Čemu su me naučila letnja putovanja?

Da li ste sistematični? Sastavljanje dugačkih lista vam ide od ruke? Imate li kristalno jasnu viziju sadržine kofera nedeljama pre zakazanog datuma putovanja? Ako ste na sva pitanja odgovorili pozitivno, vi ste mag organizacije i verovatno vam se nikada nije desilo da sa letovanja vratite nekoliko kilograma kozmetike koja se pokazala kao savršeno nepotreban višak.


Ipak, ukoliko niste vični definisanju priroriteta, lenji ste i sama ideja o pakovanju vas zamara ili prosto nemate srca da se ni na par dana razdvojite od svog kozmetičkog ormarića, možda ćete ove savete naći za korisne. Moja filozofija pakovanja sažeta je u prvom pasusu OVOG teksta, ali se detaljnije može opisati ovako. 

Kozmetika za kraj

Ovaj savet sam dobila prošle godine i pokazao se izvrsnim. Ukoliko preterujete u kozmetici, ostavite je za kraj. Pošto spakujete sve ostalo, prostor u koferu će vas donekle ograničiti i bićete primorani da proberete ono što vam se čini zaista nephodnim. A i nećete imati puno vremena za premišljanje.

Zaista neophodni

su preparati za negu kože i kose. Ako izuzmemo standardne proizvode za higijenu (umivalice, shower gel, šampon, set za higijenu usta), za mene su obavezni hidratantni serum i hranljive maske za lice i kosu. Na moru ih koristim gotovo svakodnevno i ako ih kojim slučajem zaboravim primorana sam da kupujem na licu mesta, što obično nije ekonomična opcija.

Rame uz rame uz njih pakujem i preparate za zaštitu od sunca i proizvode za negu nakon sunčanja. Pod ovim drugim, pre svega podrazumevam nešto sa pantenolom, aloje verom ili biljnim uljima što će da umiri, navlaži i nahrani kožu. Kod ovakvih proizvoda treba obratiti pažnju na kvalitetan sastav. Kada se koža upali i počne neprijatno da zateže, manje će vam biti bitno da li losion svetluca, dobro izgleda i zavodljivo miriše.

Šminka na letovanju

Koliko se zaista šminkate leti? Što se mene tiče, praksa je pokazala da se na moru skoro pa ne setim šminke. Ovog leta, nosila sam mini neseser sa maskarom, bb kremom, korektorom, svetlucavim bronzerom, par ruževa, krejon senkama, rumenilom i par četkica. Od toga sam upotrebila maskaru, ruževe i rumenilo. Prosto lice mi je bilo čisto, blago preplanulo i izgledalo je lepo, bez potrebe za nekim velikim korekcijama. Osim toga, topao i izuzetno vlažan vazduh značajno je udaljio ideju o nekom velikom šminkanju. Razmislite o tome pre nego što spakujete kilograme dekorative dostojne jednog profi šminkera.

Beauty asesoar

I za kraj, ne zaboravite beauty asesoar. Mnogo korisniji od arsenala bočica, na letovanju može da se pokaže jedan dobar šešir sa širim obodom, komotna pamučna ešarpa i naočare za sunce (imam običaj da ih gubim po kafeima i plaži, pa uvek nosim više komada).

Koliko ste vi vični pakovanju? Koliko kozmetike nosite sa sobom? Čini li vam se dovoljno ili previše? :)

16 komentara

  1. Post kao naručen! :)
    Odličan savet kozmetika za kraj, tu natrpam sve i svašta, pa mi ostane manje mesta za stvari.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Samo da se ne dosetiš, pa dodaš još jednu torbu :D. Koliko sam shvatila negde se uskoro putuje, pa srećan put!

      Izbriši
  2. Ja profi :)) Posle milion predjenih kilometara tacno znam sta mi treba i sta ne. Ovog leta sam oborila rekord- nas dvoje, 10 dana, 2 razlicita godisnja doba - 15 min., jedna torba :))

    OdgovoriIzbriši
  3. Dobri saveti :) Želim da mislim da sam negde na pola puta :) Trudim se da nosim manje kozmetike, prvenstveno preparative, ali ne znam baš koliko sam uspešna... Tešim se da bar sa dekorativom ne preterujem :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa na kraju krajeva, nema ništa loše u preterivanju. Samo ako imaš ko da vuče kofere :D.

      Izbriši
  4. Slažem se s tobom! Ja živim na moru, pa nemam problema s pakiranjem. Međutim, vjerovala ili ne, ovo ljeto se nisam niti jednom našminkala i osjećam se savršeno!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. E kako ti samo zavidim!
      Ja sam oduvek želela da živim na moru, barem onu topliju polovinu godine :D.

      Izbriši
  5. Pa i ja sam ove godine ponijela jako malo kozmetičkih preparata. Od šminke samo maskaru, rumenilo-highlighter i bb kremu. A u ishranu sam prije godinu dana uključila maslinovo ulje i mnogo maslina tako da sam losion za njegu kože tamo zaboravila da upotrijebim i to zato što mi nije ni bio potreban :)
    I, inače tokom ljeta rijetko koristim šminku, jer mi je žao da jedva dočekan prirodno preplanuo ten narušavam šminkom koju imam na raspolaganju tokom cijele godine :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Taj momenat sa zdravom ishranom mi se jako dopada. Mislim da ću i sama napraviti neke slične "zaokrete".

      Izbriši
  6. Ja takodje volim da sam dobro organizovana. Toliko ne volim da vučem stvari da sam prošli put ponela premalo, i da mi je zatrebalo. To se pogotovo odnosi na odeću. Rekla sam da sledeći put zaista moram da ubacim više stvari. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To je i dalje bolje kada se desi na letovanju, nego na zimovanju :D.

      Izbriši
  7. Znaš šta, upitnik ti ne daje realan odgovor :) Jako sam sistematična, sa dugim listama sam na "ti", danima pa i nedeljama se pakujem, a ipak se svaki put vratim sa gomilom kozmetike koja je bila višak :D Svesna sam da se na letovanju ne šminkam mnogo, ali svaki put pomislim kako možda baš ovaj put ipak hoću i šta ću ako ne ponesem nešto šta mi baš zatreba iiii...eto mene i gomile neupotrebljene šminke :))

    OdgovoriIzbriši
  8. Volim da smatram da jesam vična, ali desi se da mi se nekad omakne, i to najčešće da ne ponesem nešto što mi zatreba :D Trudim se da uvek bar od preparative imam sve što mislim da mi može biti korisno, dok sa dekorativom baš umem da suzim izbor i ponesem zaista samo najneophodnije, bukvalno 5 malenih stvari koje ne zauzimaju gotovo nikakav prostor :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Ovo je stvarno dobro pitanje..koliko sam vična?
    Uh, ne bih znala reći. Uhvati me neka euforija i obuzmu misli da će mi apsolutno sve trebati. E onda se vratim i shvatim da sam koristila 50% od svega što sam ponela.
    Kada je šminka u pitanju, nanesem uveče samo olovku, blagu senku i maskaru. Naravno bez labela nigde tako da mi to zameni ruž za usne :)
    Volim tvoje postove i drago mi je što si se vratila blogovanju. Ljubac :*

    OdgovoriIzbriši