Tvin Piks: 25 godina kasnije

Još jedna filmska priča iz Djoletovog pera, ovog puta o legendarnoj seriji i nastavku koji gledamo "samo" nekoliko decenija kasnije. Ja sam uživala čitajući, red je na vas :).

Sećam se dana kada sam saznao da je ub‍ijena devojka po imenu Lora Palmer. Bila je to jedna od onih sedeljki, početkom devedesetih kada je kultura druženja van kuće polako počela da izumire. Početak beznadežne dekade označio je i kraj srednje klase. U vazduhu se osećala teskoba, sivilo i promena koja je bila neminovna, ali je niko nije želeo. Jedan bezbrižni svet je nestajao, drugi mnogo sumorniji i nasilniji se rađao. Baš kao i u mirnom, idiličnom Tvin Piksu.


Tog dana, moji roditelji i njihovi prijatelji, sedeli su oko stola i pričali tiho, da mi deca ne bismo čuli razgovor. Nisu ni slutili da je meni oduvek bilo mnogo zanimljivije da slušam njihove priče, pretvarajući se da se igram u blizini. Lora je bila ubijena, a goruće pitanje za stolom bilo je, naravno, ko je ubica. Razmenjivale su se teorije, a ja sam bio šokiran i pomalo hipnotisan načinom na koji su oni razgovarali o tako strašnoj temi. A onda sam shvatio da je u pitanju TV serija čije su epizode kružile na VHS kasetama, emitovanim na televiziji Zagreb i Novi Sad. Objašnjeno mi je i da serija nije za decu, te da bi bilo bolje da se igram sa svojim vršnjacima, umesto što prisluškujem starije :).

Činjenica da je to bilo nešto zabranjeno, ostala je u mojoj svesti kao mala bockalica i veliki izazov. Strpljivo sam dočekao momenat da pustim kasetu i odgledam jednu epizodu. I, bogami, taj dan još uvek pamtim. Demona pod imenom BOB sanjao sam mesecima, a u mojoj uobrazilji, Tvin Piks je još dugo ostao sinonim za horor i traumu.

Godinama kasnije, u sećanju su mi ostali jeziv Bobov osmeh, crvene zavese i mali čovek koji priča unatraške. Ostao je i "Tajni dnevnik Lore Palmer" koji je u nastavcima izlazio u nekom jugoslovenskom časopisu, a koji sam krišom čitao sa drugarima na školskim odmorima. Bilo je važno ostaviti utisak da smo dorasli misteriji i da u potpunosti razumemo o čemu se tu zapravo radi. Vremenom se moje sećanje na Tvin Piks svelo na izvesne scene, često referencirane u drugim serijama i filmovima, a likovi koji su svojevremeno izazivali noćne more, postepeno su izbledeli.

I onda, 25 godina kasnije, isti ti likovi izronili su iz zaborava. Naslovna strana martovskog broja časopisa "Entertainment Weekly" najavljivala je novu, treću sezonu, koja se vraća na male ekrane. Dok sam čitao tekst i mini intervju sa Dejvidom Linčom, shvatio sam da sam više puta gledao film "Twin Peaks: Fire Walk With Me" (zahvaljujući basic filmskim kablovskim kanalima koji su ga besomučno reprizirali), a da zapravo nikada nisam odgledao celu seriju.

Budući da je u pitanju prequel, imao sam više nego solidnu podlogu da zadovoljim radoznalog dečaka s početka teksta i konačno odgledam sve epizode ove serije, pokušavajući da shvatim fascinaciju koju je izazvala i još uvek izaziva kod generacija fanova. Iskoristio sam produženi vikend i činjenicu da Skoplje postaje "ghost town" za vreme praznika, te rešio da sebi priredim pravi Tvin Piks maraton.

Twin Peaks (1990 - 1991)

Ukoliko ste ljubitelj mračnih misterija, onda je ovo definitivno serija za vas. Mali, mirni gradić iz ušuškane udobnosti, jednog jutra budi brutalno ubistvo lokalne srednjoškolke, kraljice mature, Lore Palmer. Iz epizode u epizodu, autori polako paraju nit koja drži iluziju normalnosti malog mesta i razotkrivaju skrivene tajne njegovih žitelja, a njih je, naravno, na pretek. Noir atmosfera sa kojom se Dejvid Linč vešto poigrava, seriji daje poseban šarm koji joj je doneo kultni status i obezbedio ogromnu bazu fanova širom sveta.

Prva sezona (sa osam epizoda), pomerila je granice gledanosti televizijskih serija i televizijske produkcije tog vremena, ispunivši male ekrane pričama koje su izlazile iz standardnih okvira sapunica i sitkoma. Publika ispred televizora želela je da bude šokirana i serijom Tvin Piks, to je i dobila. Ono što je meni bilo posebno zanimljivo dok sam proteklih dana maratonski gledao epizodu za epizodom, jeste činjenica da i nakon dve i po decenije, serija nosi određenu dozu originalnosti.

