Kupka i kup(k)anje

Davnih devedesetih prikazivao se film Mermaids sa Cher, Winonom Ryder i Christinom Ricci u vodećim ulogama. Scena Cher u kadi sa penušavom kupkom, koja drži mapu SAD-a i na slepo bira mesto u kome će započeti nov život sa svojim ćerkama, zauvek mi je ostala u glavi kao vizija slobodne i pomalo ekscentrične žene :).



Možda zbog te scene, izležavanje u kadi sa penušavom, mirisnom kupkom mi se uvek činilo veoma primamljivo. I danas mislim da je pola sata meditiranja u toploj vodi iz koje se uzdižu pare mirisnih eteričnih ulja, vrhunac relaksacije i pažnje prema samoj sebi. Nažalost, sve su više popularne tuš kabine pa mnogi ljudi nemaju kupatilo sa kadom i mislim da ne znaju šta propuštaju :).

Ono što iz svog iskustva mogu da kažem je da topla kupka savršeno opušta, ublažava stres i loše raspoloženje, leči nesanicu, a u zavisnosti od toga koje sastojke dodate, može blagotvorno da deluje na kožu i kompletno stanje organizma. Osim toga, ovo je sjajan i jednostavan način da razbistrite misli i generalno provedete pola sata savršenog uživanja.

Kupku praktikujem par puta nedeljno, uglavnom uveče, pred spavanje. Izbor svega što se kao dodatak za opuštanje i negu može koristiti je veliki. Na internetu postoji ogromna baza odličnih receptura, već prema vrsti kože ili raspoloženja, pa je vrlo verovatno da u kvalitetnoj kupki možete uživati i bez odlaska u neku veliku kupovinu, koristeći "stvarčice" koje možda već imate kod kuće (mleko, med, voće, čajevi, eterična ulja...). Ja ću ovde samo ukratko predstaviti kupovne bath proizvode koje koristim. Neke sam dobila, a neke sam kupila (ipak sam ja kupka-holik :).



Avon Warm Vanilla & Fig Bubble Bath, 500ml. Klasična i proslavljena Avonova serija gelova za kupke sa bogatom penom. Imaju ih u svim mogućim voćnim i cvetnim mirisnim notama i stalno izbacuju nove. Konkretno ova je sa vanilom i smokvom, osvežavajuće miriše ali se miris brzo gubi. Koristim je kada želim bogatu penu i trudim se da to ne bude često, jer blago isušuje kožu.

  
Marba Cosmetics Dairy Fun "Fig and Pear" Bath Powder, 75g. Aromatični puder za kupanje sa mlekom u prahu i dugotrajnim kruškasto - smokvastim mirisom. Izuzetno bogata pena i ne posebno hranljiv sastav. Takođe blago isušuje. Prema uputstvu proizvođača, na punu kadu ide cela kesica, međutim ja koristim jednu kesicu na bar dva do tri kupkanja kupanja.

  
Biokosma Bagno Cleopatra Milk - Bath, 150g. Ovo je najluksuzniji puder za kupanje koji imam. Izuzetno kvalitetnog sastava na bazi mleka i ekstrakta ječma (sadrži bioaktivne biljne supstance i prirodne konzervanse, ne sadrži mineralna ulja, parabene, silikone i genetski modifikovane sastojke). Žute boje, na punu kadu dovoljne su 1 - 2 supene kašike. Nema bogatu penu, ali divno miriše, hidrira i neguje. Nakon kupanja, koža se ne peruta već je meka i nežna. Nabavljen u inostranstvu i mislim da ga kod nas nema u prodaji.


Biljna eterična ulja su, po meni, ono što kupku čini božanstvenom. Mirišu senzualno i mogu se kombinovati sa penastim proizvodima ili koristiti samostalno.

  
Yves Rocher Tradition de Hammam Shower Oil, 50ml. Ulje za tuširanje sa 100% organskim uljem argana, biljnim glicerinom i drugim biljnim komponentama. Poznato je da arganovo ulje štiti i regeneriše kožu, čuva njenu vlažnost i sprečava gubitak elastičnosti. Ja imam malo, probno pakovanje koje mi prilično traje jer treba dodati najviše jednu kafenu kašičicu, na punu kadu. Kupku sa ovim uljem naročito volim da priredim, pošto sam prethodnog dana uradila piling celog tela. Koža ostane savršeno negovana i nema potrebe koristiti dodatni losion ili kremu za telo.


Avon Planet Spa Turkish Termal Baths body, hair, nail and bath oil, 150ml. U okviru jedne od Planet Spa linija, Turkish Termal Baths, Avon je lansirao i ovaj proizvod koji (vrlo ambiciozno) može da se koristi za kupku ali i za negu tela, kose i noktiju. U pitanju je kombinacija ekstrakta ćilibara, maslina, suncokretovog i susamovog ulja. Ima vrlo lagan i prijatan miris, tipičan opuštajući. Koristila sam ga samo u kupki i koža je nakon toga meka, glatka i neko vreme zadržava taj prijatan miris.



