Weleda: šta sam isprobala i šta volim



Jedan od razloga zašto sam se odlučila da hitno napišem ovu recenziju je mail koji sam dobila pre par dana, a u kome mi se jedna devojka požalila kako je kupila Weleda tonik za lice i kako se razmišlja da ga baci. Po njenim rečima vrlo čudno i neprijatno miriše, pa misli da nešto sa njim nije u redu (mada je proizvod u važećem roku trajanja i kupila ga je u ovlašćenoj apoteci). Pošto sam ja spominjala isti u nekoj od recenzija, htela je da se ipak raspita da li je i meni tako neprijatno mirisao. Kroz dalju prepisku, ispostavilo se da tonik zapravo miriše kako i treba da miriše (mešavina ruže, hamamelisa i soka od limuna) i da mu verovatno ništa ne fali.



Weleda nije bila moj prvi izlet u prirodnu kozmetiku, pa me verovatno zato njihovi preparati nisu iznenadili intenzivnijim mirisima, nedostatkom pene itd. Pošto se radi o visoko kvalitetnoj i sertifikovanoj organskoj kozmetici pa cene proizvoda i nisu baš male, savetujem da se pre kupovine raspitate malo detaljnije o onom koji vas interesuje ili eventualno nabavite i tester. Mislim da je svaki kozmetički brend, naročito 100% prirodan, specifičan i bez pravila - na nečijoj koži savršeno delotvoran, a na nečijoj razočaravajuće neefikasan.

Ovde ću reći nešto više o Weleda proizvodima koje redovno koristim, kao i nekim koje sam za sada isprobala samo u vidu testera.


Od proizvoda za negu lica, pre svega bih izdvojila Weleda Almond Soothing Cleansing Lotion ili mleko za čišćenje od badema. Ovo je i jedan od meni omiljenih proizvoda kada je u pitanju čišćenje lica. Baš pre neki dan sam obnovila zalihe :). Ima kremastu laganu teksturu. Formula je bele boje i bez mirisa. Nemenjen je osetljivoj koži. Od aktivnih sastojaka prisutno je ulje badema i ulje šljive. Nanosi se kao krema na lice, vrat i dekolte, a uklanja vlažnim tupferom ili se ispira mlakom vodom.

 
Mada se može koristiti ujutru i uveče za regularno čišćenje lica, ja najviše volim da ga koristim za uklanjanje šminke. Naročito sa očiju, jer je vrlo efikasno a izuzetno nežno i negujuće. Razmažem nešto krema na kapke i sačekam par sekundi a onda tupferom uklonim šminku. U dva poteza skida čak i vodootpornu maskaru, a da pri tom ne pecka ili na neki drugi način nadražuje unutrašnjost oka. Koža ostaje nemasna, hidrirana i negovana.



Jedina zamerka koju bih imala je militraža. Mada je tekstura prilično razmaziva pa za efikasno čišćenje nije potrebna veća količina proizvoda, za ~1000 rsd bi se očekivalo nešto više od 75ml mleka, koliko sadrži jedna tuba.


Na predstavljanju Weleda kozmetike u Metropolitenu (o kome sam pisala ovde), dobila sam nekoliko proizvoda u vidu testera, između ostalih i Weleda Wild Rose Smoothing Facial Lotion tj. tubicu dnevno - noćnog fluida od divlje ruže za normalnu do mešovitu kožu. Linija sa divljom ružom je inače namenjena nezi kože sa prvim vidljivim znacima starenja, a ovaj proizvod pruža intenzivniju negu, štiti od isušivanja i ublažava prve linije i sitne bore. I prema starosti i prema tipu kože spadam u kategoriju kupaca koji bi trebalo da budu zadovoljni ovim proizvodom.


Fluid je lagan i prilično razmaziv. Na dodir pomalo uljast, što ne čudi budući da među aktivnim sastojcima sadrži ulje jojobe, ulje breskve, muskatnu ružu i orpinu. Koža ga lepo i brzo upija i ne ostaje mastan trag. Miriše najviše na ružu, ali ne onako kako ruža ume da miriše u kozmetičkim preparatima - nametljivo i teško - već dosta nežno. Miris neko vreme ostaje na koži pa se polako gubi.


