajanja

Nemojte da vam promakne rok trajanja, naročito ako kupujete high end kozmetiku. Luksuzna kozmetika se uvek sporije prodaje i dešava se da mnogi proizvodi dugo presede na policama parfimerija. Rok trajanja se, istina, odnosi na vremenski interval nakon otvaranja, ali ispravnost kozmetike dosta zavisi i od mnogih spoljašnjih faktora poput pravilnog skladištenja, temperature, osvetljenja u radnji i sl.

- Količina

Prirodna kozmetika, po prirodi stvari :D, ima kraći rok trajanja, zato imajte u vidu količinu koju kupujete. Možda određenu kremu ili ulje za telo nećete stići da iskoristite u predviđenom roku, pa je pametnije da se odlučite za manja pakovanja. 

Suma sumarum: pročitajte sve što je naznačeno na ambalaži, jer će vam svaka od tih informacija pomoći da racionalnije pristupite kupovini. Na kraju, kupovina nikad nije samo kupovina. To je vaš novac, vaša koža, vaša odluka da poverenje poklonite određenom brendu.

4. Budite u toku sa akcijama

Kod nas popusti možda nisu tako česti i spektakularni kao u Evropi i Americi, ali daleko od toga da ih nema. Većina kozmetičkih radnji i parfimerija ima ovakve akcije tokom godine i umeju lepo da se isplate, ukoliko znate da iskoristite trenutak.

Objave o sniženjima među prvima možete videti na društvenim profilima (mnogi brendovi su aktivni na Instagramu, recimo @sephorasrbija, @dm_srbija, @lilly_drogerie, @inglotsrbija) ili putem websajta - priključite se news listam/a za objave koje stižu email/om (Jasmin ima dosta ažuran i informativan sajt, dok najpovoljnije akcije i promocije možete videti na sajtu Srbotrade apoteke ).

5. Online šoping: da ili ne?

Online kupovina kozmetike često ume da bude isplativija opcija (uštedeće vam vreme a i novac, jer mnoge online prodavnice imaju česte popuste za poručivanje preko sajta), ali i uzbudljivija jer ćete otkriti puno novih i kvalitetnih brendova.

- Gde?

Ranije sam kozmetiku mnogo više kupovala online, sada ne toliko jer više putujem pa imam mogućnost da dosta toga vidim i kupim na licu mesta. Webshop/ovi sa kojih sam često poručivala i na koje još uvek imam običaj da svratim, jer stalno imaju neke akcije, interesantne i isplative setove i sl., su iherb.com, feelunique.com, beautybay.com, ali ima ih još mnogo i stalno otkrivam nove. O domaćim mestima za online šoping, pisala sam u tekstu: Moj izbor domaćih sajtova za kupovinu kozmetike?

Pri internet kupovini, možda najvažnije na šta treba obratiti pažnju (posebno ako poručujete brendiranu šminku) jeste da to radite sa sigurnih web lokacija - ako je to moguće, najbolje je poručivati sa oficijalnih sajtova ili od proverenih sellera.

- Kozmetičke kopije i rizik koji nose

Ovo naglašavam jer su kod nas postali vrlo popularni razni društveni profili, koji nude "originalnu" brendiranu šminku po nekoliko puta nižim cenama ili još lepše nepostojeće "originale" tj. proizvode koje nećete naći u zvaničnoj ponudi istog brenda (dovoljno je da proverite da li postoje na zvaničnom sajtu). U najvećem broju slučajeva, u pitanju su kineske kopije ili roba neproverenog porekla, koja ne podleže dermatološkim testovima i čiji je sastav i zdravstvena ispravnost pod velikim znakom pitanja. Analizom falsifikovanih proizvoda u referentnim laboratorijama potvrđeno je da većina ne ispunjava minimalne uslove za bezbedno korišćenje.

