Moje iskustvo: Podočnjaci i kako mogu da "nestanu"



Odavno sam se pomirila sa podočnjacima. Mogu da izgledaju bolje ili gore u zavisnosti od genetike, načina života, podložnosti alergijama i zdravstvenih problema, ali činjenica je da su tu. Koža ispod oka je tanja u odnosu na ostatak lica, a vremenom se dodatno istanjuje i gubi elastičnost. Zato se obično prvo uočavaju tamni kolutovi, a kasnije sve više i tzv. "kesice".

Eva Mendes, slika preuzeta sa web lokacije

Moji podočnjaci imaju ružičasto - plav gradijent i manje ili više izražene kesice. Veličina kesica varira u zavisnosti od toga koliko sati sam provela za lap topom, da li sam dovoljno spavala, koliko sam vode i kafe popila u toku prethodnog dana i ko zna od čega još. Obično ne izgledaju tako loše, međutim ima dana kada se stvarno užasnem pred ogledalom.

Jedno vreme sam baš bila opsednuta ovim problemom, pa sam "prečešljavala" internet u potrazi za korisnim informacijama, isprobavala raznorazne kreme, savetovala se sa stručnjacima i proučavala make up tutorijale.

Navike

Puno je odličnih tekstova na temu šta sve može da uzrokuje pojavu podočnjaka kao i koje su to zdrave navike i način života kojim navodno možemo da ih "izbrišemo" sa lica. Od svih saveta na koje sam naišla a koje sam primenila, mogu da potvrdim da je onaj "više vode, manje kafe", u mom slučaju, dao vidljive i pozitivne rezultate. Naravno podočnjaci nisu nestali, ali su se kesice značajno umanjile i sećam se da me je to stvarno obradovalo. Ako ste disciplinovani, predlažem da se bacite u čitanje ili konsultujete sa lekarom i eventualno napravite neke izmene u navikama. Možda se iznenadite rezultatima.

Kreme

Kreme protiv podočnjaka nemaju "očekivani" efekat (a to je naravno da podočnjaci nestanu :D). Od svih koje sam isprobala - a mogu da kažem da sam koristila dosta preparata - svega nekoliko je delovalo i pomoglo u smislu ublažavanja otečenih kapaka i blagog umanjenja kesica. 


Daleko od toga da ih ne treba koristiti! Jako je važno da je koža oko očiju hidrirana i negovana, pa je dobra krema za oči obavezan deo moje svakodnevne rutine. Evo nekoliko koje trenutno koristim i mogu da preporučim. 

Balea Beauty Effect Eye Lift Serum. Spominjala sam ga već ovde. Vodenast serum na bazi hijaluronske kiseline. Osetim kako blago hladi i zateže kožu, pa imam utisak i da malo umanji otečenost.

Darphin Anti - Fatigue Smoothing Eye Gel. Odličan hidratantni gel. Lepo osveži i omekša kožu oko očiju. Koristim ga uveče. 

Oriflame Optimals Oxygen Boost Eye Cream. Lagana krema koja dugotrajno hidrira i delimično redukuje otoke, pa volim da je koristim kada se probudim sa naduvenim kapcima. Sadrži ekstrakt alge koji podstiče drenažu i pročišćavanje zone oka.

Alverde DUO korektor i serum. Ovu stvarčicu sam kupila u jednom od nastupa radoznalosti. U pitanju je 2 - in - 1 proizvod: na jednom kraju je kofeinski serum koji se nanosi metalnom kuglicom i ima efekat hlađenja, a na drugom brightener korektor, zapravo više posvetljivač. 


Za mene je previše svetao i nisam mu baš našla namenu, međutim serum je odličan. Ima kofein kao aktivni sastojak, a aplikator sa metalnom kuglicom blago hladi i masira kožu i na taj način pospešuje slabu cirkulaciju.


Korektori

Korektori i makeup trikovi su najbrže i najefikasnije rešenje, doduše kratkoročno.

Mislim da je kod korektora manje bitno da bude brendiran. Mnogo je važnije da li je prave gustine i boje kao i na koji način ga nanosite. Mnogi drogerijski korektori stvarno rade odličan posao, ako znate kako da ih koristite. Evo nekih sa kojim sam trenutno veoma zadovoljna.


Boja. Ono što najčešće može da se pročita je da korektor treba da bude za bar jednu nijansu svetliji od ostatka lica. Međutim, ako su podočnjaci tamniji jako je važno obratiti pažnju i na podton. Nakon puno eksperimentisanja, otkrila sam da mi najviše odgovaraju tečni korektori žućkasto - narandžastog podtona. Koristim nekoliko u zavisnosti od doba dana, a često volim i da ih mešam jer tako dobijam najprirodniji izgled. 

