Priča iz karantina: Pranje ruku i šta kada preterate?

Sećate se opšte trke koja je početkom marta nastala oko kupovine zaliha antibakterijskih sapuna, alkoholnih maramica i gelova za dezinfekciju? Možda se tada neka mudra žena i setila tako obične stvari kao što je krema za ruke. Ja nisam, jer stvarno nikada do sada nisam imala problem sa suvim dlanovima, pa ni neke posebne potrebe za negom ruku. Međutim, češće sapunjanje i jaka hemija, učinili su da se ranice pojave brže nego što sam očekivala. I tako, već nakon par dana revnosnog pranja, panično sam prekopavala fioke po kupatilu u potrazi za još kojom tubom bilo čega što mi može pomoći da saniram crvenilo, ublažim neprijatnu suvoću i zacelim pukotine na koži.


Prva nedelja

Iskoristila sam sve što se moglo iscediti iz Weleda Skin Food tube. Ovaj ultra bogat prirodni balzam, koji inače koristim tokom cele godine, jer zimi tako dobro štiti od vetra i mraza, a osim toga može zameniti najbolje hranljive maske i balzame na laktovima, stopalima, zanokticama - dakle gde god zatreba i kad god zatreba - iznenađujuće, nije pomogao koliko sam se nadala. Ruke jesu bile manje suve i manje grube, ali su sitne brazdice na pregibima prstiju postajale još crvenije i svako nanošenje kreme izazivalo je bolan osećaj peckanja.

Druga nedelja

Setila sam se da sam nekada negde u kupatilu, imala pantenol krem iz Lilly-ja. Onu običnu VZK gel varijantu sa 5% pantenola + jojoba uljem. Možda ste već čuli da je neki procenat pantenola uvek dobro imati u kući - svaka mama će vam to reći. Ja nisam mama, ali znam da kada vam treba nešto što će da regeneriše blaža oštećenja kože i pospeši epitelizaciju, verovatno ne postoji jeftinija, a efikasnija mazalica.

U gel obliku upija se mnogo brže nego klasična pantenol mast, ali ipak ostavlja pomalo lepljiv osećaj na rukama, zbog čega sam je mazala isključivo na ranice i isušene brazde i već posle par dana one su zacelile. Jedini downside je što se tubica od 50ml potroši za čas.

Treća nedelja

U ovom trenutku, potražila sam pomoć u svom makeup koferu. Ne postoji problem za koji nećete naći rešenje u dobro opremljenom šminkerskom PREP & PRIME neseseru, posebno kada je u pitanju suva, osetljiva koža. I pronašla sam Linoderm melem!

Namenjen suvoj koži lica i tela, kao i koži sa atopijskim dermatitisom, ovo je nešto najbolje što možete staviti na gotovo svaki tip kože koja je na neki način iziritirana. Izuzetnom je čini prisustvo ulja žutog noćurka i to u visokoj koncentraciji (20%). Dotično ulje, poznato je po svom protivupalnom dejstvu te melem vrlo uspešno smiruje svrab i crvenilo. Bez obzira na prisustvo ulja, lagan je, nemastan, brzoupijajući i super vlažan. Ukoliko inače imate problema sa neprijatno zategnutom i suvom kožom, ovaj krem će joj pružiti trenutno olakšanje u vidu osvežavajućeg osećaja hidriranosti.

Četvrta nedelja

Konačno sam uspela da oporavim kožu i mada su mi ruke još uvek suvlje nego inače, više nisu suve do neprepoznatljivosti i čini se da sam na dobrom putu da ih potpuno preobrazim u ono što su bile: lepe i nežne. Jednom dnevno ih mažem Eucerinovim Aquaphor balzamom, koji je prilično težak i definitivno jedna od najmanje udobnih mazalica, ali odlično štiti i koža bude neverovatno meka.

U međuvremenu sam uspela da nabavim gumene rukavice, pa alkohol i antiseptik gelove mnogo manje koristim, a i inače sam gotovo sve vreme u kući, te osim pranja ruku sapunom po povratku iz nabavke i u toku dana, nema potrebe za teškom dezinfekcionom artiljerijom.

I za kraj:

1. Ukoliko ste izloženi agresivnim sapunima, alkoholu i ostalim "ubicama", ne postoji bolja zaštita od mehaničke. Ništa vam neće spasiti kožu kao rukavice. Nažalost, nismo svi uspeli da ih nabavimo na vreme. 

2. Od svih DIY recepata koje ćete naći na netu, samo onaj sa maslinovim uljem i pilingom od šećera vredi čemu. Sve drugo (voće, povrće i namirnice poput mleka, jogurta i meda), više efekta će imati ako ih pojedete sveže ili u vidu nekog Nutribullet šejka. U svakom slučaju, jednom kada koži poremetite zdrav balans, ne pomaže ništa osim kreme.

3. Osim gore spomenutih višenamenskih mazalica, koje se mogu koristiti uvek ili kao "prva pomoć" u varijantama kada je koži potrebna obnova i dodatna zaštita, evo nekih provereno odličnih i povoljnih krema za ruke, koje moja mama već godinama rotira: Mixa Cold krema, 48h zaštitna krema za ruke, Atrix hidrantna krema i Eucerin pH5.

Kako je u vašem karantinu? :) Jeste li rigorozniji kada je pranje ruku u pitanju? I čime ih negujete?

1 komentar

  1. Zbog prirode posla i čestog kontakta sa hemijom problem imam uvek,sad je samo dublji.
    Odavno RUKE mažem kremom za PETE sa 12% uree Biobody. 100 ml -580rsd u Opi-Aloxxi centru lepote.
    Obzirom da je masna i teška,mažem je samo uveče jer ne može da se funkcioniše.

    OdgovoriIzbriši