Moja jutarnja i večernja nega kože

Poslednji put sam ovakav update pisala 2012. godine. Tada sam malo drugačije kapirala kozmetiku, drugačije sam razmišljala o anti - ejdžingu, zaštiti od sunca i imala sam više entuzijazma za isprobavanje raznih proizvoda. Sada, sa trideset osam godina, nemam toliko vremena da zagledam svaku novu teglicu koja se pojavi u prodaji, iskreno više me interesuju tretmani i mada će za mene kozmetika zauvek ostati nešto u čemu veoma uživam (i u tom smislu važne su mi teksture, mirisi i uopšte ceo ugođaj), kada danas biram proizvod, na prvom mestu me zanima da li radi ili ne.


U poslednje dve do tri godine aktivno vodim dnevnik nege - u jednu svesku zapisujem šta konkretno koristim, kojim redom, koliko dugo i povremeno kakve promene primećujem na koži. U početku sam to radila najviše zbog samih proizvoda, da bih lakše shvatila šta mi odgovara više, a šta manje, ali sam vremenom otkrila da mi zapisivanje pomaže i da održim redovnost i bolji uvid u promene kroz koje koža prolazi na godišnjem nivou. 

Evo kako trenutno izgleda moja jutarnja i večernja nega, kao i kratki utisci o proizvodima koje volim i koristim poslednjih meseci. Ovde nisam pisala o tretmanima i svemu što imam u planu za ovu godinu, kao i o nedeljnim pilinzima, maskama i pomoćnim gedžetima koje s vremena na vreme koristim za masažu i opuštanje.


JUTRO

1. Čišćenje

Ujutru prvo volim da umijem lice. Nekad je dovoljno samo umivanje vodom, a nekad se probudim sa masnijim licem pa koristim neki od blažih penušavih čistača - to može biti gel ili pena, ali je češće gel. Trenutno volim Elemis Superfood Facial Wash - SLS-free gel, obogaćen antioksidansima, mineralima i probiotic kompleksom - izuzetno nežno čisti i miriše zeleno sveže.

2. Toniranje

Toniranje kože nakon čišćenja je korak koji sam zavolela davnih dana i veoma retko ću ga preskočiti. Pošto isperem lice vodom i kožu blago utapkam peškirom, dodatno je osvežim Superfood Kefir Tea Mistom. Ovo je sprej koji može igrati ulogu hidratora, prajmera ili osvežavajućeg mista u toku dana, a ja ga koristim kao tonik. Obožavam ovu stvarčicu, trenutno trošim drugu po redu i za sada, ne postoji ništa što bi moglo da joj bude dovoljno dobra alternativa.

3. Serumi

Sledeći korak su aktivni molekuli, odnosno serumi. Tokom dana, važno mi je da kožu dobro hidriram i zaštitim. Hijaluronska kiselina će uvek imati mesto u mojoj rutini, a u poslednje vreme volim da je kombinujem sa vitaminom C, koji je nekako najlogičnije koristi ujutru.

Hyaluronic Acid Serum brenda Good Molecules je klasičan hijaluronski serum. Čista i lagana formulacija, bez mirisa, koja izrazito lepo vlaži kožu. Brzo se upija i pravi dobru podlogu za Avon Anew Vitamin C Radiance Maximising Serum. Iako nije moj omiljeni proizvod na temu vitamina C, ovaj serum ima dovoljno visoku koncentraciju askorbinske kiseline, dobro je formulisan i ukoliko ste u potrazi za jeftinijim opcijama koje imaju efekta, mislim da je vredan razmatranja.

4. Krema

Predposlednji korak je dnevna krema, Elemis Superfood Day Cream (da li sam već rekla da obožavam celu liniju?). Savršena dnevna kremica, ni previše vlažna ni previše masna. Lako se absorbuje i ne ostavlja film, jedna od onih idealnih za mešovitu i masniju kožu.

5. SPF

Ja na terasu (ni na ulicu) ne izlazim bez zaštitne kreme. SPF koristim svih 365 dana u godini i to je jedna od odluka koje sam svesno donela pre par godina, a iz ove perspektive žao mi je što to nisam uradila mnogo ranije. O SPF favoritima za 2020, pripremam poseban blog post, a jedna od onih koje će se naći na toj listi je Heliocare 360 Mineral Fluid. Veoma udobna krema koja pruža visoku zaštitu širokog spektra (SPF 50, PA+++) sa 100% mineralnim filterima - za sve vas koji izbegavate hemijske, mislim da na našem tržištu ne postoji bolji i prijatniji proizvod.
 

