Super sastojci za negu kože

Početkom prošle nedelje, rešili smo da se selimo. Mi se zapravo svakog leta odlučimo na jedan manji beg ka Mediteranu, jer kome još prija užareni beogradski asfalt? #junjulavgust je ODMOR, unapred markirano žutim! Ali ove godine zbog raznoraznih obaveza nismo utekli na vreme, a da sve bude gore, početkom meseca komšije se dosetile da im baš smetaju prelepe bagremove krošnje ispred zgrade. Jednog jutra, ostali smo bez zelenih drugara i duboke senke koja je čuvala celu vertikalu u prijatnom hladu. Tako, nije bilo druge nego da migriramo, sa usijane terase i dnevne sobe u spavaću. 

Trebalo nam je pet dana merenja, premeštanja i razmeštanja kako bi rotirali sobe i napravili raspored koji funkcioniše. I u toj opštoj premetačini, otprašila sam nekoliko kartonskih kutija uredno odloženih starih brojeva Bazara i u njima arhivu tekstova oko kojih sam se svojevremeno dosta trudila, a neke već duže vreme imam želju da osvežim i podelim i ovde, na blogu. Prvi je kratak podsetnik na super sastojke koje bi trebalo da imate ne samo na tanjiru, već i u kozmetičkom neseseru :).

Nije tajna da vitamini i minerali efikasno utiču na zdravlje i lepotu kože. Mnoga istraživanja ukazuju na blagotvornu moć antioksidanasa, koji stimulišu proizvodnju kolagena i pomažu u stvaranju barijere protiv oštećenja uzrokovanih spoljnim faktorima poput UV zračenja, raznih zagađenja i duvanskog dima. Neke od njih unosimo hranom, a neke apliciramo direktno, kremama i losionima za spoljnu upotrebu kakve nudi preparativna kozmetika.

Čarobna reč na R

Retinol kao čist vitamin A jedan je od dokazano najefikasnijih kozmetičkih sastojaka. Nanet direktno na kožu, čini je mlađom, sjajnijom i glađom već nakon nekoliko nedelja. "Kozmetički" retinoidi (retinol, retinil-palmitat, retinil-propionat, retinaldehid i provitaminski oblik beta-karoten) imaju višestruke mehanizme delovanja, a samo neki od njih su: biološka eksfolijacija, ubrzavanje deobe ćelija, redukcija sebuma i podsticanje sinteze kolagena. U kozmetičkim preparatima su najčešće zastupljeni u koncentracijama od 0,01 do 1,5%, i tada pospešuju redukciju bora, smanjuju hiperpigmentacijske mrlje, poboljšavaju izgled fotoostarele kože i daju impresivne rezultate u terapiji akni.

Za upotrebu preparata na bazi retinola, karakteristična je kožna reakcija tzv. retinoidni dermatitis koji se na koži ispoljava u vidu svraba, suvoće i peckanja, pa se savetuje postupno uvođenje proizvoda u redovnu negu (svaki 3. dan, svaki 2. dan...), uz odgovarajuće pauze pri korišćenju.

S tim u vezi, utvrđeno je da je retinaldehid nežniji od drugih oblika retinola. Podjednako je aktivan kao čista retinoična kiselina, ali ne izaziva iritaciju kože, kao ni fotoosetljivost, pa se posebno preporučuje osobama sa osetljivom kožom.


Efikasna sinergija - C i E

Vitamin C ima širok spektar blagotvornih efekata na organizam, od jačanja imuniteta do snižavanja nivoa holesterola u krvi. Njegova antioksidativna svojstva u borbi sa slobodnim radikalima kao i značajna uloga u regeneraciji kolagena i elastina svrstavaju ga u sam vrh poznatih kozmeceutika.

U stabilnijim oblicima, vitamin C je čest sastojak krema i seruma koji stimulišu regeneraciju prerano ostarele kože, deluju protivupalno i izbeljuju fleke, a često se može naći i u preparatima za tretiranje strija i tvrdokornog celulita koji osnažuju i obnavljaju vezivno tkivo. Najčešće se kombinuje sa vitaminom E, čime se postiže izvanredna antioksidativna delotvornost.

Koncentracija ovog vitamina u kozmetičkim proizvodima može ići od 2% do 20%. Kod osoba koje imaju osetljivu kožu, podložnu rozacei, preporučuju se niže koncentracije i postepeno korišćenje, jer pomenuti preparati mogu izazvati neprijatno peckanje.

Istina je i da efikasnost seruma sa vitaminom C nije obavezno u srazmeri sa koncentracijom ovog sastojka u preparatu. Njegova efikasnost se može povećati i prisustvom drugih supstanci, bez obzira na nižu koncentraciju.

Vitamin mladosti

poznatiji kao vitamin E, jedan je od najsnažnijih antioksidanasa u organizmu. Npr. jedan molekul vitamina E može sprečiti oksidaciju čak 200 molekula nezasićenih masnih kiselina. Delotvoran je u prevenciji fotooštećenja kože (u koncentracijama od najmanje 1%) i dokazano smanjuje oštećenja na DNK zbog čega je čest sastojak preparata sa UV zaštitom. Takođe, sprečava gubitak vode iz epidermisa, a koristan je i kod uklanjanja ožiljaka. Osim toga, u kozmetici se koristi kao konzervans i stabilizator, posebno u uljanim formulacijama.

