Krstarenje Jonskim morem

Puno toga se može videti u Pargi i okolini, pa ne iznenađuje bogata i raznovrsna ponuda ekskurzija i dnevnih izleta. Ako ste istraživačkog duha kao ja, biće vam podjednako teško da se odlučite. Kopnom ili morem? Putevima istorije ili mitologije? Mene je privuklo more. Nešto u šumu talasa, određena frekvencija, gotovo šapat i poželela sam da se poput prelepe Io, otisnem ka opčinjavajućem plavetnilu i nestvarnoj lepoti Jonskih ostrva.


Izlet je započeo jutarnjom vožnjom autoputem kroz Prevezu do Nidrija, simpatične turističke luke na jugoistoku Lefkade, gde nas je čekao brod. Ima više brodova koji nude isto krstarenje. Zajedno sa grupom Britanaca, ukrcali smo se u "Nidri Star 1", moderno opremljen i prilično prostran kruzer.


Ruta obuhvata obilazak ostrva: Lefkada, Kefalonija, Itaka, Meganisi, Skorpio, Sparti, Skorpidi i Madouri. Predviđeno je jednočasovno zaustavljanje na plaži Porto Katsiki kao i pristajanja u lukama Fiskardo i Kioni, radi pauze za ručak i kraćih šetnji. I tako smo u 10h tog jutra, isplovili iz Nidrija i krenuli ka jugu Lefkade.

Lefkada je ostrvo boja. Od zelenila maslina i čempresa, preko šarenila najrazličitijeg mediteranskog cveća, do bezbroj nijansi plave boje mora. Ipak, ime je dobila po usamljenoj beloj steni - najjužnijem rtu, koji se u antičko vreme zvao Lefkas petra što znači Beli kamen.


U davna vremena, tu se uzdizao Apolonov hram. Verovalo se da se skokom sa 30 metara visoke hridi telo oslobađa greha. Priča o tragičnoj smrti antičke pesnikinje Sapfo takođe se vezuje za Beli kamen. Zbog neuzvraćene ljubavi, ona je navodno izvršila samoubistvo, skočivši baš sa ove litice. 


Danas se na tom mestu uzdiže svetionik Dukato, obavijen vetrom i zvukom talasa odbijenih o drevni kamen. Iznenadi nagla tišina, čudna i pomalo neprijatna, koja zavlada tek pošto se brod dovoljno približi steni.

Nešto dalje i zapadnije more iz plave prelazi u egzotične nijanse tirkizne, a brod stiže do jedne od najatraktivnijih obala ovog dela Mediterana, Porto Katsiki. Nekoliko puta proglašavana je za najlepšu plažu u Evropi, a baš u vreme naše posete sniman je promo video iz vazduha.


Dugačak beli luk, providna voda nestvarne boje i duboki hlad izdignutih stena. Ja, koja verujem da se sve i uvek može preneti fotografijom, ubrzo sam odustala, odložila aparat i rešila da uživam do poslednjeg atoma.




Nakon sat vremena meditacije krenuli smo ka Kefaloniji, najvećem u grupi Jonskih ostrva. Kažu da na ostrvu ima čak 365 sela, a među njima je najšarmantnije Fiskardo. Nalazi se na samom severu, direktno preko puta Itake. Mnogi ga zovu i grčki Sen Trope zbog brojnih jedrilica i jahti, idiličnih restorana i kosmopolitskog duha koji ovde vlada.


Jedini je gradić na ostrvu koji nije pretrpeo razaranja u velikom zemljotresu pedesetih godina prošlog veka, pa je tako očuvao autentičnu arhitekturu stare Kefalonije. Uske ulice, drvene žaluzine, prozori pretrpani cvećem, fasade kao sa razglednica, usporen ritam grada. Možda malo previše usporen za moj ukus.


 
U kratkoj šetnji, naletela sam na nekoliko porodičnih pekara i poslastičarnica, a u jednoj od njih odlučila sam da se častim domaćim sladoledom. Najukusnijim na svetu! Pola sata kasnije, morali su da me izvlače napolje i dozivaju sa broda. U ranim popodnevnim satima, napustili smo Kefaloniju. Naše sledeće odredište bila je Itaka.

Skriveno među zelenim brežuljcima i ušuškano u bajkovit zaliv, pred nas je izronilo seoce Kioni. Decenijama a možda i vekovima isto, jer kako nam rekoše ovde se malo toga menja pa vreme kao da stoji.


Na Itaci je očuvano tradicionalno građenje kuća. Moderan stil gradnje nije popularan, a postoji i ograničenje boja koje mogu da se koriste. Kioni je srdačno seoce, sa porodičnim tavernama načičkanim duž keja, malom gradskom plažom okruženom drvećem i prelepom prirodom. 




Invazije turista nema, ali su zato mačke svuda. Mačke sa Itake su drugačije. Krotke, druželjubive i mudre, nimalo iznenađene što vas vide.




