Lush Aquatic Toothy Tabs - "čvrsta" pasta za zube


Ako mislite da pasta za zube mora da bude "pasta" u uvek istom aluminijumskom/plastičnom pakovanju, razmislite ponovo. Lush Cosmetics Toothy Tabs je jedan od neobičnih i inovativnih proizvoda koji se mogu naći na policama famozne Lush prodavnice u Berlinu. U vreme moje posete istoj, ove tabletice su bile na finom popustu pa sam imala dvostruki razlog da ih kupim :).


Kada sam prvi put ugledala kutiju i pročitala tooth cleansings tabs, to _tabs_ je ostalo da lebdi u mislima, sa velikim uzvičnikom. Pet minuta sam razmišljala kako bi to tableta mogla da čisti zube!?


Lista sastojaka me je dodatno zbunila. Soda bikarbona, vinska kiselina, zeleni čaj u prahu, začini... Više je podsećala na sastav nekog peciva nego sredstva za čišćenje zuba.


Kutija sadrži 40 tabletica. Za jedno pranje dovoljna je jedna. Tableta se zagrize, u dodiru sa pljuvačkom rastvara i vrlo brzo formira bogatu penu, slično kao i obična pasta. Iznenađujuće je kako tako mala tableta može da formira toliko pene :D. Zubi se peru četkicom, kao inače. Nije loše prethodno je pokvasiti vodom da bi se ubrzao proces rastvaranja.


U ponudi je šest različitih ukusa i svaki nudi nešto drugačiji sastav uglavnom vezano sa mešavinu eteričnih ulja i začina. Nema fluora. Prisutne su pažljivo odabrane prirodne supstance i nekoliko bezbednih sintetičkih sastojaka (soda bikarbona, vinska kiselina, dikalcijum fosfat). Ja sam izabrala Aquatic varijantu koja predstavlja mešavinu jasmina, limete i arome zelenog i Earl Grey čaja.


Ako ste ljubitelj mentol svežine koja ostaje posle većine pasti za zube, verovatno nećete biti zadovoljni Aquatic tabletama. Nemaju pepermint efekat (što se meni lično sviđa). Mada imaju dopadljivu slatkastu aromu, ukus je ipak pomalo hemijski (ko je greškom probao malo praška za pecivo kad je bio mali, znaće o čemu pričam).

 

Zaključak

Kada je reč o efikasnosti, u poređenju sa uobičajenom pastom za zube, nema razlike. Ovaj proizvod savršeno čisti i polira, a rekla bih i da izbeljuje zube. Prisustvo sode bikarbone me navodi na razmišljanje kada je u pitanju redovna upotreba, jer soda bikarbona može da izazove osetljivost zuba. Takođe, neprisustvo fluora je interesantno, pa bih zaista volela da čujem mišljenje nekog zubara o ovoj "čvrstoj" pasti.

Meni se Lush Aquatic Toothy Tabs sviđaju. Manje su agresivne od mentol pasti, daju odlične rezultate i super su zgodne za spakovati na neko putovanje.


Da li ste probali ove tabletice? Vodite li računa o sastavu paste za zube koju koristite?

21 komentara

  1. Nikad čula za pastu u tabletama! Izgleda zanimljivo, ali mislim da je se ne bih usudila koristiti...

    OdgovoriIzbriši
  2. Nisam zubar, ali sam zubni tehničar (između ostalog) :) i do sada nisam bila u prilici isprobati ovakav vid čišćenja zuba.
    Soda bikarbona je odlična za izbeljivanje zuba, ali ima visoko abrazivno dejstvo na gleđ, pa treba biti vrlo oprezan. Iako je efekat izbeljivanja do dve nijanse svetliji, ne treba je koristiti često.
    Nedostatak fluora... hmm, slažem se da je interesantno. I bilo bi idealno da se ne nalazi u pastama jer se radi o otrovu (tačnije vrsti plina). Proizvođači tvrde da se pridržavaju one minimalne količine od 0,15%, ali ja ne verujem nikome :D (upravo zbog obaveznih napomena na pakovanjima da se deci preporučuje polovina zrna graška i da zube ne smeju prati bez prisustva roditelja).
    A paste za zube u kojima nema fluora su teško dostupne i skupe.
    Trudim se paziti kod odabira paste za zube, tako da se u mojoj korpici izbor svede na Lavera - Basic Sensitive, Weleda ili Paradontax (bljutav do zla boga, ali radi posao odlično). A leti (nisam snob) umem zube istrljati svežim jagodama.
    Voela bih probati ove tabletice.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dosta sam čitala o negativnim posledicama fluora na zdravlje, pa mi je u tom smislu ovaj proizvod zanimljiv. Baš mi je drago da si prokomentarisala kao neko ko je ipak stručan u ovoj priči :)

      Vezano za sodu bikarbonu, da li postoji neka količina (koncentracija) koja ne bi negativno delovala na gleđ pri recimo svakodnevnoj upotrebi?