To je i moja preporuka ako ne znate koju boju korektora da izaberete. Ili pitajte profesionalnog šminkera za savet ili se bacite u isprobavanje sve dok ne otkrijete pravu nijansu ili kombinaciju nijansi.

Nanošenje. Bez obzira na vrstu aplikatora, korektor nikada ne nanosim direktno na lice već na ruku pa domalim prstom sa ruke polako natapkavam na kožu ispod oka. Vremenom sam otkrila da tako nanesem tačno onoliko proizvoda koliko je potrebno i korektor se najmanje ili uopše ne skuplja u borama i sitnim linijama. Takođe, natapkavam počev od ugla oka pa negde do sredine donjeg kapka, ali ne celom dužinom kapka.

Kako da "kesice" nestanu? Meni su kod podočnjaka najveći problem kesice ispod očiju, koje ostaju vidljive i celom licu daju umoran izgled. Kesice mogu da se prekriju na dva načina. Prvi je profi konturisanje/hajlajtovanje lica, a drugi kamufliranje senke koju kesica pravi. O ovom triku sam slušala nekoliko puta, ali sam definitivno shvatila o čemu ljudi pričaju tek pošto sam odgledala ovaj video. Video je kratak i ako imate isti problem a ne trpite puno šminke na licu kao ja, preporučujem da ga pogledate jer vredi svake sekunde :).

Koliko vam podočnjaci smetaju? Ako znate za neki efikasan preparat ili imate još make up saveta kojim se efikasno kamufliraju tamne kesice i kolutovi, javite :D

33 komentara

  1. Koliko kosta ovaj Alverde DUO korektor i serum? :) Fino deluje :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pošto sam ga kupila pre x meseci više se ne sećam tačne cene, ali mislim da je bio oko 300rsd :).

      Izbriši
  2. Do skoro sam imala dosta problema sa licem, tako da na podočnjake nisam ni obraćala pažnu. Od kako sam rešila to, užasno su počeli da mi smetaju podočnjaci, sada dolaze u prvi plan. :) Koristim kremu za to, ali ono, ne mogu baš ni da nestanu tamni krugovi kad mi je takva koža. Za to mi je trenutno najbolji Flormar korektor, odlično prekrije pa se skoro i ne vide, mada čujem da dosta hvale i onaj NYX HD za tu svrhu, ali još nisam probala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Skoro sam kupila Nyx HD i to onaj skroz žut pa ga baš ovih dana isprobavam, ali ga radije kombinujem sa bilo kojim bež. Samostalno izgleda nekako previše svetlo i veštački..bar preko dana. Inače ima sjajnu teksturu.

      Izbriši
  3. Odličan post! Ja nemam kesice, ali imam izrazito tamne kolutove ispod očiju, također, nekad su više izraženi, nekad manje, sve ovisi o hrpi faktora. Inače, genetski su nasljeđeni, a uz to imam i atopijski dermatitis koji kad mi bukne i podočnjaci budu više izraženi + imam dosta velike i ispupčene oči te usko lice pa i to daje dojam dodatne sjene na njima... nedavno sam dobila tester Vichy Idealia PRO korektora (nije riječ o korektoru u pravom smislu rječi) već o nekakvoj laganoj kremici za uklanjanje hiperpigmentacija, ožiljaka od prištića, staračkih mrlja... koristim ga par dana, ali iskreno, već odmah nakon korištenja primijećujem da su podočnjaci za nijansu svjetliji... šteta što nemam full size pakiranje da vidim da li to čudo funkcionira kroz duži period...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nemati kesice je definitivno bolja opcija :).
      Ne znam konkretno za Vichy Idealia Pro, ali čula sam za neke kremice sa retinolom i C vitaminom za izbeljivanje kože, koje manje ili više mogu da posvetle tamne kolutove.

      Izbriši
  4. Ne vidim link do videa? Mada, uopšteno znam na šta misliš, gledala sam par takvih tutorijala. Meni se jave podočnjaci od umora, a kese kad popijem i "zadržim" isuviše vode. Korektor koristim u zadnjih godinu dana,"ubola" sam pravi iz prve za ne poverovati, tako da ga ne menjam za sad. Post ti je odličan, ali ti to već znaš :*

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Klikneš na reč "video" :)
      Ali evo linka: http://youtu.be/RmvcI3q53_0

      Izbriši
    2. Ja nisam videla razliku u boji slova, dok nisam nabila glavu u ekran. Drugačije bih skontala da je hiperlinkovano, ali iz ovog ugla kako sad držim laptop, meni je boja slova ista. Samo, ovo slobodno zanemari, pošto ja imam astigmatizam te su ove pojave normalne.

