Koliko dobro poznajete svoju SPF kremu?

Puno novih istraživanja i saznanja o dejstvu sunčevog zračenja na ljude, nedvosmisleno ukazuju na to da je UV zaštita korisna i potrebna kao preventiva tokom cele godine, a posebno leti. Kreme za sunčanje novije generacije pokrivaju širok UV spektar i ugodnije su za korišćenje, a od 2012. godine, uvedene su strožije regulative deklarisanja na ambalaži kao i obaveza specifičnog testiranja za svaki proizvod u vezi sa izjavama koje se odnose na zaštitu od sunca. Šta ovo znači kada kupujete preparat za sunčanje?


Postoji nekoliko stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju prilikom kupovine i aplikacije, kako biste bili sigurni da vas vaša krema zaista štiti.

Sun PF

Do nedavno je prilikom odabira proizvoda za sunčanje, najvažniji faktor bio broj uz SPF. On i dalje ostaje važan i svi smo do sada naučili šta znači - ugrubo pruža informaciju o tome koliko dugo je moguće ostati na suncu bez opasnosti od opekotina u odnosu na situaciju kada smo bez zaštite. Npr, ako bez zaštite koža gori kroz 10 minuta, SPF 30 teorijski  garantuje 300 minuta izloženosti suncu bez opekotina. Ove brojke treba uzeti sa velikom rezervom, jer u praksi računica nije baš tako jednostavna i značajno se menja u zavisnosti od više faktora (tipa kože, doba dana, geografske širine..)

Za crvenilo i opekotine su u najvećoj meri (80-90%) zaslužni UVB zraci i do skora se činilo da su oni jedini zabrinjavajući deo UV spektra. Sve dok istraživanja nisu ukazala na mnogo opasnije i dugoročnije dejstvo UVA zraka, koji prodiru duboko u dermalno vezivno tkivo gde mogu uzrokovati nepopravljive promene (prevremeno starenje) i trajna oštećenja koja se akumuliraju i u kasnijoj fazi života mogu pokazati svoje pravo zlo lice.

Da bi proizvodi za sunčanje imali preventivne karakteristike u razvoju raka kože moraju štititi i od UVA i od UVB zračenja. Po nekoj logici stvari, viši SPF faktor bi trebalo da podrazumeva i veću UVA zaštitu. Ali kako da znamo da li i koliku?

UVA PF  

U Evropi je od 2006. godine uveden UVAPF - faktor zaštite od UVA zračenja, dakle ekvivalent SPF faktoru samo za UVA deo spektra. Na ambalaži proizvoda predstavljen je najčešće oznakom UVA u krugu. Da bi proizvod nosio ovu oznaku, neophodno je da sadrži minimalnu zaštitu od UVA zračenja koja iznosi barem trećinu navedenog SPFa. Naučna istraživanja su pokazala da se uz ovakav odnos UVA/UVB zaštite, bološka oštećenja kože mogu u određenoj meri sprečiti i redukovati.


Na određenim proizvodima se može uočiti oznaka PPD što je skraćenica za Persistent Pigment Darkening. U pitanju je in vivo metoda kojom je moguće izmeriti UVAPF, odnosno koliko je određeni proizvod zaista efikasan u sprečavanju tamnjenja kože izložene isključivo UVA. Recimo, proizvod sa oznakom PPD 10 blokira i do 90% UVA zračenja i smatra se pogodnim za svakodnevnu upotrebu.

Ima brendova koji idu mnogo dalje, pa recimo Bioderma Photoderm linija i La Roche - Posay Anthelios XL, nose oznaku PPD od 38 do 42, što je fantastično visoka UVA zaštita.

Vodootporan ili vrlo vodootporan

Ako proizvod zadržava efikasnu zaštitu u vodi, na ambalaži će stajati oznaka "water resistant". Zašto je ovo važno? Voda propušta i reflektuje UV zrake. Refleksija o samu površinu vode dodatno intenzivira njihovo dejstvo, pa je deo kože iznad vode izložen pojačanom nivou zračenja. Vodootporne formulacije zadržavaju efekat zaštite i prilikom kvašenja, što se može potvrditi merenjem SPF faktora pre i nakon uranjanja u vodu.

Ako proizvod nosi oznaku water resistant, znači da se navedena SPF zaštita ne umanjuje u intervalu od bar 40 do 80 minuta provedenih u vodi. Ovo ne znači da je isti proizvod otporan i na kontaktno trenje, poput onog do kojeg dolazi kada se npr. brišemo peškirom.

Fotostabilnost

O samim UV filterima, njihovoj podeli na hemijske i fizičke (i organske/neorganske) kao i diskusiji o tome koji su "bolji" može da se napiše poduži tekst, ali je krajnji zaključak u ovom trenutku, da i jedni i drugi imaju prednosti i mane.

Ako kremu za sunčanje koristite pretežno sezonski, bitnije od svega je da ona bude fotostabilna (ukoliko nije, gubi na efikasnosti i potrebno je obnavljati je ćešće nego što SPF predviđa). Kod preparata koji pružaju visoku zaštitu, fotostabilnost je nešto što se podrazumeva imajući u vidu da je preparat prošao određena preporučena ispitivanja i merenja. Ipak, samo testiranje fotostabilnosti nije mandatorno, stoga vrlo mali broj proizvođača nudi bilo kakav podatak na ovu temu na ambalaži proizvoda. 

Zaključak

Visoka zaštita počinje sa brojem 30, a može ići najviše do 50+. Preporučljivo je izabrati visoki SPF ako ste na letovanju ili negde gde znate da ćete biti izloženi suncu više nego inače. UVA oznaka na ambalaži je podjednako važna, a ukoliko je uopšte nema, proizvođač je u obavezi da naglasi da preparat štiti samo od UVB zraka.

Ni najefikasnija krema neće pružiti očekivanu zaštitu ukoliko je nanesete u nedovoljnoj količini i/ili zaboravite da je obnovite na plaži.

S tim u vezi, treba uvek imati u vidu da kreme nisu idealna zaštita od sunca (ne pokrivaju kompletan UV spektar, zahtevaju stalno mackanje pri čemu je vrlo lako ispustiti određenu zonu na telu ili naneti manje proizvoda nego što je potrebno, ređe su laganije teksture i udobne za nošenje), ali zato su tu i druge opcije:

- odeća gušćeg tkanja pruža dobru zaštitu od sunca (setimo se da su kozmetički SPF proizvodi i nastali sa idejom da ispune ulogu odeće i zaštite nepokrivene delove tela), a nemojte zanemariti ni marame, šešire, zatamnjene naočare i limunadu u hladu,

- paradoksalno celoj priči o štetnosti UV zraka, plaže su i dalje pune ljudi koji, svesno ili nesvesno, izgaraju na suncu u zenitu do stepena vidljivih opekotina i crvenila. Jedan od pametnijih načina da iskoristite benefite leta i sunca jeste da na plaži boravite ujutru ili u kasno poslepodne, kada je senka viša od naše visine, a intenzitet UV zračenja slabiji.

Objavi komentar

Nema komentara