Marrakesh: Nega arganovim uljem + nagradna igra

Tokom ove i protekle godine, dosta sam eksperimentisala sa različitim uljima - što čistim što mešavinama - ne bih li uočila razliku i otkrila ona koja se najbolje uklapaju u moj ritual nege. Neka sam već spominjala, o mnogima ću tek pisati, a današnji post posvećujem Marrakesh arganovom ulju američkog cruelty-free i eco-friendly proizvođača Earthly Body, koje se u proteklim mesecima pokazalo kao sjajno sredstvo za hidrataciju kože i odličan dodatak zahtevnoj letnjoj nezi kose.


Marokansko ulje 

argana je dosta popularno i vrlo cenjeno u kozmetičkom svetu. Ono kvalitetno, nerafinisano sadrži visoke količine nezasićenih masnih kiselina (između ostalih i linoleinsku koja regeneriše kožu) i vitamina E - najsnažnijeg biološkog antioksidansa. Tu su i skvaleni, karoten, ferulinska kiselina i polifenoli, molekuli koji smiruju iritacije, štite od UV zračenja, stabilizuju i pojačavaju dejstvo vitamina C i E i deluju regenerativno. 

Sa takvim sastavom, ovo ulje se pozicionira u sam vrh prirodnih sredstava za efikasno tretiranje raznolikih kožnih stanja (ožiljaka, strija, bora, dermatitisa, raznih iritacija i upala, pojačano lučenje sebuma), jačanje noktiju, kao i negu i podsticanje rasta kose.

Dugotrajan i zahtevan proces ručne obrade od orašastih plodova do smeđe paste iz koje se gnječenjem dobija ulje, čine čist finalni proizvod luksuznim i značajno skupljim u odnosu na razne mešavine i "imitacije", koje se mogu nabaviti po pristupačnijim cenama.

Marrakesh Argan Oil

je 100% čisto ulje argana. Sastav i sve neophodne informacije, uredno su navedene na ambalaži. Upakovano je u tamnu staklenu bočicu, kako bi se na najbolji način očuvao kvalitet i lekovita svojstva ulja. Dozira se pritiskom na plastičnu pumpicu na vrhu, koja se dodatno osigurava providnim poklopcem. Jedan pritisak oslobađa količinu dovoljnu za lice, vrat i dekolte. 

Čini mi se da se sa ovim uljem vrlo lako može preterati, te treba voditi računa o količini koja se nanosi, kako na kožu tako i na kosu. Često je dovoljno svega par kapi, pa pumpica u ovom slučaju možda i nije najidealnije rešenje.


Ulje je skoro prozirno i nema neki određeni miris. Pod prstima je vrlo glatko, ni previše gusto ni previše retko. U odnosu na neka druga ulja (recimo bademovo) rekla bih da je dosta lagano. Brzina upijanja poprilično varira od toga koliko je koža zaista suva. U mom slučaju, najbrže se upija na rukama (gotovo trenutno), pa na ramenima, vratu i dekolteu.

Kako se pokazalo na mojoj koži?

Mada se navodi kao dobro rešenje za sve tipove kože, mom licu (mešovit tip) ne prija uvek i radije ga koristim kao povremeni dodatak kremi (par kapi jedanput do dva puta nedeljno) ili po potrebi kada ga se koža "uželi". Ne pravi nered i ne blokira pore, ali ponekad se jednostavno sporije upija. 

Ipak tokom avgusta, prilikom jedrenja po Grčkom arhipelagu i intenzivnijeg izlaganja suncu, vetru i moru, koristila sam ga redovno. Usled specifičnih uslova na brodu količina kozmetike koju sam ponela sa sobom bila je vrlo oskudna. Osim spf losiona, za negu kože sam koristila samo dnevnu kremu i Marrakesh ulje argana. Njime sam mazala lice, usne, ruke i ostatak tela po potrebi. I čini mi se da mi koža nikada nije bila mekša, nežnija i gipkija, a iz pomenute avanture izašla sam bez upala, crvenila i uobičajenog perutanja, koje se do sada po pravilu pojavljivalo po povratku sa letovanja. Takođe, nedavno sam primetila i da su se crveni ožiljci od akni, već neko vreme prisutni na leđima, značajno umanjili.

A kako kao dodatak letnjoj nezi kose?