      Izbriši
  5. Pravi post za mene, nažalost ali vidim da nisam jedina. Ja imam tamne kolutove oko očiju, prosto su mi podočnjaci takvi i to je nasledno u mom slučaju. Kamufliram ih korektorima a protiv kesica se borim starim dobrim trikom: stavim dve kafene kašičice u friz na par minuta pa ih prislonim onako hladne na predeo ispod očiju, na podočnjake. Pored svih preparata koje sam kupovala, ovaj trik se pokazao najefikasnijim. Još jednom, super post, pozz od Lidije :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kašičica u frižideru je stari i oprobani "recept iz kuhinje". Meni nije pomogao ali mnogima vrši posao što je super. Kad smo kod recepata iz kuhinje, probala sam i ohlađene kesice zelenog čaja i mogu da posluže - ako imaš vremena da se relaksiraš 15 min sa kesicama na očima :D

      Izbriši
  6. *Jelena,dopada mi se sve što je napisano.Predlozi preparata su odlični i najradije ću probati one iz DM-a,jer na njih prilikom kupovine nisam obraćala dovoljno pažnje.Ono što me je zanimalo je delovanje VICHY Aqualia detox stika protiv podočnjaka jer nisam imala prilike da ga probam.Ako to uspeš pre mene rado ćemo podeliti iskustva.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Nataša, drago mi je da vam se post sviđa :).
      Vichy Aqualia Antiox Stick nisam koristila. Razmišljala sam da ga kupim i tako sam ostala na razmišljanjima jer me, iskreno, sastav proizvoda nije posebno oduševio. Naravno to ništa ne znači dok ne isprobam proizvod :). Možda se odlučim i kupim ga. Ako do toga dođe, svakako vam javljam svoje utiske.

      Izbriši
  7. I ja imam problema sa podočnjacima. Stavljala sam obloge od krastavac koristila razne kreme i ništa. Inače retko kad pijem kafu tako da ne mogu nju da krivim za to :D . Uglavnom, koristim korektore iz oriflame (3 u 1) povoljni su jako a dobro rade posao :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hahah :D A možda jedeš više čipsa nego što bi trebalo (ili nečeg tako slanog)?
      Koristila sam taj korektor (ako mislimo na onaj zeleni - bež - žuti) i OK je, samo što je meni previše gust za ispod očiju.

      Izbriši
  8. Jao podočnjaci....nema draga efikasnog preparata, vjeruj meni koja sam ostavila jedan auto na razne preparate.
    Najefikasnije su-sunčane naočale a kad skupim pare odo kod plastičara .D

    OdgovoriIzbriši
  9. Citala sam nedavno da se Sandra Bulok kune u vazelin kao resenje za kesice ispod ociju. Nisam probala, ali sam malo istrazivala po netu i cini se da deluje.
    Ja koristim Avonovu dvofaznu kremu za oko ociju (ujutru i uvece) "Anew clinical eye lift" i zaista deluje - ucinak se vidi vec nakon 2-3 dana. Korektor koji meni "radi posao" je iz Oriflame-a (u katalogu se zove 'set hajlajtera'), jer ima taj nezni rozikasti podton koji meni osvezava lice. Uglavnom, nanosim ga prstima od ugla oka ka nosu, kako se ne bi napravile brazdice.
    E sad, nekada ima dana kada cela artiljerija iz nesesera ne moze da pomogne, ali sta da radimo :/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Stvarno nemam objašnjenje kako vazelin može da pomogne kod podočnjaka :D. Anew Clinical Eye Lift krema je odlična! Baš sam je pre neki dan ponovo naručila i isto mogu da potvrdim da stvarno vidim neki efekat posle nanošenja.

      Izbriši
  10. Retko kad imam tamne podocnjake i to samo zbog neispavanosti, ne koristim korektore niti bilo sta drugo da bih ih prekrila, ali razmisljam da probam NYX-ov HD cisto zbog ujednacenosti tena.

