Yves Saint Laurent Mon Paris

YSL je pre par dana u Beogradu promovisao novi parfem, treći po redu inspirisan Parizom i još jedan koji treba da nas asocira na ljubav, ovog puta onu koja izmiče svim ograničenjima i preprekama, zbog koje gubimo sva čula. Okarakterisan je kao moderna blistava interpretacija chypre parfema kakve pamtimo iz devedesetih godina prošlog veka, a u meni je pobudio uspomene na prve mirisne bočice sa kojima sam se susrela.


Moj prvi kontakt sa parfemom bili su parfemi moje mame. Guerlainov Shalimar, koncentrat koji je nosila i čuvala kao komad najdragocenijeg nakita, i proslavljene YSL bočice, Opium sa crvenim poklopcem i blistavi Yvresse, boje zlata. Kakvi su to parfemi bili, kakva simfonija mirisa, kakva strast i avantura! Svako jutro sam ih osećala, iskričave i opojne, u sobi ispred ogledala, u kupatilu i hodniku sve do ulaznih vrata. Mislila sam da sve mame mirišu tako, intenzivno i zavodljivo, a u to vreme verovatno i jesu.


Mon Paris nema tu raskoš, pa ni sličnu senzualnost, ali me je nešto u njemu ipak vratilo kroz vreme i podsetilo na zbirku klasika koju pamtim iz detinjstva, a to putovanje kroz uspomene je možda i najdragocenije što jedan parfem može da pruži.

Mislim da sam u startu očekivala modernu crvetnu kompoziciju, kojom dominira ruža i sve ostalo što bi moglo da asocira na ljubavnu priču i Pariz, pa me je koktel sladunjavog voća, pačulija i mošusa donekle iznenadio.

Parfem otvaraju voćni tonovi maline, jagode i kruške koje prate bergamot i calone. Voćkice brzo prelaze u drugi plan i miris postaje za nijansu svežiji i oporiji. Dve vrste pačulija (iz Indonezije i Gvatemale) i beli mošus trebalo bi da obezbede klasični chypre potpis. Mon Paris je nastavak dve poznate YSL linije mirisa inspirisane Parizom: Paris iz 1983. godine, i Parisienne iz 2009. godine. Najavljen je kao blistav miris koji predstavlja modernu interpretaciju osećanja ljubavi koja izmiče svim ograničenjima i preprekama. On to i jeste, na neki način, već u zavisnosti od toga šta je vaša interpretacija ljubavi i osećaja zaljubljenosti.

Za mene je ovo veseo, lepršav i vragolasto otmen miris. Nema tu neke vrtoglavice, ni zavodljive provokacije. Ljubav je u ovom slučaju ružičaste boje, laka i nesputana kao prolećni povetarac. Mogla bi da odskakuće niz ulicu na udobnim potpeticama ili da zavije za ugao na bicikli sa korpom punom voća i cveća, dok za njom vijori ešarpa od tila.

Postojanost je solidna, intenzitet takođe, pa ukoliko planirate da sebe ovog proleća obradujete novim parfemom, obratite pažnju na Mon Paris. Velike su šanse da će vam se dopasti.


Koji parfem je vaše najlepše putovanje kroz uspomene i možete li izdvojiti samo jedan? :)

4 komentara

  1. Mirisi upotpunju svaku uspomenu...Za mene je poseban Jadore Dior. Bio je uz mene u nekim posebnim izlascima, na mom venčanju, na proslavama..Volim kada se ujutro budim, a u kosi još uvek osetim neke njegove molekulčiće, preostale od prethodne večeri. Ima nešto posebno veselo i optimistično u tom parfemu, i iako volim i neke druge mirise, njemu se uvek vraćam !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kad god osetim ili vidim taj parfem, pomislim na nečije venčanje. Znam nekoliko devojaka koje su ga nosile na svom :).

      Izbriši
  2. Obožavam parfeme! Na žalost ne mogu ih toliko sebi priuštiti koliko bih željela.
    Osobno, Shiseido Energizing (kojeg kod nas više nema za kupiti, pa ga naručujem) me posjeti na studentske dane i ljeta provedena sa tadašnjim dečkom (danas mužem).
    Kada smo kod mame, uvijek sam se divila kako na njoj divno miriše Fragile, dok meni nikako ne pristaje

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja se vezujem za jedan parfem koji nosim u određenom periodu, izuzev nekih koje volim stavljati u određenim prilikama. Teško mi je da izdvojim omiljeni i naravno želela bih ih imati sve :D.

      Izbriši