U istom periodu, kosu sam intenzivno tretirala hidratantnom maskom oplemenjenom malom količinom arganovog ulja, što je zaista pomoglo da je bez dodatnih regeneratora i raznih prskalica, održim u pristojnom stanju. Farbana kosa, kakva je moja, izložena suncu i morskoj vodi  vrlo brzo dehidrira, postaje krta i poprima slamast izgled. Arganovo ulje je učinilo divno mekom i svilenkastom, pa sam uspevala pre svega lako da je raščešljam i sredim, a da pri tom izgleda lepo i ima zdrav sjaj. 

Zaključak

Ukoliko volite ulja, a imate suvlju kožu, posebno ako je grublja i zrelija, arganovo bi mogla da bude od velike pomoći u predstojećim hladnijim danima. Može se koristiti samostalno ili kao dodatak laganijoj kremi ili losionu za telo. Brz efekat dubinske hidratacije i meke, elastičnije kože, kao i činjenica da je u pitanju kvalitetan koncentrat koji se troši veoma sporo, po mom mišljenju čine ga isplativim na duže staze. Marrakesh verzija je dostupno u bočici od 60ml, po ceni od 2700 rsd.


Nagradna igra

U saradnji sa zvaničnim uvoznikom Marrakesh kozmetike za Srbiju, kompanijom "Damb", ovom prilikom nagrađujem jednu čitateljku ili čitatelja, bočicom Marrakesh argan ulja.

U izvlačenju učestvujete:
1. komentarom na ovaj post (u kome ćete pored odgovora na dole postavljeno pitanje, ostaviti i svoje ime i kontakt email) i
2. lajkom Marrakesh Srbija fb stranice.

Prijave skupljamo do sledećeg četvrtka (17. septembra), a ime dobitnika ću objaviti na blogu, u petak (18. septembra).

Ovog puta, nagrađivanje se odnosi na čitaoce sa teritorije Srbije.

Da li vašoj koži prijaju ulja? Da li ste koristili arganovo i kakva su vaša iskustva?

20. septembar 2015. god

 
Dobitnica Marrakesh Arganovog ulja je Iva, čiji email počinje sa prirodnakozmetika... Svima se najlepše zahvaljujem na učestvovanju!

52 komentara

  1. Koristim serum za kosu sa arganovim uljem iz Avona, ne mogu da zivim bez njega, kosa se bez muke rascesljava, bude sjajna, meka, svilenkasta i pritom predivno mirise. Cula sam da cisto ulje cini cuda kozi pa bih volela i to da probam :)

    Adrijana
    adrijanamrvic89@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  2. Mojoj mešovitoj koži izizetno prijaju čista ulja i odavno već želim da isprobam arganovo ulje. Nažalost, još uvek nemam iskustva s ovim uljem, ali mi je visoko na WL. :-)
    Sandra, sandy@hotmail.rs

    OdgovoriIzbriši
  3. Koristila sam već arganovo ulje kao i preparate na bazi istog i mogu samo reći da sam prezadovoljna.
    Prilikom posete Maroku 2013 godine bila sam oduševljena tenom lica njihovih zena koje je negovano i skoro bez bora uprkos jakim sunčevim zracima. Otkrile su mi da jedu arganovo ulje i da se maksimalno koriste to ulje u kozmetičke svrhe, koje ima mnogo više vitamina E nego maslinovo.

    Snežana
    necanis.vps@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  4. Argan je lek za moju kožu, kosu i utiče pozitivno na sva moja čula, jako mi prija i samo u zadnje vreme gledam da koristim što više proizvoda koji ga sadrže u sebi :)
    srecajezdravlje@gmail.com
    Tijana ilić

    OdgovoriIzbriši
  5. Ulje koristila morocan oil za kosu tokom letovanja predivno je,
    rado bih probalaarganovo ulje za telo,
    pogotovo sada kada je koza suva posle izlaganja suncu!

