1 - 2 - 3: beauty sunđeri, kapa za tuširanje i suva četka za telo

Pre neki dan, kopajući po netu, naletela sam na fenomenalan post u kome se autor, tekstom i autentičnim fotografijama, osvrnuo na kozmetička pomagala kroz istoriju :). Isti post me je inspirisao na današnju priču o beauty "spravicama" koje upotrebljavam od skora i izdvajam kao sjajne i korisne.


#1 Tečni puder najviše volim da nanosim prstima, ređe četkom, dok najlepši i najprirodniji izgled postignem sa sunđerom (posebno kada su u pitanju nešto teže formule koje po pravilu imaju bolju prekrivnu moć). Zapravo, ni prstima ni četkom nisam uspela da dobijem tako savršen efekat. Pretpostavljam zato što sunđer ravnomerno rasporedi proizvod po licu i upije višak, pa se puder ne skuplja u linijama i izgleda prelepo. Koristila sam dm/ov ebelin professional koji je odličnog kvaliteta, a pristupačnije cene i mogu da ga preporučim. Prošle nedelje sam kupila duplo skuplji Cala Beauty Blending Sponge o kome ću tek podeliti utiske.


Kako je svaki sunđer savršeno stanište za mikrobe (i to mu je jedna velika mana), preporučljivo je da se nakon svakog korišćenja temeljno opere toplom vodom i blagim deterdžentom a zatim dobro osuši. Ja ne mislim da je ovo dovoljno (prosto znam da unutra "čuče" bakterije) pa volim i da ga dodatno dezinfikujem u mikrotalasnoj, a na savet i ceo postupak sam naišla kod Tati - beauty vlogerke koju sam otkrila relativno skoro i mislim da je sjajno zabavna. Ako znate još neki način kako efikasno dezinfikovati sunđer, javite :).

#2 Da li koristite kapu za tuširanje? Moja kosa je osetljiva na vlagu i para iz kupatila može potpuno da joj promeni formu, što ume da bude frustrirajuće npr. posle svežeg feniranja. Jedna od stvarčica koju redovno kupujem i imam u zalihama je kozmetička kapa za kosu. Postoje dugotrajnije kape za tuširanje i one za jednokratnu upotrebu od poliestra i viskoze, koje lično više volim.


Kapu koristim prvenstveno da bih zaštitila kosu od vlage tokom tuširanja ili kupke. Takođe, za razna pakovanja, maske, farbu i bilo šta što treba neko vreme da odstoji na glavi. Mnogo je praktičnija od peškira, zgodnija za upotrebu i za poneti (ukoliko putujete). Može se nabaviti u Alexandar Cosmetics radnjama za nekih 20 rsd po komadu.

#3 Na preporuku drugarice, od skora sam u nedeljnu rutinu uvela par minuta suvog četkanja kože tela. Suvo četkanje je korisno za limfnu drenažu i detoksifikaciju. Predstavlja prirodan način da se umanji celulit, uklone mrtve ćelije i čiste pore, pa koža lakše diše i bolje upija hranljive materije. Uz to relaksira jer opušta mišiće i smanjuje stres. U tu svrhu, koristim Oriflame četku za telo koja je nešto kao spoj četke i masažera. 




Nije ni previše meka ni previše gruba i odlično odgovara ovoj nameni. Nakon upotrebe, operem je blagim sapunastim gelom i toplom vodom i ostavim da se osuši. Četkanje praktikujem ujutru, pre tuširanja, jednom do dva puta nedeljno i mogu da kažem da mi baš prija. Sam proces se izvodi blagim pokretima usmerenim uvek ka srcu i ne traje duže od pet do deset minuta (na internetu ima puno informacija i tutorijala kako to raditi pravilno).

Bez kojih beauty alatki ne možete? 

33 komentara

  1. Joj koji dobar podsjetnik na suho četkanje! Skroz sam zaboravila na to!
    :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Eto, a ja za to nisam ni znala...sve do pre nepunih mesec dana :).