VEČE

1. Skidanje šminke

Pred spavanje posvetim više vremena detaljnijem čišćenju (jer su slojevi šminke i SPF/a nešto što nije tako lako ukloniti sa lica) i to radim u dva koraka. Prvo koristim masniji čistač na bazi ulja koji će razgraditi slojeve - to može da bude mleko za skidanje šminke, balzam ili laganija uljana umivalica (zavisi od toga koliku količinu šminke imam na licu i da li su to vodootporni, jače pigmentovani ili lakše razgradivi makeup proizvodi).

Poslednjih par nedelja uživam u Elemis Nourishing Omega-Rich Cleansing ulju - jedan od onih uljanih čistača koje umasirate na suvu kožu, a potom isperete vodom. Skida sve, samo morate da posvetite koji minut duže nežnoj masaži (što sporije, to bolje). Pošto isperete lice nema masnog filma, a koža bude meka, kao da ste je oprali nekim baby šamponom. Kupila sam ga posle čitanja recenzije teta Caroline Hirons i prilično sam fascinirana ovim proizvodom.

2. Čišćenje

Nakon ovoga, lice dodatno umijem jer su ulja, mleka i balzami tu samo da "otope" šminku, kako bi se sve to zatim lakše uklonilo u drugom koraku umivanja. Trenutno u ovu svrhu koristim Endocare Aquafoam penu. Kupila sam je kao "potporu" serumu iz iste linije. Nije da je neophodna, ali je bila na popustu i želela sam da je isprobam. Trebalo bi da nežno oslobodi kožu od ostatka masnoća i nečistoća (a sadrži i neke aktivne sastojke), što ona i čini, samo za moj ukus možda malo previše revnosno.

Nekih deset do petnaest godina unazad, moja koža je sasvim lepo podnesila pene, ali sada imam utisak da više nije dovoljno masna i penasti čistači su nešto što mi veoma retko prija. 

3. Serumi

Prva od aktivnih stvarčica koju nanosim na čistu kožu je Good Molecules Niacinamid Brightening Toner. Ne utapkavam ga tupferom već dlanovima utisnem na lice kao losion. Good Molecules proizvode inače nabavljam kada sam van zemlje, pa se trudim da budem vrlo ekonomična i da ih ne trošim brže nego što moram :D.

Iako je klasifikovan kao toner, ovaj vodenkasti rastvor je nešto između tonera i seruma. Može se koristiti ujutru i uveče, ali u mojim koracima nege više se uklapa u večernji režim. Osnovni aktivni sastojak je niacinamid, zatim derivat vitamina C, ekstrakt korena sladića i arbutin. Ova kombinacija je sjajna ukoliko želite da ublažite hiperpigmentacije, ujednačite i osvežite ton kože, ojačate njenu barijernu funkciju i utičete na ublažavanje vidljivosti pora. Takođe, pomaže hidrataciju i regulaciju sebuma, a sama formula je veoma umirujuća. Ne sadrži alkohol, esencijalna ulja ni mirise, tako da je pogodan za sve tipove kože, čak i osetljivu. Ukoliko vam se The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% serum pokazao kao isušujući, Good Molecules varijanta bi mogla da bude idealna zamena. Što se troškova tiče, u istom su cenovnom rangu.

Zatim nanosim Cantabria Labs Endocare Tensage Serum, zvezdu moje trenutne anti-age nege. Ove godine definitivno planiram da otpočnem sa retinolom, ali sam pre toga želela da isprobam Endocare liniju. U pitanju je španska medicinska kozmetika koja se bazira na prirodnim faktorima rasta. Serum je najkoncentrovaniji proizvod iz cele linije, sadrži čak 15% SCA, aktivnog, reparativnog sastojka koji pomaže u obnavljanju potpornih struktura dermisa. Prilično sam iznenađena ovim proizvodom i još ću o njemu pisati.

4. Krema

Sam serum je tanak i mada ga koža brzo upija, ostavlja (kao i većina preparata ovog tipa) blago lepljiv film, tako da nakon njega nanosim DayTox Cell Repair kremu, jednu od onih klasičnih ne previše teških kremica nalik apotekarskim, koja dodatno omekša i hidrira kožu, ali je ne opterećuje previše tokom noći.

Za sve navedene korake, ne treba mi više od deset do max petnaest minuta, ujutru i uveče. Takođe, većinu onoga što stavim na lice (poput tonika, nežnijih seruma i krema, uključujući i kreme za zaštitu od sunca) koristim i na vratu i dekolteu.

Šta smatrate najvažnijim korakom/proizvodom u svojoj dnevnoj nezi kože? Za mene su to definitivno serumi i krema za zaštitu od sunca :)

2 komentara

  1. Radujem se postu o SPF! :) neizostavan korak u poslednjih godinu dana i zbog toga sam ponosna na sebe! :) odmah za njim je tek otkriveni uljani cistac za skidanje sminke!

    OdgovoriIzbriši