Nove makeup knjige za učenje i inspiraciju

Od kako se bavim šminkanjem, neka od najčešćih pitanja koja čujem uvek se zapravo svode na jedno: kako doći do znanja? Gde doći do još informacija, novih trikova, drugačijih tehnika? Na ovo naravno ne postoji jedan odgovor. Ne postoji jedan kurs na kojem se nauči sve, kao što ne postoji šminker koji zna sve i koji vas može svemu naučiti. Kao i u svakom drugom poslu, napredujete tako što se trudite da radite što češće, da naučite što više za što kraće vreme i grabite znanje i tuđe iskustvo iz različitih izvora. Danas je to u velikoj meri internet i razni tutorijali, mastercclass/evi i kursevi, ali nemojte nipošto zanemariti knjige!


Postoji značajan broj dobrih naslova iza kojih stoje neka od najpoznatijih imena svetske makeup scene, u kojima ćete pronaći puno toga što vam može pomoći ne samo u poboljšanju tehnike, već i u boljem sagledavanju ovog posla, jačanju samopouzdanja i pronalaženju lične filozofije rada. Zato na pitanje da li čitaš knjige na temu makeup/a, odgovaram sa da, veliko DA! A evo i mojih najsvežijih preporuka:

Face Paint - Lisa Eldridge

Ovu knjigu sam prvi put držala u rukama 2016. godine. Tada sam je pročitala, kupila u elektronskoj verziji, čak i pisala o njoj na blogu i u Bazaru (link do teksta je ovde). Kada je jednom otvorite, shvatite da je za ovakvu knjigu kindle verzija gotovo uvreda i zato sam poželela da je imam u hardcopy izdanju. Ipak, trebalo je da prođu pune četiri godine da bih najzad došla do svog primerka. Utisci su i dalje nepromenjeni: ako je niste pročitali, a život vam se na bilo koji način vrti oko šminke, stavite je obavezno na listu.

Makeup Masterclass - Rae Morris

Ako pričamo o najboljoj knjizi u stilu makeup treninga, od svih koje su ikada napisane, ja bih uvek na prvo mesto stavila neku od njenih knjiga. Ne ume (i ne želi) svaki šminker da prenese znanje, bez obzira na to koliko je poznat, koliko je dugo u poslu i koliko dobro radi svoj posao. Rae Morris je neko ko to izuzetno dobro radi.


Ovo nije njena prva knjiga (napisala ih je više, meni je poznato pet), ali je najnovija i možda najobimnija do sada. Podeljena je u više poglavlja i obrađuje različite tehnike šminkanja kroz 400 i kusur strana, na veoma detaljan i drugačiji način. Može je čitati svako koga tema interesuje, ali je pisana prvenstveno za šminkere koji su već u većoj ili manjoj meri u poslu.

Ukoliko želite da budete sigurni da je način na koji ova izuzetna australijska umetnica pristupa šminkanju, nešto što će vas inspirisati, postoji i kraća iPad verzija knjige sa određenim tehnikama i 2h video materijala.

Pretty Iconic: A Personal Look at the Beauty Products that Changed the World - Sali Hughes

Nisam očekivala puno od ove knjige. Verovatno sam zato toliko uživala na svakoj stranici. U pitanju je kolekcija pričica i ličnih recenzija pisanih iz ugla novinara i beauty insajdera Sali Hughes. Saly je istražila zanimljivu istoriju preko 200 najpoznatijih i najprodavanijih kozmetičkih proizvoda u 20 i 21. veka. Od Johnson's baby losiona do Charlotte Tilbury linije šminke, otkrićete mnogo više nego što ste ikada mislili da znate o omiljenim komadima iz svog nesesera. Ova knjiga nudi puno dobrih i zanimljivih informacija, kao i novinarkine lične favorite.


Šta vama pomaže da pronađete inspiraciju i unapredite svoj makeup skill?

Objavi komentar

Nema komentara