Primera radi, laboratorijske analize kopija MAC senki i Kaylie Jenner tečnih karmina, pokazale su prisustvo arsenika, žive i drugih teških metale koji mogu da izazovu mnogo ozbiljnije zdravstvene probleme (od blažih do teških infekcija i irtacija koje nalikuju hemijskim opekotinama, psorijaze itd.), a tu su i bakterije što ne iznenađuje budući da se ovakva šminka ne proizvodi u laboratorijama koje ispunjavaju bezbednosne standarde, već u improvizovanim uslovima pa je kontaminacija vrlo verovatna.

Kupovina falsifikovane šminke, bez obzira na pet puta nižu cenu i dopuštenu mogućnost da je kopija dobro odrađena, jednostavno nije vredna rizika koji nosi. Zato vodite računa odakle i šta poručujete.

Nažalost, izgleda da je većini kupaca mnogo bitnije ime na pakovanju nego sam kvalitet proizvoda, pa je kupovina falsifikovane kozmetike u stalnom porastu. Mene lično šokiralo je saznanje da mnogi poznati domaći šminkeri koriste upravo ovakve fake makeup proizvode, pa ih onda još svojim mušterijama prodaju kao originale.

Nadam se da će vam ovi saveti biti od koristi, javite mi ako je tako :).

87 komentara

  1. Izuzetan tekst. Uglavnom se slažem sa Caroline Hirons, što se tiče prioriteta, ali 12 proizvoda na listi je za naše pojmove nedostižno. Naše žene su srećne ako sebi mogu da priušte dva ili tri preparata, a uz to je prisutno nešto što ja zovem "sindrom loših čistača", pri čemu se koža dehidrira jeftinim čistačima, a kupi skupa krema koja ne može da popravi nanetu štetu, pa nam je pola nacije dehidrirane kože. Naravoučenije, dobar čistač, dobar SPF koji će nas prijatnoscu naterati da ga koristimo na dnevnoj bazi i odlična noćna krema su okosnica nege. I serum, ako ostane novca.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Jelenče!
      Eto, a meni se ipak čini da je ona u tom postu više navela sve žive proizvode koji se mogu naći u nečijoj dnevnoj nezi, pa onda koliko su zapravo bitni u rutini u odnosu na starosne grupe (i u skladu s'tim ugrubo koliko para max na njih potrošiti), nego da je to sad neka rutina od 12 koraka. Bar sam ja tako skapirala :).

      Izbriši
    2. Kada su resursi ograniceni onda zena mora da se pridrzava ovih pravila i da bude racionalna. :)
      Iako ne raspolazem nekim velikim budzetom, kupujem pametno i nikad na stetu kvaliteta, tako da zapravo kupujem po tvojim gore navedenim savetima.:)
      Za dobru kremu za lice uvek odvajam najvise novca a npr pena za ciscenje lica se moze naci povoljna a dobrog sastava (COSDNA uvek priskace u pomoc). Sto se tice popusta, tu sam maher, pratim redovno snizenja i vecinu stvari kupim kada su snizene. Zakljucak je da se sve moze uklopiti i sa manje novca priustiti sebi kvalitetnu negu. :)
      danijela.mw@gmail.com
      IG: svemirska.ovca

      Izbriši
  2. Odličan tekst! Mislim da sadašnji trend pridavanja toliko pažnjr šminci zaista bespotreban. Lepo je isprobati različite brendove, različite proizvode, ali kome zaista treba npr 5 paleta senki zemljanih tonova ili 8 vrsta pudera? Meni je to stvarno neshvatljivo. Upravo kao što si rekla, same sa sobom treba da razlučimo šta nam stvarno treba a šta ne i izvagati gde dati malo više novca a gde manje. Lično, pokušavam da pređem na prirodnu kozmetiku za negu lica i da pružim licu svu negu koja mu je potrebna, a što se tiče sminke sasvim mi je dovoljan po jedan proizvod od svake vrste, ako izumemo senke i karmine/sjajeve.
    Takođe, hvala ti za apelovanje da se ne kupuje neproverena šminka. Zaista je to uzelo velikog maha, nažalost; ali se nadam da će se stalnim ponavljanjem dopreti do žena.
    Malo sam odužila. Hvala ti za ovakav tekst i za preporuke koje su zaista korisne!

