Filmski avgust by Nikola Todorić

Tonja, Moli i Loung. Ove tri žene nisam poznavao ranije. Prva je najintrigantnija umetnička klizačica ikada, druga je na organizovanju poker partija zarađivala četiri miliona dolara godišnje, a treća je preživela teror komunističkog režima Kambodže. Predstavljam vam filmove koji ekranizuju najzanimljivije delove iz njihovih biografija.


JA, TONJA (I, TONYA)

Znate, Amerikanci... oni traže nekoga koga će da vole. Ali i nekoga koga će da mrze, izgovara Tonja Harding. I ovo je film o njoj, najkontroverznijoj umetničkoj klizačici. Ne volim da koristim taj pridev, ali sada ne pronalazim nijedan sinonim. Ne znam kako bih vam drugačije opisao događaj koji je u fokusu filma "Ja, Tonja", jer je zaista reč o kontroverznom događaju.


Tonja je bila jedna od najboljih umetničkih klizačica početkom devedesetih godina. Radila je sve i svašta kako bi plaćala treninge. Njena majka je okrutna i zla. Uporedio bih je sa Pepeljuginom maćehom, koja umesto dobro uhranjenog mačka u stanu drži papagaja. Međutim, nije samo majka njen problem već i muž, ljubomoran do granice sa grehom. Da bi joj se još više približio odlučio je da naudi njenoj rivalki Nensi Kerigan. Našao je i saveznika – iskompleksiranog prijatelja željnog medijskog eksponiranja. U tom tenutku obe su na vrhuncu slave i pripremaju se za Zimske olimpijske igre u Norveškoj, u Lilehameru. Na treningu, nepoznati mladić ranio je Nensi povredivši joj nogu. Iza ovoga stoji i Tonja, mada, shvatio sam da je znala samo za zaveru zaplašivanja protivnice, ne i za ranjavanje. Na takmičenju je bila osma, a potom je dobila i sudsku presudu gde joj se zabranjuje da se više ikada bavi umetnčkim klizanjem. Da li postoji veća kazna za sportistu?

Igraju: Margot Robbie, Sebastian Stan, Julianne Nicholson
Režija: Craig Gillespie

VELIKA IGRA (MOLLY'S GAME)

Ko je Moli Blum? To je žena koju je poker uništio. A nije se kartala. Samo je u jednom trenutku svog života odlučila da želi da se obogati i da organizuje partije za najbogatije igrače. Te partije bile su ilegalne. Igrale su se u luksuznim hotelskim apartmanima. Pre nego što je odlučila da se brzo i lako obogati, Moli ništa nije znala o pokeru. Bila je skijašica, student prava, konobarica. Put kojim je dalje krenula pre ili kasnije dovede vas do velikih problema. Na vrhuncu karijere, onda kada su skupe poker partije u Los Anđelesu bez nje bile nezamislive, seli se u Njujork.


A onda se dešava preokret. Prvo je počela da se drogira. Droga joj je bila neophodna jer su partije trajale nekada i po pet dana, a morala je uvek da izgleda sveže i naspavano. Gde su poker, velika lova i droga, tu je i mafija. FBI upada na jednu od njenih partija, a potom je hapsi. Na sudu se izjasnila da je kriva za nezakonito klađenje koje je bilo deo njenog biznisa. Posle uslovne kazne i obaveze na društveno koristan rad, Moli nastavlja da živi bez novca i krova nad glavom. Kafa joj je bila jedini porok. Kafa i još nešto. Predstava o uspehu. Na pitanje šta bi uradila kada bi počela sve ispočetka, odgovorila je – isto to.

Beleška: Film je adaptacija istoimenog romana Moli Blum.
Igraju: Jessica Chastain, Idris Elba, Kevin Costner
Režja: Aaron Sorkin


PRVO SU UBILI MOG OCA (FIRST THEY KILLED MY FATHER)

Devojčica Loung preživela je pakao. Na vlasti u Kambodži od 1975. do 1979. godine su ozloglašeni Crveni Kmeri koje predvodi predsednik Norodom Sihanuk. Ovaj deo istorije nije mi bio poznat. Naučio sam preskočenu lekciju gledajući film. U osnovi vlasti ove političke partije bio je agrarni komunizam koji meni liči na agrarni fašizam. Nazire se svaki korak ljudi u radnim logorima, sve što govore postaje opasno po njih. Ćutanje je šifra za preživljavanje. Niko ništa ne sme da učini mimo propisanih pravila, a pravila su da se na farmama radi po ceo dan, da se jede i spava malo. Rad je naravno bio prisilan i za decu. Jedna od najmlađih žrtava bila je Loung Ung. Tada je imala samo sedam godina. Pogled i odnos prema situaciji u kojoj se nalazi daleko prevazilaze te godine. Ona se ponaša odgovorno i poslušno čak i kada joj Kmeri odvode oca u nepoznatom pravcu.


U filmu sam video dve različite slike – rajsku prirodu Kambodže i paklenu mašinu uništavanja čoveka. Za vreme vladavine Norodoma Sihanuka stradalo je, što od gladi i iscrpljenosti, što iz drugih razloga, oko 3 miliona ljudi. Iako film nema napetu radnju, držao mi je pažnju. Zato ga izdvajam. Te dve različite slike, raj i pakao, smenjuju se kao u kaleidoskopu. Prvo gledate prelepe tropske ravnice, a potom znojava i izmučena lica koja stoje u redu za hranu. Dobijaju zatvorske porcije. Čim završe sa jelom, vraćaju se teškom poslu. Preklapanje ovih slika čini film uzbudljivim, iako je njegova radnja prilično jendostavna.

Beleška: Ovo je filmska adaptacija romana First They Killed My Father, Loung Ung.
Igraju: Sreymoch Sareum, Kompheak Phoeung, Socheata Sveng
Režija: Angelina Jolie

Objavi komentar

Nema komentara