Najbitnije u mojoj torbi za plažu

Nema letovanja bez toplog mora, ledenog frapea u dubokom hladu, rasterećenih misli i lenjih sporih popodneva. Ovoj listi ličnih preferencija, od skora sam dodala i minimum kozmetike u koferu. Golgota zvana "pakovanje" prestala je onog trenutka kada sam odlučila da batalim dugačke spiskove i višednevno premišljanje o tome šta mi sve iz kupatila eventualno može zatrebati. Selekciju ostavljam za poslednji trenutak, a izbor fokusiram na preparate za negu kože i kose, kao i stvarčice bez kojih ne idem na plažu. 


A na plažu se ne usuđujem da kročim bez zaštitnog faktora i šešira. Ove godine, u torbi se našla i jedna super efikasna i više nego korisna, prirodna prskalica protiv komaraca.

Lice

Eucerin od skora u ponudi ima spf gel-kremu, posebno dizajniranu za masnu i osetljivu kožu, sklonu aknama. Mada moja koža nije problematična, leti se neuporedivo više masti, pa sam se nakon nekoliko sjajnih recenzija i preporuka, odlučila na kupovinu. Već nakon par dana korišćenja, bilo mi je jasno zašto je pobrala toliko simpatija.


Zaštitne kreme uvek nanosim neštedice i obično je potrebno određeno vreme da se lepo osuše na licu. Sun Gel - Creme SPF 30 se veoma lako upija, nakon čega koža ostaje impresivno matirana i do nekoliko sati. Za jedan spf preparat prilično je udobna na licu, a odlično se ponaša i kao podloga za šminku, naročito ispod ili u kombinaciji sa tečnim puderom. Sadrži fotostabilne UVA/UVB filtere kao i snažne antioksidanse, koji deluju protiv zapaljenja i podržavaju sopstvene mehanizme zaštite i reparacije kože na ćelijskom nivou. Sastav je dostupan na zvaničnom sajtu.

Bez obzira da li ste na plaži ili u gradu, ovo je efikasan, ultra komforan spf proizvod koji izlazi na kraj sa zahtevima kombinovane/masne i izrazito masne kože, čak i u uslovima tople i vlažne klime. Plastična ambalaža sa pumpicom, nosi 50ml kreme i omogućava laku i higijensku aplikaciju.

Telo

Novi Anthelios XL SPF 50 Ultra Light transparentni sprej, dobila sam na testiranje neposredno pred odlazak na more i mada u ove svrhe radije koristim kremaste losione, rešila sam da ga ponesem i isprobam.


U okviru Anthelios linije, La Roche-Posay nudi veliki izbor preparata za zaštitu svih tipova kože. Ovaj sprej je posebno namenjen osetljivoj i koži sklonoj alergijama na sunce. Sastav je dat na zvaničnom sajtu.

Na koži se pretvara u vlažnu, laganu penu bele boje, ali se prilikom razmazivanja brzo stapa i postaje transparentan. Blago miriše, lepo osvežava i pruža nemastan osećaj glatke, hidrirane kože.

Ipak, pri nanošenju treba obratiti pažnju da li je svuda naprskan i podjednako raspoređen po telu, jer je tako ultra lagan da se i bez razmazivanja brzo absorbuje i teško ga je razaznati na koži. Takođe, imam utisak da se dosta proizvoda lako razleti i gubi u okolnom vazduhu ukoliko se ne prska sa odgovarajuće daljine, pa i o tome treba voditi računa.

Nemam običaj da se dugo zadržavam na plaži, ali ovaj sprej volim da nanesem pre odlaska, pa ponovo po dolasku, kao i između kupanja. Na taj način sam sigurna da sam nanela dovoljnu količinu proizvoda, kao i da sam zaštitila sve delove tela. Ne preporučujem ga za zaštitu lica, jer u kombinaciji sa znojem ume da završi u očima i da ih nadraži.

Kosa

Pre odlaska na plažu, imam običaj da kosu nakvasim hladnom vodom, ali je ne tretiram nikakvim posebnim preparatima sa UV filterima. Na krajeve obilnije nanesem balzam, masku ili bilo koju univerzalnu prskalicu sa termo zaštitom poput Revlon Uniq One spreja, umotam je u punđu i zaštitim šeširom. Nakon kupanja i izlaska iz mora, obavezno je isperem pod tušem ili ako na plaži nema tuša, običnom vodom iz flaše. Češljam je tek pošto je dobro operem šamponom i nahranim maskom ili pakovanjem.