    OdgovoriIzbriši
  6. Mojoj suvoj kozi veoma prijaju cista ulja. Koristila sam preparat za kosu na bazi arganovog ulja i prezadovoljna sam njegovim ucinkom, pa bih bas volela da imam Marrakesh arganovo ulje, koje bih mogla da koristim i za kosu i za kozu.
    Maja
    cuckovic.maja@yahoo.com

    OdgovoriIzbriši
  7. Nisam koristila arganovo ulje,koristila sam neku biljnu mesavinu kad me nesto boli pa utrljam da prodje
    MIlana Glavan, milanaglavan@ymail.com

    OdgovoriIzbriši
  8. Svidja mi se kako arganovo ulje utiče na kosu. Nedavno sam počela da koristim Marrakesh argand & hemp oil therapy i veoma sam zadovoljna. Ja stavim 2-3 kapi. Volela bih da probam i ovo za negu lica i tela :-)
    Adrijana
    janna89.bh@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  9. Prijaju, jer imam problematicnu kozu sklonu ekcemima jos od detinjstva, a arganovo ulje jos nisam probala.
    Dragana Knezevic
    draganicaknezevic@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  10. Prijaju, jer imam problematicnu kozu sklonu ekcemima jos od detinjstva, a arganovo ulje jos nisam probala.
    Dragana Knezevic
    draganicaknezevic@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  11. Definitivno i mojoj koži prija ulje. Zimi koristim jedno od ruže iz drogerijskog ranga, ali arganovo nikad nisam probala, verujem da će kožu dosta nahranit.
    Sanja, sanjaj996@gmail.com
    https://spersonally.wordpress.com

    OdgovoriIzbriši
  12. Mojoj koži, ali i kosi prija arganovo ulje, tako da bi me ovakav poklon baš obradovao! :)
    Marija Krstevski, krstevski96@gmail.com
    http://dearcreditcard.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
  13. Bas sam u potrazi za jednim citam da je jako dobaro za zrelu kozu kakva je moja.
    letabg@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  14. Jovanka Calija-Skoro10. rujna 2015. u 13:21

    koristila sam ulje od kostica kajsije, odlicno mi je, ali nisam imala priliku da probam arganovo ulje, Jovanka Calija-Skoro, mail jelena2810@hotmail.com

    OdgovoriIzbriši
  15. Relativno skoro sam pocela sa koriscenjem hladno cedjenih ulja. Prvo sam kupila kokosovo ulje koje mirise fenomenalno i odlicno je za negu tela. Koristila sam ga i za lice, ali posto imam malo problematicnu kozu, nije mi bas odgovaralo. Koristila sam oko dva meseca jojobino ulje pomesano sa uljem cajnog drveta za lice i ta kombinacija bas deluje. Koza je isciscenija i meksa, fleke ublazene i nestaju. Nisam koristila arganovo ulje, ali bih bas zelela da ga probam prvenstveno zbog kose, mada me bas zanima kako bi odreagovalo na mojoj kozi.
    Nikolic Aleksandra
    tofinik@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  16. Koristim ulja vec duze vreme za kosu zbog lakseg rascesljavanja. Jos nisam koristila arganovo, ali u potrazi sam za nekim koje bi odgovaralo mojoj kozi.
    Milica, milicak711@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  17. Bas prijaju. Volim ulja i rado ih koristim.
    Nisam koristila arganovo, pa samim tim ne mogu ni da napisem iskustva.
    Milica,
    milicalazic96@hotmail.com

    OdgovoriIzbriši
  18. Ulja do sada nisam koristila za lice, ali mi jako prijaju na koži tela.
    Tanja Matejić
    tanjamatejic89@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  19. Divan poklon :)
    Jana Milutinovic
    jana_milutinovic@yahoo.com

    OdgovoriIzbriši
  20. Mojoj kozi i ne koliko mojoj kosi :)
    Nisam nikada probala ali bih volela i radujem se tome.
    Medić Bojana
    sundjerman@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  21. Moja kosa je toliko razmazena da bez ulja ne moze,lomi se i kida :/ za lice nikada nisam probala, pa mozda je sada sansa :) pozdrav

