I zima svojih čari ima: topla čokolada

Od godišnjih doba najteže podnosim zimu. Nedovoljno svetla, puste ulice, jednoličnost boja, niske temperature, vejavica, led, sneg,..sve to nisu sinonimi za uživanje. Tek u zagrejanoj sobi, ušuškana u fotelji, dok posmatram krošnje savijene pod naletima jakog vetra i pijem grešno dobar topli napitak, pomislim kako i zima ima svojih čari. Zapravo jednu. Zove se topla čokolada.


Malo je poznato da je čokolada u originalnoj verziji bila napitak i to jedan od najstarijih. Asteci su ga zvali ksocolatl i pripremali od sušenog, prženog i isitnjenog kakao zrna koje su mešali sa vodom, vanilom i čilijem i pili kao gorko ohlađeno piće. Ovo je i preteča današnje tople čokolade. Od 15. veka, kada je Kolumbo preneo kakao u Španiju pa do 19. veka, kada je počela veća proizvodnja, Evropa je čokoladu konzumirala kao piće.

Recepti

Recepata na temu tople čokolade ima na sve strane, a ja svake zime isprobavam neki novi. Svi se manje više baziraju na zagrejanom mleku u koje se dodaje izlomljena čokolada, začini i šećer po želji. Varijacije sastojaka dovode do razlika u finalnom ukusu, mirisu i gustini. Ukus će biti intenzivniji ako koristite tamnu čokoladu umesto mlečne. Cimet, muskatni orah, vanila, biber, čili,..samo su neki od začina koji se mogu dodati. Neko stavi i malo instant kafe ili kašičicu likera. Gustina zavisi od količine dodatog mleka i ostalih sastojaka, a za ekstra gustu može da se koristi puding ili gustin.

Ovde ću navesti nekoliko onih koje najviše volim. Spadaju u jednostavnije, jer u kuhinji obično ne boravim dugo. Svi su skinuti sa neta, ali se više ne sećam tačno sa kojih sajtova (pošto proverene recepte prepisujem u svoj cookbook). 

Topla čokolada. Prava zimska. Gusta i intenzivna.

Sastojci: 100g tamne čokolade, 100ml neutralne pavlake, 100ml mleka.
Na veoma tihoj vatri istopiti čokoladu, uz stalno mešanje dok ne postane kremasta. U to dodati dobro ugrejanu pavlaku i mešati dok se smeša ne homogenizuje. Zatim, dodati toplo mleko i mešajući kuvati još minut - dva.

Topla čokolada by Jamie Oliver. Ovu varijantu obožavam jer je jedan od onih "očas posla hokus pokus" recepata, a pri tom ispadne lepa i pitka. 

Sastojci: 4 pune kašike kvalitetnog kakaa, 3 pune kašike šećera u prahu, 2 pune kašike mleka u prahu, 2 pune kašike gustina, 100g narendane čokolade po želji (ja preferiram običnu za kuvanje, ali može i neka mlečna), 1 kašičica cimeta.

Sve sastojke lepo pomešati i sipati u neku staklenu teglicu. Na jedan litar mleka, dodati 5 - 6 kašika smeše i kuvati na tihoj vatri, dok se ne dobije željena gustina. Za jednu šolju, na 200 - 220ml mleka dodati kašiku do dve smeše.

Čokoladni menta čaj. Brzo i lako. Ako volite After Eight čokoladice, ovo će vam se dopasti.

Sastojci: 300ml mleka, 2 filter kesice menta čaja, 2 kašike istopljene tamne čokolade.


U mleko spustiti filter kesice čaja i zagrevati na blagoj vatri dok ne provri. Skinuti mleko sa vatre i nakon 5 minuta izvaditi kesice čaja. Dodati rastopljenu čokoladu i mešati dok se napitak ne homogenizuje. Količina je za dve šolje.

Napomena: Kada me mrzi da posebno topim čokoladu, prosto stavim kocku čokolade u šolju i prelijem vrelim mlekom pa mešam dok se lepo ne rastopi. Nema neke posebne razlike u ukusu.

I za kraj, najnoviji recept koji sam dobila od druga i tek treba da ga isprobam. Prepisujem ga u originalu, jer je napisan detaljno i sa svim pratećim savetima :D.

Đoletov recept za toplu čokoladu

Sastojci: 3 šolje punomasnog mleka (3.2% mlečne masti), 1 šolja kondenzovanog mleka (ima ga u Super Vero marketu), 1/2 kasicice ekstrakta vanile (samo Dr. Oetker), 1/4 šolje kakaa (po mogućstvu Centroproizvod, zato što je pravi kakao a ne ofarban prašak), 1/4 šolje šećera, 2 supene kašike gustina, malo cimeta.

