Ampule i intenzivni tretmani za oporavak kože + preporuke

Kao i sve zanimljive stvari iz kozmetičkog sveta i koncept ampula stiže iz Azije. U Koreji ih koriste ljudi svih starosnih grupa, za tretiranje ciljanih problema ili određenih stanja kože. Tamo se koriste nakon čiščenja, toniranja i esencije, a pre seruma. Kod nas se raznorazne ampule mogu pronaći i po drogerijama i apotekama, ali ćete one potentnije po pravilu pre otkriti u ponudi profesionalnih brendova (npr. Babor je poznat po sjajnom izboru i kvalitetu ovakvih proizvoda). Najčešće su u pitanju dvonedeljni ili jednomesečni intenzivni tretmani, namenjeni oporavku i osveženju kože.

Neke suštinske razlike između ampule i seruma nema, to zapravo i jesu super koncentrovani serumi raspoređeni u dnevnim dozama i hermetičkim staklenim ambalažama, što omogućava u određenoj meri "svežiji" sastav sa manje konzervanasa. Za mene je lepota ovih proizvoda baš u tome što se mogu koristiti po potrebi, kada osetite da koži treba samo malo boosta ili kada želite da se častite nekim brzinskim tretmanom kod kuće, koji će učiniti da koža zablista čak i ako joj se do tada niste previše posvećivali.

U nastavku vam pišem svoja iskustva sa ampulama i višednevnim tretmanima ovog tipa nekih popularnijih brendova. Koristila sam ih tokom ove i prošle godine, tako da su utisci sveži i finalni :).

Avon Anew Skin Reset Plumping Shots

U okviru kampanje za novu patentiranu protinol tehnologiju, koja je veoma zvučno najavljena kao "nova era u nezi kože", Avon je početkom godine izbacio Skin Reset Plumping Shots ampule i ja sam ih dobila kao PR. U pakovanju se nalazi sedam ampula, predviđenih za sedam dana i ukoliko zanemarimo celu priču o kolagenu i resetu kože sedam godina unazad :D (sedam je ovde očigledno magični broj), ove ampule su sasvim korektne. Uz hijaluronsku kiselinu, ureu i još neke standardno dobre stvarčice u sastavu, uspevaju da hidriraju i koži povrate blistav i jedriji izgled.

U ampuli je 1,3ml proizvoda, što se za moje lice i vrat ispostavilo kao količina koja je taman dovoljna da je koža žedno upije. Jedino što mi se nije dopalo je činjenica da su same ampule od plastike, tako da će vam trebati makaze da ulonite vrh. Nakon toga proizvod morate istresti na dlan, jer je plastika nedovoljno meka da se serum istisne napolje. Dakle, malo ćete se pomučiti, ali ovo jeste fin proizvod i daje pristojan efekat.


Dr. Grandel Hydro Active

Ovu kozmetiku sam otkrila u Beny apoteci. U pitanju je nemački brend sa tradicijom, a ampule i veliki izbor istih su nešto po čemu su prepoznatljivi. Možete ih kupiti u pakovanju od tri ili pojedinačno, a svaka sadrži 3ml seruma što je poprilično za jedno nanošenje. Često, u ovom periodu godine pred praznike, imaju setove od tri različite ampule što je super varijanta za isprobavanje, ako niste sigurni koju da izaberete.

Hydro Active su među najpopularnijim, sadrže visoku koncentraciju kofeina, hijaluronsku kiselinu i ekstrakt morskih algi i od tri pakovanja koja sam koristila (Collagen Boost i Beauty Sleep), mogu da kažem da sa njima vidim najbolji efekat, odnosno najviše mi prijaju. Volim da ih koristim kao dodatno osveženje leti ili zimi, kada primetim da je i pored redovne nege koža dehidrirala (kombinacija preteranog sedenja kod kuće za ekranom i jakog centralnog grejanja čini svoje).

Iako je količina od pola ampule sasvim dovoljna za jedno nanošenje na lice i vrat (u apoteci će vam preporučiti da drugu polovinu sačuvate u frižideru i iskoristite sledećeg dana), meni ove ampule veoma prijaju i radije upotrebim celu količinu odjednom kako bih "natopila" kožu sa dva bogata sloja seruma. Veoma su blagotvorne i zaista pružaju osećaj intenzivne hidratacije.

Marti Derm The Originals Flash

Od svih ampula koje ću spomenuti u ovom tekstu, Martiderm Flash su najviše high-tech. MartiDerm sam otkrila pre par godina, u pitanju je španski medicinski brend poznat po rigoroznim i veoma transparentnim formulacijama koje zaista deluju i pružaju ono što obećavaju. Flash ampule su zapravo moj prvi kontakt sa ovom kozmetikom, dobila sam ih u backstage/u tokom šminkanja na jednoj reviji i još tada sam se uverila u instant efekat koji pružaju u smislu oživljavanja umorne kože, zaglađivanja hrapave teksture i optičkog blurovanja linijica i bora. Od tada ih uvek imam u zalihama, jer su zaista sjajna pomoć u pripremi kože za šminku, a čak i ako ih nanesete preko pudera na kritične delove lica, efekat neće izostati.

Baziraju se na učvršćujućim biljnim proteinima, hijaluronskoj kiselini i silicijumu koji formiraju tanak elastični film, vlaže i smanjuju hrapavost, ostavljajući kožu glatkom i mekom. U pakovanju dobijate pet ampula od po 2ml uz odlično odrađen otvarač (oprez, ampule su od tankog stakla i lako se lome ukoliko vam ispadnu iz ruke), dozer i kapice za zatvaranje tako da ih možete smestiti u frižider i koristiti više puta. Iako zaista lepo vlaže kožu, ja ih više doživljavam kao instant pomoć, nego kao višednevnu kuru. U tom smisli, preporučujem da ih imate u vidu za brzinski oporavak kože i trenutni efekat pred neki važan događaj ili jednostavno kada želite da koža posebno lepo izgleda.

