The Ordinary: Vitamin C, Retinol i Peptidi

Brend The Ordinary kuće Deciem, nastao je sa idejom da se na tržištu pojave dobro formulisani kozmetički preparati, u funkcionalnim ambalažama i po fer cenama. Kada sam pre više meseci na sajtu deciem.com pravila svoju prvu porudžbinu, ljubazno su me obavestili da sam na dvonedeljnoj listi čekanja. Još tada je na mnogim blogovima i forumima, moglo da se pročita puno utisaka o njihovim proizvodima.


Interesantno je da se ovaj brend nije pojavio sa nekom novom inovativnom tehnologijom, "revolucionarnim kompleksom" i tome slično - svi preparati se baziraju na uobičajenim aktivnim sastojcima (otud i ime oridanary) čija su dejstva potkrepljena brojnim kliničkim studijama, ali u efikasnim (često visokim) koncentracijama i po veoma pristupačnim cenama, daleko nižim od svega što se može naći na tržištu, a da daje slične rezultate.

Od svega što sam poručila, do sada sam koristila vitamin C suspenziju, emulziju sa retinolom i peptidni serum. Testirala sam ih pojedinačno, na mesečnom nivou i bez dvoumljenja mogu reći da svaki od ovih preparata na koži daje vidljive rezultate, zbog čega mislim da je ovaj brend zaista vredan pažnje. Međutim, nisu mi svi proizvodi odgovarali na način na koji sam očekivala u smislu "udobnosti".

The Ordinary Vitamin C Suspension 23% + HA Spheres 2%

Nešto između kreme i seruma sa vitaminom C. Dosta je tečniji u odnosu na kremu, a nešto gušći od klasičnog seruma. Zbog neobične konzistencije, treba biti pažljiv prilikom istiskivanja iz tubice, budući da lako ume da izađe mnogo veća količina od potrebne.

Sadrži L-askrobinsku kiselinu u prahu koja je fino inkorporirana u emulziju, bez vode i bez silikona. Ono što ćete primetiti prilikom nekoliko prvih korišćenja jeste tekstura kreme. Oseća se pod prstima da L-askrobinska kiselina nije u potpunosti rastvorena i nanošenje na lice podseća na grubi mehanički piling. Ovo se može rešiti tako što se lice, pre nanošenja, pokvasi nekim od ovlaživača (termalnom vodom), kako bi se vitamin C brže rastopio i bolje prodro u dublje slojeve kože.

Moje isksutvo: Prilikom nanošenja, u početku sam skoro svaki put osećala intenzivno peckanje, što ne čudi budući da se radi o 23% suspenziji i imajući u vidu da moja koža nikada pre nije bila tretirana proizvodom koji sadrži veću koncentraciju vitamina C. Ukoliko je vitamin C u nekom obliku, nešto što se već nalazi u vašoj dnevnoj nezi, moguće da nećete imati ovakvu reakciju.

Poznato je da vitamin C ume da izazove dehidrataciju kože, zbog čega je krema obogaćena sferama hijaluronske kiseline koje su tu da pomognu koži da zadrži vlagu. Bez obzira na to, iz mog iskustva ova suspenzija će isušiti kožu i zahteva konkretnu dodatnu hidrataciju. Ja sam je kombinovala sa glicerinskom dnevnom kremom i hijaluronskim serumom.

Zaključak: Krema definitivno "radi" svoj posao. Posle par nedelja redovne upotrebe primetićete da je ten dosta ujednačen. Delovi kože sa izraženom hiperpigmentacijom ili crvenilom od akni su daleko manje vidljivi i pod tim mislim da ni sa jednim proizvodom za ublažavanje fleka i posvetljivanje kože pre ovog, nisam imala tako dobar rezultat. Ukoliko se odlučite za kupovinu ovog proizvoda, imajte na umu da vitamin C pojačava osetljivost kože na sunčevo zračenje, pa je ovu kremu bolje koristiti noću.

The Ordinary Retinol 1% A Stable Emulsion of Retinol

Ako se nešto u modernoj kozmetologiji može podvesti pod etiketu "eliksira mladosti" onda je to svakako vitamin A, odnosno njegov derivat retinol. Mnoštvo detaljnih studija potvrdilo je blagotvorno dejstvo ovog sastojka na ublažavanje finih bora, foto oštećenja i generalno znakova starenja na koži. Nažalost, u koncentracijama koje su efikasne, izaziva iritacije.

Neki zaista ozbiljni brendovi koriste svu silu nove tehnologije kako bi kreirali preparat koji je podjednako efikasan kao veća doza retinola, ali ne iritira kožu u tolikoj meri. To i činjenica da su vitamini A, C i E veoma podložni oksidaciji, a proces njihove stabilizacije jako skup, objašnjava visoku cenu proizvoda koji ih sadrže u količinama i formulama koje zaista daju rezultate.

