Kako je voda postala moje omiljeno piće

Već peti dan smo na moru, a kao da je prošao ceo mesec. Užarena julska jutra rastežu se u beskraj sve dok sunce ne odskoči iznad naših glava i odzvoni podne, a ono se uz tihe obrte ventilatora lenjo kotrlja do predvečerja. Između dubokih zarona i leškarenja u hladu, teško je setiti se hrane. A kad je se setim mislim na slatko, vlažno, tečno i hladno.


Opšte je poznato da se leti režim ishrane menja. Uz laganije i sveže obroke, naročito je važno unositi dovoljno tečnosti, prvenstveno vode. Ali šta, ako vam kao meni, voda nije posebno ukusno i privlačno piće?

Odavno imam problem sa ispijanjem vode. U odnosu na kafu i čaj, nekako mi je bezukusna i tokom dana se jednostavno ne setim da je pijem u dovoljnim količinama. Ovog leta, naučila sam kako da je pretvorim u zanimljiv i savršeno osvežavajući letnji hit napitak, a u redovima ispod, delim nekoliko jednostavnih, brzopoteznih ideja.

Voda sa aromom voća

foto izvor: fruitwaterdetox.com

Ništa tako ne osvežava kao voda "zaslađena" komadićima svežeg voća i povrća. Možete kombinovati razne sočne voćke. Ja najradije potapam krastavac u kombinaciji sa jagodama ili limunom. Limun je bogat vitaminom C, a krastavac kalijumom koji čuva i pospešuje funkciju znojnih žlezda, što doprinosi izbacivanju toksičnih materija iz organizma. Jagode svemu daju divnu voćkastu aromu.

Prethodno ih dobro operem, iseckam na komadiće ili još bolje listiće (limun i krastavac ostavljam sa sve korom), dodam u bokal sa vodom i ostavim u frižider na nekoliko sati, a ako se setim i preko noći. Za celodnevni 1,5 - 2 litarski napitak dovoljan je jedan veći krastavac, jedan limun ili par jagoda.

Kada se vodi sa limunom i krastavcem u odgovarajućem odnosu doda svež đumbir i listići mente, dobija se poznata Sassy voda, izuzetno ukusan i zdrav dijetalni detox napitak.

Lasi napitak 

foto izvor: www.joyfulbelly.com

Lasi je tradicionalni azijski napitak, popularan u Indiji i Pakistanu. Postoji nekoliko verzija, ali se uglavnom bazira na kombinaciji kiselog mleka i vode ili jogurta i vode začinjene svim i svačim od suvog grožđa, dinja i malina, preko šećera i vanil šećera do cimeta, ružine vodice i kokosovog brašna.

Moja verzija je prilično svedena: 2dl jogurta mešam sa 2dl vode. Tome volim da dodam kašičicu meda ili trunčicu stevije (radije nego kašičicu šećera), kako bi sve bilo ukusnije. Sastojke dobro izmešam i ostavim u frižider. Svega par gutljaja ovog napitka neverovatno rashladi i utoli žeđ, a bogami i glad po vrelom danu.

Da li pijete dovoljno vode? Koji je vaš "tajni" napitak za vrelo i sparno leto?

19 komentara

  1. Uh, ovo je sjajno i voda mi je krenula na usta. Znam da zvuči čudno, ali meni voda jeste omiljeno piće i mnogo volim da je zasladim nekim voćem :) A ovo sa jogurtom ću probati, mislim da će mi se dopasti :)
    Odličan post i divne slike :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I da, pijem puno vode, pogotovo sad, i najviše volim običnu vodu jer najbolje utoli žeđ :)

      Izbriši
    2. Meni to zvuči prilično normalno :). Ja sam se od vode "odvikla" tokom studija. Vazda smo bili po laboratorijama, na nekim praktičnim vežbama i nekako ti dan protekne a ne stigneš da misliš na hranu i vodu. Doduše, verovatno je to i malo do discipline, a malo i do metabolizma. Uglavnom, istrenirah sebe da ne pijem vodu i sada moram da se domišljam kako da se vratim u normalu :).