Ne postoji količina koja bi mogla da škodi koži. Ono na šta treba obratiti pažnju jeste oblik u kojem se nanosi. Kako je vitamin E rastvorljiv u mastima, najefikasniji je u formi ulja.


Pomoć iz porodice Vitamina B

Kada je u pitanju koža najvažniji iz grupe B vitamina je biotin (B7), hranljiva materija koja čini osnovu građe kože, noktiju i ćelija kose. Bez dovoljne količine ovog vitamina razvija se zapaljenje kože u obliku svraba, perutanja, nekada i gubitka kose. Čak i blagi nedostatak biotina može izazvati simptome. Biotin se nalazi u mnogim namirnicama, najviše u bananama, jajima i pirinču.

Niacinamid (B3) je specifična forma vitamina B. Brzo penetrira u kožu, održava njenu vlažnost i pomaže povećanje ukupnog tonusa. Kada se nalazi u kremama efekat je vidan već posle nedelju dana nanošenja. Zbog odličnog protivupalnog dejstva, umiruje iritacije a idealan je i kod akni u odraslom dobu, jer osim što ublažava upale, istovremeno redukuje bore i sprečava nastanak postupalnih fleka, tipičnih za zreliju kožu koja se sporije zaceljuje.

Nije bez razloga korejska kozmetika vrlo često krcata baš ovim sastojkom. Ipak, treba znati da se u loše formulisanim kremama, niacinamid razgrađuje do nikotinske kiseline, koja nije stabilna na koži i može dovesti do iritacija. 


Sunčani vitamin

Osim za zdravlje kostiju i zuba, vitamin D (kalciferol) je važan zaštitnik kože. On utiče na rast i diferencijaciju ćelija kože, kao i ćelija važnih za imunitet tela. Ukoliko organizam proizvodi dovoljno vitamina D, uspešno se mogu smanjiti akne i poboljšati njen sjaj i tonus.

Vitamin D je topiv u mastima i ne razgrađuje se termički. Organizam ga sintetiše u koži izloženoj UV zracima, a nastaje iz holesterola zbog čega je prisustvo određene količine holesterola u hrani jedan od preduslova za stvaranje neophodne doze vitamina D. Najviše ga ima u ribljem ulju i mesu, mleku, mlečnim proizvodima i žumancu (provitamin D3), pečurkama i ulju pšeničnih klica (provitamin D2).

Sposobnost kože da stvara vitamin D, smanjuje se s godinama (za 75% u dobi od 20 do 70). Iz tog razloga vitamin D se preporučuje i u obliku suplemenata.

Smatra se da je izlaganje suncu 10-15 minuta dvaput nedeljno dovoljno da se osiguraju adekvatne količine ovog vitamina. Međutim, zagađeni vazduh može blokirati ultraljubičaste zrake, pa osobe koje žive u velikim gradovima, kao i oni koje ne vole sunce ili dobar deo vremena tokom godine provode zaklonjeni u kancelarijama, treba da obrate pažnju na unos vitamin D putem hrane (ili da iskoriste letnje dane i sunčaju se koji minut duže).

Najviše ga ima u ribljem ulju i mesu, mleku, mlečnim proizvodima i žumancu (provitamin D3) i pecurkama i ulju pšeničnih klica (provitamin D2).
Najviše ga ima u ribljem ulju i mesu, mleku, mlečnim proizvodima i žumancu (provitamin D3) i pecurkama i ulju pšeničnih klica (provitamin D2).U organizmu nastaje iz holesterola, zbog čega su dodatne količine holesterola u hrani  jedan od preduslova stvaranja normalne količine vitamina DMnoge supstance, prisutne u voću i povrću, dospevaju u kožu u većoj i efikasnijoj koncentraciji kada se pojedu nego kada se u nju utrljaju. Odličan primer je floretin - snažan antioksidans, koji se nalazi samo u kori jabuke. Efikasno smanjuje upalu i hiperpigmentacije
SPF iznutra

Osetljivost kože na sunce može se dodatno ublažiti i fotoimunoprotektorima. U pitanju su oralni preparati, kakve je razvio brend Heliocare, čije se dejstvo bazira na prirodnim kompleksima koji absorbuju UV zračenje i na taj način pospešuju imuni sistem kože.

"Nahraniti lice"

Mnoge supstance, prisutne u voću i povrću, dospevaju u kožu u većoj i efikasnijoj koncentraciji kada se pojedu nego kada se u nju utrljaju. Odličan primer je floretin - snažan antioksidans, koji se nalazi samo u kori jabuke. Efikasno smanjuje upalu i hiperpigmentacije. 

2 komentara

  1. Volim ovakve tekstove i drago mi je da ne odustajete od pisanja :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlicno objasnjeno,steta samo sto nismo u mogucnosti da nadjemo odgovarajuce preparate na nasem trzistu.

    OdgovoriIzbriši