    OdgovoriIzbriši
  3. Kad neko poznaje temu i ume da pise onda nastane odlican tekst.Zao mi je sto ne objavljujes cesce,pogotovo price sa putovanja.Veliki pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja bih više tih drugih, nekozmetičkih priča, mislim da Jelena baš lepo piše.

      Izbriši
  4. Ne volim da se zatrpavam kozmetikom, mada razumem da neke to čini srećnim, svi imamo svoje strasti :-) Spadam u ove što nemaju vremena da čitaju recenzije, a i preko sastava samo preletim, gledam da se držim što prirodnijih preparata.
    Za kopije šminke mi zaista nije jasno zašto bi neko to plaćao i stavljao na lice, ja čak ni u tinejdžerskim godinama nisam bila tako budalasta. Ako neko nema novca, bolje da kupi Golden Rose nego Mac kopiju. Ja sve te profile koji prodaju fejk šminku blokiram, da mi ne iskaču po društvenim mrežama.

    Hvala na korisnom tekstu <3

    OdgovoriIzbriši
  5. Odličan post, naročito za fake kozmetiku, strašno koliko je prisutna na tržištu i uopste, na svim društvenim mrežama...

    OdgovoriIzbriši
  6. Procitala sam post jos pre par dana, nista za dodati nemam, cinjenica je da je tuga ono sto se desava, koliko su ljudi spremni da rizikuju po ceni da imaju takozvanu markiranu sminku i slicno. Vanja Bjelica
    vanjaslazic@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Cuj mene par dana, juce ga procitah, ali pored bebe jedan dan mi traje 50 sati. ������

      Izbriši
  7. Citajuvi ovaj tekst sam zakljucila da vec pratim sve ove korake pa sam malo i ponosna na sebe ����
    Mada i dalje imam problem sta da radim (i kako da prezalim) kreme koje kupim a ne odgovaraju mi. Jer mi je lice tako osetljivo da i najblaze kreme prave problem. Kako bi samo bilo dobro da mogu testeri da se dobije pa da lepo probamo pre kupovine :(
    Inace, skoro sam pronasla ovaj sajt i bas mi se svidja, delis sa nama korisne informacije a i stil pisanja mi odgovara jer je bez nepotrebnih ukrasa i filozofiranja vec konkretan. Na insta sam mischapuree
    Mischa.puree@gmail.com

    Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  8. Sjajan tekst.Zaista treba racionalno kupovati i biti u toku sa akcijama.

    OdgovoriIzbriši
  9. Odlican post, savjeti koji ce mi sigurno koristiti, hvala sto si ukazala na nesto na sto se dosada mozda i nisam obazirala!
    :)

    OdgovoriIzbriši
  10. obradovicmilica@mail.com

    OdgovoriIzbriši
  11. Odlican tekst i super preporuke
    Ivona Grgurić
    _ivona_@live.com

    OdgovoriIzbriši
  12. Draga Jelena, izuzetno poštujem tvoj rad i ovo je još jedan odličan tekst, kao i uvek. :) Jednostavno svaki tekst ima smisao.

    Mislim da je marketing uzeo maha i počeo da utiče na ljude više nego oni sami na sebe. Da li će se podići svest o tome da svaka devojka treba zna ZAŠTO nešto koristi i o tome da jedna kvalitetna (ne nužno i najskuplja stvar) sjajno odradi posao, ako je višenamenska - tim bolje? Naravno da neće dok je blogerski svet preplavnjen samouverenih (neukih) ljudi u svim sferama. Primećujem da devojke ne znaju ni osnovne stvari kad je u pitanju sama koža, a o preparatima i aktivnosti sastojaka da ne pričam. Tužno je da ih i ne zanima. (morala sam malo kritikovati nezainteresovanost :D)
    Nema potrebe za gomilanjem preparata za negu, jednom pronađem nešto što mi radi posao i ostajem pri tome na duže vreme, ali ipak poželim da promenim pa tražim nešto sa sličnim sastavom ili dejstvom. Ja sam neko ko voli neutralne boje i sve u mom neseseru što se tiče šminke je u tim zemljanim tonovima. Tu možda malo preterujem ali volim imati više (čitaj milion) različitih nijansi braon. :D