      Izbriši
  2. Poznato mi je ovo sa vlagom i kosom i nered koji nastane na glavi :) Kapica je obavezna prilikom tuširanja.
    A spužvice za nanošenje pudera volim i baš kao što si napisala ravnomjerno rasporede puder po licu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kosa obično reaguje na vlagu, ali moja poludi :D

      Izbriši
  3. E pa sad si me navukla na to cetkanje pa bih to da probam :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Suvo četkanje je toliko jednostavna, a sjajna stvar da mi prosto nije jasno kako ga do sada nisam praktikovala. Mislim da će ti se dopasti :).

      Izbriši
  4. Planiram da uzmem ovaj ebelin sundjer,jer sam citala bas dosta pohvala, inace koristim cetku za nanosenje tecnog pudera,na prstice sam zaboravila!! Ako dobro vidim ove kapice mozes naci u apoteci (ja ih kupujem jer ih koristim na poslu),i komad ti je 5,6 dinara!! :) i meni jedna bas dugo traje!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Eto, nisam se setila apoteke :). I meni jedna dugo traje, pa ih ne kupujem tako cesto. Hvala za info :).

      Izbriši
  5. Nisam znala za suvo cetkanje o.O Htedoh da podelim info za kapice ali vidim da je bilo brzih od mene :)

    OdgovoriIzbriši
  6. *Hm...Hm..Toliko asesoara za kupanje, a koristim samo poneki.Puder gotovo uvek nanosim prstima.Imala sam jednu malu sunđerastu lufu koju nikada nisam koristila.Bila je skoro otvrdla od stajanja.Redovno sam koristila Dove pufnu za tuširanje uz klasični sapun ili gel od plavog lokvanja.Imala sam taj osećaj da pufna i gel uvek moraju da se slažu u boji.Koristim i kape za kosu,kada želim da produžim dejstvo regeneratora.Posle ih samo dobro istuširam.Najviše od svega volim slobodne ruke i većina ovih kozmetičkih detaljčića za mene predstavlja samo obavezu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nemam potrebu da usklađujem pufnu i gel po boji (baš simpatično :D), ali takođe volim da koristim pufnu tokom tuširanja. Mislim da generalno volim te neke mini rituale u nezi koji nekako čine da se osetim lepo i posebno.

      Izbriši
    2. *To mi je ostalo od detinjstva.Mislila sam da će žuta pufna da pozeleni od plavog gela.Isto to radim i sa četkicom za zube,da niti od paste ne bi pozelenele.To niko više ne može da preživi,ali zato mi i pufna i čekica traju duže i izgledaju besprekorno čak i kada nisu nove.

      Izbriši
  7. Meni bi trebala kapa ponajviše, a nikada se ne setim da je kupim. Sunđer ne upotrebljavam, strah me je od ponovnog vraćanja bubuljica, te se držim proverene rutine (a roze sunđerče sam za malo kupila). Četka bi mi trebala, verujem da bih uživala, ali ne znam šta bi moja bebeća koža na to rekla :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Za mene je sunđer trenutno najveće otkriće :). Mislila sam da na mojoj koži neki puderi jednostavno ne mogu da izgledaju lepo, dok nisam počela da koristim sunđerče. Ali jeste ga teško očistiti i sigurna sam da može da napravi dar mar na licu, ako nije dobro dezinfikovan. A što se četkanja tiče, samo nabavi neku sa prirodnom dlakom i kreni :D Oduševiće se.

