Nega tela za sve nas koji volimo plažu i more

Ne može se reći da sam ljubitelj strogog minimalizma kao životnog stila u kojem je sve, od tanjira do ormara, podređeno spartanskoj neophodnosti. Mnogo mi je draža #simpleliving filozofija življenja, koja sve pojednostavljuje, ali se ništa od onoga što volimo i u čemu uživamo zapravo ne isključuje. Kada je kozmetika u pitanju, lakši neseser definitivno donosi izvestan osećaj slobode na putovanjima, ali letnja nega opet ne mora da zahteva puno toga da bi se u njoj "grešno" uživalo :D.


Tuširanje

Svojevremeno sam obožavala uljane gelove za tuširanje (Eucerin, Weleda), onda su mi malo dosadili pa sam se prebacila na obične sapune. U međuvremenu sam na jednom putovanju otkrila pene za tuširanje i neočekivano ih zavolela. 

U letnjoj sezoni, penaste tuširalice su super praktična stvar. Pena je već tu tako da nema potrebe za preteranim trljanjem, a za razliku od klasičnih gelova, vrlo se lako ispiraju. Druga stvar, čak i da poklopac spadne sa bočice, ne mogu da iscure i naprave haos u torbi. Odlične su za brzo spiranje soli na plaži ili posle bazena i uglavnom su samo to - sredstvo za pranje. Ne pružaju neka dodatna hidrirajuća svojstva i prateću negu, pa u tom smislu predpostavljam da nisu nešto što biste želeli da koristite ukoliko imate problem sa suvom kožom ili se tuširate često.

Većina drogerijskih brendova ima ovakve tuširalice, ali su meni najdraže Kneipp. Trenutno koristim njihovu penu sa ekstraktom cveta pomoranže i jojobinim uljem. Mnogo lepo miriše :).

Nega posle plaže

Leto je zapravo jedini period u godini kada osećam da je koža suvlja i da mi treba nešto što će joj povratiti sjaj i jedrinu. Volim da kombinujem čista ulja sa mlekom ili losionima laganijih tekstura, jer prijatno hlade i dehidrirana koža ih bolje prihvata. Odmah nakon plaže, mackam se hidratantnim gelom ili mlekom, a predveče umasiram bogat sloj ulja.

Ove godine sam otkrila dva sjajna proizvoda. Prvi je prilično fina kombinacija sastojaka za oporavak kože - Hedera Vita Jogurt za lice i telo sa uljem šargarepe. Ima teksturu laganog mleka, a miriše na svežu, tek iseckanu, slatku šargarepu. Zaista lepo hidrira i vlaži i prijatan je za korišćenje, posebno ako imate utisak da koža "škripuće" i da je treba okrepiti.


Drugi je Bioderma Atoderm SOS Spray. Ukoliko imate osetljivu kožu koja lako crveni ili lako gori na suncu, ova bočica može biti od velike pomoći. U pitanju je emulzija namenjena suvoj, iritiranoj i atopičnoj koži. Uklanja osećaj nelagodnosti i svraba, pruža trenutno olakšanje, dugoročnu hidrataciju i intenzivnu zaštitu. Ima odličnu podnošljivost čak i zone oko oka, pa je pogodan za upotrebu na licu i telu, kod dece i odraslih. Do sada smo ga isprobali na više prijatelja i iskreno, ja nisam videla ništa impresivnije na ovu temu.

Kada pričamo o ulju, Sofi Badem i Avokado je moj apsolutni favorit. Ranije se zvalo Grejp ulje za telo, a od skora je osim novog imena dobilo i poboljšanu formulu, kao i staklenu ambalažu. Ostao je omamljujuće prijatan miris grejpfruta i pomorandže, kome jednostavno ne može da se odoli. Ovo ulje koža veoma brzo upija, nakon čega ostaje svilenkasto nežna i meka i dobija onaj zategnut jedar izgled, kao posle nekog super luksuznog tretmana.


Pilingovanje

Što se mene tiče, lepa, negovana koža ide ruku pod ruku sa redovnim pilingom. To je verovatno najlakši korak nege koji svako može da uvrsti u svoju rutinu, a da vrlo brzo vidi rezultate. Kada je u pitanju piling tela, ne morate da koristite kupovne preparate. Znam žene koje su same svoj majstor i prave DIY pilinge od taloga kafe, šećera, mekinja i sl. i one koje uživaju da se pilinguju četkom. Od kupovnih pilinga, oni na bazi morske soli su neprevaziđeni. Mogu da preporučim Guam Alga Scrub i Collistar Talasso Scrub Oro.

Ja se od prošle godine ne odvajam od domaćeg handmade pilinga, koji se bazira na kombinaciji krupne himalajske i sitne morske soli. Ima blagu citrusnu aromu što ga čini posebno primamljivim u letnjem periodu. Tu su i ulja (kokosovo i maslinovo) koja se u tankom sloju zadržavaju na koži i nakon tuširanja.

Ovakvi pilinzi će biti grublji ukoliko se nanose direktno na suvu kožu, pre tuširanja (što vam preporučujem ako želite da podstaknete cirkulaciju i postignete super ispoliran izgled) ili nežniji ukoliko ih nanosite na vlažnu kožu, jer se tada zrna soli i šećera brže tope.

I na kraju, pametno birajte sate kada i koliko dugo boravite na plaži. Ja ne prilazim obali pre 3pm, a u vodi sam najranije od pet popodne. Mackam se SPFom više puta, jurim hlad, šetam šešir i rolam se u peškir kad god sam na direktnom suncu duže od pet minuta :)

2 komentara

  1. Ja sam bas danas uzela to sofi ulje, badem i avokado, da se mackam. Sastav mu je cist, sve sama ulja a to prvo sto gledam zbog trudnoce :)

    OdgovoriIzbriši