    Korisni saveti i spremni za deljenje dalje. :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Super text..U potrazi sam za nekom jesenjom paletom sjenki..neutrals, i onako burgundy nijanse da ima..ne puno sljokica ili dobro pigmentisanim pojedinacnim sjenkama..Ako imas neke preporuke :)
    Sara Cuskic
    @sara-cus@hotmail.com

    OdgovoriIzbriši
  14. *Tekst je vrlo informativan.Od sve kozmetike koju imam, najviše se radujem The Body Shop-i EOS-u.Sve ostalo smatram nužnim zlom. Kada bi mi materijalne mogućnosti dozvoljavale, koristila bih sve proizvode samo ova dva brenda natasapivnicki81@yahoo.com

    OdgovoriIzbriši
  15. Marijana Šimić20. rujna 2017. u 15:01

    Takvih savjeta nikad dosta.Voljela bih da javni portali više pišu o toj lažnoj kozmetici i njenoj štetnosti.Jer mnogo mladih djevojaka nije u to upućeno ni jedan posto.Kupuju tu kozmetiku i truju se a misle kako je cool što posjeduju ,,markirani,,proizvod,van pameti mi je to. Hm, ja volim isprobati i novitete ali pri tom pročitam detaljno o proizvodu i vagnem da li će mi po sastavu i namjeni odgovarati. Mogu reći da i ne fulam baš previše s tim kako kažu ,,mačak u vreći sistemom,,. Marijana Šimić marijanavp@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  16. Super tekst! ��
    Nataša Milošević
    Email: natasamilosevic11@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  17. Apsolutno se slazem sa ovim sto si napisala... Navedene korake pratim.. I retko kada pogresim.. Fb-Slavica Milovanovic, inst-slavicamilovanovic90
    Email-slavica.milovanovic1968@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  18. Odlican post 😉
    Kristina Đokić Nikolić
    kristinadjokicesn@gmail.com
    Ig: kristinadjokic1
    Fb: Kristina Doživotno

    OdgovoriIzbriši
  19. Apsolutno se slazem sa svim napisanim. Tekst je vrlo informativan.
    Sanja Radivojevic, ssaannjjaa@hotmail.com

    OdgovoriIzbriši
  20. Odlican tekst, veoma poucan. Ne secam se da sam negde procitala ovakve savete i preporuke za pomoc pri kupovini sminke i kozmetike. Apsolutno se slazem sa svim sto si napisala. Posebno o online kupovini nazovi brendirane sminke. Sve pohvale.

    Email:natasa.marjanovic73@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  21. Imala sam priliku da osetim komplikacije i alergiju na licu koje sam dobila od kineske senke za oci. Od tada pazim i dvaput proveravam sta stavljam na lice od kozmetike. Giweaway je odlican.
    milicaradicmatejic@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  22. Jako koristan članak, nikad nisam kupovala kozmetiku online, ali ću sada definitivno probati :) <3
    Snežana Filipović (princess_anakin) snezasweety@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  23. Jako koristan tekst. Ja sam od onih koja gomila kozmetiku prvenstveno me privuce ambalaza :) svaksko nadju put do vlasnika ali bespotrebno gomilam :)
    Ivana Peric Komsic
    Perickomsic@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  24. Divan clanak sve na jednom mestu

    OdgovoriIzbriši
  25. Super koristan tekst! Pogotovo info o kupovini fake kozmetike, mislim da bi prvenstveno mlade devojke koje tek pocinju da se sminkaju trebalo da procitaju- posto daju sakom i kapom novac na sminku sumnjivog porekla, dovoljno je da procitaju naziv poznatog brenda na pakovanju i ne pitaju odakle dolazi ��
    Maja Ugrenovic
    ugrenovic.maja88@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  26. Katarina
    katarinapesic3@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  27. Dopao mi se tekst skroz, od sad kad kupujem vise cu obratiti paznju na sastav, rok trajanja !!!! marija14486@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  28. Ovo je odlican tekst, odavno bolji nisam procitala, saveti su super, nisam ni znala koliko gresim. Sve pohvale, samo tako nastavi ❤
    sladjanabn1977@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  29. Hvala, koristan tekst..samo jos da zenska glava moze bas uvek da se iskontrolise. A sad ozbiljno...posle tridesete svemu pristupam dosta trezvenije i trudim se koliko god je to moguce da sprecim te "stihijske" kupovine i da dobro promislim sta mi treba. I sada je gotovo uvek kvalitet a ne kvantitet na prvom mestu. Lep pozdrav��

    OdgovoriIzbriši
  30. Veoma koristan tekst, slazem se sa svime sto si napisala. Iz licnog iskustva sam naucila da gledam sve to na ambalazi i da citam, rok je obicno prvo sto pogledam, jer je takvo vreme doslo i samo hoce da "uvale" pa posle bude kasno da se zalis.
    A od ovih kopija mi se dize kosa na glavi, a nazalost sve ih je vise i vise, a ljudi nisu ni svesni kao prvo da kupuju kopiju, kao drugo koliko je to STETNO, samo lete za markom :/ Pa pre cu koristiti essence i bilo koju najjeftiniju marku nego neki Mac samo zato sto pise Mac, a nije ni prosao pored pravog.
    Sve u svemu, hvala ti na ovako korisnom tekstu, pa se nadamo da ce se ljudi valjda opametiti :)
    IG tamarasibic
    Mail sibictamara@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  31. Tekst je odlican i vrlo koristan,posebno za mlade devojke koje tek pocinju da se sminkaju i da nabavljaju kozmetiku. ovo su prave smernice za gde,sta i kako,dosta korisnih i strucnih saveta.Jos od tinejdzerskih dana moja se ljubav pa moze se reci i strast deli na knjige i kozmetiku i tako je i dan danas.Ja sam morala sama da ucim kako i sta sto je svakako tezi nacin i ovakvi saveti bi bili zlata vredni.Medjutim godine iskustva su ucinile da sam uspela da svojim cerkama koje su sad odrasle devojke koje se sminkaju i neguju pokazem sta je dobro za njihovu negu,koja je kozmetika kvalitetna i adekvatna a koja ne.Zahvaljujuci Vama i Vasim koleginicama i same su mogle da pronadju dobre savete i smernice sto je ponavljam vrlo vazno za pocetnice u nezi i sminkanju,zaista dragoceni saveti.Redovno Vas pratim puno sam toga i sama naucila bez obzira na godine,covek se uci dok je ziv,medjutim ja nemam profil i usla sam preko cerkinog profila koja mi se to moram da naglasim uvek smeje tj.mom optimizmu i ucestvovanju u nagradnim igrama jer su cvrto ubedjene da nagrade uvek dobijaju sestre od tetke...hehehe nadam se da mi njihova sala ne umanjuje sanse da dobijem nagradu koja mi se jako dopada

    OdgovoriIzbriši
  32. Odlican tekst.Uglavnom i sama radim onako kako si navela, ali nije zgoreg podsetiti se nekih stvari i saznati i nesto novo...
    Jelena Simic
    jelenasimiu0107@yahoo.com

    OdgovoriIzbriši
  33. Slazem se sa svakom recenicom iz teksta!!! Pogotovo da cijena nije kmjer kvalitete , zato volim recenzije jer su realne za razliku od reklama!! Uvijek citam sastojke i pazim sta cu staviti na kozu jer se odrazava na njeno zdravlje..
    Pratim vas i vecinom volimo istu kozmetiku i dojelimo isto misljenje! Eminavrabac@hotmail.com

    OdgovoriIzbriši
  34. Uglavnom koristan tekst. Najvise sam se pronasla u delu sa senkama- uvek kupim paletu, a zaista koristim 2-3 senke😂 I vodila sam se dosad parolom "koliko para toliko muzike", pa mi je lakse kad cujem da to u stvari i nije tolika istina. Sve u svemu koristan tekst☺ p.s. Mozda biste neki sledeci tekst mogli da posvetite koriscenju kozmetike i sminke u trudnoci(meni bi svakako znacilo da procitam nesto o tome, narocito sto se tice sminke) Milica Ristic, milicaristic0608@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  35. Odlican post. Slazem se sa tim da je bespotrebno gomilati sminku. Bolje je da se taj novac ulozi u kvalitetniju negu, nego da se sminka gomila.

