Zlatibor: SPA vikend

Zlatibor nismo planirale. Bio je to „sad ili nikad“ momenat, jedan od onih koje ne treba odlagati. Uostalom nije li baš Maj mesec za akciju? Valjda što je sve tako ni tamo ni vamo, a vazduh pun elektriciteta koji mami napolje ili što sam celu nedelju presedela radno za kompom, tek očajnički sam želela da zbrišem negde van grada, a SPA vikend na planini se činio kao fenomenalna ideja. Zlatana je oduševljeno prihvatila poziv (jer svakoj mami s vremena na vreme treba produženi odmor) i tako smo u petak popodne bile u busu, na putu ka Jugozapadu Srbije. 


Mnogi bi se složili da pravi beg u prirodu znači veliko „Ne!“ telefonu, lap top/u i ostalim gedžetima, ali mi smo moderne pobegulje, te smo se naoružale kamericama, selfie stickovima i SPF mazalicama. Na sve smo zaboravile već prvog jutra, pošto smo kročile u dolinu rezervata Uvac.

Zlatibor ima puno zanimljivih lokaliteta za videti, ali je Uvac sa svojim kanjonskim dolinama i brojnim pećinama, zaista nešto posebno. Ovde, na obalama Radoinjskog jezera, u tišini koju povremeno naruši samo prigušeni zvuk beloglavog supa, možete provesti sate posmatrajući igru svetlosti u mirnoj vodi i gotovo da ne postoji lepše mesto za sređivanje misli i nemarno plandovanje na svežem vazduhu. 



Ukoliko ste od onih koji radije vole da se prepuste avanturi, sve može da postane još interesantnije uz vožnju kajakom ili sat slobodnog penjanja, za koje kažu da razvija koncentraciju, jača volju i podstiče upornost. Momci iz ExtremeSummit Team/a tvrde da ne morate biti profesionalni sportista, da biste osetili adrenalin i bezbedno uživali u ovakvim podvizima.


Nas dve smo se, ipak zadovoljile bezbrižnim lenčarenjem i šetnjom po okolnim puteljcima sa kojih se pružaju neverovatni vidikovci i brojna skrivena mesta kao stvorena za meditaciju. Plan je bio da ta tri dana bezuslovno uživamo, a pentranje po stenama u stilu Toma Kruza i potapanje u gumeni kajak, nikako se nije uklapalo u tu viziju.



Kozmetika je naravno zauzela dobar deo kofera, jer kakav je to spa vikend bez maske na licu i opuštanja uz sveće i mirise biljnih esencija? Spakovala sam i ono što već neko vreme koristim, ali i neke novitete koje sam tek planirala da isprobam. 


Zvezda priče je definitivno Rexaline Regenerating Mask with 24 Karats Pure Gold. Ne mogu potpuno da objasnim zašto volim ovu masku. Ima fin sastav, divan miris i jako lepo hidrira, ali bih je ja umesto regenerativna, pre nazvala anti-stress maska. Dok deluje imam osećaj kako se koža polako „razvezuje“ iz čvora. Da nije „zlatna“ verovatno bih je držala na licu sve do jutra. Jedina mana je što se nešto teže skida i to je čini pomalo nezgodnom za čestu upotrebu. 

Ukoliko imate priliku, pa na nekom proputovanju ugledate prodavnicu brenda Rituals, predlažem da je posetite i častite se prvim što vam zapadne ruku. Tvrdim da su njihovi proizvodi, u svom cenovnom rangu, nešto najlepše što možete da priuštite sebi i svom kupatilu (ukoliko ste osoba koja uživa u kvalitetnoj nezi, mirisnim kupkama i opojnim tuširalicama). Happy Buddha je vesela kombinacija slatke narandže i kedra, a u travel setu koji imam nalaze se uljani šampon, penasti gel za tuširanje i nežan piling za telo. Svaki divan na svoj način, dostupan i van seta u velikom pakovanju. 

 
Za potpunu i bezbednu zaštitu od sunca, ako zazirete od hemijskih filtera, preporučujem Avene mineralnu kremu SPF 50. Ovu kremu sam kupila neposredno pred put, u Lilly/ju. Bila je na popustu, a kako sam počela sa upotrebom noćnog tretmana sa retinolom, želela sam što sigurniju zaštitu. Krema je namenjena osetljivoj koži, pokriva širok UV spektar i obogaćena je antioksidansima. Ako se pitate da li je bela, jeste. Potpuno je bela, morate je dobro razmazati i opet će vam se činiti da vam je ten za nekoliko nijansi svetliji. Kod proizvoda sa fizičkim foto-filterima to je neizbežno, ali nije ništa što puder ne može da sredi. Osim toga, odlična je SPF krema, pa će svi a posebno osobe sa osetljivom kožom, koja na suncu brzo gori i reaguje crvenilom biti u potpunosti zadovoljne.

Ako planirate slično vikend putovanje, moj vam je savet da izdvojite vreme da istražite i odaberete smeštaj koji će vam prijati ali i koji će vas dodatno relaksirati. U našoj varijanti, hotel Mona je ispunio sva očekivanja. Od udobne sobe, preko iznenađujuće raznovrsne nacionalne kuhinje, neposrednog i ljubaznog osoblja pa sve do finog Wellness Centra Inspirium otvorenog do ponoći i
room servisa koji se odaziva na ring u bilo koje doba dana (i noći) - ključno za uživanje u beskrajnom ženskom blebetanju uz šolju toplog čaja. 

Da ne zaboravim, do bazena se stiže odvojenim hodnikom i liftom, pravac iz sobe, te nismo morale da se iskradamo pored recepcije i šljapkamo u bade mantilu i papučama, što nam je stvarno ulepšalo ceo ugođaj. 



Osim saune, parnog kupatila i toplih bazena, otkrile smo i brojne masaže i tretmane. Zanimljivo je da se izuzev profesionalnim kozmetičkim brendovima (poput Pevonia Botanica i Aroma Herbal), ovde zapravo favorizuju tretmani bazirani na ručno branom, mlevenom, zlatiborskom bilju, čistim eteričnim uljima i ostalim poslasticama i proizvodima lokalnog kraja poput kozjeg mleka i meda sa okolnih livada, što je potpuno čarobno. 

I na kraju da zaključim. Ne odlažite druženja. Ni putovanja. Posebno ne ona spontana, koja niste upisali u kalendar a na koja možete da povedete najbolju drugaricu i neočekivano oslobodite mozak od svih negativnosti.

Na blogu Makeup&more, čeka vas drugi i još zanimljiviji deo ove priče :).
 

5 komentara

  1. Uzivam u vasim tekstovima sa putovanja. Ja sam na Zlatiboru po vise puta godisnje. Leti vredi otici i do Tare i Mecavnika, a mislim da bi se vama dopalo Gostilje. Mi tamo idemo porodicno na svezu pastrmku.

    OdgovoriIzbriši
  2. Beg od obaveza zvuči vrlo primamljivo, samo što bih ja probala i neku od tih avantura (kajak, penjanje) kad već nude :D
    A za Rituals mogu samo da se nadam da će jednog dana otvoriti prodavnicu i kod nas.

    OdgovoriIzbriši