    Sladjanala@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  22. Meni mnogo prijaju ulja. Ja isto imam mesovitu kozu i volim da ih koristim povremeno umesto nocne kreme. Vrlo mi lepo hidriraju kozu i mnogo ih volim. Doduse prejako mi je ulje da ga koristim svaki dan pa onda na par dana koristim. Arganovo nisam jos probala, bar za lice. Gde se kupuju njihovi proizvodi? Nisam ih vidjala.
    Aleksandra Ćiprijanović
    aleksciprijanovic@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  23. Kozi fantasticno prijaju suva ulja, kao i kosi :)
    Arganovo nisam probala pa ne bih mogla da kazem iskustva.
    Sladjana Ignjatovic
    slaky6@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  24. Obozavam ulja za negu, prosto uzivam u svim njegovim carima.Veliki sam pobornik prirodne kozmetike, ulja su nesto najbolje sto mozemo da dobijemo iz prirode. Konkretno arganovo ulje koristim za sve, za kosu, lice , telo. Bas imam reci hvale, za zlatni eliksir mladosti.Verovali ili ne , cak I kada se farbam ubacim ga u farbu I kosa mi uopste ne izgori. Ma sta reci vise bez nema mu ravnog. Divna Bozinovski nafertiti18@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  25. Moram priznati da do sada nisam koristila ulja u svrhu nege kože, ako izuzmemo ono kojim me je majka negovala dok sam bila mala. O arganovom ulju sam čula i čitala mnogo pohvalnih reči, ali nekako se još uvek nisam osmelila da ga kupim.
    Emilija Živković
    emicapiperita@yahoo.com

    OdgovoriIzbriši
  26. Prijaju mi ulja, itekako, jer imam suvu i osetljivu kozu. Razne kreme su mi jos vise upropascavale kozu. Arganovo ulje sam koristila jednom prilikom za lice i bilo je divno, a za kosu nisam imala pravi, original preparat vec argan u tragovima, a to nije - TO.
    Pozdrav,
    Jelena
    sofijana88@yahoo.co.uk

    OdgovoriIzbriši
  27. Da, kozi tela posebno ali i kozi lica, gde se nisam bas osmelila u koriscenju jer mi je koza mesovita do masna, pa od njenog stanja i zavisi kako ce prihvatiti neko ulje. Ulja prijaju i mojoj kosi, posebno kokosovo koje najvise i koristim dok arganovo ulje nisam probala...
    eminaaa.lekpek@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  28. Јована Дељанин, jovana.d@outlook.com

    Уља за тело ми одговарају стално, за лице повремено, а за косу - само шампон :).

    OdgovoriIzbriši
  29. Jelena Vasic. jellena.al.rudnici@gmail.com10. rujna 2015. u 20:17

    Volim da eksperimentisem sa uljima. S obzirom da imam izuzetno suvu kozu lako ih prihvata.Nisam, ali zelim da koristim arganovo ulje,dosta sam citala o njegovom kvalitetu i blagodet koji pruza kozi i kosi.

    OdgovoriIzbriši
  30. Prijaju mi ulja ali nisam koristila arganovo ulje.
    Miljana Milicevic mmiksi76@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  31. Fenomenalno je! I pored toga sto je moj tip koze mesovit, efekat arganovog ulja je vec nakon prvog koriscenja bio izuzetan. Koza mi je bila mekana i nezna na dodir.
    Ana ; Mail-ana.lazarevic78@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  32. Ne sudjelujem u nagradnoj igri, ali samo da ostavim komentar. :-)) Arganovo ulje je odlično, koristim ga najviše u njezi kose. Ovo Marrakesh se čini super.

    OdgovoriIzbriši
  33. Mojoj koži izuzetno prijaju ulja. Inače, koristim ga već par nedelja na usnama, samo ne u tečnom obliku, i zasad sam vrlo zadovoljna.
    Aleksandra
    aleksandra22x@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  34. Iskreno bilo bi me strah da stavim ulje na moju vec dosta masnu kozu ali moja mama ima suvu i nekako mi se cini da joj bas prijalo :)
    Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  35. Koristim ulja za negu lici, najvise kokosovo, i jako mi prija, pogotovo nakon letovanja, kada mi je koža isušenija zbog izlaganja suncu. Još uvek nisam isprobala arganovo ulje, ali bih volela. :)

    (Zorica Tojaga tojaz@hotmail.com)

    OdgovoriIzbriši
  36. Kao srednjoškolka sam koristila ulje od čajnog drveta i njim nisam bila oduševljena.
    Imala sam priliku nedavno da probam arganovo ulje na koži lica. Koža mi fino reaguje na njega, ali ne smem ga nanositi na čitavo lice. Suve delove lica brzo oporavlja, ali dodatno masti T zonu.
    Drugarica ga redovno koristi i jako je zadovoljna.
    Ja već neko vreme želim da ga nabavim jer mi se čini da je bolje rešenje od krema za lice.