    Nevena Djordjev
    fensi995@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  36. Dragaa Jelena, saveti su ti divni i od koristi svakako... Na sve treba obracati paznju prilikom kupovine sminke, ne znaci da nesto sto je skupo da je i kvalitetno, zato treba birati sminku koju najcesce koristimo i koja odgovara kozi, ne pretrpavati se nebitnim stvarima a sminku iskljucivo kupovati u poznatim drogeriama, bar se ja tako vodim... Veliki pozdrav i puno uspeha! ��

    OdgovoriIzbriši
  37. Veoma poučan tekst, pogotovu za današnje mlade devojke. Dušanka Ristić e-mail: duskaristic@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  38. Super tekst!! Ja se licno ne razumijem u sminku, kupujem samo osnovne stvarcice jer nisam make up ekspert, tako da mi je ovaj post bio i vise nego poucan. Zene, vodimo racuna sa cim skidamo sminku, i kako kasnije njegujemo lice. Po mom misljenju, nema nista ljepse od njegovane i zdrave koze lica. Dzaba nam sva sminka, ako prvo ne povedemo racuna o tome, da nam koza izgleda zdravo i svjeze .
    Dragana,
    bastadragana283@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  39. Instagram: krisstalcic
    Fb: Kristina M Kriss
    e-mail: krisstalcic@gmail.com
    Igramo seee,srecno svima :)))))

    OdgovoriIzbriši
  40. Zaista poucan tekst, sve je lepo objasnjeno. Kao devojka u ranim dvadesetim imam malo problema oko odabira odgovarajuce kozmetike i nege tako da mi je ovaj tekst dao smernice. Sto se tice sastava do sada nisam obracala paznju ali nakon ovog teksta definitivno cu posvetiti tome vise paznje. Kao sto kazu,kako sada tretiramo lice, pokazace se u cetrdesetim :)

    Veliki pozdrav,
    Andrijana Sudimac asudimac24@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  41. Tekst je za svaku pohvalu, lepi saveti. Imam cerku ona je zaludjenik za sminku i ne obraca paznju sta i od koga kupuje. Mislim posle ovog teksta da ce drugacije da razmislja.
    Danijela Bajceta
    dacabajceta82@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  42. Super tekst, divni saveti!
    katarina.djurdjevic82@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  43. Draga Jelena, svaka cast za tekst. Sa puno paznje sam ga procitala. Ti si neko ko odlicno zna o cemu govori. Na zalost preplavljeni smo online jeftinim kupovinama i raznim akcijama sminke za koju se ne zna ni tacno poreklo. Svi nude akcije a retko ko garancije. Ja iskreno volim da prosetam do neke drogerije i kupim sta mi treba za online kupovinu sminke se nisam usudila. Ne sminkam se preterano, vise volim jednostavnije a kvalitetnije da izgleda. Volela bih da mladji narastaji obrate paznju na ovaj tekst, jer je sad granica sa ooozbiljnim koriscenjem sminke dosta spustena. Secam se da sam se prvi put za svoje punoledstvo kompletno nasminkala (pre 12 god ), danas vidim devojcice sa po 12-13 god koriste puder i sminkaju se....trebalo bi vise pisati o tome. Puno uspeha i dalekih destinacija ti zelim. Pozdrav! NENA DISIC nenadisic@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  44. Odličan tekst. Ja lično najviše nedoumica imam oko izbora sredstva za uklanjanje šminke. Ako može neka preporuka.
    lovicc.ana@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  45. Moram da priznam da te dozivljavam kao sestru. Jer isto tako, taksativno, moja sestra je postepeno mene uvodila u tamatiku "Ivana,a da sama sebi izaberes kremu/serum/masku". I citajuci ovaj post, kao da slusam moju seku. Evo i tebi cu da kazem, sve vas slusam i sve cu da ispostujem. Dovoljno je moja koza lica zeznuta, da je sasvim ok uneti i malo haosa u kupovinu. ☺ Inace, najvise volim da narucujem online iz apoteke Srbotrade. Volim poklon testere, sta cu. Cmokic. Ivana Vasic inavasic@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  46. Super tekst, slažem se sa svim. Pozdrav ��
    mirha_rockstar@hotmail.comig: mirhasmajlovic