    OdgovoriIzbriši
  11. Lepo si se naoruzala! :) Nemam problema sa podocnjacima,ali sam uzivala citajuci post!! Smatram da je za svaki problem disciplina najbitnija,i dok se drzis nekih preparata koji pomazu,mozes da drzis problem pod kontrolom!! :) Moja mama ima kesice,mada ima 53 godine,pa se nekad u buducnosti plasim da ih i ja ne dobijem...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala na komentaru :). Slažem se da je disciplina ključ svakog rešenja.
      Ja sam svoje podočnjake prihvatila i od tada se osećam mnogo bolje i imam više samopouzdanja.
      Mislim da je kod nas imperativ izgedati kao lice sa TV od 6h ujutru. Kad malo prošetaš po Evropi, shvatiš da i nije tako strašno šetati ulicama nenašminkan i izgledati pre svega normalno.

      Izbriši
  12. Jao klip je odlicaaan! Nisam znala tu foru. Bas cu da je isprobam. Ja najvise volim Maybelline Fit me korektor ali generalno sam i ja skontala koliko korektora da stavim pa da nema nakupljanja ni sa drugim korektorima.Ja imam blago obojene podocnjake li veci problem su mi naduveni podocnjaci. Neke rkeme mi malo ubrzaju nestajanje toga ali naravno nista mi nije mnogoo pomoglo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Trik je stvarno sjajan, samo ga treba malo uvežbati. Baš je tal lik pričao o Maybelline Fit me korektoru kao odličnom izboru :).

      Izbriši
  13. Meni su nedavno počeli da se pojavljuju podočnjaci tj. prvi put sam ih uočila pre godinu dana i čudila se odakle mi. Kako se nisam šminkala dva-tri meseca, oni su nestali (mada mi je čudno da to ima veze jedno s drugim), ostale navike nisam menjala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Moguće da ti šminka dodatno isušuje kožu ispod očiju.

      Izbriši
  14. Sreća nemam nekih većih problema sa podočnjacima, nekad su mi naduti (kao ovom čiki u videu ;)) najveći problem su mi venice koje se vide ispod i jako teško ih prekrivam. Videla sam na nekom blogu da imaju u Liliju da se kupe neki tuferi što se stavljaju na podočnjake, al ne mogu sad da se setim uopšte ko ih proizvodi. Znam da je plava kesica i da koštaju 300-400 dinara.

    OdgovoriIzbriši
  15. citam tekst i kao da sam ga i sama pisala.Nema tu pomoci kod tamnih kolutova ako su naslednog tipa,dobar korektor i to je to,a sto se tice nadutosti ispod ociju-preporucila bih balea vital augen roll-on;na bazi kofeina je,u formi gela,a pakovanje je u vidu tubice sa rolerom na vrhu.Kada se nanese oseti se hladjenje i zaista u roku od 20-ak min. umanji podbulost.Cena je oko 300din koliko se secam,ne vise.Odlican tekst,pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  16. Ja trenutno koristim Oriflame kremicu i korektor...nisu losi...ranije sam Nivein sa roll on-om... mada za bas brzu pomoc ujutru najbolje su ohladjene kesice iz frizidera :)

    OdgovoriIzbriši
  17. Koristan post! Ja srecom nemam problema s podočnjacima :D

    OdgovoriIzbriši
  18. Nemam ni tamne podocnjake ni kesice ispod ociju ( kuc, kuc, kuc ) ali neko jutro sam se probudila takva kao da danima nisam spavala. Uzrok upala oka, i od toga em podocnjaci, em neke plave zilice. Ja uhvacena nespremna,i nakon sat vremena mucenja, stavljanja kesica ohladjenog caja, i mazanja Anew okoloocne iz frizidera na nesto sam i licila. I to iskustvo me natjeralo da trebam da za te ekstremne situacija nabavim i korektor. Imala sam nekad odlican- Manhattan Wake up, moram ga opet uzeti. Odlican je jer se ne uvlaci u kozu, a ima i blagi iluminirajuci efekat.

    OdgovoriIzbriši
  19. Catrice kamuflaža. :) Imam izraženije podočnjake, pa sam se pomirila sa tim da ne mogu potpuno nestati. Ali tanak sloj potpuno prekrije boju, posvijetli to područje, dugo traje i ne nakuplja se u boricama. Ja taj proizvod prosto obožavam. Ne moram ni pričati da je fantastičan i za nepravilnosti na licu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala za utiske, baš ovih dana pišem recenziju Catrice korektora :).

      Izbriši
  20. Ne smetaju mi naročito, mahom jer osim tanje kože koja zahteva više hidratacijr nema "kesica". Korektor je obavezan ako se natapka i ostavi da se "prosuši" i naravno dosta vode na dnevnom nivou. A nakon svih ovih godina suživota sa njima najbolja stvar je što ako ne staviš ništa na kapke dobiješ insta senka efekat. #podočnjacijokes

    OdgovoriIzbriši