      Izbriši
    2. To je sve subjektivno. U globalu se ne preporučuje svakodnevna upotreba, no i sama nekad odstupim od toga, te odredim jednu sedmicu u dva meseca za izbeljivanje i uklanjanje mekih naslaga. Pokvasim četkucu i lagano, samo vrhove vlakana natapkam u posudu u kojoj je soda. I onda trljam zube 3-5 minuta.
      Uglavnom, jako mi pomaže kod uklanjanja naslaga od vodenog kamenca koji je normalna pojava u gradu u kome živim.
      Nisam primetila da mi se gleđ menja niti da ima ikakvih štetnih uticaja.
      Nemoj nikada mešati sodu i limunsku kiselinu/sok. Pročitala sam takve DIY savete po mnogim portalima i to ne da je opasno, nego dugoročno može napraviti stvarno ozbiljan problem kod osetljivih zuba i gingive (limunska kiselina + soda= prejako abrazivno dejstvo, prekisela sredina za usnu duplju).

      Izbriši
    3. Sjajno! Hvala puno na pojašnjenu i savetima :)

      Izbriši
    4. Nema problema, zadovoljstvo je moje :)
      Mislim, ako sam pomogla :)
      <3

      Izbriši
  3. Zanimljiva stvarcica :) Ja bih ovo rotirala sa normalnom pastom. Bas cu sutra da proverim ima li je..

    OdgovoriIzbriši
  4. *Zaista sam bila skeptična kada si na blogu predložila ove tabletice za pranje zuba.Od sredstava za negu zuba najčešće koristm Blendamed paste svih ukusa.U poslednje vreme u našim prodavnicama pojavila se Colgate pasta proizvedena u Kini.I prosto želim nekome da se izjadam.Jer su svi Colgate proizvodi uključujući i četkice počeli tamo da se proizvode.Trenutno koristm Aqua Fresh Withening+ Complite care i zadovoljna sam.Videla sam u Novom Sadu na Trgu Mladenaca u jednoj apoteci paste u kremu "Fruška Gora"za tkzv."suvo pranje zuba".Mislim da su ove tabletice odlične za putovanja.Pa pošto ih u Srbiji verovatno nema,mogla bi nas obradovati ovakvim poklonom za jedno od darivanja.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da i ne samo Colgate već dosta nekih drugih finih proizvoda.
      Nisam do sada čula za pastu za suvo pranje zuba, baš ću se raspitati. Mene uvek privlače svi mogući i nemogući proizvodi, što neobičnije to bolje :).

      Izbriši
  5. Kao sam metod zvuči inovativno i interesantno! Ali, iskreno ne znam da bih kupila tabletice. Možda sam staromodna šta znam, ali za mene je pasta, pasta :D
    Više od decenije sam koristila Colgate, a juče sam baš po preporuci stomatologa uzela Lacalut Active, zbog upale desni.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Eto, kao da čujem mamu: " Proverene vrednosti" :D

      Izbriši
  6. Razmišljala sam da li da probam ove tabletice ali sam odustala od kupovine. Iako mi je simpatično biće da sam staromodna kada je čišćenje zuba u pitanju :) A volim i svježinu koja ostane nakon upotrebe paste i nekako uvijek tražim što jače iako u posljednje vrijeme sve su mi postale blage.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I posle ovih tableta ostaje svežina, ali ako si dugogodišnju ljubitelj jakih mentol pasti, ovo ti se sigurno ne bi svidelo pa nisi da gubitku :).

      Izbriši
  7. I mene si bas zainteresovala za ovo. Jako mi je drago da je Misha prokomentarisala. olela bih da ih prbam i eventualno koristim ponekad taman da malo izbelim zube. Ja sam probala onu pastu Freshka Gora, mozda je na nju mislila Natasa. Ima u svim zdravim hranama. U kutijici je i ima sa ukusom mentola, pomorandze ili cimeta. Uglavnom je na glinenoj bazi i izgleda ko glina. Ne secam se acno sad sta je jos u sastavu. Ne znam koliko je glina abrazivna. Pasta lepo perezube, ja sam imala malo pakovanje i svidela mi se.

    OdgovoriIzbriši
  8. Prvi put vidim ovo, ali zvuci zaista super :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Zvuči super interesantno. Nisam ni znala da LUSH pravi ove pastoletice (pasta tabletice). Mene bi samo malo hvatala panika oko gutanja, ali što se tiče da li bih probala ovu pastu - što da ne!? :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Moja mama je koristila ove tabletice dok je živela u Minhenu. Bila je zadovoljna,ali je prestala da ih koristi jer soda bikarbona nije dobra za svakodnevnu upotrebu.
    Da li u Beogradu ili Nišu postoje parfimerije koje prodaju Lush šampon?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Za Niš ne znam, a u Beogradu koliko znam više nema prodavnice u kojoj se može pazariti Lush.

      Izbriši
  11. Ja koristim max fresh colgate fluoride 0,32 % nisam znala do sada je to shtetno fluoride da joj potrosim jer imam jos pa onda cu da baram pastu bez fluoride :* Hvala na divne savete

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zanimljiva ideja zaista :-)
      Sida bikarbona nije baš preporučljiva za svakodnevnu upotrebu.
      Flor ne da nije dobar, već je i toksican! Ali ako vam je za utehu, te vrednosti koje označavaju količinu fluora (ppm) uglavnom nisu prisutne u tim količinama u pastama, sem u Colgate pastama.
      Ako hoćete da probate nešto prirodnije probajte pastu od gline.
      Još jedna stvar, ako jako peni mora imati i neke sulfate, koji su jako štetni i za zube i za desni.

      Izbriši