    OdgovoriIzbriši
  47. Slazem se sa svim napisani, ne gomilam sminku, ali kozmetiku za telo i lice da. Ali radim na tome da to i promenim. Mislim da zapravo svi trebamo da pocnemo da citamo uputstva. Nevena Jovanovic nevena88jovanovic@yahoo.com

    OdgovoriIzbriši
  48. Moj email je: milica199615@gmail.com
    Ja sam Milica Stojanović i nagradna igra je jako dobra i svidjaju mi se proizvodi..

    OdgovoriIzbriši
  49. Stvarno koristan post!Sve najlepse!
    Stefanovic Bojana
    stefanovic_bojana@yahoo.com

    OdgovoriIzbriši
  50. Vrlo koristan tekst, slazem se sa svime sto si napisala! Sve pohvale! :)
    Milica Milovanovic
    milicamilovanovic699@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  51. Vrlo koristan tekst, slazem se sa svime sto si napisala! Sve pohvale! :)
    Milica Milovanovic
    milicamilovanovic699@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  52. Slažem se sa tobom u potpunosti i treba da se držim ovih pravila,zato postoje blogovi i devojke koje ih pišu.Hvala Vam na tome.

    OdgovoriIzbriši
  53. dusica.kostic48@gmail.com Ig.dusicakostic48

    OdgovoriIzbriši
  54. Sve je super.. Slažem se sa svim..����
    E-mail : ivana.milojevic71@gmail.com
    Fb: Ivanica Iva Milojevic
    Instagram : Ivanazica

    OdgovoriIzbriši
  55. Sve lepo sroceno i napisano
    Bravo
    Svetlana Krantic

    OdgovoriIzbriši
  56. Odličan tekst i saveti za kupovinu. Mislim da još više treba da se piše o kopijama šminke i kozmetike da bismo svi mogli prepoznati kopije. U svakom slučaju, uvek postoje mesta na kojima se mogu kupiti provereni proizvodi.
    Jovana Morača Stojanović
    moraca.jovana@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  57. Instagram: majara9 ❤❤❤❤

    OdgovoriIzbriši
  58. Email : majadejan99@gmail.com 🤗🤗🤗❤

    OdgovoriIzbriši
  59. Jako koristan post jer cesto pravim ove greske ��
    verica1.radovic@gmail.com
    Instagram: gospodjica_fox

    OdgovoriIzbriši
  60. Saveti su sjani, podrzavam :) dragicavukomanovic@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  61. Dopada mi se sve sto pisete, posebno povodom online kupovine. jokicevic67@gmail.com
    fb Joka Vukomanovic

    OdgovoriIzbriši
  62. Svaka cast za tekst. :) Hvala puno na savetima. :)
    jelenadjurdjevic90@yahoo.com

    OdgovoriIzbriši
  63. Iskustvo se stiče godinama! Prateći svoju kožu, njene reakcije, savete od prijateljica, iz časopisa, sa interneta,... naučila sam dosta toga, ali i dalje učim!
    Koža ipak svakodnevno vraća ono što joj mi dajemo,treba samo da budemo pažljivi u izboru kozmetike...
    Hvala na korisnim savetima! Iako je većina saveta iz teksta uglavnom svima poznata, treba ih se povremeno i podsetiti...
    Radmila Stevanović
    stevanovicradmila@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  64. Veoma koristan post i preporucila bih svim devojkama,pa i zenama da ga procitaju,prvenstveno u onom delu gde se pominje kopija sminke.☺ Moj mail je:kika.200.km@gmail.com
    Kristina Markovic

