O suplementima za lepotu i koliko su nam zaista potrebni?

Beauty suplementi su poslednjih godina rastući trend. Sve češće ih preporučuju nutricionisti, doktori i ostali stručnjaci kao važan dodatak brzom životnom stilu kakav vodimo danas. Čak nas je i čuvena Bobbi Brown ove godine, potpuno ostavila bez teksta, predstavivši svoj novi wellness brend Evolution_18 koji je ni manje ni više nego kolekcija suplemenata "for gorgeous skin, shiny hair, and overall glow". Posebno mesto u priči o suplementima zauzimaju kolagenski dodaci i imam utisak da se o njima, u poslednje vreme, najviše priča.


Nedavno sam se i lično interesovala za suplementaciju kolagenom, te sam tako otkrila gomilu proizvoda različitih brendova. Da bih se lakše snašla u kupovini, konsultovala sam se sa nekoliko divnih žena koje su profesionalno više u toj priči. U nastavku vam prenosim sve informacije koje sam uspela da prikupim, a posebno se zahvaljujem Neli Janković i Andjeli Grahovac, koje ću i citirati u ovom tekstu. Prva je magistar farmacije i veoma inspirativan edukator, a druga beauty bloger sa backgroundom iz molekularne biologije i fiziologije, čije postove o kozmetici i funkcionisanju kože veoma cenim i čitam uvek sa najvećom pažnjom.

Šta sve spada pod suplemente?

„Dodatak“  je širok pojam koji pokriva vitamine, minerale, enzime, aminokiseline, ekstrakte biljaka i mnoge druge sastojke namenjene snabdevanju naše ishrane onim što možda nedostaje. Da bismo bili potpuno funkcionalni, potrebno nam je puno hranljivih sastojaka - onih koje bismo idealno dobili iz hrane. Uzimanje vitamina treba da pomogne u popunjavanju određenih praznina.

Kako se suplementi za lepotu razlikuje od ostalih imuno - dodataka?

Izgleda da neke suštinske razlike nema. Generalno gledano, svi deficiti koje možemo imati kroz ishranu, nekako su povezani i sa lepotom. Čak i oni vitamini koji na prvi utisak nemaju direktne veze sa izgledom kože, kose ili noktiju - npr. oni koji pospešuju varenje - mogu imati prirodan efekat na spoljašnji izgled.

Ipak, beauty suplementi u sebi imaju tako kombinovan sastav kako bi se dobili efekti na unapređenje stanja kože, kose i noktiju. Tu spadaju supstance koje podržavaju sintezu kolagena ili koje deluju kao antioksidansi (sprečavaju oksidativno oštećenje ćelija kože), kao što su vitamin C, vitamini grupe B (posebno biotin i niacin), vitamin A, koenzim Q10, cink, gvožđe, vitamin E, peptidi kolagena i mnogi drugi.

Nela kaže: "Suplementi koji se dugo koriste imaju naučno potvrđena svojstva i benefite, dok su za one novije podaci ograničeni. Zato treba uzeti s rezervom sve što se servira kroz marketing."

Beauty vitamini od A do Z


Do danas su objavljena mnoga istraživanja koja ukazuju na ogromnu moć antioksidanasa, a određene hranljive materije ih sadrže u velikim količinama. U kombinaciji sa balansiranom ishranom, vitaminski i mineralni dodaci, takođe utiču da koža izgleda zdravije i mlađe. Prirodne materije neophodne za održavanje kvaliteta i zdravlja kože su vitamin A, vitamin C, vitamin E i kompleks vitamina B.

Vitamin C pokazao je svoja izražena antioksidativna svojstva kod velikog broja dermatoloških studija, a efekat se posebno jasno pokazuje nakon štetnog uticaja nastalog preteranim izlaganjem kože suncu. Da biste obezbedili adekvatan dnevni unis ovog cenjenog antioksidansa potrebno je da unosite namirnice kao što su kupus, paprika, i citrusno voće. Takođe, možete uzeti dodatke vitamina C od 500 do 1000 mg dnevno. Vitamin C je veoma bitan vitamin za očuvanje kože jer učestvuje u sintezi kolagena visokog kvaliteta i elastina, koji su bitni za održavanje tonusa kože.

Takođe, i vitamin E, kao veoma moćan antioksidans pomaže u otklanjanju štetnih uticaja na kožu izazvanih izlaganjem Suncu. Uzimanjem 400 jedinica vitamina E dnevno smanjuje se kancerogeno oštećenje ćelija pod uticajem sunčevog zračenja. Studije pokazuju da, ukoliko se vitamin E i vitamin A koriste zajedno, rizik razvoja bazocelularnog karcinoma kože smanjen je i do 70%. Vitamin E takođe pomaže ublažavanje znakova starenja, a nalazi se u biljnim uljima, jezgrastom voću, semenkama, maslinama, spanaću.