      Izbriši
  8. Bas mi se video post :) Interesantan i koristan. Svidjau mi se ti sundjercici, ali jos uvek nisu na mojoj listi, imam nekih precih stvarcica :) Kape su odlicno resenje, ali iskreno ja ih se ne setim nikada, a poludim svaki put posle tusiranja kad mi kosa "pufne" (tu rec sam pronasla kod neke od blogokoleginica) :D A i cetka mi se dopada... :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Ja koristim kapice, puder stavljam četkicom ponekad prstima, ovaj sundjer imam ali izgleda da ne znam da ga koristim kao ostali. Suvo četkanje? Iskreno prvi put čujem, deluje zanimljivo :) Da i obavezna je traka prilikom šminkanja i stavljanja maski :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ima puno tutorijala po netu o tome kako upotrebiti sunđerče :) I ja koristim traku pri umivanju i sl.

      Izbriši
  10. spužvicu nikako da nabavim, baš zato što me muči održavanje njeno :) ali već sam čula od mnogih, kao i od tebe da se najljepše sa spužvom nanosi tekući puder :) tako da mislim da je krajnje vrijeme da nabavim
    ovu četku iz oriflamea za limfnu drenažu i detoksifikaciju ću sigurno nabaviti :=)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Može da se upotrebi bilo koja četka za telo (po mogućstvu sa prirodnom dlakom), a da nije previše gruba (što sintetičke umeju da budu). Osim četke, može da se upotrebi i lufa ili neki hrapaviji peškir :)

      Izbriši
  11. joj ja se nikad ne sjetim uzeti ovu kapu, a dobro bi mi došla :)
    super je ova ideja za dezinfekciju spužvice u mikrovalnoj, to ću isprobati, hvala na korisnom linku :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Verovala ili ne, dok sam kuckala taj deo posta, kroz glavu si mi prošla upravo ti i tvoj tekst o dezinfikovanju šminke i pribora :D

      Izbriši
  12. Moram da probam taj Balea sundjerak. :D Od svih kozmetičkih alatki, ja najviše volim Blush 32 četkicu i one male okrugle sundjere za čišćenje lica, mada ih ja koristim za skidanje maski sa lica. Pre sam to činila preškirom i recimo da su odredjene osobe u mojoj kući dobijale fras kada vide crn peškir koji je jutros bio beo. :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hahahah :D I moja mama je dobijala fras kada naleti na peškir umrljan farbom ili uljem iz pakovanja itd za kosu itd. Ja tada nisam kapirala zašto. Ali od kako živim samostalno, jasnije mi je :D

      Izbriši
  13. Baš želim da probam Ebelin sunđer. I jedva čekam da se smilujem da ga kupim. Što se tiče kapa i osetljivosti na vlagu sa kojom takođe mučim problem... Ja imam one kape za jednokratnu upotrebu i ništa mi ne pomažu :/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni one vrše posao. Ali postoje i konkretnije (i dugotrajnije) prave kape za tuširanje koje sigurno 100% štite od vlage :).

      Izbriši
  14. Odlican post! Iskreno,ne koristim nista od ovoga,ali si me jako zainteresovala za Ebelin sundjer,a posebno za ovu Oriflame cetku za telo :D Nazalost,ne mogu da je nadjem ni u katalogu ni na njihovoj stranici :( Gde si je ti nasla? Pozdrav! :*

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zdravo Mirjana,

      Oriflame četku sam našla u nekom od onih njihovih ponuda na lecima (npr. neto ili se nekako tako zove). Mislim da je imaju relativno cesto :). Ali u istu svrhu moze da posluzi i bilo koja druga četka za telo koja nema previše grube čekinje (moguće da ih ima po dm/u).

      Izbriši
  15. extra post, i super ideje, ja tako neke svoje stvarčice koje koristim, improvizovane i mislim da ću pisati i ja o njima)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja volim da čitam tuđa iskustva :). Mnogih stvari se ne bih setila verovatno nikada :D Plus, mnoge "opštepoznate" stvari čujem prvi put. Tako da, unapred se radujem tvom postu.

      Izbriši
  16. Definitivno nešto bez čega ne mogu tokom tuširanja kupanja je rukavica za piling, koja pri otm mi pomaže oko onog dosadnog celulita :-)

    OdgovoriIzbriši