Može se nanositi ujutru i uveče nakon čišćenja, međutim na mom licu se pokazao kao suviše težak za noćnu kremu, pa sam ga koristila ujutru. Nakon nedelju dana korišćenja, primetila sam da mi se T zona više masti, pa predpostavljam da je za trenutne potrebe mog lica ipak malo jači. Međutim, nastavila sam da ga koristim na kapcima i regiji podočnjaka i moram da priznam da mi jako prija, pa ću razmisliti o kupovini kreme za negu kože oko očiju iz iste linije.

 
Weleda One-Step Cleanser & Toner ili sredstvo za čišćenje i toniziranje 2 u 1 sam takođe dobila kao tester za isprobavanje. U pitanju je beličasta tečnost sa kalijum - olivatom (potassium), irisom i hamamelisom kao aktivnim sastojcima.


Namenjen je normalnoj ka mešovitoj koži. Vrlo je važno promućkati bočicu pre upotrebe. Nanese se na tupfer kojim potom očistite lice i vrat, a zatim ih isperete mlakom vodom. Treba izbegavati zonu oko očiju.


Istovremeno blago čisti i uravnotežava kiselost kože (dakle ne treba očekivati da ukloni šminku). Ja sam ga doživela kao efikasan i nežan tonik. Ima intenzivan miris koji nekome može da smeta jer je pomalo oštar. Sveukupno, mislim da mi se više sviđa Weleda Refining Toner - Tonik za lice na bazi ruže, hamamelisa i soka od limuna, koji sam koristila i sa zadovoljstvom potrošila celu bočicu.


Weleda Birch Body Scrub - Piling za telo od breze sam takođe dobila među testerima i jedan je od proizvoda na listi za kupovinu. Piling je blag ali delotvoran. Kremaste je teksture, žućkasto - bele boje i slabo peni. Sadrži vrlo sitne granulice koje stimulišu mikrocirkulaciju i nežno čiste. 


Posebno mi se dopada što koža ostaje divno glatka i elastična. Od aktivnih sastojaka prisutni su ulje susama, karanauba vosak, ulje kajsije, breza i ruskus. Ima vrlo osvežavajući citrusno - svež miris, koji budi.


Weleda Pomegranate Creamy Body Wash - Kremasti gel za tuširanje od nara, 200ml. Kupila sam ga na akciji u apoteci (manje od 1000 rsd). Čitala sam puno pozitivnih recenzija o ovom gelu, a mislim i da je jedan od najviše nagrađivanih Weleda proizvoda, pa sam bila vrlo znatiželjna da ga kupim i isprobam.


Ovo je jedan od onih proizvoda koji mirisom ispune celo kupatilo i pretvore tuširanje u uživanje. Miris je bogat, voćkasto sladak i osvajajući. Istovremeno lak i zavodljiv. Glavni sastojci su ulje susama, makadamija i ulje nara ali tu su i ulje sandalovine i nerolija.


Formula je kremasta i izuzetno hidratantna. Gel ima regenerativna svojstva, nežno čisti i pozitivno deluje na tonus kože. Posle tuširanja koža je meka, čista i mirišljava. Odgovarao bi svakom tipu kože, a naročito suvoj i posebno u zimskom periodu.

Prilično sam izbirljiva po pitanju kupki i gelova za tuširanje, a ovim gelom sam oduševljena i preporučujem ga svima.


Weleda Hafer Aufbau Shampoo - Hranljivi šampon od ovsa za suvu i oštećenu kosu, 190ml koji sam spominjala u postu o jesenjoj nezi kose. Ovo pakovanje (koje je pri kraju :D), sam dobila na već pomenutoj prezentaciji. Šampon obnavlja strukturu vlasi i vraća joj gipkost i elastičnost. U većini stranih a i domaćih recenzija, o ovom i drugim Weleda šamponima, obično se uzima kao veći minus što šamponi ne pene dovoljno.


