Artistique Parfumiers by Avon

Avon me retko iznenadi mirisima. Poslednji put to se desilo 2010. godine, kada su u saradnji sa kućom Herve Leger izbacili prvu verziju parfema Femme. Bila je to veoma neobična drveno - cvetna kompozicija, potpuno drugačija od svega što je, pre i posle nje, mirisalo na Avon. Obožavala sam taj miris i još uvek čuvam bočicu, mada je parfem odavno potrošen i na žalost više ga nema u ponudi.


Ove godine, sa novom Artistique Parfumiers kolekcijom, Avon je napravio još jedan iskorak iz svoje uvežbane (Today - Tomorrow - Always) mirisne hronologije. Saradnja sa poznatim Symrise parfimerima, iznedrila je bočice i kompozicije koje konceptom naginju ka niche svetu, a karakterom su više umetničke nego što biste ikada očekivali od ovog brenda.

Dobila sam tri mirisa (od aktuelnih pet) i moram priznati da sam se unapred radovala isprobavanju, posebno pošto sam saznala koja imena stoje iza ovih kreacija. Istina, samo jedan je nešto što bih nosila i što mogu da zamislim na sebi, ali su sva tri interesantna i vredi ih testirati jer odaju utisak kvalitetnih i skupih parfema.

Avon je i ranije naručivao mirise koje su kreirali eminentni parfimeri, ali su u ovoj kolekciji njihovi potpisi istaknuti na kutijama i bočicama. Baš kao što umetnici potpisuju svoje slike.


Iris Fetiche by Emilie Coppermann

Ne bih ga svrstala pod unisex etiketu. Čak i uz oštro drvenasto otvaranje ovo je tipičan ženski miris. Jako postojan i odlične trajnosti, mnogo kvalitetniji i drugačiji od svega što sam do sada omirisala iz Avona. Iris je u početku biberast i pomalo sintetički, ali postepeno prelazi u nežno puderast, topao blend vanile i sandala. Nota irisa nije dominantna, pa sam naziv može malo da zavara, ali je prisutna i parfemu definitivno daje određenu dozu elegancije.

Između ova tri, Iris Fetiche ima najviše šanse da bude opšte dopadljiv, što ga verovatno čini najmanje interesantnim, ali za mene ne i manje lepim.


Magnolia en Fleurs by Maurice Roucel

Cvetni miris na temu magnolije, u kojem se gornje note kineske magnolije stapaju sa mekom mošusnom bazom. Evocira parfimerovo sećanje na izgled i miris orošenog belog cveta magnolije, u hladnom prolećnom jutru. Ovo je lep parfem. Čak i ja, koja nisam neki veliki ljubitelj ovakvih cvetnih buketa, moram priznati da je zadobio moju pažnju. Čist i prodoran miriše na sveže i zeleno, ali na rezak, pomalo iskričav način - možda najpribližnije onome kako bi mirisao bogat buket opojnog cveća tek posečenih stabljika i lišća.

Iako inspirisan prolećnim cvećem, ovo nije lagan miris. Ima široku auru i nešto neobično gusto u kompoziciji, što ga čini skoro opipljivim u vazduhu.
 

Ambre Ardent by Rodrigo Flores-Roux

Amber sa drvenim naglaskom na pačuliju. Na mene ovaj miris deluje skoro terapeutski. Iz čiste radoznalosti, prošetala sam ga gradom pre neko popodne. Siv, turoban dan, živa se spustila na nulu, Knez Mihajlova, ja i ovaj parfem. Osećala sam se sjajno, kao da isijavam nekom posebnom energijom dok je sve oko mene sivo. Divan amber! Dubok, topao, začinjen i sladak, drven taman koliko treba i veoma udoban.

Odličan izbor za zimu. Dopao se mom mužu, bratu, posebno muškoj ekipi, čak i muškarcima koji inače ne reaguju na nov miris ili miris uopšte :D. U poređenju sa Iris Fetiche i Magnolia en Fleurs, rekla bih da trajnost ove kompozicije ne zaostaje.

Isti parfimer potpisuje i Oud Grandeur, peti miris iz ove kolekcije, koji po svemu što sam pročitala zvuči još zanimljivije i verujem da ću u nekom trenutku poručiti tester da ga isprobam. Postoji i Patchouli Indulgence, potpisuje ga Alexandra Carlin.


Zaključak

Zanimljiva i pomalo neočekivana kolekcija, na koju vredi obratiti pažnju. Drugačije mirisne kompozicije koje vas mogu prijatno iznenaditi. Isprobajte ih, a pre nego što kupite celu bočicu, poručite tester. Ili rizikujte sa celom bočicom, jer to je i dalje samo Avon i cena je pristupačna.

Koji parfem je vaše neočekivano otkriće u ovoj godini?

3 komentara

  1. Moj omiljeni Avonov parfem je Incandessence. Nikada nisam bez njega vec sest,sedam godina. Inace fotografije su vam prelepe.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, tek sad videh komentar :)
      Ima Avon te neke parfemčiće, lepe i nosive.

      Izbriši
  2. Moje otkrice u 2020oj, sto se parfema tice, je Avonov Patchouli Indulgence. Miris je zaista izuzetan, jak i definitivno ostavlja utisak.. Ali nije za svakog, kao i ostale arome o kojima si pisala u ovom divnom tekstu. Inace, Avon me zadnjih godina odusevljava raznim proizvodima, narocito iz oblasti sminke :). Puno pozdrava, Kristina

    OdgovoriIzbriši