Weleda Osvežavajuće ulje za telo od citrusa, 10ml. Ovu mini bočicu sam dobila na promociji Weleda kozmetike u Metropolitenu, inače se prodaje u boci od čitavih 100ml - što je veoma izdašno pakovanje. Od aktivnih sastojaka prisutni su limun i ulje badema. Bez obzira da li ga koristite u kadi ili direktno nanosite na vlažnu kožu, nakon tuširanja (što je inače preporuka proizvođača), dovoljno je svega par kapi. Ima intenzivan ali ne oštar citrusni miris, jedan od onih koji vas osveže, probude i daju energiju. Zato mislim da je idealno za jutarnju kupku ili posle neke fizičke aktivnosti u toku dana. Ja volim da ga omirišem i van cele ove priče, kada treba da se koncentrišem na neki problem i sl. Preporuka za sve studente! :)

Nešto što treba da znate, a ne mora da bude očigledno

Bitna stvar kod toplih kupki je temperatura vode. To je manje više individualno, ali generalno voda ne bi trebalo da bude previše vruća, jer može dovesti do pada krvnog pritiska, pa će vam biti loše umesto da uživate. Dakle ne vruća toliko da vas peče i izaziva neke druge nelagodnosti. Neka preporučljiva temperatura je 36C do 38C. Ovo jeste nešto što je verovatno svakome logično, ali može da se desi da volite toplu vodu pa ne obratite pažnju i preterate. Meni se jednom desilo i mislila sam da ću kolabirati u kadi.

Za ekstra bogatu penu, gel ili puder za kupku treba dodati na početku - pod mlazom vode i ostaviti da se kada napuni, a ne kada je kada već puna jer će pena biti jako siromašna a vi ćete misliti da proizvod nije kvalitetan. Ovo čak i piše na nekim bubble bath proizvodima, ali ko još čita uputstva.

Ja u kadi uživam nekih 20 minuta, a negde sam pročitala da se ne preporučuje više od pola sata, da se koža ne bi isušila. Kad smo kod isušivanja kože, nakon uživanja u kupki tuširanje je obavezno, kako na koži ne bi ostali proizvodi koji je mogu isušiti ili iziritirati. Ne hladnom vodom (ipak ste upravo izašli iz tople), već mlakom.

Sveće u kupatilu, umesto blještavog veštačkog svetla, možda zvuče kao kliše ali zaista znače puno. Nekoliko većih sveća je zgodnije umesto puno malih svuda okolo (brzo dogorevaju osim toga treba imati strpljenja i sve ih lepo poređati, upaliti, posle skloniti...što ja nemam :).

Da li volite ovaj vid relaksacije i koliko često uživate u kupki?

17 komentara

  1. Sjajan post! Obozavam kupke i trudim se da bar jednom nedeljno odvojim vreme za malo uzivanja :)

    OdgovoriIzbriši
  2. joj ja obozavam kupke,,,, nazalost moji prosle godine zamenili za tus kabinu....

    OdgovoriIzbriši
  3. A zato sam se ja osecala uzasno, kao da mi srce iz grudi iskace, kada sam se kupala! Ja uvek odvrnem na najtoplije kada puni kadu i onda sikcem i huhcem dok se ne naviknem na tu toplinu (citaj: vrelinu), a jedan put mi se desilo da me je srce pocelo zezati i da sam se osecala kao da mi je pao pritisak (i jeste) a nisam znala zasto...
    Hvala na informaciji! Uvek se nadje budala koja se umalo onesvesti u kadi jer uskace u vrelu vodu :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa da, i ja odvrnem na najtoplije po principu lako ću posle da dodam hladnu vodu. Samo što bih onda što pre da se zavalim u kadu pa je ne dodam :D

      Izbriši
  4. obožavam kupke i isto volim jako toplu vodu, tako da sam i ja skoro kolabirala :)
    jako dobar post :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Upravo završila sa izležavanjem u kadi :D Kako sam celi dan u autu, na putu, na repertoaru je bila so sa mirisom grejpa + kupka od koprive <3

    OdgovoriIzbriši
  6. Mmmm, kada je (pored kreveta) najpotrebniji objekat u kuci, slazem se. Obozavam da kombinujem i pravim razlicite kupke u zavisnosti od onoga sto je mojoj dusi i kojoj kozi u tom momentu potrebno. Soli su sjajna stvar i za piling, kada je potreban (a regularan piling ne zavrsava posao). Ova nova Avonova bubble bath je pravo otkrice :) Do sada mi je niti jedna od njih nije svidela, upravo zbog toga sto isusuju kozu, ali ova nova - WOW! Samo reci hvale za nju :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Eh ovo sam praktikovala samo kao bas mala. Sad vise cak ni nemam kadu :/ ali da to je zaista vrhunac relaksacije.

    OdgovoriIzbriši
  8. A koliko tog avonovog proizvoda treba da se stavi na jednu punu kadu? :/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako mislite na Avon Bubble Bath, ja obično stavim 1 - 1,5 poklopac na kadu standardne veličine napunjenu do pola.

      Izbriši
  9. Što volim kada se iskopaju ovakvi stariji postovi iz arhive. :) Kupke obožavam, ja napravim i čaj da pijem dok sam u kadi. Sveće su obavezne, u pravu si, zvuči kao kliše ali potpuno je drugačiji doživljaj sa svećama.

    OdgovoriIzbriši
  10. E bas sam vam zahvalan,puno ste mi pomogli...zelim devojku iznenaditi sa jednom romanticnom kupkom...pozdrav

    OdgovoriIzbriši