    Jelena Milošević
    lelalifenotwasted@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  37. Prijaju mi ulja, samo sam do skoro bila jako lenja po tom pitanju. Arganovo jos nisam stigla da probam.
    Milena Petrovic
    milenastojiljkovic@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  38. Koristila sam proizvode za kosu sa arganovim ulje i fantasticno su se pokazali. Ulje, nazalost, nisam imala priliku da isprobam, ali obzirom da imam mesovitu kozu sklonu isusivanju, planirala sam da ja probam.

    OdgovoriIzbriši
  39. Da, mojoj kozi prijaju ulja, do sada sam najvise koristila kokosovo, arganovo jos nisam probala :)
    Minja Žilić
    minja.zilic@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  40. Mojoj izuzetno suvoj kozi jako prijaju ulja i masnije kreme, tako da jesam probala i arganovo ali od drugog proizvodjaca.Na vrhu je bila pumpica koja se ubrzo pokvarila i to me je jako iznerviralo imajuci u vidu cenu arganovog ulja. Sa samim uljem imam lepo iskustvo, ali u periodima, kada se pojavi jako perutanje i crvenilo na licu nije nista specijalno pomagalo. Tada se vracam starom proverenom domacem nevenu :D. Volela bih da probam ovo i da vidim da li ima razlike.
    Nevena Jovanovic
    nevena88jovanovic@yahoo.com

    OdgovoriIzbriši
  41. Izuzetno mi prijaju ulja, dosad sam koristila Alverde mesavinu arganovog i bademovog ulja za kosu koje se pokazalo ok, ali sigurno je ovo veoma bolje. Volela bih da ga probam :-)
    Jovana Dobrijevic
    jovana91.zemun@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  42. ljiljaa@hotmail.rs
    Koristim ulja i za kozu i za kosu,i obozavam jer ni jedna krema niti losion ne mogu dati glatku,mekanu,barsunastu i nahranjenu kozu kao ulja.
    Koristim sam Diar arganovo ulje i fenomenalno je. U Marrakesh ne sumnjam uopste.

    OdgovoriIzbriši
  43. Nisam do sada koristila ulja. Citala sam o arganovom ulju i njegovim lekovitim svojstvima i sada vidim ovu nagradnu igru i obradujem se. Bas bih volela da ga probam. ^_^

    Jovana
    jovanicacv@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  44. volim ulja najvise za kozu i kosu. volela bih i ovo da testiram :)
    milenica88@live.com Milena V

    OdgovoriIzbriši
  45. Nisam nikada koristila ulja za negu kože lica,samo kokosovo u vidu pakovanja za kosu.S obzirom da sam "zagazila" u četrdesete,verujem da bi arganovo ulje prijalo mojoj koži.
    vesnamatic27@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  46. Koristim ulja za kosu i telo, za lice jos uvek ne, ali bih volela da probam, posebno Marrakesh jer su im proizvodi veoma hvaljeni. Marina Cvetković marina.filum@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  47. Ulja do sada nisam isprobavala, u planu mi je jedino kokosovo za kosu, ali nije iskljuceno da cu ih koristiti.

    Helena Martincevic
    helena.medicus@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  48. Ja nikad nisam koristila ni jedno ulje za lice,imam bas masnu kozu pa sam ih se mekako uvek plasila,a vidim da su sve popularnija moracu neko da probam.
    Marija Pejic
    mveljkovic27@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  49. Još uvek nisam probala arganovo, ali trenutno uživam u kokosovom i sa njim eksperimentišem.
    Olivera Babić
    olivera499@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  50. Arganovo ulje koristila sam samo za kosu i veoma sam zadovoljna.
    Volim ulja, i osim arganovog koristila sam Olival zlatno ulje smilja kojim sam takođe veoma zadovoljna a moja koža je lepa i negovana.
    Rajka Kovačević
    rajka.kovacevic5@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  51. Imam oko pedeset godina i uživala bih u korišćenju arganovog ulja. Koristila sam maslinovo, susamovo, kokosovo i jojobino ulje i moje lice, telo i kosa su mi na tome zahvalni.
    slađana ćosović, dcosovic3@sbb.rs

    OdgovoriIzbriši
  52. Da,koristila sam arganovo ulje i moja kosa i koza su zahvalni.Takodje sam koristila maslinovo ulje,prijaju mi ulja, jer imam suvu kozu

    OdgovoriIzbriši