Kada je u pitanju koža, najvažniji iz grupe B vitamina je biotin (B7), hranljiva materija koja čini osnovu naše kože, noktiju i ćelija kose. Bez dovoljne količine ovog vitamina razvija se zapaljenje kože u obliku svraba, perutanja, nekada i gubitka kose. Čak i blagi nedostatak biotina može izazvati simptome. Biotin se nalazi u mnogim namirnicama, najviše u bananama, jajima i pirinču. Niacin (B3) je specifična forma vitamina B koja u koži održava vlažnost. U većim koncentracijama ima posvetljujući efekat na tamne mrlje i hiperpigmentacije.

Ako unosite dovoljne količine vitamina A ishranom, često nije potrebno korišćenje suplemenata sa ovim vitaminom koji čak mogu imati i suprotan efekat u vidu pojave suvoće ili ljuspanja kože. Pokazano je da vitamin A u definisanim količinama reguliše procese obnavljanja tkiva kože. Voće i povrće prepuni su beta karotena koji se u organizmu metaboliše u vitamin A.

Ukoliko imate akne, veoma važan mineral za vas može biti cink, jedan od simptoma nedostatka cinka su upravo akne. Uzet preko suplemenata cink može smanjiti produkciju lojnih žlezda i može biti efikasan u sprečavanju stvaranja novih akni kao i u lečenju postojećih. Hrana bogata cinkom su crveno meso, jaja i živina.

Još molekula koji čine lepotu


Takođe, neka od novijih istraživanja ukazuju na to da osim vitamina i minerala koji utiču na izgled kože, dobar efekat mogu pokazati i druge hranljive materije, kao što su: koenzim Q10, hijaluronska kiselina i omega - 3 masne kiseline.

Hijaluronska kiselina je suštinski i sastavni deo strukture kože dajući joj hidrataciju, gipkost i tonus. Ima sposobnost da vezuje vodu i zadrži je u dubokim slojevima. U tom smislu, uloga hijaluronske kiseline je od suštinskog značaja za održavanje 70% vode u koži. Kao međućelijska supstanca – na ćelije kože deluje kao neka vrsta lepka koja ih drži zajedno, čineći kožu glatkom i punijom. Smatra se da ljudski organizam sadrži oko 15 g hijaluronske kiseline, od čega se oko jedna trećina svakodnevno razgrađuje i ponovo stvara.

Koenzim Q10 je liposolubilni intracelularni antioksidans, povećava energetski status ćelija, a učestvuje i u procesu ćelijskog disanja. Takođe regeneriše vitamin E i sprečava lipidnu peroksidaciju na nivou ćelijske membrane. Ispoljava fotoprotektivno i anti-age delovanje u koži. Uobičajena doza u praksi je 30-120 mg dnevno.

Omega-3 i 6 masne kiseline, takođe, mogu biti veoma korisne za očuvanje zdravlja kože. Omega-3 masne kiseline mogu povećati sjaj vaše kose i pomoći u održavanju kvaliteta kože glave i lica. Jedna studija, pokazala je da uzimanje omega-3 i omega-6 dodataka u trajanju od šest meseci, zajedno sa određenim antioksidansima, deluje efikasno protiv gubitka kose, poboljšava gustinu kose i značajno povećava kvalitet kože. Dok se omega-6 kiseline unose dovoljno putem peciva, ulja za kuvanje, živina i žitarica, omega-3 kiseline vrlo često nedostaju. One se nalaze u ribama iz hladnih voda, uključujući losos, sardine ili skušu. Uzimajući dodatke u obliku ribljeg ulja pomažemo da naša koža izgleda mlađe i glatkije.

Kako se snaći i šta kupiti?


Anđela objašnjava svoju logiku prilikom odabira i rutinu kada su u pitanju ovakvi proizvodi.

"Najviše obraćam pažnju na metode ekstrakcije i naravno, šta se nalazi unutra. Ako su to omega 3 masne kiseline, važno mi je da pored ALA bude i adekvatna količina EPA i DHA. Dve poslednje zapravo imaju protivupalno dejstvo. Pronašla sam sjajno ulje jetre bakalara brenda Rosita, pored adekvatnih omega 3, sadrži i adekvatne količine vitamina A i D.