Usne

Svojevremeno nisam puno marila za lip balzame, ali sam vremenom na teži način naučila da uz svu moguću zaštitu i negu tela i kose tokom leta, nipošto ne zaboravim usne. Iz nekog razloga, moje usne leti umeju da ispucaju i izgledaju duplo gore nego zimi, te ih obavezno negujem nekom bogatom mazalicom. Ovaj put, poverenje sam poklonila Keims Lip Booster/u sa zaštitnim faktorom SPF 15.


Bazira se na termalnoj vodi, maslinovom ulju i karite maslacu, a obogaćen je i vitaminima A, C i E, te ima intenzivno hidratantna i regenerišuća svojstva. Mirisom podseća na maslinovo ulje, a tekstura je više vodenkasta nego uljana. Tubicu je dovoljno samo prisloniti na usne, buster se nežno razlije i nestaje na koži.

Zaista odlično neguje i štiti od isušivanja. Pri tom ga koža potpuno upija, bez lepljivog osećaja koji ostaje nakon klasičnih ulja i balzamastih sjajeva za usne.

Sprej protiv komaraca

Još pre odlaska na more, imala sam priliku da isprobam sprej protiv komaraca, iz radionice prirodne kozmetike Sabi Handmade. Sprej je 100% prirodna mešavina sušenog bilja i eteričnih ulja i potpuno je bezbedan za odrasle kao i za decu. Pokazao se izuzetno efikasan protiv domaćih "gradskih" komaraca, a solidno rasteruje i agresivnije tigraste, sa kojima se obilno susrećem ovih dana u Crnoj Gori.


Pre upotrebe ga treba dobro promućkati, pa onda naprskati po telu. Ima neobičan, pomalo kiselkast miris (ne i neprijatan) i sve dok miris traje, leteće napasti su na pristojnoj distanci. Boćica sadrži 100ml rastvora i mada se svake večeri intenzivno prskam, primećujem da se ne troši brzo. Uglavnom presrećna sam što sam ga ponela sa sobom i ukoliko izbegavate standardne stikove i sprejeve protiv komaraca, preporučujem da razmotrite ovu ili neku sličnu prirodnu recepturu. Možda se pokažu delotvornije nego što biste očekivali. Odlične recepte možete naći na blogu Health-Alt.

Čime se vi štitite ovog leta? Koliko kozmetike nosite na odmor? 

11 komentara

  1. Moje planiranje odomora traje mesecima, a pakovanje par nedelja, ali imam jedan godisnje pa si sebi dajem za pravo da uzivam i u pripremama :D. Dopada mi se opis eucerin krema i mislim da cu ga ugrabiti pre nego otputujem.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kada su pripreme uživanje, to je nešto drugo. Meni su više naporne, a samo pakovanje stresno. Ja bih najradije da zažmurim, a kad otvorim oči već samo tamo gde treba da budem i sve je već tu, na svom mestu :D Koliko se sećam, vaša koža je kombinovana poput moje, pa verujem da će vam Eucerin krema sasvim odgovarati.

      Izbriši
  2. gde ima da se kupi sabi sprej?
    svakog leta muku mučim sa komarcima, a tek na moru dodje mi da se umotam u onu mrežu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Eto, ja nemam svakog leta problema sa komarcima, ali ovog baš bitku bijem. Sabi radionicam ima svoj sajt sabihandmade.com (a možete ih kontaktirati i preko fb stranice, koju sam linkovala u tekstu).

      Izbriši
  3. Stalno čitam o toj Eucerin kremi, sad mi vrag ne da mira, morat ću ju kupiti. :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tako sam se nekako i ja odlučila :D. Mislim da nećeš pogrešiti.

      Izbriši
  4. Propuštam odlazak iz zemlje ove godine, poznato ti je zašto :)
    Simpatičan i informativan post. Veruj mi da mi ne bi palo na pamet da uradim taj trik sa kosom pre odlaska na plažu. Mislim da ti je ideja o stavljanju balzama/maske pre odlaska na sunčanje odlična!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Iskreno, verovatno se ni ja toga ne bih setila. Savet mi je dao frizer, pošto sam ga pitala koju mi prskalicu preporučuje za zaštitu kose na plaži :D.
      Ima i važnijih stvari od letovanja :).

      Izbriši
  5. Definitivno ću isprobati ovu ideju sa nanošenjem maske pre odlaska na plažu. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Najbolji savet koji sam do sada dobila, kada je u pitanju kosa i plaža :).

      Izbriši
  6. Ti si se baš dobro pripremila. Ništa ne može da te iznenadi :)
    Ja obično koristim TopTen proizvode.Ne nosim mnogo kozmetike..samo ono što je baš baš potrebno :D

    OdgovoriIzbriši