Da li zbog posebnog šarma kojim mesto odiše, zelenila koje skriva ili smaragdnog mirnog mora, tek svaki kamičak ostrva me je osvojio. I kada se poslednji zvuk utopio u huk motora, a zelene krošnje ostale daleko iza nas, setila sam se poznatih stihova Konstantina Kavafija: Treba da zaželiš da putovanje bude dugo. A na umu uvek da ti Itaka bude. Da tamo stigneš, predodređeno je tebi.


Poslednje sate pred zalazak sunca, proveli smo obilazeći kompleks malih ostrva rasutih oko Lefkade, od kojih su mnoga privatna. Na sveopšte oduševljenje, pratili su nas delfini. Od ostrva Meganisi, sa prelepim lagunama i pećinama od kojih je najpoznatija pećina Papanikolis, pa do Skorpios i Sparti, slavnih ostrva u vlasništvu porodice Onazis. Krstarenje smo završili prošavši pored ostrvca Maduri, nadomak obale Nidrija, koje je već generacijama u vlasništvu potomaka slavnog pesnika Valaoritisa.

U Pargu smo stigli pred sumrak. Iscrpljeni, ali puni nezaboravnih utisaka.

Krstarenje Jonskim morem je i poslednji u seriji putopisa iz Parge. Moram priznati da sve više uživam u pisanju ovakvih postova. Ukoliko je i vama užitak da ih čitate, potrudiću se da ih u buduće bude više :).

18 komentara

  1. Draga moja, sa ovim tvojim postom napustila sam surovu istinu i naporan posao i otkrstarila i ja u Grčku... Predivan post a slike san snova....

    OdgovoriIzbriši
  2. Koliko kosta ovo krstarenje po osobi? Svaka cast na ovako dobro napisanom postu, punom detalja. Savrseno si sve opisala.

    Mi smo se ove godine dvoumili da li da idemo na Lefkadu ili u Pargu, a posto je odluga ipak pala na drugu opciju, jako bih volela da iskoristim izlete da upotpunim dozivljaj :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ovaj izlet košta 40 evra po osobi. Uključuje sat i po busom od Parge do Nidrija (ustaje se rano jer bus polazi oko 8h ujutru) i u povratku natrag do Parge + krstarenje od 10 ujutru do negde 19h predveče. Cena istog krstarenja iz Lefkade je 20 evra po osobi. Možeš da proveriš da li su cene kod lokalnih turističkih agencija u Pargi (a ima ih nekoliko) niže - znam da su bile nešto niže za određene izlete ali ne spektakularno. I izleta ima zaista puno, tako da je kao što rekoh jako teško izabati :). Preporučujem ti da razmisliš i o obilasku Meteora (po istoj ceni) i susednih ostrva Pakos i Antipakos - karta se kupuje direktno od lokalnog prevoznika u luci i ide se takoše brodom. Koliko se sećam negde je 15 ili 25 evra - postoji kraca i duza tura. Ostrva su prelepa i imas dovoljno vremena da se prosetas i razgledas, cak i da se kupas na plazi. Takođe izlet do Aherona je divan. Ako imas jos pitanja, tu sam :)

      Izbriši
    2. Ici cemo na neki izlet sigurno, a sad si me bas bacila u rebus :) Kao sto sam ti rekla, putujemo tek krajem avgusta, tako da ima vremena da do tada sve lepo organizujem, pa cu te pred put jos pitati ako budem imala neku nedoumicu.

      Posto vidim da bas volis da putujes (mada ko ne voli), bilo bi sjajno kada bi ti ovakvi putopisi postali rutina, jer umes na bas kvalitetan nacin da preneses informacije.

      Izbriši
  3. Divan tekst i predivne fotografije. Pisi sto cesce ovako, jer zaista uspevas da nas odvedes na sva ta mesta. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Baš ti je bilo lijepo! :)
    Meni je želja posjetiti Grčku!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nadam se i da hoćeš, što pre. Nije daleko :)

      Izbriši
  5. Ostavila si me bez teksta ovim prekrasnim fotografijama i naprosto ne mogu vjerovati da košta tako malo! :O
    Želim ići odmah i sad :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Veruješ li da ja želim da se vratim, odmah i sad :D

      Izbriši
  6. Divne fotografije. Letovanje u Pargi pamtim kao jedno od najlepših do sada. Nismo išli na krstarenje, nije to za nas. Ali smo išli jedriličarem do Paksosa i Antipaksosa, kao i na izlet do Nekromantia i reke Aheron. Lefkada i Kefalonija su predivna ostrva i svako od njih zaslužuje više od jednog letovanja i istraživanja. Ko ih jednom vidi uvek im se vraća...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slažem se, ostrva su posebna i stvarno bogata prelepom prirodom i mestima za razgledanje :).

      Izbriši
  7. Raj!! <3 Predivne slike, predivno more, predivna priroda <3 Stvarno je prekrasan ovaj naš "mali" planet:D

    OdgovoriIzbriši
  8. Ahhh... Prelepi su ti ovi postovi :) Kao da sam i sama bila tamo! Posto ovog leta necu nigde ici, mislim da cu ove prediivne postove citati i gledati vise puta!! :)

    OdgovoriIzbriši