U posudu sa duplim dnom sipati mleko, kondenzovano mleko i ekstrakt vanile i zagrejati polako na niskoj temperaturi (ako ringla ima od 1-6 onda bi trebala da bude neka 2jka). U drugoj posudi izmešati suve sastojke (kakao, šećer, cimet i gustin). Mutilicom za jaja polako mešati toplo mleko i dodavati suve sastojke sve vreme muteći lagano i pazeći da se ne stvore grudvice. Dovesti smešu do ključanja konstantno mešajući mutilicom. Čim proključa, odmah skloniti s vatre i još malo promešati.

Dobijenu toplu čokoladu sipati u šolje i staviti izdašnu količinu slatke pavlake (samo ako je mlečna, nikako ona biljna). Uzivati sa merom :).

Da li volite toplu čokoladu? Ako imate neki dobar recept, javite :D

21 komentara

  1. Obozavam toplu cokolau, a zima mi je najdraze godisnje doba :D
    Recepti zvuce odlicno!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. E pa želim ti onda jednu lepu i i idiličnu predstojeću zimu.
      Hvala :).

      Izbriši
  2. Sad si me baš razveselila! Nisam već duugo popila pravu vruću čokoladu, a sama se nikad nisam sjetila da ju pravim! Samo one gotove, u vrećicama i nakada to ne bi bilo to! Ove recepte ću definitivno isprobati, ovaj prvi možda već sutra jer sve sastojke imam :) Inače, niti ja ne volim zimu :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da se zimski choco spirit širi dalje :D

      Izbriši
  3. Volim je mnogo, ali izbegavam da je pijem po kafićima jer često dobijem puding umesto tople čokolade. Probaću Džemijev recept :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni je taj nekako najdraži, jer tog "praška" ispadne za celu nedelju :). Nadam se da će ti se svideti.

      Izbriši
  4. Odlicni recepti, mada moram priznati, iako volim praviti slatko, nekako mi se bude lijeno pokrenuti za toplu cokoladu, pa uvijek pravim one iz kesice, ili na brzinu smuckam tu prvu varijantu sa slatkom pavlakom. To mi dodje kao neka lazna ganache krema, tj. rijedje. :-)
    Prosle zime mi je drugarica iz Holandije donjela kutiju kesica nekog stranog proizvodjaca, bilo je raznih ukusa, ljesnjak, rum, amareto, narandža, cak i čili, sto mi je bilo posebno neobicno i u duhu pravih prvih kakao napitaka koje su pravile stare Maje, Inke i ostali.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kada je kuvanje u pitanju, niko nije više lenj a manje talentovan od mene :D
      Ja sam prošle godine u Nemačkoj pila toplu čokoladu, za koju su mi rekli da je instant - iz kesice, i nisam mogla da verujem koliko je bila dobra. Kod nas ima jedan proizvođač čiji su instan čoko napici stvarno dobri, ali generalno ja prosto volim da pravim toplu čokoladu kod kuće. To mi je nekako pravi mini ritual :).

      Izbriši
  5. Predobri recepti, mislim da ću probati ovaj receptić Jamie Olivera :D zvuči predobro!

    OdgovoriIzbriši
  6. Bas cu da probam ovaj Djoletov recept :) Inace retko, retko kad pijem toplu cokoladu, pogotovo od kad su kod nas u kaficima poceli da sluze kao puding, ja sam vise ya one starinske sa kakaom koje vise ne prave. Vise sam tip za caj :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Recepti su sjajni :) Volim da pravim slatkise zimi i bas mi se svidja taj Djoletov recept, dodala bih mozda i koju visnju.

    OdgovoriIzbriši
  8. Zimu volim uglavnom zbog vrućih čajeva i tople čokolade :)
    Hvala na ovim divnim receptima, dodajem ih u svoju svesku, biće isprobani svi od reda :D
    Lidija

    OdgovoriIzbriši
  9. Eh da, samo da napomenem da čokoladni menta čaj neverovatno uspavljuje :D. Menta u mleku je inače provereni egipatski recept za nesanicu, pa ovu varijantu preporučujem u kasnim popodnevnim satima.

    OdgovoriIzbriši
  10. mislim da ću napraviti Jamievu verziju. čini mi se da će mi ta smjesa dugo trajati :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Ako i imam koju ovisnost onda je to cokolada. Definitivno cu probat koji receptic.

    OdgovoriIzbriši
  12. Uu super recepti, moram da probam :)

    OdgovoriIzbriši
  13. post bookmarkovan! jedva cekam da napravim neku cokoladicu :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Iskreno neznam koji je bolji recept, a možda da svaki probam pa javim rezultate.

    OdgovoriIzbriši