U trenutku kada sam poručivala proizvode, Deciem je u ponudi imao samo 1% emulziju retinola. Tek kasnije se pojavio Advanced Retinoid 2% (svega par evra skuplji) za koji proizvođač tvrdi da je bolje formulisan i mnogo manje iritantan.

Emulzija ne sadrži vodu što je važno, budući da vitamin A nije rastvorljiv u vodi, a voda drastično smanjuje njegov životni vek kao i efikasnost. Osnova je silikonska, zbog čega se lako razmazuje pa je dovoljno istisnuti zaista malu količinu preparata. Kako je u pitanju emulzija sa 1% retinola, šanse za potencijalne iritacije i neželjene efekte bi trebalo da su svedene na minimum, međutim odmah ću reći da ovo nije najnežnija krema sa retinolom koju sam imala prilike da koristim. Doduše, jeste najveća doza (pre toga sam koristila 0,04% gel).

Moje iskustvo: Već prve nedelje koža je počela da se peruta i ljušti, posebno u regiji oko nosa, usta i oko jamica ispod očiju. Sve je bilo propraćeno crvenim pečatima i peckanjem, pa sam prvobitni plan da kremu mažem tri puta nedeljno proredila na dva puta. Koristila sam je isključivo noću, uz visoku SPF zaštitu danju i dodatne serume i kreme kako bih hidrirala kožu i ublažila crvenilo i suvoću.

Nakon druge nedelje perutanje je prestalo, iritacije su se smanjile i počela sam da primećujem prve pozitivne rezultate na koži. Lice mi je izgledalo svežije, koža pročišćena i ono što je na mene ostavilo najveći utisak - neverovatno glatka. Nepravilnosti koje sam ranije osećala na dodir, posebno u regiji nosa (gde su na mom licu šire pore i mitiseri izraženiji), gotovo da su nestale.

Zaključak: Ovo sigurno nije najfinija krema sa retinolom, međutim rezultati koje vidim na koži su me oduševili zbog čega planiram da se svojski bacim na retinolske preparate.


"Buffet" Multi-Technology Peptide Serum

I evo nas, kod najfantastičnije bočice koju ću sigurno poručiti ponovo, jer ako bih birala jedan i samo jedan proizvod koji se apsolutno isplati kupiti za ono što nudi i cenom koju nudi, to je "Buffet".

U pitanju je 25% peptidni serum sa podužom listom sastojaka (pet različitih peptidnih kompleksa, probiotika, puno skin - friendly amino kiselina i hijaluronski kompleks) što zajedno čini odličan anti-age miks. Posebno imajući u vidu da je koncentracija peptida u proizvodima za negu kože često mnogo manja od one koja se koristi u kliničkim studijama finansiranim od strane kompanija, a koje potvrđuju blagotvoran uticaj ovih proteina na kožu. Ovde to nije slučaj.

Moje iskustvo: Koristila sam ga jedanput dnevno, ujutru, na očišćenoj koži i pre dnevne kreme. Vodenkaste je teksture što ga čini veoma prijatnim pri nanošenju, jer pruža istovremeno osećaj hlađenja i hidratacije. Pokazao se sjajno u kombinaciji sa retinolskom emulzijom i kao sredstvo koje odlično vlaži kožu, ublažava crvenilo i osećaj dehidriranosti. Nakon mesec dana korišćenja, zaista sam se zaljubila u ovaj serum. Mislim da bi prijao svakome, a naročito osobama sa izraženijim borama i suvljom kožom na kojoj bi regenerativni efejat bio izraženiji.

Zaključak: Čini mi se da je ovo i najskuplji The Ordinary proizvod, sa cenom od ~ 15 EUR, što ga i dalje čini mnogo pristupačnijim u odnosu na većinu seruma za koje ima smisla izdvajati novac.


Da li ste koristili nešto od ovog brenda? I ako niste, da li imate želju? :)

5 komentara

  1. Nisam, ali imam plan. Tvoj post me podsjetio da trebam otići na njihovu stranicu. Hvala ti, super je detaljno iskustvo i slažem se s proizvodima koje si odabrala, to je i moj plan.

    OdgovoriIzbriši
  2. Nisam jos imala prilike da probam ove proizvode, ali deluju drugacije nekako i interesantno :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Nisam još imala prilike da se upustim u testiranje ovih proizvoda, ali tvoj post me je definitivno podsetio na moju nameru!
    Drago mi je da si zadovoljna njima, nadam se da ćemo imati isto iskustvo :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Gde kupiti ordinary proizvode?

    OdgovoriIzbriši