I zaista pri prvom nanošenju, bila sam malo zbunjena pa sam dodala i više šampona, pa onda malo vode ne bih li napravila kakvu god penu. Već drugo nanošenje je penastije, ali i dalje nije to ta sapunica na koju sam navikla sa uobičajenim SLS šamponom.


Međutim, ono što mi se, i pored ovih teškoća, dopalo kod Weleda šampona je što se neverovatno lepo i brzo ispira. Kosa je nakon svega čista i laka i kada potom stavite neku masku ili tretman, kosa ih savršeno upija i rezultati su mnogo vidljiviji. 

Da li ste probali nešto iz Weleda ponude? Koji proizvodi su vam omiljeni?

26 komentara

  1. Nisam koristila njihove proizvode do sada, ali kako si ih opisala verujem da su dobri i vredni testiranja.

    OdgovoriIzbriši
  2. E pa da problem je kod ovih proizvoda sto ljudi nisu navikli na mirise kakvi su obicno kod njih. Ja sam shvatila da nisam za te prirodne shampone. Ovaj koji si ti navela mi je jos i ok i to prilicno, mada mi balzam iz te linije katastroficano los. Imam i onaj zeleni sampon a on ne moze da se ispere lepo nema sanse, uvek mi neki deo kose ostane cudno lepljiv. Kupku jos nisam od ovog probala. Volela bih ono bademovo mnleko za skidanje sminke da probam, to mi je bas na spisku od ranije. Tonik sam isto probala tester pakovanje i totalno se odusevila. Meni je cak i savrseno skidao sminku, a ja ne bi bila ja da nisam probala i sa ociju da skinem sminku i cak je i tu pokidao. Ali pecka ako dodje u oko tako da svakako to posle nisam radila. Piling je potpuni hit i taj dnevno nocni fluid isto.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam pokušala da skidam šminku sa očiju Weleda tonikom, pošto sadrži kalijum - olivat (pravi si istraživač :D). Za šampone, mislim da su svi sulfat-free šamponi tako "nešamponasti". Koristila sam pre Weledinog neke Alfaparf/ove i ista priča.

      Izbriši
  3. Imam tester njihovog gela za tuširanje od citrusa i stoji mi već oho-ho vremena. Možda ga sad i isprobam nakon tvoje recenzije. Inače nisam do sad ništa njihovo probala, ali ovaj losion od badema i piling mi se baš sviđaju :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam zaljubljena u taj gel od nara, a rekla bih da su im proizvodi za negu tela generalno sjajni :).

      Izbriši
  4. Nisam do sada imala prilike da probam Weleda proizvode ali sam nameravala. Posle tvoje, ovako divne recenzije sam sigurna da hoću :) Najviše me privlači šampon za kosu pa mislim da ću od njega krenuti :)
    Lidija

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Šampon je specifičan, baš me zanima kako ćeš ga ti doživeti.
      Hvala na lepim rečima :)

      Izbriši
  5. Weleda Almond Soothing Cleansing Lotion zcuči divno :)

    OdgovoriIzbriši
  6. ne da si odradila post, nego svaka ti čast!
    fenomenalno si opisala šta si probala i šta koristiš
    i dopadaju mi se fotografije :)
    probala sam i ja sad već podosta stvari od welede.
    možda mi se krema za negu okoloočne regije i najviše
    dopala :) ima još par stvari koje želim da isprobam :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Ja sam probala losion za skidanje sminke(ali dosta davno,dobila na poklon) bio mi je sasvim ok :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Od Welede sam koristila dosta toga, ali sam najvise bila zadovoljna linijom za negu lica od nara i uljem od badema. Ulje sam koristila za sve i svasta i mogu da ga preporucim kao odlican univerzalan proizvod. Na odredjene biljke sam alergicna, pa se nisam usudila da probam proizvode koji sadrze iste ekstrakte.
    Jelena, jos jedna sjajna recenzija!

