Makeup neseser i šta se sve u njemu nalazi ?

Na makeup časovima i konsultacijama koje držim u svom studiju, često pričamo o količini i organizaciji šminke neophodne za svakodnevni izgled. To je ona večna debata "koliko šminke kupujete vs. koliko šminke vam treba". Ako zavirite u prosečan ženski neseser, u 99% slučajeva otkrićete izobilje svega: od all time favorita do najnovijih trendova.

Evo kako to obično izgleda: full coverage puder, kontur stik, super mat Kylie Cosmetics tečni ruž u najprodavanijoj nijansi, paleta hajlajtera koja pokriva pet različitih boja tena, prošlogodišnja maskara, ovogodišnja maskara, puder u prahu (veliko pakovanje), bar jedan ruž kojem je istekao rok, velika četka za bronzer, gumica za kosu, sijaset šljokičavih mono senkica, vlažne maramice, mega popularne palete sa deset i više boja (Urban Decay/Huda Beauty/Too Faced), beauty blender u redu za sledeće pranje, još koja sirota četka za rumenilo ili senke, mini kolekcija nude ruževa (različiti brendovi, ista nijansa) i taaako :D.


Da li vam se često dešava da:

1. kupite pogrešnu nijansu ili teksturu, ali ipak čuvate proizvod u neseseru, u nadi da ćete ga u nekom trenutku upotrebiti ("možda kada dođe leto"),
2. uvek se šminkate u žurbi i nikada niste zadovoljni završnim izgledom ("Jednostavno nikad nemam dovoljno vremena."),
3. želite da se doterate, ali brzo gubite volju jer ne znate odakle da počnete ("Volela bih da umem, ali mislim da šminka ipak nije za mene"),
4. kupite neki proizvod, a onda ga ne koristite jer zaboravite da ga imate, pa ga posle nekog vremena kupite ponovo ("Jao, pa nisam imala poima da je to tu!")

Ako ste se prepoznali u barem jednoj od navedenih situacija, nastavite da čitate. Možda se ceo problem krije u vašem neseseru :).

Kako da znam šta da kupim?

Da biste iz šminke izvukle maksimum, ne možete samo da skinete listu proizvoda iz G(et)R(eady)W(ith)M(e) tutorijala omiljene YT-berke. Mislim možete, ali veliki su izgledi da vam puno toga neće pasovati. Dakle, prvo i osnovno pravilo je da dobro upoznate svoju kožu i svoje lice. Znam, kada se izgovori zvuči prilično očigledno, ali iznenadile biste se koliko žena kupuje proizvode koji za njih ne igraju skoro nikakvu ulogu, samo zato što "to svi koriste" ili je "najprodavanija nijansa" (uzgred, samo zato što je određena nijansa bestseller, ne znači da će stajati svima).

Zagledajte se u svoju kožu, proučite crte svog lica i razmislite za početak, šta je to što VI želite da postignete šminkom. Šta volite na svom licu? Šta vam smeta? Kakav izgled vam se dopada?

Prolećna čistka

Druga važna stvar je organizacija. Da li ćete uspeti da se našminkate ujutru, najmanje zavisi od toga na koji sat podešavate alarm za buđenje. Dobar dnevni makeup možete odraditi u intervalu od 15 min do pola sata. Pomoći će ako sve držite na jednom mestu i tačno znate kojim proizvodima baratate.

Prvo odvojte one koje svakodnevno koristite od svega ostalog. U to ostalo spadaju i svetlucavi pigmenti, crveni ruž koji želite ponekad da prošetate ali nikako da se usudite, pet paleta od po deset senki sa kojima nemate predstavu šta i kako i tome slično. Stavite ih negde sa strane, dok ne dozvolite sebi više eksperimentisanja.

Takođe, izvadite proizvode koje koristite samo u specijalnim prilikama. Novogodišnje šljokice i body bronzer koji ste nosile na sestrinom venčanju, mogu imati veoma zbunjujući efekat u neseseru za svakodnevni makeup, a ne želite da budete zbunjene u 7h ujutru, dok hitate da se spremite za posao.

Neseser za šminku

Šminku možete čuvati u fioci, na postolju za tortu, plastičnim kutijama, ovalnim korpicama, širokim ukrasnim kutijama - sve su to dobra rešenja jer pružaju preglednost. Ukoliko se odlučite za neseser, idealan je providan ili jedan od onih sa širokim poklopcem, zato što kada ga otvorite (ili i pre nego što ga otvorite) imate dovoljno dobar uvid u to šta se sve unutra nalazi.

Ovo će vam dosta olakšati potragu za proizvodima i dati određenu ideju u kom pravcu da idete sa šminkanjem. Jedan od osnovnih razloga zašto su neseseri i torbice koje koriste profesionalni šminkeri, najčešće transparentni ili sa transparentnim poklopcima, upravo je taj da bi jednim pogledom na torbu imali ideju šta se gde nalazi i eventualno dobili inspiraciju za određeni look.