Takođe, probiotici sa prebioticima mi pomažu da se bolje apsorbuju hranjive materije. Na preporuku genetičara i nutricioniste koristim Terra Nova kapsule. Sve bakterije u njegovom sastavu imaju i naučno podržane, pozitivne efekte na kožu. Takođe utiču na sintezu biotina, folne kiseline, vitamina B12, a u menstrualnom periodu konzumiram i gvožđe i vitamin C, da bih izbegla opadanje kose. Naginjem ka anemiji pa su to moje individualne preporuke.

Možda najvažniji su antioksidansi i u te svrhe konzumiram čajeve, ne biram mnogo ali zeleni čaj i čaj od metvice su najzastupljeniji."


Magični kolagen

Koncept nadopunjavanja kolagena, posebno kako starimo i kako prirodna proizvodnja kolagena u našem telu opada, neverovatno je privlačan sa dermatološkog stanovišta. Najbolji način – zapravo jedini način – da se adekvatno nadoknade izgubljeni kolagen, ali i elastin i hijaluronska kiselina je, iznutra.

Suplementi na bazi kolagena već dugo su popularni u Japanu, a različiti kozmetički brendovi  (Murad, Ritual, Olly, Raw Complexions, Catalyst Gold, Dr. Perricone i drugi), proizvode ih baš zbog činjenice da od njih možete imati niz estetskih benefita. Mnogi stručnjaci tvrde da povećanje nivoa kolagena suplementacijom, može povećati glatkost i sjaj kože, podstaći obnovu ćelija i pomoći da ona izgleda čvršće.

Kada sve to uzmemo u obzir, izgleda da je interesovanje u određenoj meri opravdano. Ono što zbunjuje je ogroman izbor preparata na tržištu, kao i činjenica da se kolagenski suplementi mogu kupiti u vidu tableta, tečnosti i praha.

Koji pruža najbolji efekat?

"Iako je korišćenje kolagena zaista obećavajuće, kako zbog efekta na kožu, tako i za lečenje bolova u zglobovima i kod osteoporoze, ipak je za sada broj studija koji potvrđuju dejstvo ovih preparata ograničen. Možda najvažnije je pitanje stepena resorpcije kolagena kada se popije preparat."

"Što se tiče oblika kolagena, najbolju apsorpciju donose preparati u obliku tečnosti ili praha koji se rastvara u vodi." - objašnjava Nela - "Mislim da uzimanje proverenih kolagenskih preparata može doneti velike benefite po stanje naše kože, ali da treba imati i realna očekivanja i ne smatrati kolagen „fontanom mladosti“, kako je često predstavljen u opisu proizvoda."

Koji tip kolagena i za šta?

Različita hrana sadrži i različite tipove kolagena. Označavaju se brojevima i svaki se razlikuje po funkciji. Aktivni korisnici kolagenskih suplemenata kažu da ukoliko uzimate kolagenske dodatke, a ne vidite efekte vrlo je moguće da uzimate pogrešan tip. U najčešće spadaju:
 
tip  1 - najzastupljeniji kolagen u ljudskom telu, utiče na zglobove, kožu, vitalne organe, kosti,
tip  2 - nalazi se u hrskavici i u najvećoj meri pomaže zdravlju zglobova
tip  3 - ima ulogu u elastičnosti i zdravlju kože,
tip  5 - lekari mogu preporučiti trudnicama da uzimaju ovaj dodatak za podršku rasta placente,
tip 10- takođe se nalazi u hrskavicama i  kostima.

Glavni izvori kolagena su belančevine, uključujući govedinu, piletinu, svinjetinu, ribu, jaja,  školjke, a evo i kako se ti izvori razlikuju i kakve koristi imaju za nas.

Goveđi kolagen se dobija najviše iz kože, kostiju i mišića. Izrađen je uglavnom iz tipa 1 i 3. Veoma je bogat izvor glicina i prolina, i stoga je govedina korisna za proizvodnju kreatina, izgradnju mišića i pomaže telu da stvara svoj vlastiti kolagen. Ono što kod nas možete naći u radnjama za sportske suplemente je uglavnom goveđi. Pakuje se u bočice koje sadrže izmedju 50 i 300 gr to jest od 60 do 300 kapsula.

Pileći kolagen u kojem preovladava tip 2, smatra se najboljim za poboljšanje kvaliteta hrskavice, poboljšava pokretljivost i smanjuje bolove povezane sa artritisom, ali nema dokazane efekte na poboljšanje stanja i izgleda kože.