      Izbriši
  2. Ja pijem sa nanom i limunom. Samo izgnjecim nanu. Bez secera. Divno je.

    OdgovoriIzbriši
  3. Prvi put sam na ovom blogu i jako mi se svidja kako pises. Ja se hladim limunadama, ali cu morati da isprobam i ovo sa jogurtom.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da vam se dopada i nadam se da ćete sada svraćati češće :)

      Izbriši
  4. Jooj, ni ja nemam naviku da je pijem. Kao probala sam da napunim čašu i ostavim je na stolu da me podseti dok radim, a onda kad je probam bude užas , jer je u stvari prošlo 3-4 dana od kada sam je sipala. Kombinacija krastavac, jagode i limun mame, ali lasi moram da probam što pre!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Haha :D Ja to ne bih smela jer imama mačke, koje bi se u međuvremenu rado počastile, ali sam pokušavala svašta. Jedno vreme sam čak imala podešen alarm na telefonu, na svaka dva sata. Ni to nije pomoglo.

      Izbriši
  5. Voda je oduvek moje piće :)
    Uopšte nemam problem piti je samu, bez dodataka.
    Naravno, u ovim ludim, vrelim danima treba razmisliti o dodavanju elemenata koji će organizam re-hidrirati, te mu vratiti elektrolite. Ako išta dodam to su limun i đumbir, ponekad i mrvica morske soli :)
    Nije najukusnije, no vraća iz mrtvih.
    Uživajte na moru.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pretpostavljam da većina ljudi nema pomenutih problema sa vodom. I drago mi je da si ti među njima :).

      Izbriši
  6. Kako je meni neverovatno kad pročitam da neko ne voli vodu naročito, meni je to ubedljivo omiljeno piće i toliko puta mi dođe u kafićima da kažem kelnerima da ću im platiti za sok,a da mi ipak donesu samo običnu vodu pošto mi se u 90% slučajeva samo to i pije :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Verujem da bi kelneri bili više nego oduševljeni takvom pogodbom :D

      Izbriši
  7. Prije nisam baš nešto pila vode. Nekad sam se popodne znala zapitati pa jesam li išta vode danas popila. Ali unazad godinu dana baš pijem dosta vode. Na poslu imam bočicu koju si natočim i stoji na stolu da me podsjeti da cugam. :-)) I tako barem dve bočice po pola litre popijem. A sada u ljeti i više. I super mi je ova kombinacija sa voćem u vodi. To si isto znam napraviti i super mi je za osvježenje.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Đurđice, i meni se dešavalo da zaboravim kada sam poslednji put ispila čašu vode. Flašice na stolu ili u torbi takođe pomažu :).

      Izbriši
  8. Ja te potpuno razumem. Isto tako već duže vreme imam problem da nateram sebe da pijem te 2l vode dnevno ali ne ide. Probala sam sa onom varijantom da ostavim flašu vode u sobi, da me neko podseća itd..međutim i dalje isto. Sada mislim da pijem još manje vode nego zimi. Možda da probam ovako kao ti :)
    http://marinamarry.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
  9. Ranije nisam mogla da se nateram da popijem više od pola litre vode dnevno. Pre 2 meseca sam operisala žičnu kesu i nakon operacije sam 7 dana živela isključivo na vodi, supi i soku od jabuke. Kako mi se sok smučio, počela sam da pijem vodu i bukvalno ne mogu da zamislim dan bez minimum 2l. Ne odvajam se od flašice. :) Samu sam sebe iznenadila. Iako sam najpre pila samo ,,čistu'' vodu, otkako je počeo ovaj vreli talas imam običaj da u vodu iscedim vrlo malo limuna, što mi naročito prija u popodnevnim satima. Ova Lasi kombinacija deluje kao nešto što bi moglo da mi se svidi, i već koliko sutra ću je isprobati. :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Nažalost, uvijek pijem premalo vode jer mi je od iste zlo. Nikako se natjerati popiti dovoljnu količinu pa kompenziram čajevima i sličnom ali tvoje ideje me tjeraju da nešto isprobam pa možda nešto promijenim po tom pitanju.

    OdgovoriIzbriši