    OdgovoriIzbriši
  9. odlicna grupna recenzija! ja od welede jos uvek nisam nista probala ali svakako planiram. mozda ce to biti neka hranljiva kremica za područje oko očiju za početak :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Odličan post! Ja nisam ništa njihovo probala, nekako me ne privlače. :/

    OdgovoriIzbriši
  11. Od nedavno koristim dnevnu kremu za lice od divlje ruze, 2u1 tonik za čišćenje lica, ulje od badema za negu osetljive kože i za oko očiju i dnevno noćni fluid od irisa. Malo je reći da sam oduševljena. Prva dva proizvoda sam kupila, a pošto je bila promocija dobila sam tester fluida i redovno pakovanje ulja od badema. Plus i ulje za telo koje još nisam isprobala. Što je i više nego dobro s obzirom da su proizvodi poprilično skupi. Koža mi se preporodila. Posle porođaja sam imala braon fleke ispod očiju na jagodicama koje su se skoro povukle za maltene nedelju dana. Koža se očistila, ten ujednačio. Fenomenalno. Detetu sam kupila kremu od nevena za negu pelenske zone i oduševljena sam. Miris jeste specifičan ali to je samo prednost. Bar za mene. Super post :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni su se isto tako kesice ispod očiju smanjile i podočnjaci upristojili, praktično već posle nedelju dana mazanja fluida sa divljom ružom :) Hvala na tako detaljnom komentaru!

      Izbriši
  12. Nisam njihove proizvode još uvek probala. ALi još davno sam pratila recenzije na stranim blogovima i ljudi su baš zadovoljni. Ja jurim neko ulje za kosu, ali kod nas ne mogu da ga nađem :(

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da li si sigurna da je ulje baš za kosu? Weleda ima baš veliki izbor ulja i mislim da su multifunkcionalna. Raspitaj se :)

      Izbriši
    2. Pa ta devojka je rekla da je ulje za kosu. I baš sam gledala ima li kod nas, i pomislila sam da verovatno to još do nas nije došlo. Pokušaću da nađem taj video klip u kojem ga je pominjala.

      Izbriši
  13. Draga Jelena,
    probala sam razne preparate od Welede, bila sam u Weledi, uvek je lepo znati da se neko potrudio da ti dopremi u tubicu veoma čiste i odabrane sastojke.
    Šampon mi je bio odličan (samo je stvar navike da mislimo da ako ne peni, ne pere), kosa je laka - baš kao što si rekla. Ulje od nara je odlično, ali od breze je posebno dobro i miriše citrusno. Okreni-obrni, vratimo se na miris.
    Ipak, ono što me je posebno fasciniralo je serum od nara. Providan, lak, gotovo tečan i vodenast, momentalno upija, imaš osećaj da je koža odmah dobila bolji tonus, a na duži rok.. videćemo.
    Da ne znam da je prirodni, mislila bih da je neka savremena tehnološka supstanca...
    Hvala ti za divan post
    Ljiljana Grujic

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Weleda ima toliko ulja u ponudi, ja se uvek izgubim i prosto ne znam koje bih izabrala.
      Hvala na detaljnim preporukama :).

      Izbriši
  14. Jelena, post je odličan! Imam samo jedno pitanje u vezi sa šamponom: Da li kosa miriše nakon pranja?
    Ja inače koristim uglavnom Alverde kozmetiku. Njihovi šamponi su mi dobri i divno zamirišu kupatilo, ali kosa ne miriše nikako... :/ Pa se pitam kakav je ovaj šampon, s obzirom na to da je i on prirodan.
    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, moja kosa miriše posle pranja ovim šamponom i to na mešavinu žalfije i još nečeg sladunjavog :).

      Izbriši
    2. Super, onda cu ga probati. :) Hvalaaa!

      Izbriši
  15. Odlična recenzija! Evo i moje recenzije Weledinog mleka za čišćenje:
    https://inbeteween.wordpress.com/2016/01/21/nezno-ocistite-lice-weleda-shooting-face-lotion/

    OdgovoriIzbriši