Riblji kolagen se zbog male molekulske mase, bolje apsorbuje u odnosu na ostale (1,5 puta efikasnije). Pretežno je to kolagen tipa 1 (kao i u ljudskom telu) s aminokiselinama glicin, prolin i hidroksiprolin. Smatra se najboljim izvorom ovog proteina u medicinske svrhe i najsigurnijim i najčistijim biološki dostupnim kolagenom. Konzumiranje ribljeg kolagena povezano je sa benefitima po zglobove, kožu, vitalne organe, krvne sudove, probavu i kosti.

Za vegetarijance i vegane se preporučuje koštunjavo voće ili unos zelenog povrća (kelj, kupus, spanać), jer ova hrana stimuliše proizvodnju kolagena u telu.

Da li su kolagenski suplementi u prahu isto što i želatin koji koristimo u kuhinji?

"Želatin se dobija kuvanjem kolagena i sastoji se od manjih segmenata proteina (peptida) koji se lakše obrađuju u našem telu." - kaže Nela - "Želatin se drugačije može nazvati i hidrolizovanim kolagenom, što često i piše na samim proizvodima. Većina kolagenskih suplemenata je takođe prošla proces hidrolizacije, što znači da je proizvođač razgradio kolagen na peptide, tako da ga telo može apsorbovati i koristiti.

Ipak bih pre preporučila da se kupuju kolagenski suplementi, jer imaju koliko-toliko definisanu dozu i vrstu kolagena, a ne prah iz prodavnica zdrave hrane. Tako ćete biti sigurniji šta unosite."

Koliko su bezbedni?

Važno je da dodaci budu proverenog sastava i kvaliteta, da se uzimaju na preporučeni način i sa definisanom dužinom primene. Ukoliko se ovako koriste, možemo reći da je njihovo uzimanje bezbedno i korisno.

Koliko su suplementi zaista neophodni?

Nela: "Izgleda da je trenutno prisutan trend da se suplementi "moraju" uzimati i ljudi se osećaju kao da ne rade na svom zdravlju, ukoliko ne piju ništa. Odgovor je da nisu neophodni ukoliko ne postoji određeni deficit, već da se izbalansiranom ishranom mogu uneti svi potrebni nutrijenti. Neophodno je samo u specifičnim stanjima i bolestima, i kao „podrška“ nekom leku da bi se bolje apsorbovao, kao što je npr. uzimanje folne kiseline u trudnoći, vitamina D kod novorođenčadi, vit. C sa gvožđem, itd."

Anđela: "U mojoj porodici, oba roditelja imaju suve promene na koži u vidu psorijaze, a mama i ja delimo zajednički atribut guščje kože. Nedavno sam uklonila milije s lica, a one su posledica masne jetre. Sve to ukazuje na slab metabolizam zasićenih i mononezasićenih masti, što sam potvrdila nutrigenetičkim testom. Slažem se da se svi neophodni nutrijenti mogu uneti pravilnom ishranom, mada ne verujem da neko živi taj savršeni balans.

Moj životni stil nije uvek usklađen, kao ni ishrana pa mi je potrebna povremena suplementacija. Suplementi mi pomažu, tako da verujem u njihovo dejstvo. Kolagen nisam koristila do sada, ali čim mi neki proizvod privuče pažnju – isprobaću, što da ne? Umesto toga, redovno jedem supu od skuvanih kostiju. Možda se nekome neće svideti ideja, ali meni je to sjajan izvor peptida, a i veoma je ukusno."

Inspiracija za ovaj tekst

Ova tema je prošlog meseca, pokrenula veliku diskusiju na mom instagram profilu.  Tako veliko interesovanje me je i inspirisalo na istraživanje i pisanje ovog teksta. Tom prilikom, puno vas mi se javilo sa pozitivnim i negativnim iskustvima, kao i preporukama suplemenata za koje tvrdite da su pokazali dobre rezultate. Bočica koju ja trenutno trošim (Super Collagen Beauty) nije se najbolje kotirala, ali su se neki drugi brendovi ponavljali više puta. Među najbolje rangiranim po vašim porukama su: 

1. Terranova Beauty Complex

2. Gaia Naturelle Collagen

3. Kašika goveđeg želatina razmućena u čaši vode

4. Kolagen Peptan Granule

5. Nice Collagen

Kakvo je vaše mišljenje po pitanju suplemenata? Da li ih koristite i koliko utiču na vaš izgled?

1 komentar

  1. Ja iskeno ne bih uzimala nista bez saveta sa dermatologom jer nisu svima isti sastojci potebni, imamo razlicitu istoriju bolesti,tip dlake,koze itd..

    OdgovoriIzbriši