Prvi serijal je doživeo neverovatan uspeh kod publike, što je producente nagnalo da razmisle o znatno dužoj drugoj sezoni. I tu nastaje problem kao i kod većine TV ostvarenja ovog tipa. Šta dalje kada se ubistvo razreši? Kako zadržati pažnju publike? Tvin Piks tu ulazi u zamršene, dublje parapsihološke vode. Iako se od samog starta koketira sa stvarima koje nisu vidljive golim okom, već od polovine druge sezone čitava priča upada u nadrealizam koji je u ovom slučaju zaista umetnički izveden, ali definitivno nije bio po volji i ukusu šire publike. Po završetku druge sezone, serija je otkazana, što je ostavilo brojne fanove sa gomilom nerazjašnjenih pitanja.

Ono što kod Tvin Piksa privlači ali i odbija jeste uvrnuti nadrealizam, po kome je Dejvid Linč poznat. Korišćenje simbola, različitih mitologija, pokreta i govora u sličnom maniru, do tada nije bilo viđeno na malim ekranima, i svakako je nešto što je u prvom naletu privuklo gledaoce.

Reklo bi se da Tvin Piks nije za svakoga, a sigurno se ne može svrstati pod laganu krimi seriju. Zahteva pažljivo gledanje i potpunu posvećenost. Ne zbog kompleksnosti priče već zbog kompleksnosti samih likova i njihovog putovanja kroz spoljašnje i unutrašnje svetove, uz suočavanje sa natprirodnim silama i demonima.

Dejvid Linč nas vodi kroz svoj lucidni svet u kome se prepliću java i san, stvarnost i fikcija, a na momente i na putovanja kroz kompleksnu ljudsku psihu i tamnu stranu ljudskog uma. Nekima će se dopasti, nekima ne, a ja sam odgledao prve dve sezone u par dana i shvatam odakle tolika vernost fanova. Ovo jednostavno nije jedna od onih serija koju lako zaboravljate. Njeni likovi i priča vas prate i često im se vraćate ili ih pronalazite u drugim serijama i filmovima.


Twin Peaks (2017)

Posle 25 godina, baš kao što je najavljeno u poslednjem susretu specijalnog agenta Kupera i Lore Palmer, oni se ponovo sreću. U 18 epizoda dugom nastavku, Dejvid Linč obećava da će zaokružiti priču i da ćemo konačno dobiti odgovore na sva pitanja koja su ostala nerešena završetkom druge sezone. Serija se vraća u skoro punom sastavu, što je zaista fenomenalan podatak, uzevši u obzir veliku vremensku distancu od emitovanja poslednje epizode. Neki likovi su ostali tamo gde su bili, neki su razvili dalje. Sve u svemu, posle odgledanih prvih pet epizoda novog ciklusa (u trenutku pisanja teksta to su bile sve emitovane epizode), mogu da kažem da Tvin Piks u novom izdanju i te kako obećava.

Trudeći se da izbegnem spojlere bilo koje vrste, reći ću samo :D da će se fanovi serije zaista obradovati već sa prvim kadrovima nove epizode. Pretpostavljam da je fenomenalan osećaj videti poznate likove, posle toliko godina na istom mestu. Činjenica da je ovaj nastavak svojevrsan kraj koji treba da razjasni priču, pruža izvestan osećaj zadovoljstva čak i onima poput mene, koji nisu prethodno gledali serijal. Ovakve priče jednostavno moraju da imaju kraj inače vam u potpunosti obuzmu misli.

Prve dve sezone sa početka devedesetih, kao i sve nove epizode, dostupne su preko odličnog striming servisa HBO GO. Možete da se bacite na rekapitulaciju gradiva gledajući stare epizode ili da krenete sa gledanjem novih. Dobra stvar je što nove epizode možete gledati odmah, svega par sati posle američke premijere, sa sve titlovima i odličnim kvalitetom slike. Ukoliko već plaćate HBO paket preko vašeg kablovskog, IPTV ili sličnog operatera, onda je prava šteta da ne iskoristite HBO GO i uživate ovog leta u nadrealnom Tvin Piksu.

25 godina kasnije

Završavam tekst na terasi, za laptopom, dok pada kiša i grad je neobično tih. Razmišljam, četvrt decenije kasnije, koliko se toga promenilo. Nema više VHS kaseta sa lošim snimkom ni čekanja da serija počne u tačno određeno vreme. Nema beskrajnih blokova reklama. Kolika je to frustracija bila.. ili možda nije bilo tako? Možda smo se navikli da nam je sve već instant dostupno i da ne moramo više da čekamo mesecima ili godinama da bi gledali nešto aktuelno.

Sada smo moji prijatelji i ja u tim godinama, kada njihovi klinci prisluškuju naše razgovore. Samo njima je danas mnogo lakše da sa svojih tableta, telefona i laptopova upoznaju BOBa :).

2 komentara

  1. Koliko epizoda je dostupno na hbo go?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sve stare epizode i u ovom trenutku pet novih.

      Izbriši