TOP 5 najboljih krema za zaštitu od sunca

Kada kupujem kremu za zaštitu od sunca, prvo na šta obraćam pažnju je SPF (leti mora biti najmanje 30) i UVA kružić, odnosno PA vrednost (ako je naznačena, poželjno je da su tu tri plusića). Druga najvažnija stvar je udobnost proizvoda.


Kada birate kremu za plažu, ne menja preterano na stvari da li je teža na licu, masnija nego što biste idealno voleli i sl. Ono što je u toj varijanti najvažnije je koliko vas dobro štiti, koliko je fotostabilna i da li je otporna na vodu i znoj. Međutim, ako tražite zaštitnu kremu za svaki dan, koju ćete nositi ispod šminke i eventualno obnavljati tokom radnog dana, biće vam veoma važno i da je prijatna, udobna, da ne remeti makeup i generalno, da ne opterećuje kožu i da vam ne smeta.

Sve kreme o kojima ću ovde pričati pružaju visok i širok spektar zaštite.

5. Bioderma Photoderm Max Aquafluid SPF 50+ 

Koristila sam većinu Bioderma zaštitnih krema i mogu reći da mi je od svih koje ovaj brend trenutno ima u ponudi, Aquafluid definitivno nešto najbliže savršenstvu. U pitanju je lagana oil-free formulacija tečne konzistencije i bele boje. Boja brzo nestaje i proizvod se potpuno stapa sa kožom već u prvih par sekundi nanošenja. Sadrži čestice tri različite vrste pudera koje pružaju matirajući  “dry touch” osećaj. Ovo nije toliko primetno u smislu super mat izgleda kože (vizuelno, koža zadržava prirodni sjaj), već više u smislu brzine kojom se krema suši.

Kombinacija hemijskih UVA/UVB filtera i patentiranog bio kompleksa, garantuje odličnu zaštitu i solidnu hidrataciju, s tim što treba imati u vidu da je Aquafluid prvenstveno namenjen mešovitoj i masnoj koži. Dosta se dobro ponaša ispod šminke.

Cena 1713 din za količinu od 40ml.

4. Endocare Day Sense SPF 30


Jedna od onih super prijatnih krema, kojom bez problema možete zameniti redovnu dnevnu. Ukoliko vam je koža u letnjem periodu više dehidrirana nego masna i traži osveženje, zaljubićete se u ovu tubicu. Vlažno kremaste teksture, sadrži visoki procenat SCA prirodnog reparativnog kompleksa, pa osim hidratacije i zaštite, ima umirujuća i regenerativna svojstva, zbog čega može biti dobar izbor i za osobe sa super osetljivom i reaktivnom kožom.

Nije masna, brzo se upija i jedino što kod ovog proizvoda ne obožavam je metalan medicinski miris.

Cena 2800 din za količinu od 50ml.

3. Heliocare 360° Mineral Fluid SPF 50+, PA+++


Ako ste se nekada malo detaljnije interesovali na temu ozbiljno dobrih preparata za zaštitu od sunca, sigurno ste naleteli na ime ovog brenda. Njihovi proizvodi predstavljaju spoj visoke farmaceutske tehnologije i prirodnih jedinjenja za zaštitu od UV zračenja. Zato ne iznenađuje što se Heliocare i na mojoj listi nalazi među prva tri preparata koja bih preporučila svakome. Čak i ovakva 100% mineralna formulacija, koja je obično nešto teža, predstavlja primer visokoefikasnog, ali udobnog proizvoda.

Širok stepen zaštite (pokriva UVA, UVB, IR-A, VIS) i potpuno odsustvo hemijskih filtera, čine je idealnom za osetljivu dečju kožu i netolerantnu kožu osoba sa rozaceom i atopijskim dermatitisom koja na standardne hemijske kreme, ponekad ume da odreaguje crvenilom, svrabom ili blagim peckanjem.

Od svih pomenutih, Heliocare 360° Mineral se nešto masnija i prilikom nanošenja, u početku primećujete tanak beli sloj, ali on nestaje kako se krema suši u satenski finiš. Takođe, razmazivost je impresivna, svileni osećaj koji ostavlja na koži je uporediv sa onim kod silikonskih prajmera. Zato ako ste pomislili na jednu od onih teških mineralnih krema, koje koža nikada ne upije i koje morate da trljate deset minuta kako biste ublaži Kasper efekat, niste ni blizu.

Cena 2400 din za količinu od 50ml.

2. Elemis Daily Defence Shield SPF 30, PA+++


Da li SPF može da bude toliko tanak da se ne oseća na koži? Može, gledate u Elemis Daily Defence Shield, najudobniju od svih udobnih krema za zaštitu od sunca koje sam imala prilike da isprobam. Stoji rame uz rame sa sofisticiranim azijskim primercima i definitivno je veliko DA, ukoliko tražite ultra light teksturu za svaki dan, koja će pružiti dobru zaštitu od UV zračenja, visokoenergetskog zračenja i svega ostalog što spada pod etiketu "zagađenja", a vreba iz vazduha. Sve to, a da istovremeno uopšte nemate osećaj da koristite SPF.

Kao i sa većinom Elemis proizvoda, najlepše se krije u teksturi. Ova krema je kao voda. Bukvalno. Pošto je nanesete, čini se da je koža trenutno "popije". Ne ostavlja nikakav trag, ni mastan, ni lepljiv, ali nije ni od onih koje se suše u suv, puderast finiš. Daje prirodan izgled koži, određenu mekoću i zaglađenost, što verovatno potiče od prisustva kokosovog i jojobinog ulja u sastavu. Odlično se ponaša kao baza ispod šminke, zapravo mnogo bolje nego određeni prajmeri koje imaju u ponudi. Jedini razlog zbog kojeg ne deli prvo mesto sa La Roche Posay fluidom, je

cena: 6150 din za količinu od 40ml.

1. La Roche Posay Anthelios Shaka fluid SPF50+


Ukoliko tražite najbolji SPF na tržištu u drogerijskom rangu cena (a možda i šire), za mene je to La Roche Posay Shaka Fluid. Otkrila sam ga prošle godine, tragajući za SPFom koji mi neće iritirati oči. Od ove godine je, iz nekog razloga, izgubio to "Shaka" i sada se zove Invisible Fluid. U svakom slučaju, i dalje ga morate dobro promućkati pre upotrebe.

Pošto je tako prozračno hidrantan, ja bih rekla da ga gotovo svako može bez problema uklopiti u dnevnu negu koje se inače pridržava. Daje ozbiljnu zaštitu (SPF 50+, PPD 46), pri tom je potpuno transparentan, nemastan i nelepljiv, ne ostavlja beli trag i ne ljušti se ispod pudera. Zapravo, toliko je lagan i udoban da ga je teško detektovati na koži. Otporan je na vodu i znoj, a koži daje prelep finiš. Jedan je od onih SPF proizvoda koji možete naneti i preko pudera (ukoliko vam je re-aplikacija tokom dana must-do), jer neće značajno poremetiti izgled šminke.

Cena je 1800 din za količinu od 50ml. 

Koji je vaš omiljeni SPF? I šta vam je najvažnije kod odabira ovog tipa proizvoda?

Objavi komentar

Nema komentara