    OdgovoriIzbriši
  65. Vecini ovih pravila primenjujem u poslednje vreme. Takodje, cekam free shipping sa nekih sajtova iz Amerike koji salju za Srbiju nama nedostupne proizvode. Sastojke gledam na pakovanjima i citam sveeee (naucila od Caroline Hirons - skincare gurua). 😂😂😂 Takodje, pratim recenzije da bih znala da li je neki proizvod za moj tip koze, iako reklamiran kao multipraktik i sl. Odlucujem se pre za proverene dermatokozmeticke proizvode i neke skuplje brendove (za koje skupljam parice mesecima) i onda istrazujem gde je najisplativije. Takodje, testeri mogu dosta da pomognu (iako je kod nas teze doci do njih nego do bubrega). Slazem se sa svim sto si napisala! Tamara Pejovic; tamarahollywoodgirl@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  66. Savrseno korisni saveti-sve sto je potrebno prilikom kupovine a obicno nemamo u glavi jasno iskristalisano. Barem ja nemam. Prilicno stihijski kupujem.
    IG ja-nina---
    FB Jasmina Blazic Stosic
    Email jassminast@gmaill.com

    OdgovoriIzbriši
  67. Jel.ninic@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  68. Jovana Milic
    joka.99rekovac@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  69. Fb: Jasmina Ničić
    Ig: @nisam_ja13
    Email: jasminanicic13@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  70. Meni je tekst super, na primer kupujem uvek na akcijama sve ali uvek prvo gledam rok trajanja, ne samo kad je kozmetika u pitanju nego sve. Ig tijanasjz, fb tijana ilic , srecajezdravlje@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  71. Skoro svih navedenih saveta se pridrzavam, hvala za webshop/ove 😍🍀

    OdgovoriIzbriši
  72. Saveti iz ovog posta će mi biti od izuzetne koristi prilikom moje naredne kupovine! Hvala!
    Milica Milošević-Meseldžija
    mmmmilica@hotmail.com
    Ig: milica4m

    OdgovoriIzbriši
  73. Jako korisno za pročitati, divni saveti. Samo tako nastavite. �� Ljiljana Todorović
    Ljilja.med@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  74. Izuzetno korista tekst mnogo mi se dopada
    kissiren6251@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  75. Bravo! Odličan post! ������
    Ana Popović
    anchyp193@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  76. Super tekst
    3281angie@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  77. Često kupujem da bih isprobala, pogotovo ako vidim da je nesto novo izašlo, i redovno se razočaram. Odsad cu se truditi da pravim listu kozmetičkih proizvoda koji mi STVARNO trebaju.. Hvala na postu, ima dosta saveta za "ukrasti". :) jelenapopovic15@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  78. Jako dobar tekst i ja se trudim da "uložim" novac pametno i kupujem samo ono što znam da ću koristiti. Ima sjajnih proizvoda po jako pristupačnim cenama samo treba biti dobro obavešten a ko će to bolje nego mi studenti, pazim na svaki dinar..:D
    Mirjana,
    ivkovicmirjana2@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  79. Brutalno sjajan tekst. Najviše me kod toga sa fejk šminkom boli to što se forsira na tome da je 'original' a svako ko malo bolje pogleda može reći da je kopija. Ako neko i uz to naglašenje da nije original kupi, to je sve na svoju ruku. Ko voli, nek izvoli. Prijavljujem se za darivanje, mama bi se oduševila. Tamara Trajković (tamrvica na instagramu) tamaratrajkovic99@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  80. Jako korisni i primenljivi saveti! Zaist ase trudim da ne gomilam šminku i da kupujem baš ono što koristim, što mi prija i što je provereno. Nažalost, ponekad me zanimljiva ambalaža ponese, pa kupim nešto što mi inače i ne treba mnogo - ali sreća pa su prijateljice tu, pa dobiju lep znak pažnje :)

    fb Jasmina Makuljević

    SREĆNO :)

    OdgovoriIzbriši