Saveti profesionalnog šminkera: kako da uvek budeš lepa

Pre neki dan jedna Milena mi je ostavila komentar na Tik Tok/u, koji je glasio:" Ti tako ružna da mi pričaš o nezi, jbt!" U trenutku kada je stigla notifikacija, pila sam jutarnju kafu i zagrcnula sam se od smeha, jer sam se setila svoje babe sa tatine strane. 




Ona je bila dete iz seoske porodice, ali se školovala u gradu i zatim pobegla od kuće da se uda za mladića koga je izabrala. U to vreme to je bio skandal i njen otac dugo nije želeo da je vidi. Imala je četvoro dece i važila je za ženu koja od ničega ume da napravi paru. Isto kao i ja, bila je vitka, tanka i celog života je jurila kilažu, a da nikome nije bilo jasno kako to kada je ozbiljno volela hranu. Komšinica Milanka - sprat ispod - koju potpeticu niža i koji centimetar šira, često bi se zagledala u moju babu, uz komentar: "Ti si Olga mnogo tanka, lepo se vidi da si neuhranjena". Olga bi spustila šoljicu kafe na tacnu i samouvereno odgovorila: "Milanka, ne klepeći, nikada bolje nisam izgledala."

Ta opaska o klepetanju mi je ostala kao smešna ali ubedljivo najbolja definicija svih glupih, dušebrižnih i otrovnih komentara kakve žena ženi može da udeli, a realno spadaju pod istu etiketu i podjednako su bitni kao tamo neko klepetanje ovčica.

Istina je da Milenin komentar nije prvi put da mi neko piše da sam ružna, nije ni prvi put da ga dobijem ispod videa u kojem pokazujem svoje lice i posebno, nije prvi put da dolazi baš od žene. Zbog čega ne mogu da se ne zapitam:

Da li stvarno ima žena koje misle da ne postoji ništa bolje u životu od toga da si lepa i da svi misle da si lepa?

Koliko moraš biti nesrećna i limitirana u svemu onome što život nudi, ako zaista u to veruješ?

Zanemariću ovde celu priču o prorporcijama ženske lepote i besmislu neprestane potrage za konformacijom iste, jer sa 41. godinom i više od decenije provedene u makeup industriji, lepota za mene ima jedno dijametralno drugačije značenje.

Lepa si kada umeš da razmišljaš.

Lepa si kada si samouverena.

Lepa si kada veruješ u sebe.

Lepa si kada poštuješ druge i njihove odluke da žive kako misle da treba.

Lepa si kada se lepo ponašaš.

Lepa si kada čitaš.

Lepa si kada saosećaš.

Lepa si kada učiš.

Lepa si kada imaš strast prema nečemu.

Lepa si kada ti je život bogat iskustvima, jer svako novo iskustvo jača tvoj um i daje ti moć da vidiš dalje i razumeš više.

Lepa si kada se ogoliš u tom procesu da bi otkrila još jedan sloj svoje ličnosti.

Lepa si kada si hrabra.

Lepa si kada poštuješ svoje granice.

Lepa si uvek kada voliš sebe.

Proporcije u svemu tome ne igraju nikakvu ulogu. 

Kao ni mišljenje neke klepetuše. 

Just my thoughts.



2 komentara

  1. Mislim da je Bukovski rekao nešto u stilu Smejali su mi se što sam bio različit, a ja njima što su svi isti.

    OdgovoriIzbriši
  2. Eh,da je ovo neko dao da pročitam kad sam imala 15...najbolji đak u generaciji..ali sa aknama..I samo mi je bilo bitno da budem "lepa"..Sad je 45...i lepa sam kako god okreneš 🤣...Sjajan tekst .

    OdgovoriIzbriši