Vichy Liftactiv Fresh Shot

Evo ga jedan sjajan vitaminski tretman koji stiže iz Vichy laboratorije. Ukoliko u kozmetici tražite spoj minimalizma i dobre efikasnosti, ovaj proizvod je nešto što vas neće razočarati. Kombinacija visoke koncentracije askorbinske kiseline, fragmentisane hijaluronske kiseline i dodatnih antioksidanasa uz neizostavnu Vichy termalnu vodu bogatu mineralima, čini ovaj super lagan serum odličnim izborom za prelazne periode u godini kada je koža više pod stresom. Teksturom toliko podseća na vodu da ćete se možda zapitati ima li ičega unutra :D

Kada je vitamin C u pitanju, ja volim baš ovakve serume jer prodiru dublje u kožu i nije ih komplikovano uključiti u negu uz ostale kremice i bočice. Predviđen je da se koristi kao desetodnevna kura i jednom kada ga otvorite, potrudite se da ga nanosite redovno jer je rok od otvaranja samo mesec dana. Može se kombinovati sa SPF-om ujutru ili nanositi direktno na kožu pre drugih seruma ili kreme uveče. Količina od 10ml, bila mi je dovoljna za dve nedelje korišćenja, pri čemu sam nanosila 4 do 5 kapi dnevno.

Početno crvenilo i blago peckanje može da se pojavi, posebno ako vam je ovo prvo eksperimentisanje sa čistim vitaminom C, ali ne treba da vas plaši. Rezultati koji se vide već nakon nekoliko dana su vidno blistaviji ten, jedra koža i blagi efekat posvetljivanja. Ne zaboravimo zaštitu koja se "ne vidi", ali zbog koje su serumi sa vitaminom C, bar za mene, uvek dobra ideja.


Elemis Cellular Recovery Skin Bliss Capsules

Ovo je jedan od onih proizvoda koje volim ne samo zbog lux antioksidantskih sastojaka i neporecivog blagotvornog efekta, već i zato što me tera da usporim i da se malo više posvetim sebi. Ukupno 60 kapsula (30 ružičastih za dan i 30 zelenih za noć) objedinjuju luksuzni blend dnevnih i noćnih ulja, moringe i apsoluta ruže za jutro i umirujuće lavande za noć.

Cilj je u potpunosti obnovljena koža, ali osim što kožu štite i dovode u savršenu ravnotežu, pomažu i u povećanju proizvodnje endorfina i na taj način donose umirujući aromaterapeutski efekat. Ja sam ih koristila na nekoliko načina: direktno na kožu, kao mali antioksidativni shot kremi i kao masku za spavanje. U svakoj varijanti sam uživala i imala osećaj da je koža više nego zahvalna na ovom vanserijskom tretmanu.

Kada skinete kapicu kapsule, preporuka je da zagrejte ulje između vrhova prstiju i nežno nanesete na očišćeno lice i vrat. Mada Elemis uvek preporučuje masažu radi pospešivanja cirkulacije, ja sam ih radije utapkavala blagim pritiskom dlanova na lice i vrat. Iako se, kao ulja, mogu koristiti na kraju, kao poslednji korak - dakle posle kreme, ovo su više uljani serumi i prava je šteta da ih koža ne upije među prvim proizvodima koje nanosite na lice.

Idealne su za zimski period, kao pojačanje i dodatak redovnoj nezi.


Od noviteta u ovoj kategoriji koji zvuče obećavajuće, Vichy je nedavno izbacio dve verzije ampula, Peptide-C anti-ageing i Liftactiv Glyco-C, ove poslednje su kreirane kao noćni piling. Takođe Lierac Cicafiller Booster ampule za intenzivni tretman protiv bora tokom 30 dana zvuče kao nešto što bi moglo biti sjajno, a tu su i sve korejske verzije, od kojih su na vrhu moje liste želja  Ground Plan 1 Week Miracle Ampoule Program.
 
Kako izgleda vaša nega lica tokom zime? I da li koristite ovakve proizvode?

4 komentara

  1. Pozdrav Jelena, koristim dr Grandel ampule ove sa hijaluronom. Ja sam krenula da ih koristim redovno i izgled koze mi je nikad bolji. Jedino ne znam da li bih trebala mozda napraviti neku pauzu, ali sam inace jako zadovoljna. Za Elemis kapsule zanima me da li su skroz uljane?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Možda da razmisliš o nekom hijaluronskom serumu (čisto zbog ekonomičnosti), a možda i ne - koristi ih dok ti prijaju :). Elemis kapsule sadrže uljane serume, to je kombinacija najfinijih ulja. Jesu ulja, ali se lepo upijaju i onako tanušna su.

      Izbriši
  2. Da li ovo ima smisla koristiti ako već koristim dva seruma, ujutru i uveče za hidrataciju i bore?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zavisi od vaše kože i od toga koje serume koristite (koji problem konkretno targetiraju). U principu, ako ste zadovoljni proizvodima koje trenutno koristite i ne primećujete potrebu za dodatnom negom, mislim da nema smisla. Ovo su proizvodi koje koristite namenski, u kraćem vremenskom periodu, da biste okrepili kožu, dodatno je hidrirali i oživeli, onda kada je pod stresom, kada je dehidrirala, izgleda umorno i želite da napravite neku izmenu u režimu nege :)

      Izbriši