Kada pričamo o tome šta je neophodno imati od šminke za svakodnevni makeup, kombinacije su različite i naravno, zavise od ličnih preferenci. Ipak, ako ste početnik i niste još dovoljno isprobavali, evo moje #musthave liste koja može biti od pomoći u startu. Naravno, što se češće budete šminkale, više ćete razvijati osećaj šta je to što VAMA više odgovara.

Prajmer

Ne mora obavezno da bude nešto na čemu piše "Primer", može biti i SPF krema, fine teksture i dobre UVA/UVB zaštite, koja se dobro ponaša ispod pudera. Tečni puderi novije generacije najčešće sadrže visok SPF, ali oni ne mogu zameniti spf kremu zbog količine proizvoda koju je neophodno naneti da bi se postigla efikasna zaštita.

Prajmer ne bi trebalo da isključuje dnevnu kremu za hidrataciju, onu koju koristite svaki dan i koja odgovara potrebama vaše kože, jer ne zaboravimo da dobar izgled šminke ide ruku pod ruku sa kožom u dobrom stanju, koja je hidrirana i redovno negovana.

Podloga


Tečni ili kremasti puder, tonirana krema ili puder u kamenu, već zavisno od kože i prekrivne moći koju želite da postignete. Idealan puder za svaki dan treba da je pre svega udoban, da se dobro adaptira tako da ga ne osećate na koži, da dobro ujednačava ten i daje semi mat finiš za prirodan izgled kože. Osim ako nemate savršenu kožu, nemojte se ustručavati od korišćenja pudera, njegova uloga nije samo ujednačavanje tena, on je istovremeno i solidna zaštita od zagađenja i svega onoga što se nalazi u gradskom vazduhu.

Concealer


Možda nemate vremena da svako jutro nanesete puder ili vam treba nešto što će dodatno obrisati tamne podočnjake. Concealer i korektor u pravoj nijansi mogu biti sjajni pomoćnici, kojima ćete lako i brzo otkloniti umor sa lica i osvežiti ten. Najvažnije na šta treba da obratite pažnju pri aplikaciji je količina - nemojte nanositi previše proizvoda kako se ne bi zadržavao u borama i naglašavao linije.

Kameni puder


Kameni puder nije neophodno koristiti svaki dan, ali mislim da je važno imati dobar setting puder. Puder u prahu i kameni puder su zapravo identičan proizvod, ali je za početnike kompakt verzija nešto jednostavnija i generalno praktičnija za korišćenje.

Bronzer

Dobar mat bronzer će vam trebati tokom cele godine. On ne mora da se vidi iz aviona, ali u određenoj dozi laska gotovo svakom licu. Uz to, možete ga koristiti na više različitih načina.

Rumenilo

Rumenilo je jedan od onih proizvoda kojih se dobar deo žena plaši. Znam osećaj jer sam i sama dugo izbegavala rumenilo, iz straha da ću izgledati kao tete sa trajnama iz lokalnog salona. Međutim, treba da znate da ne postoji ništa što može tako lako da doda instant svežinu, ljupkost i mladolikost licu svake žene, kao rumenilo. Zato, obavezno nabavite rumenilo, obećavam da ćete ga vremenom zavoleti.

Šminka za obrve

Da li ćete izabrati gel ili maskaru za obrve (transparentnu ili pigmentovanu), tanku olovku sa spulijem ili set senki u dve nijanse svetlijoj i tamnijoj, zavisi od samih obrva. Takođe, svaki od ovih proizvoda daće im nešto drugačiji finalni izgled, pa opet zavisi kome se šta više sviđa.

Senke za oči

Ako ste početnik i nikada niste koristili šminku na očima, paleta sa velikim brojem senki može biti previše izazovna i odbiti vas od ideje da eksperimentišete i da se izveštite u šminkanju. Za jednostavno konturisanje očiju, za početak možete koristiti bronzer. Ukoliko ipak želite da se oprobate sa senkama, moj predlog je da nabavite jednostavniju paletu neutralnih tonova i bazu sa senke.

Maskara

Kome još ne treba maskara? :D Vodootporna je dobar izbor za leto, ukoliko imate masne kapke ili želite da fiksirate oblik trepavica. Ukoliko su ravne, bilo bi dobro da nabavite i uvijač. Što pre počnete da vežbate, pre ćete se izveštiti.

Karmin za svaki dan

Prijatan, kremast ali dovoljno pigmentovan karmin u nijansi "vaše usne ali malo bolje" sa kojim ćete se osećati kao vi (a ne neko drugi) i koji ne bi trebalo da vam zadaje glavobolju pri aplikaciji. Dovoljno je da ga imate u torbici tako da možete da ga popravite tokom dana, lako, uz ogledalce ili bez, onako u jednom potezu.

Jedan od sledećih tekstova biće posvećen makeup alatu i osnovnim četkicama za dnevni/večernji izgled. A do tada, napišite mi kako izgleda vaš neseser? I šta se sve u njemu krije? :D

1 komentar